Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, November 16, 2012

berderau jantung dikala boyot..

Assalammualaikum ...

Maaf lah xterpikir tajuk best wat mase ni. Baca tajuk je dah tah ape ape. Tapi ahkak xkisah. Ade yang sudi baca,terima kasih. Ada yang tak suke nak wat cemana! Bukan boleh paksapaksa orang lain suke akan penulisan kita mahupon suke tentang kita. Betul tak? Setiap orang ada minat masing masing. 

Rabu yang lepas ahkak kerja berdua dengan akak nehh. Disebabkan ramai bebenor yang dah apply cuti raya makanya ahkak disuruh shift pagi. Shift pagi kat tempat ahkak adalah direct keje dari jam 7.30pagi hingga 2.30petang tanpa rehat. Oklah kan.. sesekali masuk shift. Ari ari keje opis hour bosan gak ye dak? Tinggal lah ahkak dan partner berdua lebih baik . Berdua di department ahkak agak rumit kot. Sebab nye, sorang di bahagian AMHASnet dan sorang di bahagian PABX System. AMHASnet ni tempat terima semboyan,antar semboyan,terima faks,antar faks dan semua kerjakerja berita lah lebih kurang. PABX System lak lebih pada kerja menerima dan membuat panggilan. Ahkak punye kerja sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan sememangnye tempat di PABX System lah kenn? Dan sepatutnya di AMHASnet adalah hanya untuk pemegang pemegang lencana PETIR. tapi disebabkan kekurangan anggota makanya partner ahkak yang xde lencana petir tu terpakse menggantikan anggota yang bercuti raya. Berkorban apa saja!

Elok je pagi gi keje tu sampailah kejadian berderau jantung tepat jam 1.30tgh ari. Ahkak dah jadi macam seriau kalau terima panggilan dari rumah time tengah keje. Ahkak sangat takut. Sejak bile jadi camtu pon ahkak xperasan. Tapi memang skang agak takut nak terima panggilan dari rumah if ahkak sedang bekerja. Ahkak terima panggilan dari kakak ahkak yang duk serumah dengan emak ahkak dimana ahkak tempatkan anakanak ahkak time ahkak bekerja. Emak ahkak tak suruh ahkak antar anakanak ke pengasuh lain selagi dia mampu jaga anakanak ahkak.Alhamdulillah ahkak dah xperlu pening pening kepala cari pengasuh selagi emak ahkak sihat tubuh badan :)

Mase tengok nombor kakak ahkak naik tu ahkak dah xsedap hati. Ahkak angkat je phone tetibe dengar suara panik kakak ahkak mintak ahkak balik dengan kadar segera. Sebabnya anak ahkak yang si kecit tomey tu jatuh buai. Alahaiiii,,terus lah ahkak rase cam dunia ni berputar.Menggelabah gaban tahap cipan. Ahkak adalah emak yang mudah panik bila dengar benda buruk melibatkan anakanak ahkak. Sangat panik! teruslah ahkak padam jer suis lappy tanpa shut down. Xde terpikir baik buruk dah! yang ligat di kepala ahkak adalah keselamatan anak kesayangan ahkak. Kemaskemas barang terus bgtau partner ahkka yang ahkak kena balik.Xde teringat nak inform kat incharges ke ape lagi dah. Memang rase nak terbang cepat sampai je kat depan pintu rumah. Tapi apakan daya. Ahkak bukan seekor burung.

