Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 20, 2013

terpaksa delete

Assalammualaikum... :)

Malunye aii!!!! entri sebelum ni terpakse aii delete. Sebabnye.. aii sendiri xpaham ape yang aii baca. Berterabur bersepah berkecai. Adoii sebab tu aii kate aii xsuke update entri pakai iPad.

Lepas baca balik entri sebelum ni,rasa nak nangis je. pening lah kepala mereka yg baca. I am sorry!
memang betul xperasan. nnt aii wat cite lain ye... babai :)

Ehh lupa nak bgtau. Lepas ni xsilap dah sbb laptop aii dah ok. Jumpa lagi. Tata titi tutu

Tuesday, July 16, 2013

Benci tau tapi terpakse!

Assalammualaikum :(

Benci tauuuu!
EAii terpaksa taip entri pakai ipad.
Aii is xsuke sbb ni dah kali keberapa aii taip pepanjang pastu baik punye xsave pe jadahnye.
Aii is letih hoiiii
Dah lah puasa.
Selagi laptop aii xdirepair selagi tu lah aii tersiksa mcm ni.
Tolonglahhhhhh
Kang aii tumbuk ko iPad!
Naseb ler mahal. Kalau seposen aii campk ko jauhjauh.
Biar padan dengan muka ak..
Nampaknye esok jelah aii menaip balik bende alah cerita yg aii nak share td. Dh hilang kesemuanya pon. 
Vongoksssss


Thursday, July 11, 2013

Abah SAYANG emak :)

Assalammualaikum ;)

Weyyhhhh penat aii menaip panjang berjela, SAVE sebab nak gi reset modem wifi sekali nak edit balik post ni tengok takat assalammualaikum je yg dia save. Sabor jelah!
Nampaknya cerita yang panjang berjela tadi terpaksa aii pendekkan citenye agar xsakit ati.
Korangkorang tau x ape yang aii rase skang? Rase macam malas je nk cite dah. Tapi kalau xcite kat sini aii yg rase rugi sebab cerita ni boleh jadi kenangan utk aii esokesok hari. Makanya aii ulang balik menaip!

Alhamdulillah harini masuk hari kedua kita semua umat Islam menunaikan ibadah berpuasa. Macam aii de ckp kat entri sebelum ni semalam 10 Julai 2013 adalah harijadi emak aii. Sebelu puasa ritu lagi aii dah de cadang nak ajak semua adik beradik berbuka kat rumah emak abah puasa pertama nnt. Yelah paham paham jelah bile adik beradik ramai yg dah kawen ni kadangkadang susah kita nak ajak berkumpul. So, aii xdelah beria. Lite lite je timetu. Sape nak joint jom. Xdpt joint xpe.

Balik kije incik laki pick up. Sebelum turun dari opis sempat halo abah. Dari pendengaran aii yang aii rase belum pekak lagi aii boleh dengar suara excited abah. Abah suruh aii beli kek utk mak. Tapi aii kena terus balik garagara incik laki tinggal bubur yang dimasak didapur dengan api kecik. Ohoiiiii incik abam shayang.. Bahaya lerrr buat cmtu auuu! Dengan slumber badak je incik laki jawab "api kecik sayang"..  Mulamula KAWAN lamalama LAWAN. Lajulaju rempit terus balik xde menyinggah manamana sebab kenangkan KAWAN jadi LAWAN tu. Janji dengan abah settle semua keje kang aii lari gi cari kek.

Sampai rumah nampak kedai dah siap bukak. Dari jauh nampak kelibat emak aii dah siap siap bukak kedai..terus bergegas ke kedai. Ish ish comel tau birthday girl tengah menguli tepung diharijadi. 
Pungpang pungpang tolong emak tolong incik laki standby barang niaga sampai aii terlupe alkisah kek. Nahhh! Apalagi balasannya aii terima lah bebelan mahaHEBAT dari abah. Abah siap terbangkan duit kat aii suruh cari kek dengan kadar segera. Tetibe aii teringat kedai kek dekat area taman rumah aii. Dengan kuasa ISTERI MANJA yang ada aii mintak incik laki pergi ke kedai kek tersebut. Baliknya incik laki dan anakbuah dengan muka hampa tau lah aii bahawasanya kedai kek tersebut TUTUP. Lagai sekali aii dialun dgn bebelan dari abah.. *padanmukaaku!

