Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, November 6, 2012

Kaki bengkak,Bobo kena cekik,si kakak dan botol

Assalammualaikum ...

Jumaat lepas kan ahkak dah bgtau kat semua yang ahkak de appointment MGTT di KK Dengkil. Memang superb! Tepat jam 7.30pagi,siap siap antar si kakak sayang dan si kecit tomey sambil buat buat muka nak gi keje lakibini dan peluk cium anakanak,ahkak dan mr.huB bergegas ke Dengkil. Niat ati xmo susahkan mr.huB.Konon nak gi sendiri je! Tapi memang dasar manja kan? Haruslah dengki tengok laki bergulung dalam selimut pepagi tu. Paksa jugak antar! Maaf ye mr.huB :)

Jam 8pagi ahkak sampai tu pon dah bersusun ibuibu peknen.. Ho!ingat ahkak lah awal. Rupenye idak ye.. Menunggulah nama dipanggil untuk amik darah kali pertama. Lepas amik darah gi lah ke pantri minum air gula beramai ramai. De yang ahkak tengok tu seteguk seteguk ditelannya.Naik kembang tekak ahkak. Ahkak punye turn alhamdulillah.. Dua kali teguk sume air gula selamat ahkak telan. Syabas kepada diri sendiri. Dan pengalaman pertama dan kedua ni adalah berbeda. Mase 1st time dulu xdelah manis sangat ke tekak. Yang kali ni memang perit nak telan. Tapi hebat x ahkak.. Yang 1st dulu sume berjaya telan dan berjaya keluar jugak! **muntah**  Yang kali ni perit cenggane pon ahkak xmuntah ye adik adik.. Bangga! Dah selesai minum air gula terus duduk sambil dengar ceramah cara cara merancang keluarga. Yelah yelah..terasa sudah! lepas bersalin ni ahkak hati hati ye! Tepat jam 10 darah di ambil kali kedua.. iaitu selepas 2jam minum air gula. Terbaekkkk betul!

Lepas tu leh balik dengan sakit kedua dua belah tangan sebab syok dicucuk jarum.. Lupe lak nak bagitau ahkak jumpa gak lah dengan doc kat KK Dengkil tu sebab nak scan. Sebelum ari kejadian tu ahkak dah berangan angan nak tanye doc gomen. Yelah,dah alang alang dia nak scan tu.Nak lah tanye dia nampak x gender lil' baby ahkak. Tapi lain lak bila ahkak dah baring dan doc dah start mengimbas lil' baby. Ahkak terus kunci mulut xjadi tanye. Sebabnya ahkak sedih tengok scanner tu. dan takut tengok muka doc tu. Cam garang dan xmesra rakyat pon.. Terus ahkak membisu sepanjang sesi berjumpa doc tu. Mase scan 28weeks tu doc de kate baby ok.. Uri duk atas..kepala bawah, Doc de tunjuk kepala dan jantung.Ahkak anggukkan je.Sebenarnye xnampak ape pon. Kabur bebenorrr yop! Kate doc lil' baby ahkak punye berat 1.26kg.. Normal erk? 28weeks = 1.26kg.. oklah kot.Balik tu dalam kete bebel kat mr.huB sebab xdapat pastikan gender lil' baby.. Tapi xkisah sangat pon sebab ahkak dah make appointment ngan Ms Jezzlyn ari Khamis ni.. Xsabarnyeeee!

Semalam lak ahkak gi Klinik yang tempat selalu ahkak check up. Sampai seperti biasa check air kencing,timbang dan check tekanan darah. Sume ok cuma ahkak dimarahi nurse sebab berat ahkak dah banyak kali statik katenye. Berat xkonsisten.. turun dan naik sesuka hati. Ahkak suke je berat ahkak naik lite lite je.. tapi kate nurse xde nak lite lite sangat sebab sepatutnya 2minggu sama dengan sekilo berat ahkak kena naik. Ahkak pon bg lah alasan macam macam. 

