Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 29, 2012

Mari mengenal buah.

Assalammualaikum ...

Hujung hujung tahun ni memang macam macam musim kat negara kita kan? Dengan musim tengkujuhnye lah! dengan musim kawennye lah! dengan musim banjirnye lah! dengan musim mengandung beranaknye lah! **tu ahkak :) Dengan musim buahnye lah! ha.. Arini meh ahkak nak share jenis jenis buah yang ada kat umah ahkak.Best kan jadi orang kampung. Leh tanam pokok pastu berbuah leh berlagak ngan orang xde pokok buah. Nasihat ahkak..jangan berlagak yer adik adik! Sesaje je nanti Allah tarik balik rezeki yang dah diberi pada kamu. Nganga je lah tengok buah orang yerr?

Ahkak asal orang kampung..skang pon masih duk kampung :) Xsedih pon dengan status anak kampung.Malah boleh berbangga di musim buah. Wahhhh kelas statement! Sebenarnya xjugak.. Rumah yang ahkak duk skang adalah rumah milik abah ahkak. Ahkak mana de duit berkepuk nak terus terus beli rumah padahal baru setahun jagung keje dengan gomen. Makanya,tadah tapak tangan luas luas bile abah ahkak nak bagi tumpang umah dia.. Mekaseh abah!Rumah ahkak duduk skang adalah sangat lama.Sejak ahkak umur 5tahun kot. Skang anak ahkak lak nak masuk 5tahun :)
Dan pokok pokok yang adoo adalah hasil titik peluh tanaman abah ahkak. Seingat ahkak lah..sejak ahkak kecik dan sejak ahkak dah duk situ dan berpindah rumah lain pastu kahwin duduk balik rumah tu..Xpernah sekali pon pokok pokok buah tu mengeluarkan hasil. Tipulah kate semua pokok. Pokok rambutan,pokok manggis,pokok cempedak,pokok mangga masam,pokok kelapa,pokok nona,pokok jambu tu berbuah lah.. Tapi sume buah buah itu adalah buah bukan feveret. Yang ahkak maksudkan adalah buah feveret. Adalah dalam banyak banyak pokok dekat umah ahkak ni beberapa batangnye pokok DOYAN. Tapi langsung xpernah berbuah. Sedih kann? Duduk kampung..keliling umah macam macam jenis pokok ade. Dah macam duduk dalam dusun. Pokok doyan berbatang batang akan tetapi tetap membeli bila teringin makan doyan. 

Dan hasil memujuk emak,,tahun lepas adalah tahun pertama pokok doyan kami menghasilkan. Emak abah jaga pokok doyan tersebut seperti menatang minyak yang penuh. Akibat berebut dengan sang monyet yang memang terkenal dengan perasaan hasad dengki busuk hati.. Akhirnya buah doyan yang ditatang bagai minyak yang penuh tu telah digugurkan dek monyet tanpa perikemonyetan. Dasar monyet! Naseb zaman skang dah xde batu belah batu bertangkup tu.Kalau x mau kami sekuarge jadi tajuk muka depan Metro "sekuarge telah ditelan batu belah batu bertangkup akibat perbuatan nyet"
Sedih!! Sekali dengan pokok buah feveret emak ahkak. Iaitu buah langsat. Sebelah pokok doyan tu de pokok langsat. Emak ahkak adalah sangat antu dengan buah langsat. Pantang nampak orang jual mesti berhenti beli. Sekali tahun lepas berbuah itu langsat,belum pon masak dah dipetik dari pokok nak rase hasil titik peluh sendiri.Dah nama pon belum masak dah tentu tentu le masamnye kenn? Sebab xsabar tggu masak adalah konon nak cepat lagi dari si monyet. Tetapi tetap jugak si monyet jadi juara.Makanya sekali lagi kecewalah kami..**sambil lari anak cari batu belah batu bertangkup!

Tahun ni alhamdulillah rezeki monyetmonyet kami lagi. Buah doyan dan buah langsat berbuah lagi.
Sempat lah melihat buah doyan sebesar kepala baby dan penuh berbakul bakul sebabnya kesemua pokok pon berbuah. Tetapi sempat tengok jelah kerana si monyet lebih cepat.Dasar monyet lagi sekali!Dengan jayanye monyet monyet dah menggugurkan semua buah di semua pokok.Redho jelah kalini.Sebab kali ni emak abah xde nak beria sangat jage.Malas nak layan perasaan kecewa. Ade rezeki kami adelah. Xde rezeki kami bagi jelah rezeki kat orang kalau rase nak makan doyan. kenn?
Tetapi agaknye monyet monyet tu kali ni ade perikemonyetan makanya dapatlah kami merasa buah langsat semanis manisnye seperti membeli di lori jual langsat. Elok masak manis je atas pokok. Agaknye sebab tahun ni semua pokok pon berbuah jadinya sang monyet ni agak keliru dan pening xtau pokok mana nak digugurkan dulu. Alih2 buah feveret semua adalah pilihan mereka dan tinggallah buah xberapa nak feveret.Tapi tetap bersyukur sebab sekurang kurangnya kami xperlu lah membeli untuk menikmati kesedapan buah buah tersebut..

1)Buah nona - memang superb makan time sejuk sejuk.Besenye emak ahkak akan petik dari    pokok pastu simpan dalam peti sejuk.Pastu belum sempat ahkak makan,anak anak ahkak dah habeskan..Ouhh batu belah batu bertangkup! 
 
2)Buah doyan - yakni buah feveret kami sekuarge. Ahkak dedulu xminat langsung dengan doyan.Sejak peknen sulung ritu dah pandai melantak doyan.Peknen kedua gerai jual doyan adalah destinasi pilihan.Dan peknen kali ketiga pon doyan jugak :) Terbaekkk doyan nehh. Tapi bubur doyan ahkak xminat. Ahkak memang kontra dengan mr.huB..dia minat ahkak xminat.Dia xminat ahkak minattttt sangat ..

3)Buah Langsat - Feveret emak ahkak.Syukur sebab tahun ni dapat merasa hasil sendiri dan berkongsi nikmat dengan orang lain.Memang banyak sangat buahnye sampai terbuang buang jatuh sendiri atas tanah.Tupon bersedih sebab terase lah ruginyerrrrr :(

4)Buah Manggis - ni pon buah hasil tanaman abah ahkak. Pokok agak rendang tapi kalau sekali berbuah memang berbakul bakul hasilnya. Yang bestnye buah manggis ni kalau masak menyorok sebab tu monyet xdpt gugurkan.Sebab mereka pon xperasan buah ni ade.hahaha

5)Buah Bacang - Dapat mana erkkk? Makcik ahkak ke abang ipar ahkak bawak.Lupa sudah! tapi memang dap dap dap lahhh..

6)Buah Rambutan - De dua pokok kat umah ahkak.dedulu 3 pokok.sepokok dah tebang sebab konon nak bagi makin rendang,,yeker? Tapi yang ade ni pon xtermakan haaaa! tapi ahkak xgemar rambutan sebab makan mesti batuk.Xbesttt! xnikmat.. Ahkak suke makan kalau emak ahkak dah siap hiris hiris pastu sejukkan dalam peti..camtu ahkak suke.Memang sangat superb!

7)Buah Kelapa Pandan - Sedapnye xterkata air nehhh weyhh! Try lah kalau nak tau. Buah kelapa pandan ni xde kat umah ahkak.De umah emak ahkak jerr. Elok sangat minum dah dekat nak bersalin ni kenn?Kata orang bukan ahkak kate ;)
Memang best kan dapat makan buah hasil sendiri? Puas rasenye lain macam. Tapi kalau dah terlampau banyak dah sampai muak le pulak tengok buah. Dan adalah lebih baik bersedekah :)
Mana mana jiran terdekat dan sedara terdekat dapatlah merasa buah hasil dari dusun kecik kami. Yang duk telan telan air liur tu maaf lah yerr.. Tetibe je ahkak rase nak bercucuk tanam pokok yang boleh mendatangkan hasil Tapi sebelum tu plan ahkak adalah mengpupuskan sekalian monyet dari tempat tinggal ahkak.Pe gunanya tanah luas tapi xde hasilnye kan?Dan pe gunanya jugak de hasil tapi xdpt nikmatinya kan? Bersiap sedia yer monyet monyet sekalian.Perang dunia bakal meletus sebentar lagi..hahaha

Wednesday, November 28, 2012

Penyakit datang time pregnant.

Assalammualaikum ...

