Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, November 28, 2012

Penyakit datang time pregnant.

Assalammualaikum ...

Ramai orang risau dengan penyakit TIBATIBA time pregnant ye dak? Kadang kiter ni dah terlebih umur pun risau jugak nak mengandung. Macam macam lah penyakit yang menanti. Xterlebih umur yang muda remaja pon TIBATIBA leh dapat penyakit bagai time pregnant. Kencing manis darah tinggi kurang darah sume lahh. Alhamdulillah.. ahkak dah mengandung tiga kali masih dilindungi dari penyakit penyakit tersebut. Cuma masalah HB low je yang xdpt ahkak elak. HB rendah pon ahkak xdelah rase sangat simptom simptom yang merisaukan selalu nurse dan doktor sebut tu. Pening rase nak pitam,muka pucat lesi kurang darah,badan lemah letih nak tidur memanjang,..sume xde.Ahkak makin aktif dan telah didatangi penyakit lain pulak. 

Penyakit baru ahkak sekarang adalah suka sesangat menghabiskan duit. **shopping** dan juga berjalan jalan cuci mata. **windowshopping** Adoiiilahhh letih kot mr.huB ahkak duk bebel tapi ahkak tetap seronok dengan penyakit baru nehh. Rasenye mase pregnant si kakak sayang dan si kecit tomey dedulu ahkak xsegila ni. Cam suam suam kuku je kalau nak bersiap berjalan bershopping. Yang ni memang lain sangat. Sangat suka bersiap cantik cantik pastu berjalan berbatu berkilo pon sanggup tambah plak de cash..Memang superbbb! Sangat suka. Dan sekarang tiap kali balik keje je si kakak sayang pon dah pandai mengajukan soalan berkaitan dengan penyakit baru ahkak.

Kakak : umi beli ape arini utk kakak?

baju baru beli rehat mase ri Jumaat lepas :)
Ni lak semalam punyer hasil REHAT. Isnin cuti makanya xde hasil :)
Nahhhh! tergamam seketika. Hari hari dikk si kakak sayang akan tanye ahkak soalan tu. Sebabnye? Ari ari de je benda ahkak bawak balik untuk dua beradik tu. Kadang cam rase pe pelik benar penyakit pregnant kali ketiga nehhh.

