Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, December 19, 2012

Pendek?

Assalammualaikum ...

Nak dijadikan cerita.. Tak nak berpanjang panjangan hingga melalut cerita yang tak de kena mengena dengan tajuk sebabnye mood nak cerita nan ado! sebab utama aii sudah mula sakit sakit tang perut disepak terajang oelh lil' baby yang sedang berusaha cari jalan keluar.Apepon sebelum memulakan cerita tentang PENDEK aii yakni Norsuzira Binti Sulaiman tuan kedaung blog ni nak memohon ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki jika ade tersilap taip tersilap kata hingga menyinggung perasaan mana mana pihak. Kadang kesilapan yang berlaku disebabkan kecuaian aii yang tak berapa nak pandai dalamberkata kata. Maaf sebelum aii bercuti pantang..weeehuuu!

Isnin yang lepas appointment aii dekat KK Dengkil.Jumpe doktor untuk scan 35weeks. Bagi yang tak biasa berurusan dengan Klinik Kesihatan mesti cam kesian kan dekat aii kan? Sebab mesti korang bayangkan yang KK Dengkil pon serupa macam KK tempat lain yang service agak lembap. Nak nak lagi Dengkil adalah tempat terpencil yang tak semua orang tau. Eh eh! Korang silap disitu yerr.. KK Dengkil adalah sangat bagus sebab mempunyai service yang agak laju. Walaupon tak se gah dan tak sehebat klinik swasta.Yelah kalau swasta tu memang le kena bagus nama pon berbayar yer dak. Aii is miskin sebab tu hanya ke KK sahaja :)
Tak kisah lerr semua tu kann?Mana mana pon serupe jer bagi aii yang tak berapa nak mampu ni kot. Abaikannn! Waktu menunggu aii tak berapa lama. Aii sampai sampai je bahagian ibu dan anak tu lebih kurang jam 8pagi. Daftar dan terus dipanggil untuk ambil darah.Tujuan amik darah adalah memastikan kepekatan darah.Ala yang orang duk sebut Hb Hb tu lerr. Alhamdulillah darah aii ngam ngam takat yang diperlukan pagi tu. Kalau bawah sebelas memang sah sah aii kena bebel ngan doktor sebab aii memang tak makan langsung ubat yang dorang bagi. Aii alergic kot. Bile makan jer ubat ubatan tu aii akan mabuk kepayang dari start makan sampai keesokan harinya.Muntah muntah bagai. Makanya amik jalan selamat tak payah makan. Pandai kan? Pandai lah sangat..sebab tulah aii kena refer doktor sebab Hb asik bawah 11 sajoo. Dan nasib menyebelahi aii ari tu sebab Hb aii adalah ngam ngam sajoo ;)

Lepas dapat result Hb tu sume aii gi menunggu depan bilik doktor lepas letak buku merah dalam bakul kecil yang disediakan. Haha itupon mau citer! Tibe mase aii dipanggil doktor. Haa! didalam bilik doktor lah bermulanye cerita berkenaan PENDEK .. Sabar jelahhhh! Tapi dalam hati tetap berdoa mudah mudahan semuanya adalah salah sangka dan semuanya selamat dibawah lindunganNya.

Doktor pon mintak aii baring atas katil bersebelahan alat scan sebab memang tujuan aii datang pagi tu pon untuk discan. Elok jer semuanya doktor scan dan tunjuk bagitau kat aii walaupon aii sebenarnye memang tak nampak ape pon ape yang doktor tunjuk.Sebabnye scanner tu kelabu asap jerr. Yelahhh KK kot! Aii is ok jerr. Tetiba .....

Doktor : Ayah baby ni rendah ke puan??
Aii : Haaa? Hurmm... rendah.. **tetibe terbayang beza tinggi aii bile berdiri sebelah incik suami** Ehhh!!xlah doktor..normal tinggi lelaki lahh..xde lah rendah sgt pon..Kenapa doktor?
Doktor : sebab saya detect kaki baby ni cam pendek sikit..
Aii : ouhhh..ikut emak dia lah tu doktor :) **pdhal nak sedapkan ati jerr**
Doktor : **gelak** yelahh kot..emak dia pon comel :)
Aii : pendek sgt ke doktor?? **dalam ati aii dah mula risau SGT sebenarnye**
Doktor : Tak lahh.. **sambil refer pengalaman aii yg lepas lepas** Ouhhh kakak kakak dai pon lahir kecik jerr.. Yg lahir 2kg ni pendek jugak ke?
Aii : Hurmmmm tak doktor.Kalau kakak dia yg sulung tu mmg tinggi. Semua pon akan cakap tak padan dengan umur dia. Tapi yang no 2 tu macam etot cam emak di sikit :)
Doktor : Takpelah kalau macam tu. Kalau kes mcm ni saya kena refer awak ke sepital lah.
Aii : ouhhh ok ..

Dan disebabkan itulah semalam aii dan incik suami telah pergi ke hospital Serdang untuk dapatkan appointmnet berjumpa dengan doktor untuk pastikan kes yang disebutkan. Tapi kann? Dalam kete lepas kejadian tu kann aii berborak ngan incik suami. Korang tauuuu pe incik suami kate?

Aii : Bie..td kan doktor tanye syg.. Samada ayah baby ni rendah ke tak.
Incik suami : Asal?
Aii : dia scan tang kaki baby pastu dia kate kaki baby pendek.. **wat muka sedih**
Incik suami : pepandai jerr.. Scan tahun bile doktor tu pakai?
Aii : Risaulah bie..
Incik suami : Takde apelah.. ritu kan kiter scan 4D.. Miss Jezzlyn tu tak kate ape pon. Kan dia kate graf tumbersaran baby sume ok jerr..Kenapa lak skang baru nak detect baby pendek lah ape lah.
Aii : A'ah kannn?
Incik suami : Syg tak cakap ke ritu scan 4D sume nampak ok jer..
Aii : tak...terlupa :) 
Takpelah..dia de bg surat refer ke sepital Serdang.Dah de surat refer esok esok senang boleh bersalin sane..hehe
Incik suami : ok..esok kiter gi :)

Begitulah ceritanya.. Lepas balik dari KK Dengkil tu jam 2ptg nye lakk aii de appointment kat Klinik Desa berhampiran rumah aii. Aii pon cerita lah kat nurse yang check aii tu.Dia pon gelak.. Dia kate dah nak bersalin macam macam lah yang doktor ni detect.Ritu xde lak kes kaki pendek lah ape lah.. La ni lak tetibe detect kaki pendek..memacam :)

Sabar jelahhh kannn..tau lah aii PENDEK ;)
Harap harap semua pon ok lah..Ari Isnin ni aii kena gi sepital Serdang.So result nyer adalah lepas aii jumpe doktor kat sepital Serdang senin ni.. Tunggu! Apepon doakan aii dan lil' baby ok ok jerrr semua. ;)


Si kakak kakak lil' baby ;)



Friday, December 14, 2012

Ai ai cip!

Assalammualaikum ...

