Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, December 13, 2012

Masih dalam mood :)

Assalammualaikum ...

Untuk pengetahuan semua.. aii dan incik suami adalah dalam mood perantin perantin gitu. Hepi enebeseri yerr incik suami. Maaf yerr incik suami. Tiada candle light dinner! Tiada kek enebeseri! Tiada hadiah istimewa! Nanti aii bagi special punyer adiah yer.. Tunggu jer ;)
**perut memboyot semua pon adalah terbatas** Alasan!

Mengimbas kenangan lama!

Tarikh keramat adalah 08 December 2007 dimana aii dan incik suami sah bergelar suami dan isteri. Alhamdulillah setelah 3tahun bergelar tunangan dan pelbagai pahit manis suka duka dah kami lalui ketika bergelar tunangan. Betul kata orang! Di kala alam pertunangan lah pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Terima kasih kepada incik suami kerana bersabar dengan karenah aii. Tapi aii pon sabar jugak perr dengan karenah u! :P

Cerita berkenalan dengan incik suami bermula ketika aii berumur 18tahun. Wahhh! muda belia remaja bergetah gebu gitu. Mase tu aii selalu ikut my auntie jalanjalan amik angin kota. Cett ayat xleh blah! Jalan jalan pon gegirl gegirl jer.. Xde pakwe lah katenye mase tu. Eh yeke? Ade kot! tapi pakwe tu aii simpan jer sebab nye nanti aii bagitau yerr. Aii memula xde lah kenan ponn. Sebabnye kan incik suami aii sangatlah kerek seyhh mase nak kenal aii dulu.Bajet emsem tau! Mase tu aii ngan gegirl lain tengah duk lepak makan satu kedai ni. Tetibe incik suami and the geng datang xmemasal duduk kat table kami. Hoiii apakah? kebetulan enset aii ade atas meja. Mase zaman tu 3310 je kot. Tetibe incik suami bersuara. "ala..setakat enset cenggini adik saya main pakai buang je kat umah"
Fioooneee... Dah lah cakap cenggitu lepas tu pegang pegang lak enset aii macam dah lame kenal kan? Makin meluat lah aii tengok kan perangainye kan? Lepas incik suami letak balik phone tu terus aii capai dan belek.Tetibe de satu nombor aii xkenal de kat skrin. Aii cam pelik. Terus tanye my auntie samada dia ade guna phone aii kol sesape ke td. Dan time tu jugak terus kawan incik suami amik phone aii dan check nombor tersebut. Maka pecah lah gelak kawan kawan incik suami kat situ jugak. Kata mereka.. "ni no mantoya ni"

Aii makin pelik. Sape MANTOYA? aii de kawan nama Mantoya ker? Rupenye itu cuma helah incik suami nak dapatkan nombor tepon aii. Ouhhh getik aii! Nak mintak je lah.Xyah curi curi. Disebabkan kekerekan incik suami aii pon terpikir nak kenakan balik dia. Hahaha!Aii halalkan nombor aii yang dia curi tu. Tapi segala bagai mengenai aii adalah tipu! Padan muka engko :)
Aii tipu nama aii..umur aii.. tempat tinggal aii.. Semualah! Rasekan.. Dan start malam tu incik suami selalu kol aii. Tetiap malam. Dan tetiap malam jugak suh aii turun dari rumah sebab nak bagi burger katenye.Ape kelas burger! Dia suh turun sebab aii tipu aii duk apartment area Cheras tu. Lepas tu tepon suh aii turun.Mana lagi mau turun kalau aii sebenarnye xduduk situ? dan tiap tiap malam jugak aii tipu incik suami yang aii de kat umah emak. Hahaha lagi!

Sudahnye sampai muak dia suh aii turun dan aii xjugak turun turun. Akhirnye aii terpakse ngaku yang aii xduk situ. Nama yang aii dah pakai sekarang iaitu FIFI adalah hasil tipu incik suami.Dan sehingga kini nama tu lekat sampai la ni. Memula tu kannnn..memang aii xsuke ngan incik suami.Tapi kannnn? Lelama hati aii sayang sangat kat incik suami ni.Sebabnye kann? Dia sangat gentle aii cakap kat u ols. Xcaya?

Gentleman tauu!

