Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 8, 2012

Swaddle pod / Bedung moden

Assalammualaikum ...

Bila nampak orang ada..tetibe keinginan nak ada pon datang dengan sendirinya.. padahal bukanlah satu keperluan pon sebab rasenye lil' baby pon xkisah kot ada ke x ada. Sebab baby baby sebelum ni xpernah kenal pon apa itu swaddle pod/ bedung moden. Hanya tau sehelai kain napkin lipat tiga segi letak baby balut balut dan balut. Sekejap lagi kuar balik tangan kaki mintak dilepaskan dari bedungan. Tapi biar pon xmenjadi keperluan tetapi perasaan berkeinginan nak ada tu membuatkan ahkak dengan rela hati membeli sekaligus 3helai swaddle pod untuk my lil' baby. Cetttt! itu hang kate bukan keperluan kak. Kalau berkeinginan pon, satu dah cukup untuk puaskan hati yang berkeinginan. Tapi idak! sampai 3helai hang rembat kak???hahahaha! Maaf yer adik adik.. Kaler kaler yang ada buat ahkak naik geram lantas meng'order' sampai 3helai sekaligus.
Ahkak dah lama sebenarnya tengok tengok swaddle pod ni. Dah ramai rasenye baby baby zaman ni pakai. Mana mana je leh nampak. Ahkak teruja sangat. Yang paling best lah ahkak rase baby baby zaman sekarang memang x boleh melepaskan diri dari bedungan swaddle pod ni. Sebab utamanya adalah tangan dan kaki baby akan di masukkan dalam bedung dan kemudian di zip. Ada yang akan kate selamat ke main zip zip baby ni. InsyaAllah selamat selagi si tukang bedung berhati hati dan pastikan tangan dan kaki baby sudah diletakkan dengan selamat.Bukan main sumbat pahtu tarik zip selaju laju hati. Memang ade lah makan daging sat lagi.. ha!! time tu jangan nak salahkan swaddle pod.Salahkan tangan dan mata ko yang xberhati hati tu yerrrr.
Purple,Turqouise dan Lime Green ;)

warna warna swaddle pod ni pon sangat sangat lah menarik. Nasib ahkak mase order tu cuma kaler kaler terang je. Yang polkadot lom restock.Itu menunjukkan betapa ramai lah yang order. Dan ahkak memang dasar xsabar..ahkak order je. Ahkak amik 3kaler.. Purple,Lime Green dan Turqouise..
Semalam ahkak dah terima parcel tersebut.. Sukenye sebab warna warna swaddle pod tu buat ahkak rase cam xsabar sabar nak balut lil' baby tu nanti. Cantik sangat!Mr.huB pon suke.. 

Pernah masa memula ahkak survey swaddle pod ni ahkak try lah tanye kengkawan. Kalau tau mana mana online shop yang leh bagi harga berpatutan. De jugak bunyi bunyi dari kawankawan yang ahkak dengar. 
Elok ke bedung tu? Nak ke baby duk dalam bedung tu? Xlemas ke baby duk dalam bedung tu?

Meh ahkak bagitau yerrr.. Zaman dedulu kan mase zaman toknenek kita kot. Baby baby zaman tu lom de napkin kot, bedung pakai kain batik jerr. Bedung lak memang jangan mimpi lah si baby tu nak lepas dari bedungan sebab mak mak zaman tu akan pastikan bedungan tu seketat ketatnya. Percaya x? xpercaya cer try tanye toknenek kamu ;)
Lepas tu ibu ibu moden sikit mase zaman kite kiter kecik dulu dah mampu pakai napkin. Tu yg ahkak kate lipat kain napkin tiga segi pastu letak baby balut balut dan balut. ikat lak konon dengan kasih sayang. Sebab dengan kasih sayang lah dengan sekejap je tangan kaki baby lepas dari bedungan. Betul x?
Zaman lani lagilah... Ade yang terlebiih moden.. Anak baru balik dari sepital dah disarung dengan gaun jeans bagai..take picture! hahaha.. Xde dah bedung bedung nehh.. Sebenarnya ahkak xde lah faham sangat fungsi bedung ni. Kat kotak swaddle pod tu pon de tulis "As warm as mommy womb"..
Maknenye dalam tempoh berpantang tu kalau leh biar lah baby kite rase selesa. Orang de kate baby ni kalau dia berasa selesa dia xakan banyak ragam. Kalau yang ahkak tengok lah baby baby yang tidur xdibedung ni tidurnya terkejut kejut. Bila dah bedung tu mungkin keselesaan beradu tu lebih nikmat dirasai. Baby baby kan memang elok banyak tidur. Tapi jangan dibiar tidur sangat.sesekali kena kejut bangun minum susu. Ahkak suka tengok baby baby yang nak berbedung.Sebab tu lah ahkak order swaddle pod ni.Ahkak nak ajar lil' baby ahkak ni berbedung sampai dah xmuat swaddle pod tu. Lagi pon mudah nak dukung if nak bawak ke klinik / jalan jalan.. **jalanjalan ke time pantang?
Kebaikan swaddle pod ni.. Boleh bedung baby sepenuhnya. Maksud ahkak tinggal kepala je kat luar. Tangan kaki simpan dalam..tu mungkin sesuai untuk waktu tidur si baby. Tapi kalau nak bagi sikit kebebasan pada baby.. leh bukak zip atas untuk si baby mengepak. Dan untuk tukar dypers hanya bukak zip bawah tanpa perlu bukak sume zip.. Ishhh! tambah xsabar dah ahkak ;)

Xkan de istilah baby xselesa,baby lemas atau baby nak ke xnak.. pepatah pon ade kate. Bayi ibarat kain putih.Kite yang mencorakkannya. Kalau awal awal lagi dah ajar bedung xde lah masalah belakang hari.Lainlah awal awal lagi dah bagi gaun tetiba terjumpe bedung baru teringin nak berbedung memang xmo lah si baby tu kan? Boleh ke pakai pepatah tu? Atas makayah lah. Kalau rase perlu bedungkan. Kalau rase xperlu xyah membazir beli swaddle pod tu. hehe! ahkak memerlukan sebab tu ahkak beli.Dan dan jer jadi keperluan kan? alahaiii ahkak! Ahkak jamin swaddle pod ni kain dia memang xpanas dan sesuai dengan bayi bayi di malaysia. Percayalah!
 Kepada sesape nak jugak order swaddle pod ni boleh berunding dengan Yuhaini Eunz / Swaddle Pod|Bedung Moden Bayi.. Ahkak order ngan yuhaini jerr... Mekaseh yerrrr yunk!


No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**