Sekarang ni dah jadi trend anak muda belia remaja kalau bergambar semua pon nak bajet cool bajet comel bajet hot! Dengan duck face nyerr. Dengan sore eyes nyerr.. hehe
Tapi tetap jugak tak boleh lawan style anak aii tauuu! kakYa de satu tabiat bile bergambar. Aii kadang rase cam nak marah jer bile perlu amik gambar kakYa nehh. Berbeza sangat perangainye dengan kakWa dedulu.KakWa dedulu kami gelar Budak Kamera. Sebabnye sangat lah pandai berposing. Hala jerr kamera ke muka dia terus teruslah kakWa buat muka bajet bajet comel. Tapi kenyataan lah..Budak kecik wat muka cenggane pon tetap lah comel ye dak? Cuba muka aii nehh wat bajet hot. Bersepahhhhh!

Nak jadikan cerita lahh. Ritu aii free kat rumah tak tau nak buat ape tetibe terasa ingin sangat membelek memory card yang ade dalam phone lama dedulu. Alololo! gile tak hengat aii rupenye dalam tu banyak sangat video dan gambar mase kakWa kecik kecik dulu. Tetibe sengih sengsorang jerr aii duk membelek gambar gambar tersebut.. Ishhhh perangai aii mase anak sorang dedulu :)
Pantang de jerr aksi baru dari kakWa..semua nak berakamkan..haha Lepas tu dah beranak dua busy nyerr bukan main. Sampai terlupa nak rakam aksi kakYa dari kecik nak ke besar. Tau tau de pon video time dah besar. Menyesal lerr pulak. Sori yerr kakYa.. De kot video kamu nak makan gajah tu dalam kamera.Nanti umi check balik yerr.. **makan gajah katenyer!

Tapi kannnn? perr saje yang kiter rakamkan itu lah yang menjadi kenang kenangan esok esok kann? Yelahhh macam aii lerr. Dah lama gilerr xmembelek memory card phone lama tu sekali aii belek nahh ko penuh kenangan mase kakWa kecik kecik dulu. Bile aii tunjuk balik kat incik suami kat emak kat abah semua pon sengih sengih jerr. Padahal sekarang kakWa dah nak masuk 5tahun pon. Rase cam isshhhhhh awat comel benor kamu ni Wa.. Geramnyerrr nak cium pipi. KakWa pon pe lagi.. Sengih sengih sendiri tengok gambar dan video mase dia kecik kecik dulu sambil cakap..

"comelkan wawa mase kecik kecik dulu .. "

lepas tu kakYa jawab dengan slumberrrr

"takkkkk...adik!"

maksudnyerr...yg dalam video tu bukan kakWa tapi dia..haha

Sorilah yerr..kan dah lari tajuk. Niat sebenar nak cite perangai kakYa bile bergambar. Pastu melalut ke cerita kakWa mase kecik kecik. Tak perrr kann? Kamu kamu tak marah kann? Cemana lah aii nak ubah perangai kakYa ni erk? Aii suke nak amik gambar dia..tapi bile dia tak reti berdiam sudahnye aii letak balik phone atau kamera sebab malas nak layan.haha
Pernah satu ari tu amik gambar kakWa nak bagi kat cikgu.Gambar pasport.. Tetibe kakYa pon sibuk nak bergambar.Ikutkan sajorkkk.kang tak dilayan mau dirempuh semua rak album yang de kat kedai gambar tu kang. Kepelikan bile elok jerr kakYa bergambar tanpa perangai nyerrr itu.. Ker kakYa ni kena amik gambar kat kedai gambar jer baru elok sikit perangainyerrr? Baru jelas semua mata lubang idung nampak dalam gambar. Cerr kalau umi dia yang jadi kameraman..sah sah tangan dia terus kemuka. Tah peace tah tabik hormat aii pon kurang pasti...

yang pasti cengginilah hasilnyerrr
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ai ai cipppp :)

take 5!

banyak gerak sangat muka pon dah jadi hape.. penyek tul idung kamu kakYa ;)

kalau dah mmg xde mood terus sorok muka.. payah!

peace 3..


Sebelum tu meh kiter layan lak picture kakWa mase kecik kecik dulu.Budak kamera katanya ;)

mase ni 1st time kakWa dapat makan sekerim :)


3 picture nehh mase kakWa genap setahun sambut beday kat Bowling Alamanda.Tengok ler aksi kakWa dengan kamera :)

Ustazah pilihan :)
teh tarik satuuuuu!

geram nak cubit budak eskimo nehh tau!

1st time dapat masuk sungai ;)

Hobi mase kecik kecik..gi playgarden..Sampai lani kott!

gaya kakWa dengan spekmata

senyum senget ;)



Esok esok lil' baby cenggane lak gayanye.. ish ish ish!

Thursday, December 13, 2012

37days to go

Assalammualaikum ...

Wahhhh excited nyerrrr... Maknenye hanya sebulan lebih lagi aii akan kembali langsing. **ketawa terbahak bahak! Sile jangan percaya. Tak mungkin aii akan kembali langsing dengan jayanya. Sebab aii memang bukan versi langsing.Akan tetapi!! aii ingin berjanji pada diri sendiri yang aii nak berpantang sehingga berjaya menurunkan berat badan aii kalau pon tak dapat seperti sebelum preggy haruslah lebih baik dari sekarang ni. Uhuksss..sedih tau! Yerrr kengkawan. Berat aii sangat naik mendadaknye preggy kali ketiga ni.Gerun tengok diri sendiri. Dahlah mase lepas bersalin first dulu aii tak dapat kembali ke berat asal. Redho lahh! Dan lepas tu bersalin kedua aii bertekad nak kurang sikit dan aii berjaya lah walau tak bagus mana pon resultnye. Dan kali ni demi untuk kesihatan aii dan kepuasan mata incik suami aii harus berusaha yer kengkawan.Betul tak?

Sehingga ke hari ni kandungan aii berusia 34weeks & 5days.. Berat aii berjaya naik sebanyak 12.3kg. Hah!engko ade? tak ade kann?Akan tetapi aii is pelik bilamana nurse kate berat aii masih tak naik. Ape dorang tak nampak ke angka yang naik sebenarnye? 12.3kg.. Berat tuhhhh! Mungkin disebabkan berat aii naik dan turun sepanjang check up. Mereka sepakat kate berat aii tak konsisten. Yelah minggu ni datang berat tak naik naik. Dua minggu lagi datang berat naik sangat mendadak sampai kena marah. Dua minggu lagi datang dah turun plak berat nehh..Aishhh main main tau! Sudahnya 12.3kg ..Mati matian aii hengat berat aii tak banyak naiknye.Sekali kire nahhh ko.. Bukan main banyaknyerrr.

Dan aii is takuittttt! Sekiranya berat aii kekal begitu dan tak mau turun turun walaupon baby air dan uri dah berjaya keluar.Cemana yerr? Sian aii kenn?Tapi de ke kes orang mengandung berat dia kekal cenggitu walau dah kuar baby air dan uri tersebut. Belum ade kot kes cenggitu.Walau sikit mesti kurang gak berat tu kan?Lepas tu usaha kite ler pulak nak kurangkan lagi berat tu. Orang kata pantang bebetul.Jangan main main mase berpantang. Persoklan aii adalah...Betul ke jamu jamu yang kita pilih de termasuk diantara sebab sebab kite langsing? Sebab orang ni pakai jamu ni kurus tapi bile aii kaji aii pernah guna mase bersalin kakWa dulu..Awat aii tak kurus? Lepas tu bile bace iklan kat magazine..Jamu ni leh wat kembali bertenaga dan kurang kan berat semasa mengandung. Aii pernah guna pe mase bersalin kakYa.. Tak gak jadinyerr... Apakah masalah saya? Atau pon sepatutnye aii tanye pe masalah jamu jamu ni dengan aii yerr? Ahaksss jangan nak salahkan jamu lak.Dah memang aii bukan versi langsing ape nak buat?