Terima kasih sangatsangat kat partner ahkak yang sudi cover sejam lagi waktu keje ahkak. Maaf yer kak sebab susahkan ahkak kena jage 2bahagian dalam satu mase disaat saat kemuncak. Saye terpakse! ondaway nak ke kete lagi skali terima panggilan dari kakak ahkak. Katenye mintak ahkak kol mr.huB dulu sebab takut ahkak lambat sampai. Tanpa sedar ahkak tinggi suaralah sebab dah terlalu cuak bila berkalikali kakak ahkak duk tepon tepon. Maaf ye kak! adikmu ni terlalu risau jika ape ape berlaku pada kesayangan ku itu. Makin risaulah ahkak. Sambil memandu sambil berusaha mendail nombor mr.huB. Dapat je kol mr.huB terus mintak mr.huB balik tengokkan si kecii tomey. Dapat je cakap ngan mr.huB,mase tu ahkak dah xleh nak simpan lagi apa yang ada dalam hati.Terus laju airmata menitik sambil mintak mr.huB balik dulu tengok si anak. Berdesuplah ahkak memandu. Xde teringat pon sedang membawa nyawa lain dalam perut. Kenderaan lambat bak kurakura depan kereta semua ahkak potongpintas sebab nak cepat sampai umah. Xde teringat kamera AES ke hape! Anak ahkak lebih penting skang. Dalam berdesup tu sempat gak tengok meter mase di higway Putrajaya tu. Patutlah ahkak rase melayang layang je kete wira ahkak tu.Rupenye 180km/jam rupenye ahkak pecut. Tetibe perasaan jadi takut dan menginsafkan ahkak buat ahkak kurangkan menekan pedal. Tapi memang rase sangat sekejap dari Kajang ke Desa Pinggiran saat tu. Bagai terbang di langit biru.

Sampai sampai je rumah rupenye mr.huB,emak dan makcik ahkak dah bawak si kecit tomey ke klinik berhampiran rumah. Bertambah marah dihati emak ahkak bile sampai kat klinik tu. Tutup di saat diperlukan.Bagus! Nampak je si kecit tomey buat ahkak rase nak pelukcium taknak lepas. Nasib lah tangis si kecit tomey pon dah reda. Dan keadaan dia pon dah ok dari sebelum ni.Menurut kata kakak ahkak. Si kecit tomey ahkak bawak ke klinik Mediveron Alamanda. Dan direfer ke Hospital Putrajaya.. Berjam-jam bermukim di bahagian kecemasan dan trauma Putrajaya. Bersyukur sebab menerusi keputusan xray tiada keretakan atau kecederaan otak yang dikesan.Cuma doktor mintak ahkak pantau keadaan si kecit tomey sehingga 72jam dari mase kejadian. Sebab menurut doktor xkire samada budak kecik atau dewasa tempoh 72jam adalah tempoh perlu diperhati selepas hentakan. Sebab bukan semua hentakan akan beri kesan dalam mase singkat. Ingat yer... 72jam! jika terdapat muntah atau pengsanpengsan itu adalah bahaya. Jangan amik mudah.

Itu yang buat ahkak risau dan membuatkan ahkak sanggup bermukim di Hospital Putrajaya demi memastikan si kecit tomey adalah di dalam keadaan ok. Tepat jam 7.30ptg kami anak beranak sampai rumah emak ahkak selepas selesai sesi berjumpa doktor. Emak ahkak xyah cakap lah risau dia. Sian kat emak. Nak wat cemana mak! Dah cucu emak sorang ni memang banyak perangai dia. Lasak ngalahkan budak lelaki. Manjat sane manjat sini. Tapi harapnye lepas ni xdelah jatuh lagi. Takut kan kalau anak asyik jatuh je memanjang. Yelah,kalua dah jatuh dah tentutentu hentak kepala. Bahaya! Alhamdulillah si kecit tomey nampak sihat sehingga pagi ni ahkak antar dia kerumah emak sebelum gi keje tadi. Semoga si kecit tomey dan si kakak sayang diberi kesihatan sepanjang hayat. Jangan wat umi & abi risau lagi yer sayang. 




layankan jelah aksi selama 5jam dibahagian kecemasan&trauma sepital Putrajaya. Memang xmacam orang sakit si kecit nehhh.. Doktor pon kate dia nampak ok. Ok sangat lah kennnnn..?
Memang pedih rasenye kalau berderau jantung dikala boyot. Bayangkan lah sampai ahkak terlupe yang ahkak tengah mengandung mase ondaway balik tu. Mesti orang yang duk berlumba ngan ahkak terkejut bile berenti je kete tengok pompuan ngandung 8bulan turun dari kete. Adoiiii gelak sendiri bile bayangkan. Tapi sebab anak ape pon semua tolak tepi :)

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**