Ramai orang risau dengan penyakit TIBATIBA time pregnant ye dak? Kadang kiter ni dah terlebih umur pun risau jugak nak mengandung. Macam macam lah penyakit yang menanti. Xterlebih umur yang muda remaja pon TIBATIBA leh dapat penyakit bagai time pregnant. Kencing manis darah tinggi kurang darah sume lahh. Alhamdulillah.. ahkak dah mengandung tiga kali masih dilindungi dari penyakit penyakit tersebut. Cuma masalah HB low je yang xdpt ahkak elak. HB rendah pon ahkak xdelah rase sangat simptom simptom yang merisaukan selalu nurse dan doktor sebut tu. Pening rase nak pitam,muka pucat lesi kurang darah,badan lemah letih nak tidur memanjang,..sume xde.Ahkak makin aktif dan telah didatangi penyakit lain pulak. 

Penyakit baru ahkak sekarang adalah suka sesangat menghabiskan duit. **shopping** dan juga berjalan jalan cuci mata. **windowshopping** Adoiiilahhh letih kot mr.huB ahkak duk bebel tapi ahkak tetap seronok dengan penyakit baru nehh. Rasenye mase pregnant si kakak sayang dan si kecit tomey dedulu ahkak xsegila ni. Cam suam suam kuku je kalau nak bersiap berjalan bershopping. Yang ni memang lain sangat. Sangat suka bersiap cantik cantik pastu berjalan berbatu berkilo pon sanggup tambah plak de cash..Memang superbbb! Sangat suka. Dan sekarang tiap kali balik keje je si kakak sayang pon dah pandai mengajukan soalan berkaitan dengan penyakit baru ahkak.

Kakak : umi beli ape arini utk kakak?

baju baru beli rehat mase ri Jumaat lepas :)
Ni lak semalam punyer hasil REHAT. Isnin cuti makanya xde hasil :)
Nahhhh! tergamam seketika. Hari hari dikk si kakak sayang akan tanye ahkak soalan tu. Sebabnye? Ari ari de je benda ahkak bawak balik untuk dua beradik tu. Kadang cam rase pe pelik benar penyakit pregnant kali ketiga nehhh.

Cerita perihal shopping nehh.. ingat x sebelum ni ahkak de kate ahkak teringin sangat nak gi Pureen warehouse sale yang kat PJ. Dan untuk warehouse yang kali terakhir buat tahun 2012 nehh ahkak dah berjaya menghadirkan diri. Wahhh menghadirkan diri katanya :)
Semangat sangat lah.. Sebelum sebelum tu ahkak dah try search google lah tentang Pureen warehouse ni. Memang klu orang yang xsanggup tu rela lah beli mahal sikit kot. Sebab semua kata pon akan cakap memang penat berebut untuk dapatkan bajubaju baby yang cantik dan murah. Dan disebabkan itu lah mr.huB tercinta ahkak dengan rela hati nak temankan ahkak yang sedang sarat ni.Risau kot! Ikutkan ahkak dia xmau pergi pon xper. Lagi elok sebab ahkak tau dia bukan jenis suka bershopping. Nak nak lagi tempat cenggitu yang kompom kompom penuh dengan orang ramai. Tapi dah dia berdegil nak jugak ikut.. Biarkan saje dia rase!!!!
Tahun ni last Pureen buat warehouse pada 24 & 25 November 2012. Ahkak pergi ari Sabtu. Kebetulan ari Sabtu tu mr.huB keje petang. Makanya awal pagi lagi ahkak dah excited bangun siap. Dengan harapan keluar awal pagi dapat ler parking depan pintu kilang Pureen. Orang xpernah pergi so xleh nak imagine cemanalah tempat tu. Ahkak dah siap je pagi tu terus kejut mr.huB suh mandi siap bagai. Pas siap laki bini angkatlah anak anak yang sedang lena dibuai mimpi untuk ditinggalkan sekejap kat umah emak ahkak. Tinggal dulu yer anak anak.Umi abi nak gi menabung kat Pureen warehouse sat! Ahkak bayangkan PJ tu jauh bebenar lah kalau dari tempat ahkak.Sebab tulah awal pagi lagi ahkak dah gerak mr.huB suh bangun.Supaya xterkejar kejar sampaikan bekpes pon dalam kete. Bawak bekal nasi goreng dan teh o panas. Tu pon mujur emak ahkak wat bekpes pagi tu..Mekaseh emak!
mak buyung yang excited
32weeks :)
Lebih kurang kul 9pagi kami sampai depan kilang Pureen. Xlah jauh pon. Dekat sangat dengan umah MIL ahkak. Dekat ngan PPUM tu terus jer. Kompom xsesat lah kalau ahkak gi tanpa incik suami pon. Sampai awal pagi pon memang xde can lah parking dekat dekat kenn? Ahkak confius sebab mase ahkak sampai tu pon dah penuh orang depan pagar kilang Pureen sedang beratur menanti tepat jam 10pagi. Ahkak? Adalah xkuasa nak beratur bagai. Makanya amik jalan selamat duduk dekat warung tepi jalan tu order teh tarik. Agak agak dah bukak pintu pagar baru terkedek kedek masuk.Orang yang awal tadi memang sah sah lah dah berebut baju cantik murah tu kennn? Ahkak baru nak dapatkan plastik biru besar tu. Masuk masuk je dah macam nak gile sebab terus lupe nak cari ape datang warehouse tu. Nak berebut baju kena pergi bahagian belakang. Ahkak dan mr.huB pon bekejar lah gi bahagian belakang.Sekali sampai nganga besar gak mulut ahkak sebab terkejut berukberuk ahkak.. Memang ramai sangat orang yang sedang berebut. Elok je staff Pureen datang nak tabur baju dalam bakul yang dah siap tag rege RM3..Xsempat lah bukak kotak lagi dah banyak tangan capai itu kotak. Sampai mau marah lah itu staff..haha! Korang bayangkan..belum sempat bukak kotak dah de tangan try rebut kotak tu. Adoiiilah hai.. Ahkak yang mase mulanya xde niat nak berebut sebab pikirkan keselamatan ahkak dan baby dalam perut pon tetibe datang gile bile tengok keadaan cenggitu. Terus rase nak joint ahli ahli rebut tu. Berlagalah siku si orang lain dengan perut ahkak yang sedang memboyot. Xde ku kire asalkan dapat pe yang ahkak inginkan. Mana nak dapat ye adik adik baju cantik sepasang baru lagi dengan harga RM6 sahaja? Pasar malam pon xjual.

mr.huB ahkak haruslah berdiri tegak tepi tiang tengok je gelagat ahkak dari tepi.Intai intai agar ahkak x ditolak orang.Yelah dah pendek buncit pulak kenn? Memang susah bagi ahkak nak mencapai tangan ditengah orang ramai tu. Tapi ahkak gagahkan jugak.Xkan nak suh mr.huB..dah terang terang yang merebut tu adalah kaum kaum hawa. Kang bergesel sesaje dapat dosa.. Bile dapat peluang mr.huB try try gak capai. Tetapi!!! asal capai jerrr PINK kaler..asal capai je PINK kaler.. Ahkak xmau pink kaler. Pink dah banyak sangat.. **berlagak** Dan ahkak bagitau lah kepada mereka mereka yang nak pergi buatpertamakalinya ke Pureen warehouse sale nehh.. Kalau setakat nak cari toilettries cam shampoo bedak head to toe berus ubat gigi sabun softner  atau pon puting botol cawan mangkuk tu lebih baik datang petang.Xmenyesakkan orang lain. Sebab benda tu memang sentiasa ada. Tapi kalau yang de anak anak umur 2tahun ke bawah dan berniat nak cari baju baru cantik murah tu harus datang hari pertama warehouse pepagi buta.Sebab meramaikan ahli ahli rebut. Memang terbaekkk! Apa yang ahkak nampak memang sangat kesian kat baju baju yang tercampak jatuh dan terpijak pijak dek ahli ahli rebut tu. Dasat ooo!  Dan rezeki buat ahkak,walaupon xsegagah ahli ahli rebut yang lain ahkak dapat jugak baju murah cantik kebabommm.. untuk bakal lil' baby dan si kecit tomey. Kan ahkak dah bagitau kebanyakan baju Pureen ni adalah size 2tahun ke bawah. Nasib nasiblah kalau dapat yang size besar dan murah pulak. Tapi kalau yang anak anak size kecik bawah 2tahun memang berbaloi baloi. Untuk si kakak sayang dapatlah sehelai shirt cantik berharga hanya RM5. Ahkak puas hati sebab dapat baju cantik murah tuk bakal lil' baby dan si kecit tomey.Suma baju pon ahkak amik yang berharga RM6 sepasang. Ade je jual yang sepasang RM8 RM10 RM15.. Dah kewajipan sebagai pengguna.Makanya jadilah pengguna berhemah ye dak? Hahaha :)