Cerita perihal shopping nehh.. ingat x sebelum ni ahkak de kate ahkak teringin sangat nak gi Pureen warehouse sale yang kat PJ. Dan untuk warehouse yang kali terakhir buat tahun 2012 nehh ahkak dah berjaya menghadirkan diri. Wahhh menghadirkan diri katanya :)
Semangat sangat lah.. Sebelum sebelum tu ahkak dah try search google lah tentang Pureen warehouse ni. Memang klu orang yang xsanggup tu rela lah beli mahal sikit kot. Sebab semua kata pon akan cakap memang penat berebut untuk dapatkan bajubaju baby yang cantik dan murah. Dan disebabkan itu lah mr.huB tercinta ahkak dengan rela hati nak temankan ahkak yang sedang sarat ni.Risau kot! Ikutkan ahkak dia xmau pergi pon xper. Lagi elok sebab ahkak tau dia bukan jenis suka bershopping. Nak nak lagi tempat cenggitu yang kompom kompom penuh dengan orang ramai. Tapi dah dia berdegil nak jugak ikut.. Biarkan saje dia rase!!!!
Tahun ni last Pureen buat warehouse pada 24 & 25 November 2012. Ahkak pergi ari Sabtu. Kebetulan ari Sabtu tu mr.huB keje petang. Makanya awal pagi lagi ahkak dah excited bangun siap. Dengan harapan keluar awal pagi dapat ler parking depan pintu kilang Pureen. Orang xpernah pergi so xleh nak imagine cemanalah tempat tu. Ahkak dah siap je pagi tu terus kejut mr.huB suh mandi siap bagai. Pas siap laki bini angkatlah anak anak yang sedang lena dibuai mimpi untuk ditinggalkan sekejap kat umah emak ahkak. Tinggal dulu yer anak anak.Umi abi nak gi menabung kat Pureen warehouse sat! Ahkak bayangkan PJ tu jauh bebenar lah kalau dari tempat ahkak.Sebab tulah awal pagi lagi ahkak dah gerak mr.huB suh bangun.Supaya xterkejar kejar sampaikan bekpes pon dalam kete. Bawak bekal nasi goreng dan teh o panas. Tu pon mujur emak ahkak wat bekpes pagi tu..Mekaseh emak!
mak buyung yang excited
32weeks :)
Lebih kurang kul 9pagi kami sampai depan kilang Pureen. Xlah jauh pon. Dekat sangat dengan umah MIL ahkak. Dekat ngan PPUM tu terus jer. Kompom xsesat lah kalau ahkak gi tanpa incik suami pon. Sampai awal pagi pon memang xde can lah parking dekat dekat kenn? Ahkak confius sebab mase ahkak sampai tu pon dah penuh orang depan pagar kilang Pureen sedang beratur menanti tepat jam 10pagi. Ahkak? Adalah xkuasa nak beratur bagai. Makanya amik jalan selamat duduk dekat warung tepi jalan tu order teh tarik. Agak agak dah bukak pintu pagar baru terkedek kedek masuk.Orang yang awal tadi memang sah sah lah dah berebut baju cantik murah tu kennn? Ahkak baru nak dapatkan plastik biru besar tu. Masuk masuk je dah macam nak gile sebab terus lupe nak cari ape datang warehouse tu. Nak berebut baju kena pergi bahagian belakang. Ahkak dan mr.huB pon bekejar lah gi bahagian belakang.Sekali sampai nganga besar gak mulut ahkak sebab terkejut berukberuk ahkak.. Memang ramai sangat orang yang sedang berebut. Elok je staff Pureen datang nak tabur baju dalam bakul yang dah siap tag rege RM3..Xsempat lah bukak kotak lagi dah banyak tangan capai itu kotak. Sampai mau marah lah itu staff..haha! Korang bayangkan..belum sempat bukak kotak dah de tangan try rebut kotak tu. Adoiiilah hai.. Ahkak yang mase mulanya xde niat nak berebut sebab pikirkan keselamatan ahkak dan baby dalam perut pon tetibe datang gile bile tengok keadaan cenggitu. Terus rase nak joint ahli ahli rebut tu. Berlagalah siku si orang lain dengan perut ahkak yang sedang memboyot. Xde ku kire asalkan dapat pe yang ahkak inginkan. Mana nak dapat ye adik adik baju cantik sepasang baru lagi dengan harga RM6 sahaja? Pasar malam pon xjual.