Dalam duk sibuk melayan customer yang makin dekat waktu nak berbuka makin berpusu pusu abah duk bebel bebel suruh kami cepat kemas kedai. Tsk tsk! Abah sat lah bahhhhh :'(
Sampai dtg sorg customer nk bungkus air slumber je abah cakap xde.. Emak dengan rileks amik je order customer tu. Emak dah masak dengan kekalutan abah. Sambil layan customer abah duk ngomel suruh masuk barang niaga dlm kete nak diangkut bawak balik sebab kenang anak cucu yang dah dipanggil. Dtg nak makan ape? Nak minum ape? Abah abah! Sedang duk sibuk melayan customer dalam diam abah dah bawak lari balang air masuk dlm kereta. Comel tau abah ni.. ;)

Emak masih rileks je aii tengok mungkin emak de terguris hati. Biarlah bende tu jadi pengajaran pada aii agar aii reti menjaga katakata supaya xbuat orang sekeliling aii terguris dan tersinggung. Aii syg emakabah aii. Macammana aii syg emakabah aii macam tu lah aii syg ma dan abah mertua aii. Dalam abah duk kabutkabut risau juadah nk berbuka sambil tangan ligat mendail anak anak emak bersuara.

"xyahlah susahsusahkan sapesape.kite pon bukan masak apeape"

Abah tetap berdegil. Tetap genggam enset sambil dail anak anak suruh dtg berbuka dirumah. Yang bekerja disuruh balik berbuka dirumah. Yang dah siap masak disuruh bungkus laukpauk. Yang meniaga disuruh berkemas bawak makanan minuman balik utk dijadikan juadah. Yang dirumah disuruh masak nasik. Ahaaaiiiii kasihnye abah pada emak :')
Sampai dirumah pon abah masih kelamkabut. Dari ruangtamu dia ke dapur.mdari dapur masuk kebilik. Dari bilik pergi ke semula ruangtamu tempat kami berbuka beramai ramai. Diintai juadah di atas meja. Xpuas ati pergi ke dapur menyemburkan bebelan yang juga maha SUPERPOWER suruh aii tingkatkan kelajuan bekerja. Dah nak masuk waktu berbuka ni kata abah. Supercute lah abah ni.
Dalam duk sibuk tu aii dpt tangkap katakata emak yang sedang duduk menanti azan berkumandang.

"Kabutlah atok ko ni"

Tersenyum sendiri aii bile dengar katakata emak. Aii tersenyum sebab aii tau sebab apa abah sangat kabut semalam. Sebab semalam harijadi kekasih tercintanya iaitu emak aii. Sebab semalam semua anakmenantu cucucucu ada depan matanya. Sebab dia nak pastikan juadah berbuka cukup untuk anakmenantu dan cucucucunya. Sebab dia nak emak gembira diharijadinya. Abah aii memang akan kabut time macam tu. 

Tapi kan korang dari riak wajah emak aii semalam jelas yang dia sangat happy bile semua anakmenantu cucucucu ade depan mata emak. Hilang wajah penat dan wajah kecewa ketika dikedai tadi.Dari situ aii dapat andaikan xperlu kek diharijadi emak. Xperlu adiah berbalut kemas isi dalam barangan mewah. Xperlu majlis meraikan. Cukup sekadar kehadiran dah boleh buat emak aii happy sangat. 