Mekaseh lah kepada ahli ahli rebut yang lain sanggup berkongsi hasil tangkapan. Yang ahkak dapat xde lah best best pon.Tapi sebab de ahli ahli rebut lain time tengah pilih pilih baju tu haruslah manis muka manis mulut kenn? Duduk bersebelahan dengan ahli ahli yang plastik yang melambak baju cantik. Sambil borak borak capai le plastik geng tu. Tapi pastikan dengan izin dia yerr.kalau x memang sesaje dapat makian free.Orang penat mencapai merebut yang kite datang datang capai je dari beg dia. Memang kaki makannya :)
sesi memilih baju yang berkenan dihati :)
tempat barangbarang lain
Tips membeli baju di warehouse adalah capai seberapa banyak yang mampu pastu lari ditepi sudut cari tempat memilih sambil berkenal kenalan bermanis muka dengan ahli lain. Pastu bertukar hasil tangkapan yerr? mana yang xnak tu jangan tinggal tepi tepi sudut lak.Hantar le balik kat tempat asalnya supaya boleh orang yang xdpt tu merasa jugak seperti kite. Ni tidak ahkak tengok siap de yang terpijak pijak bagai.Sian baju baru tu.Keluar dari kotak lagi tauu! disebabkan orang xbertanggungjawab ke kaki duduk dia. Sian kenn?. Dah siap siap pilih baju yang berkenan ahkak pon terkedek kedek ngan mr.huB ke tempat bedak shampoo tu. Dapatlah 16pasang baju berharga RM6. Hanya RM96 untuk 16pasang baju baru cantik..Berbaloi baloi..Kunun kunun bolehlah buat adiah masa melawat kawan kawan yang baru melahirkan..Tetapi mr.huB xbenarkan. Suh beli lain je kalau nak melawat baby orang nnt..sebab sume baju yang direbut cantik katanya. Xsanggup nak bagi orang. Dia nak bakal lil' baby dia yang pakai..Choiii lah abi :P

Memang kat kepala dah set nak beli head to toe Mango Yogurt yang biasa si kakak sayang dan si kecit tomey guna tu. Harga biasa kat pasaran adalah RM12.90 tetapi sangat murah di Pureen warehouse.Hanya RM9 sebotol. Alahaiiii best! Ahkak suke bau head to toe tu sebab wangi dia tahan lama. Pastu senang diguna. Sekali tekan terus sapu dari kepala ke hujung kaki.Dah name pon head to toe kenn? Benda wajib ahkak capai. Dapatlah ahkak amik 3botol head to toe dan sebotol body wash Kiwi.Yang ni ahkak xpernah guna.Gatal jer nak try. Dan lagi ditengah tengah orang ramai tu ahkak cari le wet tissue.. Benda alah ni pon memang wajib ade. Nak nak lagi bakal de baby ni. Ahkak amik 6bungkus kecik dan 2bungkus besar.Xlarat nak capai banyak banyak sebab mase amik wet tissue ni mr.huB dah gi beratur di barisan bayar, Memang menggigil kaki sebab panjang gilerrr .

Selain tu bedak yang biasa anak anak ahkak pakai pon sangat murah.Bese berharga RM11 tp kat Pureen warehouse hanya RM9.. Umah ahkak memang kena ade bedak sebab anak anak ahkak lepas mandi air mereka akan mandi bedak. Siang malam mandi bedak. Malam nak tidur kang mintak sapu bedak. Baguihhh sangat ahkak gi warehouse ni. Disebabkan yang kali ni xberapa sedia dari segi fizikal dan kewangan makanya xbanyak lah hasil rembatan ahkak.Lepas lepas ni disebabkan dah ade pengalaman membeli di warehouse Pureen ni ahkak akan pastikan membeli dengan berhemah dan boleh buat stok berbulan bulan punyerr. Baru puas hati kenn?Dan ahkak dah pon cakap ngan mr.huB pasni ahkak pasti datang lagi. Mase tu nanti ahkak nak jadi ahli rebut yang paling agresif sebab time tu ahkak dah xbuncit lagi..hahaha! Siap lah kelian :)

Yang lain lain ahkak xsure harga di pasaran sebab xsemua gak ahkak guna barang Pureen.Hanya beberapa benda je. Ahkak try lah beli dypers jenama Pureen tu.Niat nak cari NB tp yang ade cuma size S. mr.huB adalah cerewet tentang dypers anak. Dia nak NB sebab yang de tempat pusat tu. Disebabkan xde maka ahkak amik sebungkus jer Pureen Dry 5 size L untuk dicuba ke si kecit tomey. Masalah anak anak ahkak adalah xboleh pakai sebarang dypers. Hanya yang bersesuaian dengan kulit mereka je. Memang saje mendera kedua ibu ayah mereka ni tauu. Sabar jelah.Harap bakal lil' baby ni xmacam perangai kakak kakak dia. Lagi satu pesan ahkak kepada yang nak berebut sakan kat warehouse ni .. Xyah lah bawak anak anak kecik.Sian dorang. Ape yang ahkak nampak siap ada anak kecik macam baru abis pantang cenggitu.Sian anak korang kena berhimpit dengan orang orang ramai. Bahaya kot. Tapi mak ayah mereka aku tengok rileks sesaje. mr.huB lak duk bebel bebel kat telinga aku. Incik suami tercinta gi lah bebel kat telinga mak ayah dak tecit tu. Menangis melalak lah si kecil sebab berasa xselesa.Sian kenn?

Siap jer capai benda yang ahkak rase perlu terus beratur bersame mr.huB.. Punye lah panjang barisan nak sampai ke cashier tu. Tapi gigih juga sebab dah sampai ken? Dan menabunglah kami sebanyak RM221 untuk semua hasil tangkapan.Dan bagi ahkak sangat berbaloi baloi dari ahkak membeli di luar. Mekaseh Pureen ;)

beratur panjang nak menabung ;)
Tobat xnak pergi lagi dahhhhh :P
peneman setia ahkak.. lep u bie!
Teh ais sebelum balik... Puas hati ahkak :)
AWAS ORANG TU ;)
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Awas ORANG TUA daaaaa.... hahaha
 
Ni lah hasil tangkapan ahkak yang bernilai RM221 tu..
Lenkali ahkak nak gi lagi.. Sape nak gi meh lah kiter ramai ramai menjadi ahli rebut kat warehouse tu.

Tuesday, November 27, 2012

Aku dan IRON TABLET!

Assalammualaikum ...

Dah lame rasenye xmenaip merapu meraban. Sejak dua menjak ni ahkak terlampau rajin menjengah blog orangorang jer..sampaikan nak menaip pon tertunda. Banyak cite yg belum ahkak cite.. Nantilah! Lom rajin nak upload picture bagai. Cuma rase nak meluahkan perasaan meloya pada sume kengkawan jerrr :(

Mase trimester pertama pregnant ari tu ahkak mengalami morning sickness yang agak teruk. Tapi xlama nak dibanding mase pregnant pertama dan kedua. Ketiga kali pregnant ni ahkak cam GAGAH sikitlah. Mungkin sebab de komitmen lain selain dari nak melepek sesajo kennn? Kalau dah melepek sesajo sape lak nak urus dua orang puteri ahkak tu.

Dan mengkonfiuskan ahkak adalah mase teruk mabuk pregnant ritu HB ahkak adalah diparas ok jerr walaupon makan muntah.Muntah makan.. **badang ahkak klu mkn muntah. Tetapi menjengah je kandungan ahkak 5-6bulan..hb mula buat hal. Turun xnak naik. Dan disebabkan itu,selama ni ahkak makan hanya sebiji ubat iaitu Obimin bertukar terus kepada 4jenis ubat. Kalau yg pernah pregnant dan amik ubat dengan klinik kerajaan pasti tau pe ubat yang ahkak maksudkan. Iron tablet,acid folik,vitamin dan pe lagi satu nama ubat tu pon ahkak xsure. 