Kawan kawan ;)
Aii kan sebenarnye dah mula rase tegang tegang perut.Bile baby gerak pon aii dah rase sakit.Bukan lagi rase geli geli. Aii kadang rase riso sangat..Sebab mase nak bersalin kan kakWa dan kakYa dulu tanda aii ialah turun darah dalam kuantiti yang sangat sedikit. Bagi aii kalau kali ketiga pon tanda cenggitu tak de lah aii risau sangat.Sebab dah tau.Dah tentu tentu bile kuar jer tanda darah tu aii dah ready nak ke sepital.Ape yang merisaukan ialah cemana aii nak tau tande pecah ketuban ataupon tanda sakit yang lain? Korang korang de pengalaman tak kalau tanda pecah ketuban atau tanda sakit?
Aii nak survey survey le pasni. Cemana tande ketuban pecah cemana tanda sakit.
Ade kawan aii kate if perutdah tegang dalam waktu yang kerap dan baby tendang pon dah sakit perlu dah ke sepital terdekat.Tapi aii is takuiit dan malu jerr. Kena aii gi kang doktor dan nurse kate aii ngengade lak.Cam ler tak tahu,Padahal anak ketiga kot. Tapi betul sumpah aii memang xtau tande lain selain dari turun darah. Uhukkkks sedih sudah!

Harap kan kali ni aii sakit kat umah time incik suami pon ade kat umah.Macam kakWa dan kakYa dedulu.Dua dua pon aii baru sudah mandi.Dan incik suami de disisi. Terus incik suami antarkan ke sepital. Tak nak lah time aii tengah syok bekerja kerr.. Jangan tau lil' baby.Sebab kali ni aii harap sangat incik suami de disisi ketika aii sedang meneran. Nak bagi rase aura teran tu! Tapi kalau dah ditakdirkan time tengah bekerja mau tak mau teran lah sengsorang :)

Sekarang aii sungguh rase tak selesa.Rase nak amik cuti panjang jerr.. Boleh kerr? Tapi bile pikir balik rase cam rugi lak cuti sesaje cenggitu. Xpelah bagi peluang kawan kawan cuti dulu.Nanti baru aii cuti. Cuti panjanggggg! Lagi satu harapan aii sebelum bersalin dapat tunaikan permintaan kakWa. Anak dara aii dah pandai ajak aii dan incik suami bercuti.Yang paling tak tahan siap cakap nak tido hotel. Hoiiii anak..umi ngan abi dulu tak pernah mintak mintak tido hotel bagai tauu.Macam ler kamu tu selalu sangat bermalam di hotel. Haha! Tapi tulah dikatakan.Sayang anak. Cemana pon berusaha untuk tunaikan permintaan anak.InsyaAllah yer sayang.. Doa lah semoga umi kamu ni sihat sehingga sampai due.Bolehlah kiter bersuka ria sekeluarga. Tak kisah kan hotel mana pon kannn? Janji namanye hotel kan? hahahaha 


Dan kepada kawan kawan yang rajin jenguk dan baca cerita ceriti aii ni tolonglah doa doakan kesihatan aii ye semua. Aii kalau boleh biarlah bersalin on January.Lepaskan 2012 ni.. Boleh ke main mintak mintak cenggitu? Bersabar yer lil' baby.. Dan ampun maaf sebelum aii bercuti panjang yer kengkawan ;)

Gambar mase 30weeks... My bebibuiiii in da wombs ;)

Siti Suzira binti Sulaiman

Assalammualaikum ...

Nama aii kann bagi yang xtau tu ialah Norsuzira binti Sulaiman. Sesape nak add kat FB pon search je lah nama tu.. :)
Dulu dulu aii sekolah rendah kan cikgu cikgi kat sekolah aii pernah tanye. Mana mak abah aii dapat nama tu? Mase zaman jepun kerrr? Hoiiii apakah? Pengaruh Doraemon lah nehh.. Yang dalam doraemon tu Sizuka lahh.. Saya Suzira. Xde kena mengena ponggg!

Aii kecik kecik dulu pernah tanye ustaz yang ajar aii mengaji. Ape makne nama Suzira sebab kann aii selalu cari cari dalam buku Nama-nama indah dalam Islam. Tapi xde pernah pon aii jumpe makne nama aii. Ustaz aii tu mengurangkan sikit rase kekalutan dalam jiwa aii.Ustaz aii kate xsemua nama dia nak letak dalam buku tu. Selagi nama kita tu membawa maksud yang baik xkisah le ade ke xde ke dalam buku tu.Sebab ape aii tanye sebab aii selalu kecik ati dengan kawan kawan yang selalu ejek aii mase kecik kecik sebab nama aii xde dalam buku tu. Kebetulan de sorang kawan aii tu nama dia Roshazira. Ustaz aii tu kate makne Roshazira pon xde dalam buku..tapi maksudnye sangat baik.Iaitu orang yang suke berkunjung. Wallahhualam ;)
Aii xtau yerr betul ke salah.. Lepas tu nak dijadikan cite sebab nama aii dkeat dekat jerr dengan Roshazira tu ustaz tu terus kate nama aii bermaksud Cahaya berkunjungan.. Norsuzira... Dan sehingga sekarang aii bawak tu je lah maksudnye sampai kesudah. Walaupon aii tau Nur baru lah membawa maksud cahaya. Nor xde maksud kot! ape apelahhhh ;)
Orang orang dulu pe taunyerrr... Kite skang je tau belek belek buku nama..de lak mase nye kann? Orang dulu dulu mane de mase nak belek belek buku nama bagai.Pe yg terlintas itulah nama anak mereka.