Dalam banyak kawan kawan lelaki yang aii dah bawak balik.. **banyaknye** haha! Xdelah banyak pon.Mase tu aii baru je 18thn. Aii dah biasa ye kengkawan. Dengan sape pon aii berkawan walau xde istilah pakwe pon aii tetap bawak balik kasi kenal dengan emak aii. Walaupon aii tau emak aii xsuke aii buat camtu.Maaf emak! Aii pon macam biasa dah berbulan jugak kot aii kenal dengan incik suami ni baru aii berani bawak kenal kenal ngan emak.Emak aii pon seperti biasa lah. Lepas kenal terus lari duk menyembunyikan diri dalam bilik. Xde bercakap xde senyum. Makanya incik suami telah terase sesuatu disitu. Kesian dia! tapi rupe rupenye dalam duk terase tu dia sudah ade agenda sendiri. Dalam diam incik suami ni cuba amik ati nenek dan atok aii dulu. Memula dia amik ati atok nenek iaitu emak apak kepada my auntie yang aii ikut jalan then kenal ngan incik suami ni. Atok ni adalah adik kepada atok betul aii. Incik suami tau minat atok aii ni adalah mancing dan kebetulan atau start dari aritu minat dia bermula ke hape aii pon xtau. Dia akan datang setiap minggu jumpe atok aii ni dan gi mancing bersama. Perghhh dah macam nk ngurat my auntie pon ade. Dan dengan tengok kesungguhan dia tu atok aii de bertanya sesuatu pada dia yang aii pon xtau kalau incik suami xcerita.

Atok : ko betul nak kan ateh ke may?
Incik suami : betul lah tok :)
Atok : kalau betul ko nak kan dia..ko jangan main mainkan dia. Kalau atok tau ko main mainkan dia.Tau lah ko nanti.
Incik suami : xlah tok..may betul betul ngan ateh :)

Lepas dah dapatkan ati atok nenek aii yang tu dia cuba lak amik ati atok nenek betul aii.. Nenek ngan atok aii sangat sayangkan incik suami. Dia rajin lawat nenek ngan atok. Dan sekarang atok aii tu pon dah meninggal. Atok aii tu pon de sebut satu mase dulu. Kalau aii jadi kawin ngan incik suami dia nak jalan jalan ke Kelantan.Tapi apakan daya. Allah lebih menyayani beliau.Korang korang nak tau x? Nenek aii tersangat lah sayang incik suami lebih dari cucu dia tau. Mase memula kenal tu nenek aii dah tau keikhlasan dia..Ye ye jerr nenek ni tau! Nenek siap pesan kat aii.

Nenek : nenek tengok may tu baik sangat.. Ko jangan buli buli dia ateh.
Aii : ha?? ateh buli dia nek? isssshhh xlah...
Nenek : yerr... nenek nengok ko je yang lebih lebih buli dia. Dia tu baik teh. jangan lepas dia.
Aii : ateh jugak??hurmmmmmm :)

Kemain bangga lah incik suami bile aii cite perihal tu. Huh!! baik lah sangat... :)
Lepas tu kann.. dalam diam.Bila emak aii tau yang incik suami selalu sangat berulang umah atok nenek satu ari tu emak aii risik risik dari nenek. Ni pon nenek yang cite balik kat aii.. Eh..ke emak yang cite? Aii pon xbape nak hengat.

Emak : kawan ateh tu selalu datang sini ke mak?
Nenek : sape? May tu?
Emak : Tah..sape namanye pon xtau
Nenek : may tu kot.. Yelah.. baik budaknye tu.
Emak : yeke?
Nenek : Yerrrrr baik sangat..
Emak : hurmmmmm

Satu hari....
Mase tu seingat aii sedang bekerja. Tetibe jari aii berdarah terkena pisau.Aii xingat aii buat pe pegang pisau tu sampai terhiris jari. Dan yang pasti mase tu aii betul betul xsedap hati. Tetibe teringat incik suami. Aii terus kol henpon dia. Yang angkat mase tu emak incik suami yang aii xpernah jumpe pon.

Aii : Assalammualaikum.. boleh cakap dgn may?
Emak dia : sape ni???
Aii : kawan dia..
Emak dia : hurmmmm may xde.. kejap yerr??
**bisik dgn seseorang suh ckp ngan aii.. aii cam dgr emak dia kate makwe makwe makwe**
tetibe
Lelaki : hello sape ni?
Aii : kawan may..ni sape?
Lelaki : ni abang dia?
Aii : ouhhh..may de ?
Lelaki : hurmmm..may kat sepital.Dia eksiden
Aii : tipulahhh.. cakap lah bebetul..may de x?
Lelaki : mn de tipu.May de kat sepital.

Dushhhh..terus aii rase nak pitam. Nanges nanges balik kije.. Emak pelik tengok aii nanges nanges.

Emak : nape?
Aii : Kawan ateh masuk sepital.Eksiden..
Emak : Sape? Yang selalu dtg tu ke?
Aii : A'ah..
Emak : jom siap siap kite gi sepital...