mr.huB ahkak haruslah berdiri tegak tepi tiang tengok je gelagat ahkak dari tepi.Intai intai agar ahkak x ditolak orang.Yelah dah pendek buncit pulak kenn? Memang susah bagi ahkak nak mencapai tangan ditengah orang ramai tu. Tapi ahkak gagahkan jugak.Xkan nak suh mr.huB..dah terang terang yang merebut tu adalah kaum kaum hawa. Kang bergesel sesaje dapat dosa.. Bile dapat peluang mr.huB try try gak capai. Tetapi!!! asal capai jerrr PINK kaler..asal capai je PINK kaler.. Ahkak xmau pink kaler. Pink dah banyak sangat.. **berlagak** Dan ahkak bagitau lah kepada mereka mereka yang nak pergi buatpertamakalinya ke Pureen warehouse sale nehh.. Kalau setakat nak cari toilettries cam shampoo bedak head to toe berus ubat gigi sabun softner  atau pon puting botol cawan mangkuk tu lebih baik datang petang.Xmenyesakkan orang lain. Sebab benda tu memang sentiasa ada. Tapi kalau yang de anak anak umur 2tahun ke bawah dan berniat nak cari baju baru cantik murah tu harus datang hari pertama warehouse pepagi buta.Sebab meramaikan ahli ahli rebut. Memang terbaekkk! Apa yang ahkak nampak memang sangat kesian kat baju baju yang tercampak jatuh dan terpijak pijak dek ahli ahli rebut tu. Dasat ooo!  Dan rezeki buat ahkak,walaupon xsegagah ahli ahli rebut yang lain ahkak dapat jugak baju murah cantik kebabommm.. untuk bakal lil' baby dan si kecit tomey. Kan ahkak dah bagitau kebanyakan baju Pureen ni adalah size 2tahun ke bawah. Nasib nasiblah kalau dapat yang size besar dan murah pulak. Tapi kalau yang anak anak size kecik bawah 2tahun memang berbaloi baloi. Untuk si kakak sayang dapatlah sehelai shirt cantik berharga hanya RM5. Ahkak puas hati sebab dapat baju cantik murah tuk bakal lil' baby dan si kecit tomey.Suma baju pon ahkak amik yang berharga RM6 sepasang. Ade je jual yang sepasang RM8 RM10 RM15.. Dah kewajipan sebagai pengguna.Makanya jadilah pengguna berhemah ye dak? Hahaha :)

Mekaseh lah kepada ahli ahli rebut yang lain sanggup berkongsi hasil tangkapan. Yang ahkak dapat xde lah best best pon.Tapi sebab de ahli ahli rebut lain time tengah pilih pilih baju tu haruslah manis muka manis mulut kenn? Duduk bersebelahan dengan ahli ahli yang plastik yang melambak baju cantik. Sambil borak borak capai le plastik geng tu. Tapi pastikan dengan izin dia yerr.kalau x memang sesaje dapat makian free.Orang penat mencapai merebut yang kite datang datang capai je dari beg dia. Memang kaki makannya :)
sesi memilih baju yang berkenan dihati :)
tempat barangbarang lain
Tips membeli baju di warehouse adalah capai seberapa banyak yang mampu pastu lari ditepi sudut cari tempat memilih sambil berkenal kenalan bermanis muka dengan ahli lain. Pastu bertukar hasil tangkapan yerr? mana yang xnak tu jangan tinggal tepi tepi sudut lak.Hantar le balik kat tempat asalnya supaya boleh orang yang xdpt tu merasa jugak seperti kite. Ni tidak ahkak tengok siap de yang terpijak pijak bagai.Sian baju baru tu.Keluar dari kotak lagi tauu! disebabkan orang xbertanggungjawab ke kaki duduk dia. Sian kenn?. Dah siap siap pilih baju yang berkenan ahkak pon terkedek kedek ngan mr.huB ke tempat bedak shampoo tu. Dapatlah 16pasang baju berharga RM6. Hanya RM96 untuk 16pasang baju baru cantik..Berbaloi baloi..Kunun kunun bolehlah buat adiah masa melawat kawan kawan yang baru melahirkan..Tetapi mr.huB xbenarkan. Suh beli lain je kalau nak melawat baby orang nnt..sebab sume baju yang direbut cantik katanya. Xsanggup nak bagi orang. Dia nak bakal lil' baby dia yang pakai..Choiii lah abi :P

Memang kat kepala dah set nak beli head to toe Mango Yogurt yang biasa si kakak sayang dan si kecit tomey guna tu. Harga biasa kat pasaran adalah RM12.90 tetapi sangat murah di Pureen warehouse.Hanya RM9 sebotol. Alahaiiii best! Ahkak suke bau head to toe tu sebab wangi dia tahan lama. Pastu senang diguna. Sekali tekan terus sapu dari kepala ke hujung kaki.Dah name pon head to toe kenn? Benda wajib ahkak capai. Dapatlah ahkak amik 3botol head to toe dan sebotol body wash Kiwi.Yang ni ahkak xpernah guna.Gatal jer nak try. Dan lagi ditengah tengah orang ramai tu ahkak cari le wet tissue.. Benda alah ni pon memang wajib ade. Nak nak lagi bakal de baby ni. Ahkak amik 6bungkus kecik dan 2bungkus besar.Xlarat nak capai banyak banyak sebab mase amik wet tissue ni mr.huB dah gi beratur di barisan bayar, Memang menggigil kaki sebab panjang gilerrr .