Tapi sekurang kurangnye ustaz aii tu pandai ler jugak ati aii yang sememangnye tengah kecik akibat ejekan kawan kawan tu kann? mekaseh ustaz ;)
Dan selepas insiden terase dengan ejekan kawan kawan tu lah baru emak aii cite benda sebenar.Dan dari mana aii dapat nama tersebut.Dan sekarang aii bangga kehulu kehilir dengan nama ini. Walaupon xtertulis dalam buku nama tu tapi aii tau ramai jugak yang pakai nama Suzira nie kan? Selama ni aii ngat aii sorang je guna nama Suzira ni. Hai semua yang bernama Suzira :)
Betul x aii kate orang dulu dulu bagi nama kat anak ni pe yang terlintas jerr. Xde cam kiter.. 9bulan mengandung 9bulan lah pening pikir cari nama anak.Siap beli punyer lah banyak buku maksud nama tu konon nak cari yang terbaik.Tapi panjangnye berjela..Sile terase semua juge termasuk aii.
Macam emak aii kate nama kakak aii Norazalina tu emak dan abah aii dapat dari seorang pembaca berita mase zaman zaman mereka dulu. Norazlina kot cenggitu nama pembaca berita tu. Emak abah sangat suke kot kat pembaca berita tu. Makanye dapat lah nama kakak aii Norazalina.. Kire glamour le nama Norazalina mase zaman tu kannn?  Abang aii yang nombor satu iaitu anak kedua emak dan abah lak mereka bagi nama Rizalman. Yang dia ni aii lupe lah emak abah dapat dari mana nama dia. Tapi emak de cite dedulu..Nanti kalau aii ingat aii bgtau le balik.Takut tersalah info lak kang.haha
pastu abang kedua aii iaitu Razain.Al-fatihah lah untuk abang aii ni yer kengkawan sebab dia dah meninggalkan kami pada tahun 1998. Nama Razain tu emak kate dapat dari penyelia ladang kelapa sawit. Sedap gak nama Razain tu. Aii belek gak buku nama cari maksud tapi yang de maksud Ruzain jer. Dan sekarang nama salah sorang anak buah aii ialah Ruzain. Dan abang ketiga aii emak abah dapat dari sorang penyanyi terkenal katenye.Rafizal..Agak agak sape penyanyi tu yerr?Aii xkenal pon penyanyi nama Rafizal.Emak kate dia nyanyi lagu hindustan. Patutlah abang aii yang Rafizal tu bajet suara dia sedap cam retis. Tapi kelauttttt!haha
Dan paling best mestilah nama aii kannnn? Emak kate dedulu abah aii sebenarnye nak anak 5 jerr.. Dan aii adalah yang kelima. Abah bajet aii adelaha anak bongsu. Makanya nama aii special sikit. Nama aii adelah gabungan nama emak dan abah. Su tu adalah untuk Sulaiman yakni nama abah aii. Dan zi adalah untuk Pauziah.Panggilan emak aii Gee.. Kunun nak sedap letak lah zi.. Kang letak Gee jadi lah nama aii Sugeera..haha

Bangga aii tau bile emak sendiri kata nama aii adalah gabungan nama emak dan abah. Sekali nak jadi cerita lepas umur aii 4thn emak aii disahkan hamil lagi. Dan terbatallah pangkat anak bongsu aii. Sebab aii bakal menjadi kakak. Maka peninglah emak abah nak pikir nama lagi. Dan nama adik aii iaitu Nor Ezati Ellina adalah hasil pikiran makcik aii kot. Mane satu makcik pon aii xtau. Tetapi tetap moden kann emak abah aii sebab agaknye dorang pon xpernah terpikir cenggitu.Mungkin kebetulan atau pon memang dah dirancang. Nama anak lelaki bermula huruf R dan anak perempuan bermula huruf N.

Kembali ke tajuk asal..haha!Sebenarnye bukanlah perihal nama yang aii nak kongsi. Aii nak cite yang aii de terima satu kad jemputan dari salah sorang sahabat. Dedulu aii pernah cite camne aii kenal sahabat ni.Aii kenal awek comel periang peramah ni mase interview di salah sebuah jabatan kerajaan. Mase belum bertegur sapa tu dalam hati aii dah kate mesti awek ni sombong sebab dari gaya dia. Sekali rupenye salah sangkaan aii.Betullah kata pepatah. Jangan menilai seseorang dari luarannya. Tetibe gadis manis ni menegur aii dengan mengajak aii cari kantin untuk mengisi perut. Bile dah kenal barulah aii tau yang si gadis manis ni sangat lah periang dan peramah sampai xlarat nak melayan karenahnya.

Nama biarlah aii bahasakan Bella.. Aii senang berkawan dengan Bella biarpon selama perkenalan kami hanya beberapa kali jer dapat berjimba bersama. Sebab bagi aii lah buat mase ni dia sangat sesuai dijadikan kawan berkongsi. Sebab dia memang jenis yang happy go lucky. Kawan yang dah bertahun kenal aii pon xpernah sekali datang ke majlis yang pernah aii buat xkisah lah kat mana pon.Tapi dia yang aii baru kenal dah 2kali raya datang ke jamuan raya aii. Seronok sangat.. Dan sebab keramahan dia semua family aii termasuk makcikpakcik dah tau dan ingat walau baru pertama kali dia datang.Dah macam seluruh isi keluarga aii dia kenal.Punyelah bagus budak niii ;)

Dia pon de blog tapi dah lama aii xdihidangkan dengan cerita baru.Mungkin sebab banyak benda yang dia perlu pikir. xpelahhh... Tapi sekurang kurang kami masih berhubung walau pon melalui FB. Bermsg kat henpon pon xpernah tau tapi kami tetap leh meneruskan persahabatan ini. Semoga kiter boleh terus bersahabat yer Bella.
Aii terima kad jemputan kawen dari Bella on 22 December 2012. Yang memeranjatkan adalah nama yang tertera dia atas kad jemputan tersebut.Iaitu Siti Suzira Binti Sulaiman.. Weyhhhh Bella...! Nama aku adalah Norsuzira binti Sulaiman lah. Tapi xkisah lah.Siti pon siti lahhhh..haha
Mekaseh yer yunk sebab jemput kawan hang ni. InsyaAllah jika diizinkanNya aku dan keluarga akan sampai dimajlis kau.Tapi kalau xde beribu ampun kami pinta. Mungkin saat tu aii is sedang berpantang selepas melahirkan yang anak ketiga. Lepas ni aii janji xmengandung lagi selagi si Bella x mengandung..haha Janji tu yang xtahan!
Kalau aii xdtg nampaknye Bella lah kena datang rumah aii bawak suami dia berserta adiah untuk baby aii..tau Bella?

Apepon doa dari seorang sahabat semoga majlis kamu nanti berjalan dengan izinNya dan kamu menjadi isteri terbaik buat sidia di dunia dan jugak akhirat. Berbahagia hingga ke akhir hayat. ;)

Siti Suzira :)

Masih dalam mood :)

Assalammualaikum ...

Untuk pengetahuan semua.. aii dan incik suami adalah dalam mood perantin perantin gitu. Hepi enebeseri yerr incik suami. Maaf yerr incik suami. Tiada candle light dinner! Tiada kek enebeseri! Tiada hadiah istimewa! Nanti aii bagi special punyer adiah yer.. Tunggu jer ;)
**perut memboyot semua pon adalah terbatas** Alasan!

Mengimbas kenangan lama!

Tarikh keramat adalah 08 December 2007 dimana aii dan incik suami sah bergelar suami dan isteri. Alhamdulillah setelah 3tahun bergelar tunangan dan pelbagai pahit manis suka duka dah kami lalui ketika bergelar tunangan. Betul kata orang! Di kala alam pertunangan lah pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Terima kasih kepada incik suami kerana bersabar dengan karenah aii. Tapi aii pon sabar jugak perr dengan karenah u! :P