Ahkak : saya lom makan lg lah nurse. Td balik keje terus dtg klinik. Mn de rehat arini. Xsempat lunch.
Nurse : boleh lak xmkn tgh ari lg? tahan lak perut tu..bese ke camtu?
Ahkak : eh..x lah! Arini je. Sbb mmg kalau nk gi klinik saya xrehat tgh ari sbb nak balik terus.
Nurse : nape sebelum dtg sini td xsinggah makan dulu?
Ahkak : takut xsempat. (Pdhal mr.huB dah ajak mkn dulu,ahkak yg jual mahal takut berat terlebih lebih)
Nurse : ade ade je.. Baby gerak catit x?
Ahkak : arini xsempat..
Nurse : alolololo sibuknye lah arini..
Ahkak : Arini je.. (pdhal klu nurse check mesti terkejut sbb dah bape ari tinggal..asik lupe)
Nurse : Obimin mkn x? De lagi x kat umah?
Ahkak : ade... 
Nurse : ade??? bile amik..?
Ahkak : ritu lah..baru agi..
Nurse : ke xmakan ni?
Ahkak : sempat nak tggu appointment baru ni..baru bg ritu kn?
Nurse : huhhhh...mcm mcm tau! :)
Berat kena naik tau next appointment..sbb dah statik sgt ni.takut baby xbesar nnt..
Ahkak : ho laa... bape berat kena naik 2minggu?
Nurse : sekilo
Ahkak : ha..esok cari..
Nurse : nak cari mn?
Ahkak : makan lah bebanyak ;)

Macam macam kan? Berat turun masalah! naik sangat pon masalah! xnaik pon masalah! Ouhhh lil' baby umi dan abi.. awak kena sihat selalu. Umi xbesar xpe! tapi awak kena sihat membesar ikt tumbesaran ye sayang :) Dan nurse de check kaki ahkak..yeahhh! peknen kali ni kaki ahkak xbengkak pon. bangga kembang kempis idung.. tunggu lah dah dekat ari esok!

persoalan ahkak skang adalah.. nurse kate berat ahkak xmencukupi tapi kenapa kah ahkak mengembang bagai belon yang hampir meletup.Kadang kadang ahkak nampak kurus sangat dan kadang kadang kembang sesangat.. dah mcm pingu je kalau berjalan..sedih! 
picture baru snap td..kembang kan ahkak.. cer teka tang mn yg kembang :)

Malam tadi ahkak duk berbuai buai kat luar rumah dengan emak ahkak dan si kecit tomey. Sambil melayan si kucing kesayangan kami.. Si Bobo kan dah jadi mainan kami sejak kehadiran dia. Sampaikan abah pon suke bergurau dengan Bobo ni. Si Bobo sangat lah lincah. Tetapi,,bile dipegang si kecit tomey terus senyap xbergerak.Memula tu ahkak confius gak. Ouhhh Bobo! kenapa bile kami pegang kau xreti duk diam. Terloncat sane terloncat sini. Tapi bile dengan si kecit tomey syok je tengok sebab cemana gaya pon ko diam xbergerak. Ahkak pon meyuarakan ketidakpuasan hati ahkak kat abah, Slumber abah jawap ..

Abah : cemana lah si bobo tu nak bergerak kalau dah di CEKIK.
 Ahkak : Cekik?
Abah : tengoklah anak kau pegang leher si bobo tu cemana..tak ke diam si bobo tu..
Ahkak : hahahaha.. patutlah kamu diam selama dipegang si kak ngah ni bobo..kena cekik rupenye..

Bertuah punye budak!Sian bobo tu sayang kena cekik. Patutlah diam si lincah bile dipegang si kecit tomey. Memang xleh berkucing kamu ni nak! sia sia je hidup si kucing kalau duk ngan kite. Tah bape ari agaknye umur si kucing kalau menetap dengan kite.. Ouhhh tidak!

tengoklah si kecit tomey.. tanpe perasaan je tau! umi geget jugak kamu ni kang nakk oiii :)



Skang ahkak nak mintak pendapat sape yang sudi berkongsi lak.. Ahkak nak sekolah kan si kakak sayang next year. Masalahnya skang. Makin dah nak sekolah makin kuat lah pulak dia berkepit dengan botol susu. Ahkka tau khasiat susu ni.Xdelah kejam sangat ahkak nak suh dia berenti terus dari minum susu.Ahkak masih mampu beli susu dia. Cuma ahkak xnak dia berbotol lagi. Kate emak ahkak sehari berbotol botol dia menyusu. Ahkak dah puas ajar dia minum pakai cawan. Sekejap je hendaknya.Lepas lepas tu merengek mintak botol. Kadang botol adik dirembatnya.. Sabar je lah umi dengan karenah kamu ni anak. Ahkak dah siap provok lah memacam. Tapi sume pon seperti mencurah air di daun keladi..Cehhh! Kalau sesape de petua meh lah share ye.. ahkak letih dah. Ikut ati mau je ahkak buang sume botol dia. Lepas tu ahkak gak runsing kena beli botol baru.. Baru padan dengan muka ahkak sendiri.

banyak lawa kamu..sambil menyusu menyengih..umi cium gak kang!

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**