Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, December 10, 2012

34week&2days

Assalammualaikum ...

Alhamdulillah semua pon berjalan lancar. Dan mulai dari hari ini hanya tinggal lagi 40hari saje tiba masa untuk ahkak melahirkan si' lil baby. What?? only 40days to go? **dup dap dup dap 
Bile ahkak cakap berdebar debar ade jugak segelintir manusia sekeliling bagi respon yang langsung xmembina. Sepatutnya as a friend kena lah bagi semangat kenn? Ini idak.. saborr je lah!
Katanya..
 "pe yang nak didebarkan sangat? Awak tu bukannye beranak sulung! dah kali ketigenyeee punn. Lagi pulak jarak tu dekat sangat..Lainlah anak sebelum ni 4-5tahun. Dah tentu2 rase cam beranak sulung.."

Eh yeker?? Xkot makcik.. **saje mention makcik sbbnye umur baye baye aii tp pikiran macam makcikmakcik. Sebab mase saye bersalin sulung sangatlah mudah dan senang siap saye leh gelak kuar airmata lagi tauu! Walaupon makan jam jugak saye berada di labour room. Tetapi saya langsung xrase sakit sbb incik suami de disisi sepanjang saat saya di labour room. Pengalaman bersalin yang kedua pulak sangat berbeda yer makcik. Kesakitan tu xboleh saya bayang dengan kata kata. Beza jam bersalin sulung dan kedua lebih kurang jer tapi disebab saya keseorang di labour room sakitnye buatkan saya bukan sahaja mengeluarkan airmata tetapi mengeluarkan poo poo di saat meneran. Memang superb punye gigil lah saya teran. Sampai calar balar agaknye tangan cikcik misi tu saya kerjakan. 
kata kawan yang memahami pulak..
"tu rezeki masingmasing.. Yang pertama xsakit yang kedua sakit. Yang orang ni rase sakit mase peknen..yang orang ni rase sakit mase beranak"

Kata kata camni barulah ahkak gemar. Bukan nak mengdownkan orang je. Yang makcik tu saje nak mention ahkak beranak rapat rapat. Tu bukan faktor senang nak mengeluarkan yer makcik. Ape pon mudah mudahan bersalin kali ketiga ni ahkak diberi kesenangan olehNya. Dan harap jugak kali ni mr.huB sentiasa ada di sisi. :)
Tengok ahkak dah melalut mende lain lak.. Kembali ke tajuk asal. Oke yer kengkawan.Disaat ahkak gigih menaip entri kali ni si lil' baby dah genap 34minggu dan 2hari. Ahkak adalah berdebar sebabnya pengalaman yang lepas yakni bersalin si kecit tomey ahkak merasa sakit yang amat sangat. Sangat berharap yang kali ni ahkak mudah mudah sahaja. Dan lagi berdebar adalah dua dua pengalaman yang lepas juga adalah ahkak xpernah bersalin sampai due. Dua dua puteri ahkak pon xsabar nak melihat dunia. Dan ahkak kali ni berdoa sangat sangat yang si lil' baby ni kalau nak kuar sangat pon biarlah abiskan dulu December. **leh ke request request cenggini?

Tapi kalau dah ditakdirkan awal jugerr..Please baby! Cukup 36weeks. Jangan bawah 36weeks yerr.. Umi dan abi xmo berulang alik sepital disebabkan below 36weeks itu adalah masih xcukup bulan. Macam si kakak sayang lerr.. lahirnye 35weeks dan beberapa hari lagi lah kot nak genap 36weeks pon tetap dianggap xcukup bulan. Dan dari lahir sampai usia 3tahun++ still dimonitor oleh doktor. Thats mean dari bayi till umur dia 3years++ lebih cenggitu kena follow up tumbesaran dgn sepital. Sehingga dia disahkan normal seperti budak seusianya. Padahal lahir ngamngam soi 2kilo dan xperlu masuk inkubator pon mase dilahirkan. Normal tanpe jaundis atau tertelan najis **sebab besenye dengar kes2 cenggini je yang doktor akan pantau lama sikit. Tapi sebab 35weeks :(