Cerita berkenalan dengan incik suami bermula ketika aii berumur 18tahun. Wahhh! muda belia remaja bergetah gebu gitu. Mase tu aii selalu ikut my auntie jalanjalan amik angin kota. Cett ayat xleh blah! Jalan jalan pon gegirl gegirl jer.. Xde pakwe lah katenye mase tu. Eh yeke? Ade kot! tapi pakwe tu aii simpan jer sebab nye nanti aii bagitau yerr. Aii memula xde lah kenan ponn. Sebabnye kan incik suami aii sangatlah kerek seyhh mase nak kenal aii dulu.Bajet emsem tau! Mase tu aii ngan gegirl lain tengah duk lepak makan satu kedai ni. Tetibe incik suami and the geng datang xmemasal duduk kat table kami. Hoiii apakah? kebetulan enset aii ade atas meja. Mase zaman tu 3310 je kot. Tetibe incik suami bersuara. "ala..setakat enset cenggini adik saya main pakai buang je kat umah"
Fioooneee... Dah lah cakap cenggitu lepas tu pegang pegang lak enset aii macam dah lame kenal kan? Makin meluat lah aii tengok kan perangainye kan? Lepas incik suami letak balik phone tu terus aii capai dan belek.Tetibe de satu nombor aii xkenal de kat skrin. Aii cam pelik. Terus tanye my auntie samada dia ade guna phone aii kol sesape ke td. Dan time tu jugak terus kawan incik suami amik phone aii dan check nombor tersebut. Maka pecah lah gelak kawan kawan incik suami kat situ jugak. Kata mereka.. "ni no mantoya ni"

Aii makin pelik. Sape MANTOYA? aii de kawan nama Mantoya ker? Rupenye itu cuma helah incik suami nak dapatkan nombor tepon aii. Ouhhh getik aii! Nak mintak je lah.Xyah curi curi. Disebabkan kekerekan incik suami aii pon terpikir nak kenakan balik dia. Hahaha!Aii halalkan nombor aii yang dia curi tu. Tapi segala bagai mengenai aii adalah tipu! Padan muka engko :)
Aii tipu nama aii..umur aii.. tempat tinggal aii.. Semualah! Rasekan.. Dan start malam tu incik suami selalu kol aii. Tetiap malam. Dan tetiap malam jugak suh aii turun dari rumah sebab nak bagi burger katenye.Ape kelas burger! Dia suh turun sebab aii tipu aii duk apartment area Cheras tu. Lepas tu tepon suh aii turun.Mana lagi mau turun kalau aii sebenarnye xduduk situ? dan tiap tiap malam jugak aii tipu incik suami yang aii de kat umah emak. Hahaha lagi!

Sudahnye sampai muak dia suh aii turun dan aii xjugak turun turun. Akhirnye aii terpakse ngaku yang aii xduk situ. Nama yang aii dah pakai sekarang iaitu FIFI adalah hasil tipu incik suami.Dan sehingga kini nama tu lekat sampai la ni. Memula tu kannnn..memang aii xsuke ngan incik suami.Tapi kannnn? Lelama hati aii sayang sangat kat incik suami ni.Sebabnye kann? Dia sangat gentle aii cakap kat u ols. Xcaya?

Gentleman tauu!

Dalam banyak kawan kawan lelaki yang aii dah bawak balik.. **banyaknye** haha! Xdelah banyak pon.Mase tu aii baru je 18thn. Aii dah biasa ye kengkawan. Dengan sape pon aii berkawan walau xde istilah pakwe pon aii tetap bawak balik kasi kenal dengan emak aii. Walaupon aii tau emak aii xsuke aii buat camtu.Maaf emak! Aii pon macam biasa dah berbulan jugak kot aii kenal dengan incik suami ni baru aii berani bawak kenal kenal ngan emak.Emak aii pon seperti biasa lah. Lepas kenal terus lari duk menyembunyikan diri dalam bilik. Xde bercakap xde senyum. Makanya incik suami telah terase sesuatu disitu. Kesian dia! tapi rupe rupenye dalam duk terase tu dia sudah ade agenda sendiri. Dalam diam incik suami ni cuba amik ati nenek dan atok aii dulu. Memula dia amik ati atok nenek iaitu emak apak kepada my auntie yang aii ikut jalan then kenal ngan incik suami ni. Atok ni adalah adik kepada atok betul aii. Incik suami tau minat atok aii ni adalah mancing dan kebetulan atau start dari aritu minat dia bermula ke hape aii pon xtau. Dia akan datang setiap minggu jumpe atok aii ni dan gi mancing bersama. Perghhh dah macam nk ngurat my auntie pon ade. Dan dengan tengok kesungguhan dia tu atok aii de bertanya sesuatu pada dia yang aii pon xtau kalau incik suami xcerita.

Atok : ko betul nak kan ateh ke may?
Incik suami : betul lah tok :)
Atok : kalau betul ko nak kan dia..ko jangan main mainkan dia. Kalau atok tau ko main mainkan dia.Tau lah ko nanti.
Incik suami : xlah tok..may betul betul ngan ateh :)

Lepas dah dapatkan ati atok nenek aii yang tu dia cuba lak amik ati atok nenek betul aii.. Nenek ngan atok aii sangat sayangkan incik suami. Dia rajin lawat nenek ngan atok. Dan sekarang atok aii tu pon dah meninggal. Atok aii tu pon de sebut satu mase dulu. Kalau aii jadi kawin ngan incik suami dia nak jalan jalan ke Kelantan.Tapi apakan daya. Allah lebih menyayani beliau.Korang korang nak tau x? Nenek aii tersangat lah sayang incik suami lebih dari cucu dia tau. Mase memula kenal tu nenek aii dah tau keikhlasan dia..Ye ye jerr nenek ni tau! Nenek siap pesan kat aii.

Nenek : nenek tengok may tu baik sangat.. Ko jangan buli buli dia ateh.
Aii : ha?? ateh buli dia nek? isssshhh xlah...
Nenek : yerr... nenek nengok ko je yang lebih lebih buli dia. Dia tu baik teh. jangan lepas dia.
Aii : ateh jugak??hurmmmmmm :)

Kemain bangga lah incik suami bile aii cite perihal tu. Huh!! baik lah sangat... :)
Lepas tu kann.. dalam diam.Bila emak aii tau yang incik suami selalu sangat berulang umah atok nenek satu ari tu emak aii risik risik dari nenek. Ni pon nenek yang cite balik kat aii.. Eh..ke emak yang cite? Aii pon xbape nak hengat.

Emak : kawan ateh tu selalu datang sini ke mak?
Nenek : sape? May tu?
Emak : Tah..sape namanye pon xtau
Nenek : may tu kot.. Yelah.. baik budaknye tu.
Emak : yeke?
Nenek : Yerrrrr baik sangat..
Emak : hurmmmmm

Satu hari....
Mase tu seingat aii sedang bekerja. Tetibe jari aii berdarah terkena pisau.Aii xingat aii buat pe pegang pisau tu sampai terhiris jari. Dan yang pasti mase tu aii betul betul xsedap hati. Tetibe teringat incik suami. Aii terus kol henpon dia. Yang angkat mase tu emak incik suami yang aii xpernah jumpe pon.

Aii : Assalammualaikum.. boleh cakap dgn may?
Emak dia : sape ni???
Aii : kawan dia..
Emak dia : hurmmmm may xde.. kejap yerr??
**bisik dgn seseorang suh ckp ngan aii.. aii cam dgr emak dia kate makwe makwe makwe**
tetibe
Lelaki : hello sape ni?
Aii : kawan may..ni sape?
Lelaki : ni abang dia?
Aii : ouhhh..may de ?
Lelaki : hurmmm..may kat sepital.Dia eksiden
Aii : tipulahhh.. cakap lah bebetul..may de x?
Lelaki : mn de tipu.May de kat sepital.

Dushhhh..terus aii rase nak pitam. Nanges nanges balik kije.. Emak pelik tengok aii nanges nanges.