Selain tu bedak yang biasa anak anak ahkak pakai pon sangat murah.Bese berharga RM11 tp kat Pureen warehouse hanya RM9.. Umah ahkak memang kena ade bedak sebab anak anak ahkak lepas mandi air mereka akan mandi bedak. Siang malam mandi bedak. Malam nak tidur kang mintak sapu bedak. Baguihhh sangat ahkak gi warehouse ni. Disebabkan yang kali ni xberapa sedia dari segi fizikal dan kewangan makanya xbanyak lah hasil rembatan ahkak.Lepas lepas ni disebabkan dah ade pengalaman membeli di warehouse Pureen ni ahkak akan pastikan membeli dengan berhemah dan boleh buat stok berbulan bulan punyerr. Baru puas hati kenn?Dan ahkak dah pon cakap ngan mr.huB pasni ahkak pasti datang lagi. Mase tu nanti ahkak nak jadi ahli rebut yang paling agresif sebab time tu ahkak dah xbuncit lagi..hahaha! Siap lah kelian :)

Yang lain lain ahkak xsure harga di pasaran sebab xsemua gak ahkak guna barang Pureen.Hanya beberapa benda je. Ahkak try lah beli dypers jenama Pureen tu.Niat nak cari NB tp yang ade cuma size S. mr.huB adalah cerewet tentang dypers anak. Dia nak NB sebab yang de tempat pusat tu. Disebabkan xde maka ahkak amik sebungkus jer Pureen Dry 5 size L untuk dicuba ke si kecit tomey. Masalah anak anak ahkak adalah xboleh pakai sebarang dypers. Hanya yang bersesuaian dengan kulit mereka je. Memang saje mendera kedua ibu ayah mereka ni tauu. Sabar jelah.Harap bakal lil' baby ni xmacam perangai kakak kakak dia. Lagi satu pesan ahkak kepada yang nak berebut sakan kat warehouse ni .. Xyah lah bawak anak anak kecik.Sian dorang. Ape yang ahkak nampak siap ada anak kecik macam baru abis pantang cenggitu.Sian anak korang kena berhimpit dengan orang orang ramai. Bahaya kot. Tapi mak ayah mereka aku tengok rileks sesaje. mr.huB lak duk bebel bebel kat telinga aku. Incik suami tercinta gi lah bebel kat telinga mak ayah dak tecit tu. Menangis melalak lah si kecil sebab berasa xselesa.Sian kenn?

Siap jer capai benda yang ahkak rase perlu terus beratur bersame mr.huB.. Punye lah panjang barisan nak sampai ke cashier tu. Tapi gigih juga sebab dah sampai ken? Dan menabunglah kami sebanyak RM221 untuk semua hasil tangkapan.Dan bagi ahkak sangat berbaloi baloi dari ahkak membeli di luar. Mekaseh Pureen ;)

beratur panjang nak menabung ;)
Tobat xnak pergi lagi dahhhhh :P
peneman setia ahkak.. lep u bie!
Teh ais sebelum balik... Puas hati ahkak :)
AWAS ORANG TU ;)
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Awas ORANG TUA daaaaa.... hahaha
 
Ni lah hasil tangkapan ahkak yang bernilai RM221 tu..
Lenkali ahkak nak gi lagi.. Sape nak gi meh lah kiter ramai ramai menjadi ahli rebut kat warehouse tu.

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**