Aii jugak agak kecewa sebenarnye semlm. Dan agak terkilan lalu buat keputusan xyah lah ajak ajak kan? Sebab sape ingat dia dtg. Tap dengan kesungguhan KELAMKABUT abah,abah berjaya buat emak tersenyum girang ketawa. Mekaseh abah :)

Lagi abah KABUT lagi abah CUTE ;)































Wednesday, July 10, 2013

Salam ramadhan al-mubarak ;)

Assalammualaikum ;)

Syukur alhamdulillah berpeluang sekali lagi menunaikan ibadah puasa tahun ni bersama keluarga tercinta. Da best part bile puasa pertama tahun ni bermakna tarikh harini lah 10 JULAI 2013 adalah hari ulangtahun yang ke-55 buat emak tersayang.

Buat emak tersayang PAUZIAH BINTI ISMAIL :)
Selamat harijadi emak.. Ateh sekeluarga berterima kasih yg amat amat amat sangat diatas segala jasa baik dan diatas segala perngorbanan emak selama membesarkan ateh dari kecik sampai ateh dah beranak pinak ni mak.. Tsk tsk! Kami semua sayang sangat sangat sangat kat mak. **ummuahemak!

Tahun ni tahun keenam aii berpuasa bersama dengan incik suami terchenta.. Plus best tahun ni tahun pertama berpuasa berLIMA plus plus best puasa pertama dengan bebibuii ;)
Tahun ni tahun pertama si KakWa berpuasa... OMG OMG cepatnye anak dara aii membesar! Dah boleh puasa nehhhh.. ** yeke? KakWa dah 5thn tahun ni,so as a goodparents rase bertanggungjawab pulak aii dgn incik suami didik dia dari awal mengenal SAHUR,SOLAT SUBUH,BERBUKA PUASA DAN JUGAK SOLAT TARAWIH. Lain orang lain cara.. Tapi bg kami suamiisteri kami sekadar mengajar dia cara perlahan. Ajak bersahur sama lepas sahur solat subuh sama. Kalau kate kakWa xtahan nak menanti tiba waktu berbuka pon xpe.. Kami xkan marah kakWa. Kate pon dlm proses pembelajaran kan? Lepas tu ajak berbuka sama dan jika berkesempatan akan bawak sama menunaikan solat tarawih di masjid berdekatan. Peringkat demi peringkat. Mesti de yg tny kan... Kenapa solat subuh tarawih je.. Mana pergi zohor asar maghrib isyak smua? Alahai ahkak abang makcikpakcik atoknenek.. Xkan sy nak bgtau semua segala. Hihi :) * kami cuba buat yg terbaik yerrr!

Pagi tadi sahur aii sekeluarga SANGAT simple. Incik suami yg request simple simple je. Sbb mmg pesen incik suami aii xmkn pon berat berat bangun tdo. Xmakan berat pon masuk gak le nasi sepinggan ke perut sahur td. Alhamdulillah! Menu kami cuma beberapa ketul ayam goreng tepung feveret incik suami dan jugak anak dara kesayangan kakWa,sikit sayur kacang buncis campur kubis bunga masak tumis udang kering, dan jugak 2biji telur rebus cicah budu.. Aii skang dah pandai makan budu ye kawankawan :) *xde picture sbb aii mn rajin nak tangkap tangkap gambar time tgh berkejar kejar dgn kuali periuk ni :P

Alhamdulillah kakWa makan dengan jayanye pg td. Seronok tengok kakWa makan.. Nasik berlauk ayam goreng tepung je. Abess licin sepinggan.. Pastu order lak telur separuh masak letak kicap. Tapi xabes mkn mungkin sbb xletak madu. Selalu makan kat umah nani letak madu setitik dua. Kehabisan stok kat umah.. Siap makan kat meja makan sambung lagi menyusu sebotol atas tilam.. Sementara menunggu azan subuh. Terbaek anak dara umi! Ngam ngam abes sebotol susu azan pon berkumandang.. Elok si kakWa solat berimamkan abi. Sejuk perut umi. Umi xdpt pahala berpuasa tapi umi dapat pahala menyediakan sahur untuk orang orang yang berpuasa.. Alhamdulillah :)