Emak : nape?
Aii : Kawan ateh masuk sepital.Eksiden..
Emak : Sape? Yang selalu dtg tu ke?
Aii : A'ah..
Emak : jom siap siap kite gi sepital...

Nahhh ko! emak yang selama ni xpernah amik tau terus ajak aii ngan abah gi sepital. Terharu aii! Rupenye sebelum aii tau emak dah dapat petanda.Kata emak..emak mimpi malam tu.Incik suami menjerit mintak tolong dalam mimpi tu. Biar betul emak! Sampai je kat sepital alhamdulillah sebab kecedaraan x;ah serius mana. Mase tu barulah aii nampak emak dah boleh terima incik suami. Best part bilemana emak tetibe suapkan incik suami makanan yang kebetulan sampai time kami melawat tu.Sampai jeles lah abah aii. Abah aii adalah sangat kuat tahap kecemburuan dia yerr. Aii harap incik suami pon begitu.Makin tua makin sayang.Bila emak tersedar abah cemburu terus emak suh aii yang suapkan.hahaha! Emak kate tangan dia sakit xleh suap sendiri :) Mekaseh emak sebab restui kami.

Sekali lagi dugaan..
Dah dapat amik ati emak abah aii sorang lagi hati insan terdekat aii yang incik suami kena amik ati. Iaitu kakak aii. Aii tau kakak buat semua ni sebab dia sayangkan aii. Satu hari tu kakak aii msg aii..

"Aku bukan xsuke kat may tu.Tapi aku kalau boleh nak ko cari orang yang leh bimbing ko dunia akhirat"

Aii yang mase tu tengah angau kunun kunun nak jujur setia terus forward meseg kat incik suami. Terus incik suami ajak jumpe.Datinglah kami di Tasik Cempaka di petang hari. Sambil duk mengadap tasik tu incik suami bersuara.. dan tanpa sedar dalam berkata aii tengok de linangan airmata. Sedihh aii tauu!

Incik suami : abis tu kakak nak macam mana lagi?
Aii : Jangan lah cmni.Dia nak yg terbaik buat saya..
Incik suami : Yelahh.. dia nak saya datang pakai jubah pakai kopiah baru dia leh terima saya ke?
Aii : bukan camtu..cukup awak leh bimbing saya.
Incik suami : InsyaAllah awak..Saya tau saya bukan orang baik tapi saya pon nak jadi baik. Bagilah saya peluang........

Lepas kejadian tu aii xtau pe yang incik suami buat sehinggakan aii terima meseg dari kakak ketika dalam bas ondaway nak ke Kuantan.Mase tu aii study kat sane. Meseg berbunyi..

"aku dah mula sukakan may"

Alhamdulillah..incik suami dah berjaya pujuk seluruh isi keluarga aii. Itulah buktinya kasih cinta dia terhadap aii.Bukan hanya ambil dan jaga hati aii je..Dia mesti kena tau amik hati seluruh orang yang aii sayang. Makcikmakcik aii yang len lagilah sangat suke. Bayangkan! Tetiap pagi de jerr delivery Nasi Kerabu dari Sungai Besi ke Desa Pinggiran. Jauh tu... Tapi mase bercinta.Lautan api sanggup kurenangi :)Datang semata mata nak antar nasi kerabu jer... sekarang nan adoooo!

Dan disebabkan kejayaan incik suami..sampaikan bekas pakwe aii marah marah lah. Aii putus dengan dia sebab aii rase incik suami adalah jodoh aii.Dan aii yakin sangat.Sebab tu aii berani mintak putus dengan lelaki yang sangat lebih jaga ati kawan kawan dari ati awek sendiri. Bekas pakwe aii tu kate incik suami aii pakai guna guna sebab tu sume orang suke dia. Sebab kate bekas pakwe aii tu emak aii xpernah pandang pon muka dia kalau dia yang datang umah tu.Cemana emak aii yang kerek tu leh suke dengan incik suami.Atas sebab tu dia kate incik suami pakai guna guna. Deyyy cha! Engko yang xpandai amik ati pastu ko tuduh tuduh lak incik suami aii kennn? Kejammm tau!

Tapi itu semua dah berlalu. Mekaseh kat bekas pakwe sebab sudi jugak datang mase aii ngan incik suami diijabkabulkan. Mekaseh sangat masih sudi jadi kawan kami sehingga ke hari ini. Dan mekaseh sangat sangat kepada incik suami kerana menjadi peneman setia sayang dan memahami diri lebih dari sepatutnya. Walaupon kadang de sesuatu perkara yang diluar kemaafan sayang tetapi hati ni tetap menerima mu seadanya dan sayang harap bie jugak begitu. Semoga kite terus perbaiki kesilapan masing masing agar lebih baik di mase depan. Amin! Love bie..love kakWa..love kakYa..love lil'baby :)

Meh kiter layan pic kenangan lama ;)
kuar dari masjid..setelah sah bergelar suami dan isteri .. Amin :)

Bolly bolly



wak may dan neng fifi ;)


mase tgh amik gambar ni lah bekas pakwe aii dtg.. makin menunjuk ler kami.. Sampai bekas aii kate incik suami genggam tangan seperti berkata.. "aku lah yg berjaya"..hahahahaha APTB



bersanding di atas pelamin

Haipppp arigato :)

malam berinai .. jom tido!

Penukaran semula

Assalammualaikum ...

Sebelum bermadah bercerita panjang berjela aii ingin memhon ampun dan maaf kepada yang sudi baca blog ini kerana sekali lagi ingin menukar katagantinama. Ahkak kepada aii! mr.huB kepada incik suami! si kakak sayang kepada kakWa! si kecit tomey kepada kakYa! dan lil' baby sebab lom kuar lagi aii xpikir nak pakai nama ape.. nanti nanti aii bgtau yerr!

Sebab sebabnye adalah..sebelum ni aii telah menggunakan katagantinama aku dan diatas rase kekurang manisan disitu dengan rase rendah diri menggantikan aku kepada ahkak.Akan tetapi setelah beberapa kali menaip dengan perkataan ahkak..aii terase diri tersangat lah tua. Untuk pengetahuan semua sememangnye aii adalah ibu kepada 2orang anak dan sedang menghitung hari menanti kelahiran yang ketiga tetapi aii is muda remaja. T_T
Bile dah asik membahasakan diri dengan perkataan ahkak tu..aii rase macam cepatnye mase tu berlalu. So,,kepada semua izinkan lah aii merasa mudamuda belia sebelum jengah 3 series ni yerr! Lambat lagi kot nak ke angka 3 tu. Bak kate orang orang sekeliling aii.. jangan lah cepat na tuanye.. Biar de rase rase muda remaja sikit asal tau batas batasnye.. Iyer dak?

mr.huB lak aii akan ganti dengan panggilan incik suami kerana aii lebih selesa taip incik suami sebenarnye. Sebab kalau aii menaip mr.huB mesti akan tersilap silap.. dah bape taun taip pon tetap lah xpernah rase selesa. Cuma sebelum ni belum pernah terpikir nak bertukar katagantinama dari mr.huB kepada incik suami. Bermula arini incik suami adalah panggilan untuk mr.huB tercinta aii yerrr :)

Si kakak sayang pulak aii gantikan dengan panggilan kakWa. Bukan lah sebab dah xsayang yerr! Walaupon dah tukar kakWa tetapi masih sama sayang aii terhadap permata hati aii yang sulung tu. Nama sebenar kakWa adalah Najwa Nur Qistina. Si kakak sayang tu terlalu panjang. Kepada kakWa..Apepon panggilan umi terhadap kamu. Umi nak kamu tau umi sangat sayang kat kamu. Sayang sangat!