Dan merimaskan ahkak adalah sejak menelan empat jenis ubat itu perasaan ahkak semakin xnormal. **xnormal okeyhh!dah jadi paranormal. Tiap kali pepagi subuh ahkak telan jer ubat tu perasaan dah mula meloyakan. Dan klimaks adalah selepas ahkak bekpes ngan sahabat sahabat handai kat opis. Lepas je naik dari kantin mesti bilik air/jamban adalah destinasi pertama ahkak. Tujuan utama mengeluarkan benda yang dah ahkak telan. Adoiiii! kala camni memang parah. Menjadi persoklannya,bile ahkak xmakan ubat tu xde le plak ahkak muntah loya bagai. Dan pagi td sekali lagi ahkak dikenakan oleh ubat tersebut. Disebabkan makan empat jenis tu ahkak jadi begitu,,ahkak amik keputusan hanya makan iron tablet sahaja.Yang berfungsi tambah darah. Sebabnye semalam dah kena sound ngan doktor. Gagah pepagi telan iron tablet ngan segelas susu. Elok jer lepas bekpes terus jugak mengeluarkan makanan yg dah berbayar tadi. Pfffttttt! Letihlah ahkak cmni. Semalam xmakan ubat elok jer ahkak telan ape yang ahkak makan. Dan ahkak telah membuat andaian sendiri.Ahkak memang xleh berkawan dengan iron tablet. Masalahnye lagi disini.. Cemana ahkak nak naikkan hb ahkak yang dah semakin rendah nehh? Tolonglahh! risau juge sebenarnye. Ahkak dah try makan kerang dan hati sume. tapi xberhasil!

Xkan ahkak kena telan jugak empat jenis ubat tu. Sianlah ke ahkak yang nak berulang jamban kat opis nehh. 
Ape kesan erk kat baby kite kalau hb rendah time time dah dekat nak bersalin? risauuuunye ahkak!

Friday, November 16, 2012

berderau jantung dikala boyot..

Assalammualaikum ...

Maaf lah xterpikir tajuk best wat mase ni. Baca tajuk je dah tah ape ape. Tapi ahkak xkisah. Ade yang sudi baca,terima kasih. Ada yang tak suke nak wat cemana! Bukan boleh paksapaksa orang lain suke akan penulisan kita mahupon suke tentang kita. Betul tak? Setiap orang ada minat masing masing. 

Rabu yang lepas ahkak kerja berdua dengan akak nehh. Disebabkan ramai bebenor yang dah apply cuti raya makanya ahkak disuruh shift pagi. Shift pagi kat tempat ahkak adalah direct keje dari jam 7.30pagi hingga 2.30petang tanpa rehat. Oklah kan.. sesekali masuk shift. Ari ari keje opis hour bosan gak ye dak? Tinggal lah ahkak dan partner berdua lebih baik . Berdua di department ahkak agak rumit kot. Sebab nye, sorang di bahagian AMHASnet dan sorang di bahagian PABX System. AMHASnet ni tempat terima semboyan,antar semboyan,terima faks,antar faks dan semua kerjakerja berita lah lebih kurang. PABX System lak lebih pada kerja menerima dan membuat panggilan. Ahkak punye kerja sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan sememangnye tempat di PABX System lah kenn? Dan sepatutnya di AMHASnet adalah hanya untuk pemegang pemegang lencana PETIR. tapi disebabkan kekurangan anggota makanya partner ahkak yang xde lencana petir tu terpakse menggantikan anggota yang bercuti raya. Berkorban apa saja!

Elok je pagi gi keje tu sampailah kejadian berderau jantung tepat jam 1.30tgh ari. Ahkak dah jadi macam seriau kalau terima panggilan dari rumah time tengah keje. Ahkak sangat takut. Sejak bile jadi camtu pon ahkak xperasan. Tapi memang skang agak takut nak terima panggilan dari rumah if ahkak sedang bekerja. Ahkak terima panggilan dari kakak ahkak yang duk serumah dengan emak ahkak dimana ahkak tempatkan anakanak ahkak time ahkak bekerja. Emak ahkak tak suruh ahkak antar anakanak ke pengasuh lain selagi dia mampu jaga anakanak ahkak.Alhamdulillah ahkak dah xperlu pening pening kepala cari pengasuh selagi emak ahkak sihat tubuh badan :)

Mase tengok nombor kakak ahkak naik tu ahkak dah xsedap hati. Ahkak angkat je phone tetibe dengar suara panik kakak ahkak mintak ahkak balik dengan kadar segera. Sebabnya anak ahkak yang si kecit tomey tu jatuh buai. Alahaiiii,,terus lah ahkak rase cam dunia ni berputar.Menggelabah gaban tahap cipan. Ahkak adalah emak yang mudah panik bila dengar benda buruk melibatkan anakanak ahkak. Sangat panik! teruslah ahkak padam jer suis lappy tanpa shut down. Xde terpikir baik buruk dah! yang ligat di kepala ahkak adalah keselamatan anak kesayangan ahkak. Kemaskemas barang terus bgtau partner ahkka yang ahkak kena balik.Xde teringat nak inform kat incharges ke ape lagi dah. Memang rase nak terbang cepat sampai je kat depan pintu rumah. Tapi apakan daya. Ahkak bukan seekor burung.

Terima kasih sangatsangat kat partner ahkak yang sudi cover sejam lagi waktu keje ahkak. Maaf yer kak sebab susahkan ahkak kena jage 2bahagian dalam satu mase disaat saat kemuncak. Saye terpakse! ondaway nak ke kete lagi skali terima panggilan dari kakak ahkak. Katenye mintak ahkak kol mr.huB dulu sebab takut ahkak lambat sampai. Tanpa sedar ahkak tinggi suaralah sebab dah terlalu cuak bila berkalikali kakak ahkak duk tepon tepon. Maaf ye kak! adikmu ni terlalu risau jika ape ape berlaku pada kesayangan ku itu. Makin risaulah ahkak. Sambil memandu sambil berusaha mendail nombor mr.huB. Dapat je kol mr.huB terus mintak mr.huB balik tengokkan si kecii tomey. Dapat je cakap ngan mr.huB,mase tu ahkak dah xleh nak simpan lagi apa yang ada dalam hati.Terus laju airmata menitik sambil mintak mr.huB balik dulu tengok si anak. Berdesuplah ahkak memandu. Xde teringat pon sedang membawa nyawa lain dalam perut. Kenderaan lambat bak kurakura depan kereta semua ahkak potongpintas sebab nak cepat sampai umah. Xde teringat kamera AES ke hape! Anak ahkak lebih penting skang. Dalam berdesup tu sempat gak tengok meter mase di higway Putrajaya tu. Patutlah ahkak rase melayang layang je kete wira ahkak tu.Rupenye 180km/jam rupenye ahkak pecut. Tetibe perasaan jadi takut dan menginsafkan ahkak buat ahkak kurangkan menekan pedal. Tapi memang rase sangat sekejap dari Kajang ke Desa Pinggiran saat tu. Bagai terbang di langit biru.

Sampai sampai je rumah rupenye mr.huB,emak dan makcik ahkak dah bawak si kecit tomey ke klinik berhampiran rumah. Bertambah marah dihati emak ahkak bile sampai kat klinik tu. Tutup di saat diperlukan.Bagus! Nampak je si kecit tomey buat ahkak rase nak pelukcium taknak lepas. Nasib lah tangis si kecit tomey pon dah reda. Dan keadaan dia pon dah ok dari sebelum ni.Menurut kata kakak ahkak. Si kecit tomey ahkak bawak ke klinik Mediveron Alamanda. Dan direfer ke Hospital Putrajaya.. Berjam-jam bermukim di bahagian kecemasan dan trauma Putrajaya. Bersyukur sebab menerusi keputusan xray tiada keretakan atau kecederaan otak yang dikesan.Cuma doktor mintak ahkak pantau keadaan si kecit tomey sehingga 72jam dari mase kejadian. Sebab menurut doktor xkire samada budak kecik atau dewasa tempoh 72jam adalah tempoh perlu diperhati selepas hentakan. Sebab bukan semua hentakan akan beri kesan dalam mase singkat. Ingat yer... 72jam! jika terdapat muntah atau pengsanpengsan itu adalah bahaya. Jangan amik mudah.