Siap siap gi keje lepas antar anakanakanak umah emak. Salam cium pipi kanan pipi kiri dahi emak terus gi keje.. Arini merempit lagi sekali bilamana incik suami antar gi kije. Best polok polok! Upssss aii lupe. Bulan pose lah.. Aii je rupenye yang xpose. Incik suami pose. Issshhhh jahat tau! 
Nama je xpuasa tapi duk dlm opis ni berlagak mcm puasa. Xkan lerr aii nak melantak depan orang puasakan? Baru je nak kumpul pahala sediakan lauk sahur dan berbuka utk orang berpuasa xkan nak cari dosa lak. Makanya berlapar jugalah aii sementara tiba waktu balik keje kul 3 ni kang. Sambil menahan lapar ni lah tangan laju menaip merapu meraban kat blog aii nehh.. Jam 11:48 td aii kol rumah. Nak tau perkembangan anak dara aii.. Rupenye :)

Baru bangun tido nak siap pergi sekolah. Tapi celik mata je terus mintak susu dengan nani dia. Haus lerrr tu! Aii suh emak aii panggilkan kakWa

Aii : assalammualaikum kakak :)
KakWa : waalaikummussalam umi
Aii : kakak puasa x arini? (pdhal aii dh tau emak dh cite awal td)
Kakak : puasaaaa (suara letih gile)
Aii : ouhhh yeke? Nani kate kakak tengah minum susu..
Kakak : "esok kakak xminum susu yer mi?"
Slow sangat suara smpai aii suruh ulang bende dia ckp
Aii : hurmmmm ok.. Tp kat sekolah kang kakak ckp lah dengan kawan and cikgu kakak xpuasa sbb dh minum susu tau...
Kakak : alaaaaaa umiiii... Esok kakak xminum susu dah lah.. Esok sahur umi buat milo yerrr?
Aii : haaaaa? *confiussssss

Agaknye nak kate sahur tadi aii bagi sebotol susu tu xcukup kenyang kot.. Alololo kakak anak dara sayang umi.. Kan tadi awak dah makan nasi belauk ayam goreng plus telur separuh masak plus susu sebotol.. Awak kate xcukup kenyang lagi..? Sebenarnya awak bukan lapar tauu? Awak tergoda dengan BOTOL SUSU tuuuuuu :)
Tapi xpe.. Its ok sayang. Sekurang kurangnye arini awak berjaya tahan setengah hari.. Nak tau? Umi dedulu mase baya awak lagilah. Dah lah xpuasa pastu siap makan tengah jalan lagi dengan jiran umi. Pastu arwah paklang awak jerit kat umi..

"hoiiiii budak.. Dah lah xpuasa pastu makan tengah jalan"

Pastu umi gelak dengan jiran tu... Dah bulan puasa ke?

Apepon sebenarnye niat ati aii rajin berblog arini nak ucap selamat berpuasa kepada semua kawankawan yg sudi baca blog aii.. Semoga ramadhan kali membawa seribu keberkatan buat kite semua. Maaf andai de katakata dalam setiap penulisan aii de menyinggung atau mengguris secara sengaja atau xsengaja.

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK 1434
10 JULAI 2013
Dari kami kami sekeluarga buat semua umat Islam seluruh dunia.













































Tuesday, June 4, 2013

Sah!

Assalammualaikum ...

Alhamdulillah.. Kalau dah jodoh xkemananya ye dak? Apepon selamat 'kembali' menjadi suami isteri kepada abangku Rafizal bin Sulaiman dan kakak ipar Norizayu binti Mhd Disa. Kembali tu yang xtahan tu hehe..