Manakala,si kecit tomey lak di ganti dengan nama kakYa.. Comel kan kakYa? Xlame lagi pon memang dah nak jadi kakak si kecit tomey tu. Dah tu! aii pikir pikir lebih elok aii cepat cepat tukar gantinama dalam blog ni agar esok esok aii xpening pikir nama pe nak bg kat si lil' baby. kakYa akan selama nye comel dihati aii.. Dah lame dah pikir nak ganti nama si kecit tomey ke nama lain.Akhirnya harini terpikir nama kakYa.Terus terbayang nama kakWa ;)
sebab nak tukar lama kekadang aii ni jauh benor pikirnye. Katelah aii ni rajin berblog hingga ke tua. Thats mean anak anak aii pon mesti dah anak anak dara. Sangat xmasuk akal,jika dah manis manis si anak dara tetibe emaknye bahasa kan si kakak sayang si kecit tomey si lil' baby bagai. Kan ke xbest disitu! Disebabkan itu lah aii terpakse tukar katagantinama yang ada.

Dan pulak wat mase ni,disebabkan yang dalam perut ni lom kompom jantinanye. **ishish..walaupon dah 100% by sonographer yg intai my lil' baby aii tetap xmo percaya. Takut tetibe kuar kang berTUKAR! makanya aii akan terus pakai si lil' baby sehingga sudah kompom jantinanye esok esok. 

Harapan aii semoga nama nama ni kekallah dan xbertukar selagi aii rajin berblog. Aii tau xde lah ramai mana pon yang sudi baca blog aii ni. Tetapi memang dah minat kot.Dulu dulu aii suke berdiari. Dan sekarang blog yang aii create ni pon dah umpama diari aii lah.Tetapi boleh dibaca oleh semua orang.Aii pon xde lah cerita benda yang sangat berilmiah pon. Aii lebih kepada cerita perihal diri sendiri. Tentang kehidupan aii yang serba sederhana.Tentang anak anak aii yang makin membesar. Tentang info info yang aii kadang rase nak share. Itu sahaja! Dan aii xdelah harap sangat ramai followers yang ikut dan baca setiap bait yang tertera dalam blog aii ni.Tetapi kalau ade yang mengikuti terima kasih banyak.Hanya itu jer mampu aii kate. Mana yang baik datangnya dari Allah S.W.T dan yang buruk adalah dari kelemahan aii sendiri. Harap segala silap selama ni korang korang ampunkan yerr. Aii sedang berusaha berblogging dengan lebih berhemah agar xmenyakitkan hati mana mana pihak. Maafkan aii yerr semua!


Monday, December 10, 2012

34week&2days

Assalammualaikum ...

Alhamdulillah semua pon berjalan lancar. Dan mulai dari hari ini hanya tinggal lagi 40hari saje tiba masa untuk ahkak melahirkan si' lil baby. What?? only 40days to go? **dup dap dup dap 
Bile ahkak cakap berdebar debar ade jugak segelintir manusia sekeliling bagi respon yang langsung xmembina. Sepatutnya as a friend kena lah bagi semangat kenn? Ini idak.. saborr je lah!
Katanya..
 "pe yang nak didebarkan sangat? Awak tu bukannye beranak sulung! dah kali ketigenyeee punn. Lagi pulak jarak tu dekat sangat..Lainlah anak sebelum ni 4-5tahun. Dah tentu2 rase cam beranak sulung.."

Eh yeker?? Xkot makcik.. **saje mention makcik sbbnye umur baye baye aii tp pikiran macam makcikmakcik. Sebab mase saye bersalin sulung sangatlah mudah dan senang siap saye leh gelak kuar airmata lagi tauu! Walaupon makan jam jugak saye berada di labour room. Tetapi saya langsung xrase sakit sbb incik suami de disisi sepanjang saat saya di labour room. Pengalaman bersalin yang kedua pulak sangat berbeda yer makcik. Kesakitan tu xboleh saya bayang dengan kata kata. Beza jam bersalin sulung dan kedua lebih kurang jer tapi disebab saya keseorang di labour room sakitnye buatkan saya bukan sahaja mengeluarkan airmata tetapi mengeluarkan poo poo di saat meneran. Memang superb punye gigil lah saya teran. Sampai calar balar agaknye tangan cikcik misi tu saya kerjakan. 
kata kawan yang memahami pulak..
"tu rezeki masingmasing.. Yang pertama xsakit yang kedua sakit. Yang orang ni rase sakit mase peknen..yang orang ni rase sakit mase beranak"

Kata kata camni barulah ahkak gemar. Bukan nak mengdownkan orang je. Yang makcik tu saje nak mention ahkak beranak rapat rapat. Tu bukan faktor senang nak mengeluarkan yer makcik. Ape pon mudah mudahan bersalin kali ketiga ni ahkak diberi kesenangan olehNya. Dan harap jugak kali ni mr.huB sentiasa ada di sisi. :)
Tengok ahkak dah melalut mende lain lak.. Kembali ke tajuk asal. Oke yer kengkawan.Disaat ahkak gigih menaip entri kali ni si lil' baby dah genap 34minggu dan 2hari. Ahkak adalah berdebar sebabnya pengalaman yang lepas yakni bersalin si kecit tomey ahkak merasa sakit yang amat sangat. Sangat berharap yang kali ni ahkak mudah mudah sahaja. Dan lagi berdebar adalah dua dua pengalaman yang lepas juga adalah ahkak xpernah bersalin sampai due. Dua dua puteri ahkak pon xsabar nak melihat dunia. Dan ahkak kali ni berdoa sangat sangat yang si lil' baby ni kalau nak kuar sangat pon biarlah abiskan dulu December. **leh ke request request cenggini?

Tapi kalau dah ditakdirkan awal jugerr..Please baby! Cukup 36weeks. Jangan bawah 36weeks yerr.. Umi dan abi xmo berulang alik sepital disebabkan below 36weeks itu adalah masih xcukup bulan. Macam si kakak sayang lerr.. lahirnye 35weeks dan beberapa hari lagi lah kot nak genap 36weeks pon tetap dianggap xcukup bulan. Dan dari lahir sampai usia 3tahun++ still dimonitor oleh doktor. Thats mean dari bayi till umur dia 3years++ lebih cenggitu kena follow up tumbesaran dgn sepital. Sehingga dia disahkan normal seperti budak seusianya. Padahal lahir ngamngam soi 2kilo dan xperlu masuk inkubator pon mase dilahirkan. Normal tanpe jaundis atau tertelan najis **sebab besenye dengar kes2 cenggini je yang doktor akan pantau lama sikit. Tapi sebab 35weeks :(

Kalau ikut kiraan sendiri ahkak around 23 - 29 December 2012 adalah genap si lil' baby 36weeks. Xde lah ahkak harap dia akan kuar time tu. Ahkak kalau leh biar lepas December. 01hb pon dah ok lah..kalau xmau sampai due pon. Ade orang kate kalau anak lahir hujung tahun ni kesian kat dia. Yeke? Ahkak pon xpaham kenapa..Katanya,,nanti orang lain dah besar dia kecik lagi.De plak kate otak dia lembap sikit dari kawan kawan seusia dia. Tah ape ape bile pikir logiknye ye dak. Bagi ahkak oke oke je kot hujung tahun. Lambat sikit tua nyee..haha

Oke niat sebenar taip entri ni nak review jer sepanjang 33weeks-34weeks nie. Tapi dah jauh melalut dan berjela jela lak citenye. Layankan jelah yerr? Nanti time berpantang kena rehat bebetul. Xde mase nak bermadah helah sangat. Nanti emak ahkak marah.Dan time pantang lerr ahkak nak fokus pelukcium baby yang mangimangi dari syurga tu. hehe **xsabarnyeeeee saye!