Nahhh ko! emak yang selama ni xpernah amik tau terus ajak aii ngan abah gi sepital. Terharu aii! Rupenye sebelum aii tau emak dah dapat petanda.Kata emak..emak mimpi malam tu.Incik suami menjerit mintak tolong dalam mimpi tu. Biar betul emak! Sampai je kat sepital alhamdulillah sebab kecedaraan x;ah serius mana. Mase tu barulah aii nampak emak dah boleh terima incik suami. Best part bilemana emak tetibe suapkan incik suami makanan yang kebetulan sampai time kami melawat tu.Sampai jeles lah abah aii. Abah aii adalah sangat kuat tahap kecemburuan dia yerr. Aii harap incik suami pon begitu.Makin tua makin sayang.Bila emak tersedar abah cemburu terus emak suh aii yang suapkan.hahaha! Emak kate tangan dia sakit xleh suap sendiri :) Mekaseh emak sebab restui kami.

Sekali lagi dugaan..
Dah dapat amik ati emak abah aii sorang lagi hati insan terdekat aii yang incik suami kena amik ati. Iaitu kakak aii. Aii tau kakak buat semua ni sebab dia sayangkan aii. Satu hari tu kakak aii msg aii..

"Aku bukan xsuke kat may tu.Tapi aku kalau boleh nak ko cari orang yang leh bimbing ko dunia akhirat"

Aii yang mase tu tengah angau kunun kunun nak jujur setia terus forward meseg kat incik suami. Terus incik suami ajak jumpe.Datinglah kami di Tasik Cempaka di petang hari. Sambil duk mengadap tasik tu incik suami bersuara.. dan tanpa sedar dalam berkata aii tengok de linangan airmata. Sedihh aii tauu!

Incik suami : abis tu kakak nak macam mana lagi?
Aii : Jangan lah cmni.Dia nak yg terbaik buat saya..
Incik suami : Yelahh.. dia nak saya datang pakai jubah pakai kopiah baru dia leh terima saya ke?
Aii : bukan camtu..cukup awak leh bimbing saya.
Incik suami : InsyaAllah awak..Saya tau saya bukan orang baik tapi saya pon nak jadi baik. Bagilah saya peluang........

Lepas kejadian tu aii xtau pe yang incik suami buat sehinggakan aii terima meseg dari kakak ketika dalam bas ondaway nak ke Kuantan.Mase tu aii study kat sane. Meseg berbunyi..

"aku dah mula sukakan may"

Alhamdulillah..incik suami dah berjaya pujuk seluruh isi keluarga aii. Itulah buktinya kasih cinta dia terhadap aii.Bukan hanya ambil dan jaga hati aii je..Dia mesti kena tau amik hati seluruh orang yang aii sayang. Makcikmakcik aii yang len lagilah sangat suke. Bayangkan! Tetiap pagi de jerr delivery Nasi Kerabu dari Sungai Besi ke Desa Pinggiran. Jauh tu... Tapi mase bercinta.Lautan api sanggup kurenangi :)Datang semata mata nak antar nasi kerabu jer... sekarang nan adoooo!

Dan disebabkan kejayaan incik suami..sampaikan bekas pakwe aii marah marah lah. Aii putus dengan dia sebab aii rase incik suami adalah jodoh aii.Dan aii yakin sangat.Sebab tu aii berani mintak putus dengan lelaki yang sangat lebih jaga ati kawan kawan dari ati awek sendiri. Bekas pakwe aii tu kate incik suami aii pakai guna guna sebab tu sume orang suke dia. Sebab kate bekas pakwe aii tu emak aii xpernah pandang pon muka dia kalau dia yang datang umah tu.Cemana emak aii yang kerek tu leh suke dengan incik suami.Atas sebab tu dia kate incik suami pakai guna guna. Deyyy cha! Engko yang xpandai amik ati pastu ko tuduh tuduh lak incik suami aii kennn? Kejammm tau!

Tapi itu semua dah berlalu. Mekaseh kat bekas pakwe sebab sudi jugak datang mase aii ngan incik suami diijabkabulkan. Mekaseh sangat masih sudi jadi kawan kami sehingga ke hari ini. Dan mekaseh sangat sangat kepada incik suami kerana menjadi peneman setia sayang dan memahami diri lebih dari sepatutnya. Walaupon kadang de sesuatu perkara yang diluar kemaafan sayang tetapi hati ni tetap menerima mu seadanya dan sayang harap bie jugak begitu. Semoga kite terus perbaiki kesilapan masing masing agar lebih baik di mase depan. Amin! Love bie..love kakWa..love kakYa..love lil'baby :)

Meh kiter layan pic kenangan lama ;)
kuar dari masjid..setelah sah bergelar suami dan isteri .. Amin :)

Bolly bolly



wak may dan neng fifi ;)


mase tgh amik gambar ni lah bekas pakwe aii dtg.. makin menunjuk ler kami.. Sampai bekas aii kate incik suami genggam tangan seperti berkata.. "aku lah yg berjaya"..hahahahaha APTB



bersanding di atas pelamin

Haipppp arigato :)

malam berinai .. jom tido!

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**