Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, November 7, 2012

Sikit sikit lama lama jadi bukit

Assalammualaikum ...

Sikit sikit lama jadi bukit. :)
Dah macam slogankata menabung lah pulak.. Padahal nak cite tentang persiapan ahkak nak melahirkan kali ketiga ni je. Arini je dah genap 29minggu dan 4hari. 73 days to go! weeehu... Mcm sekejap je rasenye.. Buat mase ni ahkak lom shopping pon bajubaju baby. Sebab mase genap 7month aritu ahkak dengan anak anak tersayang termasuk bantuan MELIHAT dari mr.huB..ahkak menyelongkar stor menggeledah bajuseluarsarungtangankakitopibarut baby yang ade. Rupenye dalam pernah beranak dua gegirl tu ahkak de jugak koleksi baju kaler lainlain selain dari kaler pink. Dan kaler lainlain itu pulak kelihatan baru setelah dibasuh. Sebabnya,, yang keluar sebelum sebelum ni adalah baby girl makanya haruslah ahkak suke pakaikan kaler pink kan. Dan harus jugaklah kaler pink tu sekarang dah xbape nak cantik sudah sebab dah 2 orang pon melenjannya. Dan dah bertahun pulak duduknya dalam stor tu. Dek kerana itulah,ahkak belum berkeinginan shopping baju baby lagi selagi xconfirm gender lil' baby ini ;)
Mana yang dah ahkak basuh pon ahkak rase dah lebih dari cukup sementara nak tunggu lil' baby besar esok dan sementara ahkak nak berholiday'pantang'. Lepas pantang nnt baru leh shopping sakan baju lil' baby ye dak? Baru best.. Dah tentu tentu tau jantina baby. Kalau gegirl jugak alamatnya bersilih ganti lah menyarung baju baju kakak yang ado!tapi mesti kena beli lah jugak yang baru kan? Ahkak xlah kejam sangat.. Tapi xtau lah.. esok esok kot dah tau gender baby terus lah ahkak berlari shopping baju baby lak. Dan untuk pengetahuan semua. Sekali lagi nak mention disini. Esok ahkak de appointment ngan Ms Jezzlyn di Poliklinik An-Nisa' Sri Kembangan jam 7.40-8mlm... Nebes!

Kalau ikut list dah ahkak senarai pendekkan.. kebanyakan barang pon dah sedia ada. Cuma barang kecik kecik untuk diangkut ke hospital esok je lom beli lagi. tengoklah petang kang kalau ahkak rajin. Mungkin de kalangan readers akan kate asal awal sangat ahkak standby. Ahkak memang perlu standby awal ye adikadik.. sebab ahkak pengalaman bersalin dua dua anak pon adalah awal dan xpernah sampai due. Bile dah terbukak je even 2cm pon sampai sepital mesti terus disorong ke labour room dan langsung xdibenarkan turun dari katil. Pengalaman ahkak membuatkan ahkak bersedia awal. 

