Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 8, 2012

Soto nasi impit berkuah sup daging serta kriuup kriuup suhun goreng

Assalammualaikum ...

Selasa lepas mood rajin memasak memuncak muncak. Sebabnya beberapa hari sebelum tu ahkak dan emak menepek umah nenek. Kebetulan my Cik Ana buat soto nasi impit berkuah sup tulan ayam serta kriuup kriuup su'un goreng. Emak ahkak pon suh ahkak cilok resepi beliau suh buat minum petang. Tetibe teringat de daging yang emak ahkak siap rebus dalam peti. 
Petang selasa kat opis tu ahkak yang rajin rajin tu wat status kat FB..
Poyo kan..tapi adat zaman ni.Nak masak pon post FB.. Nak makan pon post FB. Nak berak pon post FB. Skang lg dasat kot sejak de twitter dan instagram. Xkisahlah selagi terbatas ye dakk?
Jangan lak kisah luar dalam kain pon nak post gak. Agak agak kate orang tua :)

Tengah mood melambung lambung tu terus kol umah suh emak ahkak kuarkan daging dari peti. Kang balik tinggal masak je. Emak ok kan jerr.. Sekali balik dengan mood mebuak buak nak masak tu emak cakap esok je lah wat soto. Sebab lauk banyak. Emak baru siap masak. Pheeuuwww! elok naik mencanak canak meter memasak ahkak terus lah menjunam turun sebab dengar kata kata emak. Baiklah emak.. Kita masak esok je lah yer.

Sebenarnya xde lah nak masak soto sehebat masterchef pon. Masak pakai campak je. Dan alhamdulillah semalam tercapai hasrat ahkak nak makan soto nasi impit berkuah sup daging serta kriuup kriuup su'un goreng. Ahkak rase lil' baby ni yang nak sangat. Sebab lepas ahkak masak tu ahkak makan semangkuk je.Xdelah beria nak makan bermangkuk mangkuk pon.Mungkin sebab sebelum tu ahkak dah lantak sepinggan nasik berlaukkan pucuk ubi masak lemak dan kembung masak pedas.. tapi mood nak wat soto tu dah ade kena teruskan. Tambahan lak emak ahkak dah siap siap kuarkan daging dan merebus nasi impit. Mekaseh yerr emak! :)
Soto ahkak memang super simple dimple jerrr. Xde kacang tanah goreng. Xde bergedil kentang. Xde sambal kicap. Ahkak sendiri rase lah kalau lengkap semua tu memang boleh jual lah soto ahkak tu. Lantaklah xde orang puji pon. Sebab memang letih nak tunggu orang puji. Makanya,masuk bakul angkat sendiri lah.. emak ahkak malas nak watkan sambal kicap.Katanya ketuk ketuk je cili api masuk lam sup. Itupon dah terbaik sup daging ahkak. Yang paling penting yer adik adik.. Soto ahkak kena dengan tekak si kakak sayang. Semalam je 3kali tambah.. Siap cakap sedaplah sup daging umi! Walauponnnn.... ape pon mekaseh yer anak sebab watkan umi bersemangat lagi masak untuk kamu. Macam ni baru lah umi rase nak masak ari ari.. **abess selama ni ahkak mase selang bape ari sekali?

Ahkak xde lah bangga pon nak letak resepi soto super simple dimple ahkak tu. Tapi bagi yang berkeinginan sangat nak masak soto sendiri tapi yang style campak campak je leh lah gunapakai resepi ahkak yerr.. tapi kalau nak yang superduper sedap kena google resepi yang complete lah.
soto simpledimple berserta teh o ;)
Nasi impit (pastikan dah direbus secukup masak)
Daging yang dah siap potong kecil (rebus dulu kalau nak lembut)
Bawang putih,bawang merah&halia(ditumbuk)
Daun sup(potong halus)
Sup bunjut
Sedikit air
Sedikit garam
Kiub ayam
suhun (untuk goreng)

cara-cara campak ;)
  1. Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan ditumbuk di dalam periuk sehingga naik bau. 
  2. Masukkan daging ke dalam periuk.
  3. Tuang sikit demi sikit air.. Air jangan terlalu banyak. **sebab kate my Cik Ana kalau banyak sangat kuah pon xsedap.
  4. Bila kuah dah agak menggelegak masukkan kiub ayam dan sup bunjut ke dalam periuk. Diserta dengan garam secukup rasa..
  5. Sambil sambil masak sup boleh panas kan minyak di dalam kuali.
  6. Masuk kan suhun ke dalam kuali yang berisi minyak yg dah agak panas.. 
**tips: jangan masukkan suhun terlalu banyak sebab khuatir de suhun yang xdigoreng sepenuhnya. Masukkan sikit sikit.. baru lah berkrriuup krriuup ;) Nak lagi sedap kena lah ade kacang tanah goreng,bergedil kentang dan sambal kicap ummmphhh! baru lah soto namanya. Ni versi malas dari ahkak.

 Selamat menjamu selera =)


Dan pagi tadi ahkak antar si kakak sayang dan si kecit tomey,emak ahkak cite sesuatu yang ahkak xtau malam tadi. Mase ahkak tengah syok baring baring luruskan pinggang kat ruang tamu. rupenye si ekcit tomey ahkak menjayakan misi seorang diri kat dapur. Suhun goreng yang penat ahkak goreng sikit demi sikit tu dah dimasukkan kedalam mangkuk sup di atas meja. Abes kembang suhun tu dalam sup.. Bertuah punye budak! Mati mati ahkak ingat dia main dalam bilik ucu dia. Rupenye dia mengerjakan kerja umi dia.. aisssshhhhh nak marah ke nak geget dak nehh!





No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**