1.Alahan
Ahkak mengalami alahan muntahmuntah mase memula preggy ritu. Lepas tu,genap kandungan 5bulan cenggitu alahan tu kian hilang dan ahkak semakin selesa dengan perubahan diri. Tetapi sejak sejak dah masuk akhir trimester ni ahkak mudah berasa loya loya balik.Kadang de je makanan yang buat ahkak leh rase meloya sehingga nak keluar kan balik pe yang dah ahkak telan. Tapi x kerap sangat lah. Ada kala..

2.Sakit pinggang
Di saat ahkak tengah gigih menaip ni pon ahkak sebenarnye sedang menanggung sakit pinggang yang amat sangat. Xde lah sangat macam rase nak bersalin tu.Selagi batang hidung ahkak de kat opis ni bermakna ahkak masih mampu ler tanggung sakit pinggang yang agak lite lite tu. Sakit sakit manja gitu. Kirenye orang kate serba xkena lah. Duduk sakit. Baring sakit. Jalan jerr xsakit..haha

3.Perut mengeras
Sejak beberapa hari lepas masalah ni lah yang buat ahkak risau sesangat. Pernah satu pagi di hari sabtu yang lalu tetibe ahkak kejut mr.huB pastu dengan tetibe gak airmata ahkak menitis. Sebabnye,perut ahkak mengeras yang amat sangat sampai ahkak xrase langsung gerak baby. Ahkak tunggu sampai 5-10minit pon still ahkak xdpt rase gerak.Kebiasaannya bile ahkak celik mata jer si lil' baby dah ketuk perut bagi salam dulu. mr.huB pon dah risau suggest ke sepital jerr. Ahkak nangis sebab rase cam xready je lagi. Pastu mr.huB duk pegang perut sambil panggil lil' baby,barulah ahkak rase gerakan si lil' baby. Lega hati! Lepas lepas tu dan sehingga ahkak menaip arini pon dia still keras keras manja cenggitu. Lebih kurang 30minit sekali. Tibe aktifnye kang 15minit sekali mengeras. Mase tu memang semput semput umi dibuatnya.Keras keras pon ahkak still rase lah gerakan nye. Sebab cukup 10kali gerak dalam tempoh yang diberi tu ahkak xde lah risau tahap gaban nak ke xsepital hanya sebab perut mengeras. Kang xmemasal doktor dan cikcik misi kate ahkak ni gedik lak. Anak dah nak masuk 3 pon xtau lagi tande nak beranak. Tapi siyes kengkawan. Ahkak risau sangat jika ini adalah tande ahkak nak melahirkan. Sebab kalau ikut pengalaman ahkak.. Dua orang puteri tu ahkak turun darah dulu. Sikit lah pun darahnye.Gi sepital dah bukak jalan. Yang menjadi kerisauan sekiranye kali ni bukan tanda darah.Tanda sakit sakit manja cenggini. Tanda pecah ketuban cemana yer? Ahkak xpernah alami tande pecah ketuban so xtau cemana rupe air ketuban tu.Kadang bile shi shi pon ahkak rase cam 'eh..ni air ketuban ke shi shi?'

4.Buasir
Adoiiii...sejak preggy si kecit tomey. Tapi rasenye teruk mase preggy si kecit tomey. Yang ni lite lite jer sakitnye. Yg dulu tu sampai ahkak kena refer doktor pakar. Siap doktor kate if lepas bersalin buasir tu xmasuk dengan sendiri nye ahkak diperlukan buat pembedahan kecil. Alhamdulillah sume kembali normal lepas bersalin. Dan ahkak xperlu buat pembedahan tersebut. Mase preggy si kecit tomey mungkin sebab ahkak memang susah nak poo poo. Tapi beza preggy yang ni. Ahkak sangat senang poo poo. Duduk menung sekejap terus..... Xde istilah teran pon tapi still jugak kuar itu mende alah, Kata doktor ini adalah disebabkan kesan penekanan bayi di dalam perut. De kes bila baby dah kuar mende alah tu masuk dengan sendiri nye. kali ni xde lah seksa sangat macam preggy si kecit tomey. Merana ahkak! yang ni still lagi leh berjimba jimba. Cuma sesape yang pernah mengalami pasti tau betapa xselesa nye kennnn?

5.Letih dan cepat mengah
Yelah pulak kan? Dah perut pon makin memboyot dengan tumbesaran maha hebat skang ni. Memang masalah letih dan cepat mengah xdapat nak dielakkan. Sebelum ni semangat nak berjalan dan berjimba sangat tinggi tahap maksimanya. Tapi sejak beberapa hari dengan ketidakselesaan yang ahkak alami,ahkak jadi serba malas. Mungkin sebab letih dan cepat mengah boleh ahkak jadikan alasan kepada sesiapa yang ade hati nak ajak ahkak cuci cuci mata. Yang sebenarnya malas lebih nehh. Nak jalan gi tandas kat opis ni pon ahkak dah terkedek dengan perut yang sedang membesar dengan sihat nehh. Maaf yerr kengkawan :)

6.Berat naik dengan mendadak
Enkorang bayangkan dengan tinggi yang ahkak ade ni sangatsangat lah xbalance dengan berat yang ade skang. Cemana ahkak xmudah rase letih. Sebelum preggy berat ahkak adelah 53kg dan skang berat ahkak sudah cecah 65k5.. hamek kaww! baru 34weeks. Bape agaknye nak smpai due? Cemana ahkak nak turun balik..Kalau leh turun pon ahkak nak turun lg dari berat asal. Baru berbaloi baloi. Sebab tu ahkak dah pau mr.huB Felinna Inchloss Lotion tu.Tapi menjadi pelik adalah berat ahkak naik mendadak cenggitu nurse nurse check ahkak selalu bising Katanya berat ahkak xnaik. Aku pelik tauu!

7.Kaki membengkak
Menurut kata nurse dan doktor kaki ahkak lom bengkak pon. Tapi kadang ahkak rase ngilu je nak berjalan.Jari jari lak skang dah rajin rase kebas kebas. Apakah maksudnye.. Tak paham ahkak.

Sudahlah yerr.. Cukup takat ni jerr. itu je pon yang ahkak rase sepanjang 34weeks ni. Nanti kalau dah sampai mase nak melahirkan ahkak akan beritau satu dunia. ** de ke orang nak amik kisah?
Mekaseh yer kengkawan ;)

**happy family**

**happy family**