Jumaat yg lepas kami sekeluarga dah pergi ke Jengka 22 untuk membawa balik kakak ipar yg da terputus hubungan seketika. Dengan izin Allah S.W.T jodoh kembali bertaut setelah 2tahun berpisah. Syukur sbb masih de jodoh antara mereka. Sebab kami kalangan keluarga terdekat risau dengan tumbesaran anak anak. Yelahkan.. Katalah masing masing bertemu jodoh dalam waktu perpisahan dulu sudah pasti ruang untuk kembali tu kurang atau kata lain mungkin xde langsung. Kesian pada anak anak yang mungkin bakal beribu dan berbapa tiri. Tapi dengan kuasa Allah S.W.T hati yang degil dan ego dibuka kembali. Harap semoga jodoh kali kedua ini makin bertambah kuat kasih sayang antara kamu. Amin amin ya rabbal alamin ;)

Perjalanan menuju ke Jengka terasa amat jauh sebab bukan laluan harian mahupon bulanan. Setahun sekali pon tidak dan disebabkan itu terasa jauh. Pertama kali si bujang Aiden jalan jauh setelah berusia 5bulan. Pejam celik dalam kete xjugak tiba ke destinasi. Tiba kami,disambut baik keluarga belah perempuan. Yelah,bukan xkenal. Dah bertahun menjadi biras ipar duai kan? Kedatangan kalini cuma mahu membawa pulang kembali. Dan diharap xmungkin akan dipulang kembali. Dan paling best juadah tengah hari kami dihidangkan dengan ikan patin temerloh masak tempoyak. Terbaek! 
Sampai ke petang kami bertapa akhirnya tiba masa pulang ke Putrajaya. 

Perantin ditinggalkan 2-3ari... Untuk tolong kuarge mengemas membersih ape yg patut. Mesti rase  perantin baru kan.. Phuiiii.. Hahahaha
Ape pon buat bangchik dan kak ayu terimalah ucapan ikhlas dari adikmu ini..

Jangan selalu bermasam muka. Gaduh tu normal dalam rumahtangga. Kalau xgaduh pon xmanis. Gaduh sikit sikit xpe. Tapi pastikan gaduh yang boleh berbaik. Beralah salah sorang utk pastikan gaduh tu boleh jadi kenangan manis.

Selidik kesilapan masing masing sebelum nak cari salah pasangan. 

Maafkan kesilapan lepas agar boleh buat kesilapan lain..haha! Memaafkan lebih baik dai memendam perasaan. Bile dah pendam sudahnya awak sendiri yang makan hati ye dak?

Selalu selalu lah beromantika. Dah beranak pinak bukan alasan utk bermanja manja tau! Xkire lah depan sape pon. Xsalah! Yg awak manja tu dah SAH pon.. 

Banyak lagi! Tapi cukuplah dulu utk arini.. Tahniah sekali lagi.


Wednesday, April 17, 2013

My name is ..........

Assalammualaikum ...

Seperti yang telah aii uar-uarkan kepada kawan kawan.. Aii telah selamat melahirkan seorang putera IDAMAN 3bulan yg lepas. Lambat update adalah disebabkan masalah masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan.

Entri entri sebelum ni aii de share kan? Bagi yg ingat lah!!!  Kami sefamily berebut nak bagi nama kat bebibuii aii.. Mase dalam perut lagi mak aii dah sound awal awal dia dah standby nama baby. 
Ohoiiiiii... Agak stress jugak pada mulanya. Tapi atas nasihat kawan kawan yang memahami, aii beri peluang kepada emak aii agar mak aii berasa happy.

Menjadi serba salah bilamana tiba tiba incik suami aii pon dah standby untuk bebibuii IDAMANnyerrrr itu. Adoiiii.. Masa tu aii rase nak gi holiday jauh jauh bawak perut. Bagaimanapun,,aii is BIJAK. hahaha!

Dengan kecerdikan sedia ada aii telah menggabungkan kedua dua nama yang telah diSTANDBY kan oleh nenek dan abi si bebibuii.. Bergembiralah kalian walaupon si ibu yang sarat sembilan bulan ni memendam rasa.. Ahaks! Sebenarnya aii suke gak nama tersebut.