Itu yang buat ahkak risau dan membuatkan ahkak sanggup bermukim di Hospital Putrajaya demi memastikan si kecit tomey adalah di dalam keadaan ok. Tepat jam 7.30ptg kami anak beranak sampai rumah emak ahkak selepas selesai sesi berjumpa doktor. Emak ahkak xyah cakap lah risau dia. Sian kat emak. Nak wat cemana mak! Dah cucu emak sorang ni memang banyak perangai dia. Lasak ngalahkan budak lelaki. Manjat sane manjat sini. Tapi harapnye lepas ni xdelah jatuh lagi. Takut kan kalau anak asyik jatuh je memanjang. Yelah,kalua dah jatuh dah tentutentu hentak kepala. Bahaya! Alhamdulillah si kecit tomey nampak sihat sehingga pagi ni ahkak antar dia kerumah emak sebelum gi keje tadi. Semoga si kecit tomey dan si kakak sayang diberi kesihatan sepanjang hayat. Jangan wat umi & abi risau lagi yer sayang. 




layankan jelah aksi selama 5jam dibahagian kecemasan&trauma sepital Putrajaya. Memang xmacam orang sakit si kecit nehhh.. Doktor pon kate dia nampak ok. Ok sangat lah kennnnn..?
Memang pedih rasenye kalau berderau jantung dikala boyot. Bayangkan lah sampai ahkak terlupe yang ahkak tengah mengandung mase ondaway balik tu. Mesti orang yang duk berlumba ngan ahkak terkejut bile berenti je kete tengok pompuan ngandung 8bulan turun dari kete. Adoiiii gelak sendiri bile bayangkan. Tapi sebab anak ape pon semua tolak tepi :)

Monday, November 12, 2012

Lantak pi lahhhhhh!

Assalammualaikum ...

Kesian sangat kat manusia manusia yang sangat suke mengambil tahu ni kan? Korang korang pernah jumpe tak manusia manusia sebegini di keliling korang korang..? Bersabar lah siapa siapa di kelilingi manusia manusia sebegini. Sebab kita sebagai manusia ni memang xboleh nak puaskan hati semua manusia punnnn!

Kadang disebabkan manusia manusia sebeginilah kita yang normal leh jadi gila memikirkan kata kata mereka. Makanya, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. ;)
Ahkak pernah disapa oleh manusia manusia sebegini. Antara soalan soalan yang tah ape ape adalah seperti berikut :

  1. Ehh mengandung lagi..? setahun sorang kerrr??? **suke hati ahkak lah yerr! nak beranak setahun sorang ke setahun dua orang ke.. ahkak mintak duit kamu kerrr???
  2. Suami kamu mana??? keje? Sabtu ahad pon keje?? Hebat!! ** memang lerr laki aku hebat! baru tauuu ker? Keje sabtu ahad pon ko nak amek kesah..
  3. Anak dah besar pon isap susu lagi ke?? **yerrr! saye masih mampu beli susu untuk anakanak saye. Kenapa?? nak mintak sikit kerrr?
  4. Ehhhh..mana boleh tgh ngandung bagi anak isap susu badan.. Nanti baby dlm perut jadi lembap! Kan ke susu tu dah jadi darah.. **haiii kamu pernah amik kedoktoran ke dulu? nape xjadi pakar puan jerrr! Saya refer doktor lah sebelum buat sesuatu. Dah doktor pon kate boleh bagi selarat ibu larat. Cuma perlu kalsium lebih dari biasa.. tu jugak salah satu proses penambahan susu.. Isssshhh lah manusia!
Pernah gak kawan kawan ahkak cerita perihal manusia manusia suke amik tau ni. Kadang pelik! Kenapa cerita orang lain yang kamu kamu sibukkan? Ker kamu memang dilahirkan untuk sibuk hal orang lain. Kamu xde benda lain ke nak buat dari duk amik tau kisah kisah orang?
Kadang belum rezeki untuk seseorang menimang cahayamata pon kamu leh jadikan bahan bercerita. Bukan ke kamu tau rezeki rezeki ni semua kerja siapa?? Kerja Allah S.W.T..! Bukan kerja kamu. Kita sebagai manusia ni cuma merancang dan semua ketentuan itu adalah datangnya dari Allah. Siapa kita nak mempersoalkan kerja Allah? Ini tidak! Dah sah sah tau belum rezeki seseorang tu menimang cahayamata,asal jumpe itu jer soalan nak ditanya. Rezeki lain lain yang dia dah miliki xnak pulak kamu tanye. Takut takut xpadan dengan rezeki kamu lerr tu! Mungkin sekarang Allah S.W.T belum nak mengurniakan mereka rezeki anak anak yang comel sebab nak mereka mempunyai aset aset yang boleh menjamin mase depan untuk anak anak esok hari.Siapa tau kennn?Allah S.W.T lebih tauu ape yang terbaik buat kite sebagai hambaNya ;)
 
Kepada kengkawan ahkak yang pernah disoal benda benda cenggini anggaplah semua ini cabaran dan dugaan dalam hidup. Belum berkahwin ditanya 'bile nak berkahwin'.. Bila dah berkahwin di tanye pulak 'bile nak menimang cahayamata'.. Bile dah anak esok esok beralih lak soalan 'Bile nak tambah lagi'.. pastu bile dah bersusun 'setahun sorang ke anak'
 
Alahaiiii memang fenin kalau layan manusia manusia sebegini.. Sampai bila pun xsudah soalan soalan cepumas mereka mereka. Apa pon yang dah berlaku pada kite..terimalah dengan hati terbuka. Dah ade rezeki anak banyak terima seadanya. Belum rezeki ada anak berusahalah sedaya upaya. Jangan layan sangat mulut mulut puaka mereka mereka ni. Memang leh gila dibuatnya! Dorang yang suka ambil tahu ni pon kadang hidup dalam terkontang kanting. Ambil tahu kisah orang untuk menghiburkan hati sendiri. Biar lantak pi lahhhhh ;)
 
biarlah anak anak saya bersusun paku pon..saya tetap bangga membesarkan mereka ;)

Biarlah laki saya kena keje SABTU AHAD pon..dia tetap ade mase untuk kami sekeluarga.. ;)
 

Friday, November 9, 2012

Scan 2D 3D 4D with Ms Jezzlyn :)

Assalammualaikum ...

Sebelum apa apa ahkak nak ucap mekaseh sangatsangat kat sorang kawan ataupon lebih tepat sedara lah jugak dengan ahkak. Sebab bagitau mengenai Ms Jezzlyn ni. Kalau x mesti ahkak dah membuang duit dekat manamana klinik yang belum tentu service diberikan sebaik Mz Jezzlyn.. Thanks tauu Nadia & Alang :)

Macam yang ahkak pernah cite.. Seboleh bolehnya mr.huB tersayang ahkak adalah langsung xnak tau gender lil' baby dan xnak langsung berharap. Mungkin sebab dah kali ketiga so excited dia pon dah berkurang.Tapi ahkak adalah jenis yang degil sikit.. ahkak tetap jugak nak tauu! tapi serupa gaklah macam mr.huB. Xdelah nak berharap sangat pon. First time ahkak scan adalah 2D di Klinik Suraya yang jugak dipromote oleh Nadia. Mase tu mr.huB memang keras lah xnak follow. Tapi bile de result nak gak tauu! cetttt.. Tapi ahkak xleh confirm sbb doktor Suraya sendiri xleh pastikan gender baby sampai tetibe ahkak ternampak sup bunjut. Baru doktor Suraya kate.. xleh nak sure gak cuma leh kate 80% gender lil' baby adalah boy.

Dan bile tengok ramai kawankawan yang sedang preggy buat 3D 4D... tetibe nafsu TERINGIN ahkak pon datang melonjak lonjak. Puas gak lah pujuk mr.huB.. Dia tetap say no!no!.. Dan sampai tahap kedegilan ahkak menggila,ahkak dengan sendirinya make appointment dengan Ms Jezzlyn melaui 3D 4D scan Malaysia atas saranan Nadia. Dia dah terlebih dulu buat sebab tu dia suggest kan tempat tu.
Ahkak pon sambil sambil make appointment tu sempat tanye incik Google tentang Ms Jezzlyn. Dan manamana sumber pon banyak yang kate she's da best! So,ahkak tanpa ragu ragu terus buat apppointment tanpa pengetahuan mr.huB. Lepas je wat appointment terus kol mr.huB bagitau alhamdulillah mood dia agak baik dan dia pon ok kan jer.. ;)

Semalam adalah tarikh temujanji ahkak dengan Ms Jezzlyn.. Ahkak dan mr.huB adalah blurr yerr kawasan Sri Kembangan nehh. Yang ahkak tau Sri Kembangan tu cuma area The Mines.. Matimati ko! Nama jer kije ngan polis tapi langsung xnak amik tau hal kawasan. Tu lah padahnya..Padan muka ahkak..Naseb xkena bebel ngan mr.huB dalam kete. tapi dia jugak bersalah dalam hal ni. Sebelum hari temujanji tu ahkak dah bgtau dan siap tanye pada mr.huB..Dia dengan confident jawab macam tauuu sangat je kennn?

ahkak : bie.. nnt klinik nak wat scan ni kat sri kembangan tauuu :)
mr.huB : ok.. sri kembangan katne?
ahkak : alamat dia bagi kate depan Giant dan sebelum Jusco Equin..
mr.huB : hurmmm..ok 
ahkak : Jusco Equin tu katne bie??
mr.huB : tempat kite karaoke dulu lahhh :)
ahkak : ouhhhh...

