Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, July 10, 2013

Salam ramadhan al-mubarak ;)

Assalammualaikum ;)

Syukur alhamdulillah berpeluang sekali lagi menunaikan ibadah puasa tahun ni bersama keluarga tercinta. Da best part bile puasa pertama tahun ni bermakna tarikh harini lah 10 JULAI 2013 adalah hari ulangtahun yang ke-55 buat emak tersayang.

Buat emak tersayang PAUZIAH BINTI ISMAIL :)
Selamat harijadi emak.. Ateh sekeluarga berterima kasih yg amat amat amat sangat diatas segala jasa baik dan diatas segala perngorbanan emak selama membesarkan ateh dari kecik sampai ateh dah beranak pinak ni mak.. Tsk tsk! Kami semua sayang sangat sangat sangat kat mak. **ummuahemak!

Tahun ni tahun keenam aii berpuasa bersama dengan incik suami terchenta.. Plus best tahun ni tahun pertama berpuasa berLIMA plus plus best puasa pertama dengan bebibuii ;)
Tahun ni tahun pertama si KakWa berpuasa... OMG OMG cepatnye anak dara aii membesar! Dah boleh puasa nehhhh.. ** yeke? KakWa dah 5thn tahun ni,so as a goodparents rase bertanggungjawab pulak aii dgn incik suami didik dia dari awal mengenal SAHUR,SOLAT SUBUH,BERBUKA PUASA DAN JUGAK SOLAT TARAWIH. Lain orang lain cara.. Tapi bg kami suamiisteri kami sekadar mengajar dia cara perlahan. Ajak bersahur sama lepas sahur solat subuh sama. Kalau kate kakWa xtahan nak menanti tiba waktu berbuka pon xpe.. Kami xkan marah kakWa. Kate pon dlm proses pembelajaran kan? Lepas tu ajak berbuka sama dan jika berkesempatan akan bawak sama menunaikan solat tarawih di masjid berdekatan. Peringkat demi peringkat. Mesti de yg tny kan... Kenapa solat subuh tarawih je.. Mana pergi zohor asar maghrib isyak smua? Alahai ahkak abang makcikpakcik atoknenek.. Xkan sy nak bgtau semua segala. Hihi :) * kami cuba buat yg terbaik yerrr!

Pagi tadi sahur aii sekeluarga SANGAT simple. Incik suami yg request simple simple je. Sbb mmg pesen incik suami aii xmkn pon berat berat bangun tdo. Xmakan berat pon masuk gak le nasi sepinggan ke perut sahur td. Alhamdulillah! Menu kami cuma beberapa ketul ayam goreng tepung feveret incik suami dan jugak anak dara kesayangan kakWa,sikit sayur kacang buncis campur kubis bunga masak tumis udang kering, dan jugak 2biji telur rebus cicah budu.. Aii skang dah pandai makan budu ye kawankawan :) *xde picture sbb aii mn rajin nak tangkap tangkap gambar time tgh berkejar kejar dgn kuali periuk ni :P

Alhamdulillah kakWa makan dengan jayanye pg td. Seronok tengok kakWa makan.. Nasik berlauk ayam goreng tepung je. Abess licin sepinggan.. Pastu order lak telur separuh masak letak kicap. Tapi xabes mkn mungkin sbb xletak madu. Selalu makan kat umah nani letak madu setitik dua. Kehabisan stok kat umah.. Siap makan kat meja makan sambung lagi menyusu sebotol atas tilam.. Sementara menunggu azan subuh. Terbaek anak dara umi! Ngam ngam abes sebotol susu azan pon berkumandang.. Elok si kakWa solat berimamkan abi. Sejuk perut umi. Umi xdpt pahala berpuasa tapi umi dapat pahala menyediakan sahur untuk orang orang yang berpuasa.. Alhamdulillah :)

Siap siap gi keje lepas antar anakanakanak umah emak. Salam cium pipi kanan pipi kiri dahi emak terus gi keje.. Arini merempit lagi sekali bilamana incik suami antar gi kije. Best polok polok! Upssss aii lupe. Bulan pose lah.. Aii je rupenye yang xpose. Incik suami pose. Issshhhh jahat tau! 
Nama je xpuasa tapi duk dlm opis ni berlagak mcm puasa. Xkan lerr aii nak melantak depan orang puasakan? Baru je nak kumpul pahala sediakan lauk sahur dan berbuka utk orang berpuasa xkan nak cari dosa lak. Makanya berlapar jugalah aii sementara tiba waktu balik keje kul 3 ni kang. Sambil menahan lapar ni lah tangan laju menaip merapu meraban kat blog aii nehh.. Jam 11:48 td aii kol rumah. Nak tau perkembangan anak dara aii.. Rupenye :)

Baru bangun tido nak siap pergi sekolah. Tapi celik mata je terus mintak susu dengan nani dia. Haus lerrr tu! Aii suh emak aii panggilkan kakWa

Aii : assalammualaikum kakak :)
KakWa : waalaikummussalam umi
Aii : kakak puasa x arini? (pdhal aii dh tau emak dh cite awal td)
Kakak : puasaaaa (suara letih gile)
Aii : ouhhh yeke? Nani kate kakak tengah minum susu..
Kakak : "esok kakak xminum susu yer mi?"
Slow sangat suara smpai aii suruh ulang bende dia ckp
Aii : hurmmmm ok.. Tp kat sekolah kang kakak ckp lah dengan kawan and cikgu kakak xpuasa sbb dh minum susu tau...
Kakak : alaaaaaa umiiii... Esok kakak xminum susu dah lah.. Esok sahur umi buat milo yerrr?
Aii : haaaaa? *confiussssss

Agaknye nak kate sahur tadi aii bagi sebotol susu tu xcukup kenyang kot.. Alololo kakak anak dara sayang umi.. Kan tadi awak dah makan nasi belauk ayam goreng plus telur separuh masak plus susu sebotol.. Awak kate xcukup kenyang lagi..? Sebenarnya awak bukan lapar tauu? Awak tergoda dengan BOTOL SUSU tuuuuuu :)
Tapi xpe.. Its ok sayang. Sekurang kurangnye arini awak berjaya tahan setengah hari.. Nak tau? Umi dedulu mase baya awak lagilah. Dah lah xpuasa pastu siap makan tengah jalan lagi dengan jiran umi. Pastu arwah paklang awak jerit kat umi..

"hoiiiii budak.. Dah lah xpuasa pastu makan tengah jalan"

Pastu umi gelak dengan jiran tu... Dah bulan puasa ke?

Apepon sebenarnye niat ati aii rajin berblog arini nak ucap selamat berpuasa kepada semua kawankawan yg sudi baca blog aii.. Semoga ramadhan kali membawa seribu keberkatan buat kite semua. Maaf andai de katakata dalam setiap penulisan aii de menyinggung atau mengguris secara sengaja atau xsengaja.

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK 1434
10 JULAI 2013
Dari kami kami sekeluarga buat semua umat Islam seluruh dunia.













































No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**