Aii ok jerr.. Asalkan insan insan kesayangan aii gembira. Dan dengan kata sepakat membawa berkat kai sekeluarga bersetujun menggunakan nama tersebut. Walaupunnnnn....ade yang berbunyi..

Panjangnye namaaaaaaa!

Kadang kadang orang yang cakap tu pon nama anaknyerrr agak panjang jugeeeee..
Aii nak kate ape? Aii kalau leh nak letak satu huruf je. K ke.. N ke.. U ke.. Tapi aii hormat orangyang berharap. Aii harap lepas ni xde lah kate begitu lagi.

Asalkan bebibuii aii sesuai dengan nama tersebut. Sehingga hari ini rasenye belum de masalah pon. Berat sangat nk bawak nama ke. Xsesuai dengan orangnye ke. Bebibuii happy je dengan nama tu. cuma menjadi masalah orang yang menyebut nama bebibuii.. Nama dia....

Muhammad Aiden Azizulhaziq Bin Mohd Noriman
Bukan..
Muhammad Aidin Azizulhaziq..

Korang sebut Aiden cemana?
Ker jadi Aidin jugak...?

Aiden
Aiden
Aiden

Haziq
Haziq
Haziq

Incik suami aii yang nak sangat nama bebibuii dia ada Aiden.. Lain pula dengan mak aii.. Dia dah sound.. Nak taknak,mesti kena ada azizulhaziq.. Makanya,, Aiden Azizulhaziq!

My baby boy!



Maafkan shaye ;)

Assalammualaikum ;)

Kawan kawan!

Ahkak dah mula kije. Sikit punya lama daaaa x update kat belog ini. Maafkan shayer ;)
3bulan dirumah otak menjadi blurrr tapi agak happy melayan karenah baby baru.. Weeeeeeee!!
Masuk minggu ni dah minggu kedua ahkak mula bekerja. Kebiasaan memula kerja sangat merindui baby baru. Yelahhhh kan? 3bulan lerrr pulak. Manja teramat. Si kakak kakak sebelum ni dpt bermanja manja dengan umi hanya 2bulan jer. Tibe si boboi nehh,,dpt cuti lebih sebulan. Mmg syok!

Lepas ni rajin untuk mengudpdate adalah sekejap rajin dan sekejap KURANG rajin. Ini sume disebabkan charger battery laptop ahkak dah merosakkan dirinyerrr punnnnn! Kesian..
Zaman dah canggih tapi ahkak tetap memerlukan laptop. Shayer shuker..shayer shuker..!
Jari montel montel ini xmengizinkan ahkak mengupdate guna iPad. Terkial kial ahkak! Sedih dengan diri sendiri.. Maafkan shayer ;)

Nanti nantilah ahkak bercerita hal hal beranak,hal hal boboi,hal hal hal lain sbb hari ini hari BUSY sedunia.. Rindu kamu!

Bye bye kawan kawan ;)

Halu.. Saya baby baru umi ;)

Monday, January 7, 2013

Selamat semuanya

Assalammualaikum ...

Syukur ke hadrat ilahi.. Alhamdulillah :)
Terima kasih kepada kengkawan yg sudi mendoakan kesihatan untuk aii dan my lil baby. 
Maaf sebab lambat sgt update sebab aii busy ngan 'teruna' aii nan seorang itu.
Yerrrrr kawankawan. Aii telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki sempurna sifat pada 28 December 2012. Bujang aii ni dah tak sabar nak tengok dunia gamaknyer. Lahir 2minggu awal dari tarikh jangkaan nyer. Ape pon syukur sebab semuanya pon dah selamat ;)

Dan secara automatiknya beza umur my bujang ngan kakYa ialah 2 tahun. Kalau lah my bujang lahir Januari 2013 nampak jauh sikit kan???? Tapi tak pe.. Yang penting aii dan bebibuiiii aii dalam keadaan selamat sihat walafiat.

Oklah... Aii nak rehat puas puas dulu. Nnt kalau de mase aii publish bujang aii yerr?

Tata :)

**happy family**

**happy family**