Dan kebanyakan blog yang dah ceritacerita hal scan dengan Ms Jezzlyn ni pon kate dekat dengan The Mines.. Makanya,bertolak lah ahkak dan mr.huB dari rumah jam 7ptg. Bajet memang dah betul lah tempat tu.Lalu depan The Mines bagai kan.. Puas cari Giant sebelum Jusco tu..dah sampai terlajak lajak tah manamana pon ahkak xtauuu dah!Hampir jadi gaduh lah gak.. tahapeapelah lakibini nehh. Sesat pon mau gaduh..Gaduhgaduh manja je lah..mr.huB aii kan cool u'olsss
Alih alih call Nadia dan lepas mr.huB bercakap ngan Alang..kami yang dari The Mines tu berpusing lah balik ke Putrajaya. Sebab kami yang memang asal orang SINI hanya tau jalan dari rumah je nak ke Pasar Borong Selangor. Kalau dari The Mines tu pon boleh kot ke Pasar Borong tu tapi memang kami yang asal orang SINI xtahu langsung. Makanya,amik jalan selamat pusing balik dari Putrajaya. Sambil sambil masam mencuka tu try kol Ms Jezzlyn berkalikali. Ringing tapi xberjawab.. Naik fed up gak ahkak. Xterpikir pon yang si Ms Jezzlyn tu sedang sibuk mengimbas perut patient. Vongok!
Try gak call dan panggilan dijawab oleh staff nurse.

Staff nurse : hello 
ahkak : Ms jezzlyn?
Staff nurse : Ms Jezzlyn busy..
ahkak : ouhh..nak tanye lah..klinik ni kat mn yerr?
Staff nurse: berdepan Giant sebelum Jusco
ahkak : sy sebenarnya dah sesat. boleh ikut pasar borong yerr?
Staff nurse : boleh kak..
ahkak : kalau sy dah wat appointment kul 7.40 paling lewat sy leh sampai kul bape erk?
Staff nurse : sebelum 9.30mlm kak 
ahkak : ok,,mekaseh.Nanti sy kol balik..

Berdesuplah mr.huB bawak kete lalu jalan dari umah kami. Sampai sampai jer terus nampak Giant besar.. Alahaiiiii,,terasa kebodohan terselah bila xtau langsung yang Pasar Borong yang selama ni ahkak jarang jarang pergi tu rupenya kawasan Sri Kembangan jugeee. Ahkak tau situ de Jusco.Xtau lak orang panggil Jusco Equin. Mengong nye lah diri ini.. Dan dah bertahun gak kot ahkak xdtg situ sbb xtau pon situ de Giant.. Pheeeuuuwww katak bawah tempurung betul lah ahkak ko ni adikadik ;)
Nape lah dalam banyak banyak sumber yang ahkak Google xde satu pon yang cakap Poliklinik An-Nisa ni berdekatan dengan Pasar Borong. Keliru tauuu Sri Kembangan ni. Bape besar sebenarnya Sri Kembangan ni..? Confiusss kejap.

Sampai sampai klinik terus register..Staff nurse pon dah sengih semacam tengok ahkak.Siap tanye.

Staff nurse : yang kol tadi kerrr?

Yerrr...saye lah orang itu! malumalu sorok muka.   Tunggu lah kami anak beranak dalam lebih kurang setengah jam sebab mase kami sampai tu Ms Jezzlyn de patient dan sorang lagi preggy patient sedang menunggu turn. Tiba masa kami..aku dah debor debor.. Mase duk tunggu turn bukan main si lil' baby menendang nendang.. Elok je Ms Jezzlyn letak menda alah sejuk tu terus senyap. Puas gak lah Ms Jezzlyn pujuk si lil' baby. Memang betul kata orangorang yang pernah terima service Ms Jezzlyn ni. Orangnya kecik molek dan sangat peramah. Sangat pandai melayan si lil' baby.. Seboleh boleh dia akan pastikan ibuayah yang dtg dengan harapan dapat tengok muka lil' baby xkecewa. Memang puas hati sangat ;)

Agak lama lah dan semua detail yang patut ibuayah tau pon sangat jelas Ms Jezzlyn terangkan. Cd yang dibagi di akhir sesi pon banyak dengan pic dan video lil' baby.. Kirenye RM100 tu berbaloi lah dengan service dia. 

Si lil' baby ahkak semalam hanya lah tidur sepanjang di imbas. Naik geram gak ahkak rase mau goncang perut bagi dia bangun. Sesekali jer dia tunjuk muka yang dah agak berisi mengikut kata Ms Jezzlyn. 
Memula Ms Jezzlyn start dengan scan 2D.. Ahkak kalau boleh memang harap sangat dapat tengok gender lil' baby dengan jelas. Malang nasib kami empat beranak sebab si lil' baby adalah sangat malu malam tadi. Dan di sekitar kemaluan lil' baby dipenuhi tali pusat. Tetapiiiiii ;)

Ms Jezzlyn : kite cuma xleh tengok je puan..tapi 100% saya kate baby u adalah BOY.. Sebab ni telur dia cuma xleh nampak bird dia je.. (sambil tunjuk benda bulat)
ahkak : yeker miss?Bukan tali pusat dia?
Ms Jezzlyn : Bukann..ni memang telur dia.. sy akan save picture 2D jelas bebird dia untuk puan tengok yer..
ahkak : ok.. ;)

Dan hasil 2D adalah seperti berikut.. 

yang bulat atas mata tu PENUMBUK si lil' baby ;)
tu tapak kaki si lil' baby
AGRY BIRD ;)
semua pon ok menurut Ms Jezzlyn. Lil' baby dah 1.652 kg.. :)
Walaupon si lil' baby asyik dengan dunia tidurnya,,tetapi ahkak puas hati jugak sebab sesekali Ms Jezzlyn berjaya pujuk lil' baby alihkan tangan dari muka untuk bagi umi,abi dan kakak kakak tengok wajah dia. Pada pandangan ahkak muka lil' baby ada iras iras si kecit tomey.Ini bermakna muka ahkak..Yessss! sukenye.. jangan jeles yer abi?

Ms Jezzlyn : wahhhh..tengok pipi tembam. hidung dia pon bolat :)
ahkak : Hidung umi tuuu ;)
Ms Jezzlyn : xpe..hehe.. Ha!! ni telinga dia.Nampak besar telinga dia.
ahkak : telinga besar ikut abi lah tu..
Ms Jezzlyn : tapi muka baby u nampak penuh.. comel. Tembam ni baby. (sambil sambil panggil baby suh tunjuk muka)
ahkak : bape berat baby yerrr miss?
Ms Jezzlyn : sekejap yerr,,, Nnt kite check balik. Ehh! tengok dia tunjuk hidung lagi. Ouhhh dari depan nampak bulat tapi dari tepi de mancung jugak.
ahkak : oklah de batang gak lah dari xde..
Ms Jezzlyn : oklahhhh...hehe

Bolat jerr idung dia.
besarnyee telinga dia :)
Geramnyeee tengok pipi molat yeerrrr ;)
see?? walau molat tp still de batang idung lah :)
tutup mukaaaa... malu nak tunjuk muka kat umi abi kakak kakak ;)
de macam si kecit tomey x??
My encemmmm boy ;)
bambam bambam :)
Memang kejenye tidur jerr sepanjang masa. Susah nak suh si lil' baby alih tangan comel dia tu. Sesekali 4D yang Ms Jezzlyn wat nampak jelas si lil' baby terkuap kuap diganggu tidur. Marah sangat agaknya dikacau tidur. Time umi tidur time tu lah pulak dia jadi si pengacau.. ;)
Memang comel dan sweet sangat dapat tengok baby dalam perut ni. Sungguh hebat ciptaan Allah S.W.T :)
Nak menitis airmata ahkak tengok aksi aksi si lil' baby.. Dari tadi tah dah bape kali ahkak ulang tayang tengok pic dan video yang Ms Jezzlyn save dalam cd tu. memang terbaeeekk!

video
video
video
video

Syukur semua pon ok dan lil' baby membesar mengikut carta. Xlebih xkurang.. Umi abi kakak kakak harap sangat baby sentiasa sihat sehingga sampai waktu keluar jengah dunia nanti yer sayang.. Kami xsabar menanti kehadiran mu.. Mudahmudahan semuanya selamat..amin!