Kalau ikut kiraan sendiri ahkak around 23 - 29 December 2012 adalah genap si lil' baby 36weeks. Xde lah ahkak harap dia akan kuar time tu. Ahkak kalau leh biar lepas December. 01hb pon dah ok lah..kalau xmau sampai due pon. Ade orang kate kalau anak lahir hujung tahun ni kesian kat dia. Yeke? Ahkak pon xpaham kenapa..Katanya,,nanti orang lain dah besar dia kecik lagi.De plak kate otak dia lembap sikit dari kawan kawan seusia dia. Tah ape ape bile pikir logiknye ye dak. Bagi ahkak oke oke je kot hujung tahun. Lambat sikit tua nyee..haha

Oke niat sebenar taip entri ni nak review jer sepanjang 33weeks-34weeks nie. Tapi dah jauh melalut dan berjela jela lak citenye. Layankan jelah yerr? Nanti time berpantang kena rehat bebetul. Xde mase nak bermadah helah sangat. Nanti emak ahkak marah.Dan time pantang lerr ahkak nak fokus pelukcium baby yang mangimangi dari syurga tu. hehe **xsabarnyeeeee saye!

1.Alahan
Ahkak mengalami alahan muntahmuntah mase memula preggy ritu. Lepas tu,genap kandungan 5bulan cenggitu alahan tu kian hilang dan ahkak semakin selesa dengan perubahan diri. Tetapi sejak sejak dah masuk akhir trimester ni ahkak mudah berasa loya loya balik.Kadang de je makanan yang buat ahkak leh rase meloya sehingga nak keluar kan balik pe yang dah ahkak telan. Tapi x kerap sangat lah. Ada kala..

2.Sakit pinggang
Di saat ahkak tengah gigih menaip ni pon ahkak sebenarnye sedang menanggung sakit pinggang yang amat sangat. Xde lah sangat macam rase nak bersalin tu.Selagi batang hidung ahkak de kat opis ni bermakna ahkak masih mampu ler tanggung sakit pinggang yang agak lite lite tu. Sakit sakit manja gitu. Kirenye orang kate serba xkena lah. Duduk sakit. Baring sakit. Jalan jerr xsakit..haha

3.Perut mengeras
Sejak beberapa hari lepas masalah ni lah yang buat ahkak risau sesangat. Pernah satu pagi di hari sabtu yang lalu tetibe ahkak kejut mr.huB pastu dengan tetibe gak airmata ahkak menitis. Sebabnye,perut ahkak mengeras yang amat sangat sampai ahkak xrase langsung gerak baby. Ahkak tunggu sampai 5-10minit pon still ahkak xdpt rase gerak.Kebiasaannya bile ahkak celik mata jer si lil' baby dah ketuk perut bagi salam dulu. mr.huB pon dah risau suggest ke sepital jerr. Ahkak nangis sebab rase cam xready je lagi. Pastu mr.huB duk pegang perut sambil panggil lil' baby,barulah ahkak rase gerakan si lil' baby. Lega hati! Lepas lepas tu dan sehingga ahkak menaip arini pon dia still keras keras manja cenggitu. Lebih kurang 30minit sekali. Tibe aktifnye kang 15minit sekali mengeras. Mase tu memang semput semput umi dibuatnya.Keras keras pon ahkak still rase lah gerakan nye. Sebab cukup 10kali gerak dalam tempoh yang diberi tu ahkak xde lah risau tahap gaban nak ke xsepital hanya sebab perut mengeras. Kang xmemasal doktor dan cikcik misi kate ahkak ni gedik lak. Anak dah nak masuk 3 pon xtau lagi tande nak beranak. Tapi siyes kengkawan. Ahkak risau sangat jika ini adalah tande ahkak nak melahirkan. Sebab kalau ikut pengalaman ahkak.. Dua orang puteri tu ahkak turun darah dulu. Sikit lah pun darahnye.Gi sepital dah bukak jalan. Yang menjadi kerisauan sekiranye kali ni bukan tanda darah.Tanda sakit sakit manja cenggini. Tanda pecah ketuban cemana yer? Ahkak xpernah alami tande pecah ketuban so xtau cemana rupe air ketuban tu.Kadang bile shi shi pon ahkak rase cam 'eh..ni air ketuban ke shi shi?'