Barang baby
  • Baju dan seluar (Pendek dan panjang)                                                 
  • romper baby                                                                                          
  • sarung tangan sarung kaki
  • topi
  • barut
  • cawat.. (zaman lani pakai lagi ke cawat??emak lah ni suh gak ahkak basuh)
  • sapu tangan/tuala kecik
  • lampin/napkin
  • bedung moden (sudah order dan bakal sampai arini..3 kaler skali ahkak beli dik nonn)
  • selimut
  • towel (niat ati beli towel baru skali terkena daaa..beli xde rege skali time bayar nah amik rm19/helai..sakit je hati ahkak nehhh)
  • Minyak yuyi (pon baru beli tadi kat Guardian..skali tengok kat Watson's lagi murah daaaa)
  • Set mandian (tadi baru beli..hehehe)
  • Wet tissue
  • Kapas bulat 
  • Cotton bud
  • Set tilam
  • Kelambu
  • Pelapik getah
  • Bekas susu
  • Bakul baju kotor
  • Bakul baju
  • Diaper bag
  • Nursing pillow
  • Surah Ya'asin
  • Beg pendingin (dah order tapi xtau lah bile sampainye)
    set tilam yang MIL ahkak hadiahkan mase ahkak ngandung 4-5month ritu.. Dan selimut yang abang ipar ahkak adiah mase ngandung si kecit tomey.. Best selimut tu sbb xpanas..
kapas bulat dan cotton bud
towel baru lil' baby yang berharga Rm19/selai..saborrr je lah ahkak..naseb xbising mr.huB :)
sume dah siap basuh dan masih berbau wangi sebab guna COMFORT PURE.. alahaaiiiii wanginye lah ;)
Yang list di atas sume dah sedia ada dan tinggal packing dalam diaper bag je.. Semalam baru ahkak gi beli diaper bag. kalau ikutkan xyah beli pon xpe.. tapi agak sedih lah kan kalau ahkak gi berangkat sepital esok bawak paper bag je.. haha! kat umah de je bag si kakak kakak. Yg beli mase bersalin si kakak sayang masih elok sangatsangat..suma kecik je ahkak nengok. Yang mase bersalin si kecit tomey lak dah terbarai sikit sebab bag itu je yang diusung sejak dia kecik sampai lani. Suke bebenor dengan bag tu, Dah naik lunyai dah. Atas sebab tu lah ahkak terpaksa jugak cari diaper bag baru tuk lil' baby. Misi mencari diaper bag adalah time rehat semalam. Terkedek - kedek lah si pingu nehhh mengelilingi Metro Kajang mencari diaper bag. Akhirnya ternampak satu bag yang agak simple dimple lah.Siap bungkus cam gift lah gitu. Dalam tu ade wet tissue,set ketip kuku,botol susu panjang satu pendek satu. Harga hanya rm49.90.. Jenama babykiko. Ahkak cam dah nak amik je terus.. tapi rileks dulu. Sambil cari barag len nampak bag yang serupa tapi bag sahaja. Harga rm39.90.. Lerrr beza Rm10 je untuk barang barang yang disertakan? Terus ahkak amik bayar kat kaunter. Botol tu leh kasi si kakak sayang ngan si kecit tomey. Dah tu pulak memang ahkak tengah cari set ketip kuku tuk si kakak sayang. Wet tissue leh terus guna untuk lil' baby esok.Bijak x ahkak? Ke ade readers nak kate ahkak bodoh gak??Ahkak suka diaper bag tu sebab besar lah gak tuk lil' baby dan leh isi macam macam barang kot.Pastu banyak bahagian. Suke ati ahkak lah kan?
nilah rupe bag tu... warna ni ahkak dah ade..tp sebab benda len dlm tu dan rege berpatutan ahkak rembat kan jua :)
ni lak barangbarang len yang diturutsertakan..bagus kan???
 
  • Dypers newborn
  • Breast pump
  • pek ais
3 barang di atas lom lagi ahkak beli. Breast pump mase bersalinkan si kakak sayang ahkak cuma pakai manual je. Brand pureen tu.. yg serupa sillinder tu.. Best je ahkak pakai tu.Cuma yang xtahan memang xleh nyorok dari orang lah kan.. Crreeettt crreetttt bunyik dia.Tapi xpernah hampa lah time ahkak pakai tu. De sorang ni pinjam sampai lani xpulang dan ahkak dah xjumper same cenggitu lagi.Ahkak suke design tu.. Best je mengepam.. Lepas tu bersalin si kecit tomey ahkak beli yang pakai bateri dan boleh guna elektrik gak.Jenama pureen gak. Ahkak ni cam xleh pakai yang cara letrik lah kot. Memang xkuar susu pon... Bile manual laju sesangat. Kat tempat keje ahkak pakai bateri jer.. tapi jenuh lah kan asik nak beli bateri je. Dan kali ni ahkak dah survey spectra brand. Nnt lepas bersalin ahkak nak try member punye. Kalau ok ahkak akan beli dari dia je kot sbb dia pon nak jual. Rm300 katenya... Ok ke x korangkorang?
 
Sambil sambil menglistkan barang lil' baby..barang ahkak pon xlupa gak. Macam macam gak perlu angkut gi sepital nnt.
  • Kain batik
  • T-shirt (klu leh baju nyusu lah supaya mudah)
  • Stokin
  • bengkung
  • Sweater ( pakai mase nak discharged nnt)
  • Selipar (pastikan xlicin untuk ke tandas)
  • Sikat rambut (walaupon baru pas bersalin jgnlah sampai laki hengat kite zombie ye)
  • Bedak muka
  • Getah rambut (rambut perlu diikat ketat)
  • Shampoo+Berus gigi+ubat gigi+sabun/bodywash+pencuci muka dsb
  • Towel
  • Tuala muka
klu de yang tertinggal tolong ingatkan ahkak yerrr.. :)














ahkak ni kekadang terase diri dah terlalu pelupa sejak dah beranak pinak ni..sian kan?

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**