Thursday, November 8, 2012

Customer service

Assalammualaikum ...

Sedih betul lah nak citer. Tapi kena gak share. Supaya sape sape yang bekerja di bahagian customer service ke pegawai khidmat pelanggan ke amik iktibar.

Ahkak ni sekarang dah 29weeks ni semakin rajin berjalan. Sape yang tau area Kajang ni tau lah jarak pejalan kaki dari IPD Kajang ke Metro Kajang. Kire kalau versi versi ahkak ni memang mengah gak lah. Tapi demi minat jalan jalan cuci mata tu dah tertanam sejak azali semua tu dah xjadi penghalang. Memang biasanya setiap kali rehat ahkak akan ke Metro Kajang.Samada lunch/cari something. Dah kat kajang ni pon bukan banyak benar shopping kompleks nye kan? Ahkak malas nak start enjin kereta gi tempat lain adalah sebab kat tempat keje ahkak ni memang very da susah nak cari parking. Kalau dah dapat time pagi tu memang alhamdulillah lah sangat sangat. Dan jangan cuba cuba keluar di waktu lunch lepas tu bermimpi nak dapat parking lagi.Memang beratus kali pusing pon belum tentu lagi.Sedih kan?Sebab tu lah ahkak rela berjalan kaki. Dan orang kate pon elok untuk orang orang yang bakal melahirkan macam ahkak ni rajin berjalan :)

Dan pd rehat tadi ahkak dengan rajinnya terkedek kedek lah dengan rombongan cik Kiah ke Metro Kajang. Sebelum pergi tu adalah sorang makcik kire kesayangan lah bagi ahkak **kesayangan ker?
kirim mintak belikan egg tart yang selalu ahkak post kat FB tu. Ahkak xkisah lah kan. Bukan berat berkilo kilo pon nak angkut dari Metro Kajang tu. Dah alang alang kata orang kan? Si makcik ahkak ni order 10bijik.. Ek eleh!! ngat ratus ratus bijik nak wat kenduri egg tart kat umah tadi. hehe!
Sampai jer Metro lepas teman kengkawan round Parkson ahkak pon turun bawah tempat jual egg tart tersebut. Nasib ahkak baik sebab egg tart tu masih ada walaupon xbanyak.Nasib jugak si makcik ahkak ni xorder ratus ratus bijik kan? Kalau x kempunan sudah! Dok ahkak memilih egg tart yang cantik di mata ahkak datang sorang makcik dengan sorang anak perempuan dia. Baru balik sekolah ahkak agak. Tetibe makcik tu mintak egg tart yang dah baekk ahkak susun dalam dulang ahkak.

makcik : bagi 2 dik :)
ahkak : haa? hurmm kena amik kat sini makcik.
anak makcik : mak..kena amik dulang tu..
makcik: ouhhhh

tetibe!!anak makcik tu dtg bawak dulang

makcik : amik kat dulang kakak ni jer..
ahkak : errrrrr... (dah xtau nak jawap ape.) 
anak makcik : ehh mak..kena amik kat situ lah.ni kakak punye
ahkak : a'ah..
makcik : bape satu nehh?
ahkak : seringgit makcik..(sambil tunjuk kat sign tunjuk rege)

tengah beratur nak bayar

makcik : maap yerrr.. makcik ingat kamu keje sini td.
ahkak : ehh..xpe! dah biasa dah.. (sambil senyum)
makcik : banyak beli..
ahkak : ade org order ;) 

macam macam lah makcik nehh tauuu! malu aii.. tapi x pe. kite pon kadang kadang pernah wat silap yer dak. Dan yang membuatkan ahkak marah adalah time nak bayar. Mak aihhhh! sikit punye kerek lah si cashier ni. Ahkak sempat jeling kat nametag dia. Namanya Amirah kalau xsilap. Ahkak ni xdelah suka nak mention mention nama kamu pon. Ahkak amik egg tart tu 14bijik.. 10bijik untuk makcik ahkak dan 4bijik sleebihnya untuk diri sendiri.Xde lah mampu ahkak nak telan sekali 4bijik. Ahkak kan sayangkan incik suami.Haruslah tau minat dia.. Dan ahkak tau dia suke kan egg tart. Haruslah beli jugak untuk mr.huB :)
Time nak bayar tu ahkak cakap le baikbaik sambil senyum.

ahkak : dik..boleh x yang 10bijik tu letak dalam kotak. Yang 4bijik tu kotak lain.
cashier : haaaa?? (sambil buat muka)
ahkak : x..10bijik tu sekotak sebab yg 4bijik tu ahkak punyer..(dgn harapan dia faham lah maksud ahkak)
cashier : akak punyer letak dalam plastik selebih ni letak dlm kotak..(sambil muka ketat)
ahkak : bolehlah.. (janji ko paham ckp aku)
cashier : (dengan muka ketat terus lelaju letak egg tart dlm kotak.)
ahkak : satu kotak leh muat bape bijik dik?
cashier : 4
ahkak : 5 xleh ke? (niat suh buat sekotak 5bijik)
cashier : kang terhimpit xcantik lahhh... 
ahkak : (dah bengang dah nehhhh)
cashier : (teruskan keje mengotakkan egg tart dengan muka ketat)

yang wat ahkak bengang..td dia sendiri kate sekotak leh muat 4.bile ahkak nak suh buat 5 katenye kalau dah terhimpit xcantik.tetibe!!satu kotak tu dia leh letak sekali 6 egg tart dan satu kotak lagi 4 egg tart..pe ke jadah ko ni budak??agaknya dia dah perasan muka ahkak yang cam dah menunjukkan kemarahan.Lepas dia bagi balance tu dia ucap mekaseh ahkak wat slumber je dengan muka berlagak. Ko layan customer cenggitu rupe memang padan lah dengan muka ko dapat balasan cenggitu gak.Itu ok lah kot ahkak cuma xjawab mekaseh ko. Kalau lah ahkak jenis orang yang xleh dihentak hentak cenggitu,,memang free free je ko dapat makian depan customer lain.

Kepada adik Amirah yang bekerja kat kedai egg tart ahkak selalu beli tu.. Jangan lah memilih bulu sangat dengan customer nehh dik oi.. Cenggane pon rupe customer kite.Cenggane pon pakaian customer kite.Cenggane pon fizikal customer kite. Jangan sesekali pandang jijik atau pandang customer kite tu xde duit. Kalau dah customer tu berani amik barang sampai dah beratur kat cashier tu maknanya dia adalah serious buyer. Layanlan customer tu dengan baik dan senyuman walaupon kita sendiri dalam bermasalah. Ahkak ni pon keje sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan. Keje ahkak angkat telefon jer.. Xde berdepan dengan customer.Tapi dah menjadi etika kerja seperti ahkak perlu berlemah lembut dalam percakapan dan senyum menjawab telefon.Biar customer tu xnampak ahkak tengah senyum pon. Tapi sekurang kurangnya orang yang terima jawapan dari ahkak tu tau yang ahkak ikhlas dalam menjawab panggilan dia. Ni engko! kerja berdepan dengan customer terang terang tunjuk yang ko tu bermasalah. Masam mencuka! cakap kasar kasar. Bile customer marah marah tinggi suara katelah customer xde adab. Abess ko beradab sangat ker? Ahkak pon pernah keje macam kamu.Jadi cashier kat kedai kedai cenggitu. Tapi betul pelik lah kalau dah dibagi position kat customer service tapi adab xde. Susah sangat ke nak senyum dengan customer kite.Jangan rase diri tu dah lawa boleh menyombong. Kalau rase lawa jangan jadi cashier gi jadi model pastu jalan mendabik dada. Kan sesuai!!!  ahkak suke kat sini nak nasihat lah kat sape sape yang bekerja kena berdepan dengan customer samada secara terus ataupon x.. Tolonglah kerja dengan ikhlas. Senyum agar nama pegawai khidmat pelanggan xtercalar. Jage nama baik syarikat yang sedang kite bekerja. Sembunyikan masalah bile dah duduk di kerusi customer service tu. Jangan sesekali bawak masalah tu dtg keje. Ikutkan keje kite ni xdelah susah mana pon. Kite jer suke jadikan keje tu susah. Kalau ko tanye lah tokey tokey yang jual online nehh..dorang pon kena bermanis muka dengan customer even xbersua. Cuma berhubung di alam maya. Pikir pikir lah yer adik Amirah.. Ahkak tawar ati dan nek menyampah lak nak masuk kedai feveret ahkak disebabkan kamu. Sebab ape? sebab perangai ko lahh!