4.Buasir
Adoiiii...sejak preggy si kecit tomey. Tapi rasenye teruk mase preggy si kecit tomey. Yang ni lite lite jer sakitnye. Yg dulu tu sampai ahkak kena refer doktor pakar. Siap doktor kate if lepas bersalin buasir tu xmasuk dengan sendiri nye ahkak diperlukan buat pembedahan kecil. Alhamdulillah sume kembali normal lepas bersalin. Dan ahkak xperlu buat pembedahan tersebut. Mase preggy si kecit tomey mungkin sebab ahkak memang susah nak poo poo. Tapi beza preggy yang ni. Ahkak sangat senang poo poo. Duduk menung sekejap terus..... Xde istilah teran pon tapi still jugak kuar itu mende alah, Kata doktor ini adalah disebabkan kesan penekanan bayi di dalam perut. De kes bila baby dah kuar mende alah tu masuk dengan sendiri nye. kali ni xde lah seksa sangat macam preggy si kecit tomey. Merana ahkak! yang ni still lagi leh berjimba jimba. Cuma sesape yang pernah mengalami pasti tau betapa xselesa nye kennnn?

5.Letih dan cepat mengah
Yelah pulak kan? Dah perut pon makin memboyot dengan tumbesaran maha hebat skang ni. Memang masalah letih dan cepat mengah xdapat nak dielakkan. Sebelum ni semangat nak berjalan dan berjimba sangat tinggi tahap maksimanya. Tapi sejak beberapa hari dengan ketidakselesaan yang ahkak alami,ahkak jadi serba malas. Mungkin sebab letih dan cepat mengah boleh ahkak jadikan alasan kepada sesiapa yang ade hati nak ajak ahkak cuci cuci mata. Yang sebenarnya malas lebih nehh. Nak jalan gi tandas kat opis ni pon ahkak dah terkedek dengan perut yang sedang membesar dengan sihat nehh. Maaf yerr kengkawan :)

6.Berat naik dengan mendadak
Enkorang bayangkan dengan tinggi yang ahkak ade ni sangatsangat lah xbalance dengan berat yang ade skang. Cemana ahkak xmudah rase letih. Sebelum preggy berat ahkak adelah 53kg dan skang berat ahkak sudah cecah 65k5.. hamek kaww! baru 34weeks. Bape agaknye nak smpai due? Cemana ahkak nak turun balik..Kalau leh turun pon ahkak nak turun lg dari berat asal. Baru berbaloi baloi. Sebab tu ahkak dah pau mr.huB Felinna Inchloss Lotion tu.Tapi menjadi pelik adalah berat ahkak naik mendadak cenggitu nurse nurse check ahkak selalu bising Katanya berat ahkak xnaik. Aku pelik tauu!

7.Kaki membengkak
Menurut kata nurse dan doktor kaki ahkak lom bengkak pon. Tapi kadang ahkak rase ngilu je nak berjalan.Jari jari lak skang dah rajin rase kebas kebas. Apakah maksudnye.. Tak paham ahkak.

Sudahlah yerr.. Cukup takat ni jerr. itu je pon yang ahkak rase sepanjang 34weeks ni. Nanti kalau dah sampai mase nak melahirkan ahkak akan beritau satu dunia. ** de ke orang nak amik kisah?
Mekaseh yer kengkawan ;)

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**