Harap lepas ni kalau betul ahkak teringin nak makan egg tart atau pe2 jenis roti yang memaksa ahkak beli di kedai tempat si Amirah ni bekerja,ahkak xperlu berurusan dengan dia. Sebab ahkak xminat cara dia berdepan dengan customer ;)


rupe egg tart feveret ahkak..cuma pangai customer service kat situ jer bukan feveret ahkak! puuuiiiiii
 


Soto nasi impit berkuah sup daging serta kriuup kriuup suhun goreng

Assalammualaikum ...

Selasa lepas mood rajin memasak memuncak muncak. Sebabnya beberapa hari sebelum tu ahkak dan emak menepek umah nenek. Kebetulan my Cik Ana buat soto nasi impit berkuah sup tulan ayam serta kriuup kriuup su'un goreng. Emak ahkak pon suh ahkak cilok resepi beliau suh buat minum petang. Tetibe teringat de daging yang emak ahkak siap rebus dalam peti. 
Petang selasa kat opis tu ahkak yang rajin rajin tu wat status kat FB..
Poyo kan..tapi adat zaman ni.Nak masak pon post FB.. Nak makan pon post FB. Nak berak pon post FB. Skang lg dasat kot sejak de twitter dan instagram. Xkisahlah selagi terbatas ye dakk?
Jangan lak kisah luar dalam kain pon nak post gak. Agak agak kate orang tua :)

Tengah mood melambung lambung tu terus kol umah suh emak ahkak kuarkan daging dari peti. Kang balik tinggal masak je. Emak ok kan jerr.. Sekali balik dengan mood mebuak buak nak masak tu emak cakap esok je lah wat soto. Sebab lauk banyak. Emak baru siap masak. Pheeuuwww! elok naik mencanak canak meter memasak ahkak terus lah menjunam turun sebab dengar kata kata emak. Baiklah emak.. Kita masak esok je lah yer.

Sebenarnya xde lah nak masak soto sehebat masterchef pon. Masak pakai campak je. Dan alhamdulillah semalam tercapai hasrat ahkak nak makan soto nasi impit berkuah sup daging serta kriuup kriuup su'un goreng. Ahkak rase lil' baby ni yang nak sangat. Sebab lepas ahkak masak tu ahkak makan semangkuk je.Xdelah beria nak makan bermangkuk mangkuk pon.Mungkin sebab sebelum tu ahkak dah lantak sepinggan nasik berlaukkan pucuk ubi masak lemak dan kembung masak pedas.. tapi mood nak wat soto tu dah ade kena teruskan. Tambahan lak emak ahkak dah siap siap kuarkan daging dan merebus nasi impit. Mekaseh yerr emak! :)
Soto ahkak memang super simple dimple jerrr. Xde kacang tanah goreng. Xde bergedil kentang. Xde sambal kicap. Ahkak sendiri rase lah kalau lengkap semua tu memang boleh jual lah soto ahkak tu. Lantaklah xde orang puji pon. Sebab memang letih nak tunggu orang puji. Makanya,masuk bakul angkat sendiri lah.. emak ahkak malas nak watkan sambal kicap.Katanya ketuk ketuk je cili api masuk lam sup. Itupon dah terbaik sup daging ahkak. Yang paling penting yer adik adik.. Soto ahkak kena dengan tekak si kakak sayang. Semalam je 3kali tambah.. Siap cakap sedaplah sup daging umi! Walauponnnn.... ape pon mekaseh yer anak sebab watkan umi bersemangat lagi masak untuk kamu. Macam ni baru lah umi rase nak masak ari ari.. **abess selama ni ahkak mase selang bape ari sekali?

Ahkak xde lah bangga pon nak letak resepi soto super simple dimple ahkak tu. Tapi bagi yang berkeinginan sangat nak masak soto sendiri tapi yang style campak campak je leh lah gunapakai resepi ahkak yerr.. tapi kalau nak yang superduper sedap kena google resepi yang complete lah.
soto simpledimple berserta teh o ;)
Nasi impit (pastikan dah direbus secukup masak)
Daging yang dah siap potong kecil (rebus dulu kalau nak lembut)
Bawang putih,bawang merah&halia(ditumbuk)
Daun sup(potong halus)
Sup bunjut
Sedikit air
Sedikit garam
Kiub ayam
suhun (untuk goreng)

cara-cara campak ;)
  1. Masukkan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan ditumbuk di dalam periuk sehingga naik bau. 
  2. Masukkan daging ke dalam periuk.
  3. Tuang sikit demi sikit air.. Air jangan terlalu banyak. **sebab kate my Cik Ana kalau banyak sangat kuah pon xsedap.
  4. Bila kuah dah agak menggelegak masukkan kiub ayam dan sup bunjut ke dalam periuk. Diserta dengan garam secukup rasa..
  5. Sambil sambil masak sup boleh panas kan minyak di dalam kuali.
  6. Masuk kan suhun ke dalam kuali yang berisi minyak yg dah agak panas.. 
**tips: jangan masukkan suhun terlalu banyak sebab khuatir de suhun yang xdigoreng sepenuhnya. Masukkan sikit sikit.. baru lah berkrriuup krriuup ;) Nak lagi sedap kena lah ade kacang tanah goreng,bergedil kentang dan sambal kicap ummmphhh! baru lah soto namanya. Ni versi malas dari ahkak.

 Selamat menjamu selera =)


Dan pagi tadi ahkak antar si kakak sayang dan si kecit tomey,emak ahkak cite sesuatu yang ahkak xtau malam tadi. Mase ahkak tengah syok baring baring luruskan pinggang kat ruang tamu. rupenye si ekcit tomey ahkak menjayakan misi seorang diri kat dapur. Suhun goreng yang penat ahkak goreng sikit demi sikit tu dah dimasukkan kedalam mangkuk sup di atas meja. Abes kembang suhun tu dalam sup.. Bertuah punye budak! Mati mati ahkak ingat dia main dalam bilik ucu dia. Rupenye dia mengerjakan kerja umi dia.. aisssshhhhh nak marah ke nak geget dak nehh!





Swaddle pod / Bedung moden

Assalammualaikum ...

Bila nampak orang ada..tetibe keinginan nak ada pon datang dengan sendirinya.. padahal bukanlah satu keperluan pon sebab rasenye lil' baby pon xkisah kot ada ke x ada. Sebab baby baby sebelum ni xpernah kenal pon apa itu swaddle pod/ bedung moden. Hanya tau sehelai kain napkin lipat tiga segi letak baby balut balut dan balut. Sekejap lagi kuar balik tangan kaki mintak dilepaskan dari bedungan. Tapi biar pon xmenjadi keperluan tetapi perasaan berkeinginan nak ada tu membuatkan ahkak dengan rela hati membeli sekaligus 3helai swaddle pod untuk my lil' baby. Cetttt! itu hang kate bukan keperluan kak. Kalau berkeinginan pon, satu dah cukup untuk puaskan hati yang berkeinginan. Tapi idak! sampai 3helai hang rembat kak???hahahaha! Maaf yer adik adik.. Kaler kaler yang ada buat ahkak naik geram lantas meng'order' sampai 3helai sekaligus.
Ahkak dah lama sebenarnya tengok tengok swaddle pod ni. Dah ramai rasenye baby baby zaman ni pakai. Mana mana je leh nampak. Ahkak teruja sangat. Yang paling best lah ahkak rase baby baby zaman sekarang memang x boleh melepaskan diri dari bedungan swaddle pod ni. Sebab utamanya adalah tangan dan kaki baby akan di masukkan dalam bedung dan kemudian di zip. Ada yang akan kate selamat ke main zip zip baby ni. InsyaAllah selamat selagi si tukang bedung berhati hati dan pastikan tangan dan kaki baby sudah diletakkan dengan selamat.Bukan main sumbat pahtu tarik zip selaju laju hati. Memang ade lah makan daging sat lagi.. ha!! time tu jangan nak salahkan swaddle pod.Salahkan tangan dan mata ko yang xberhati hati tu yerrrr.
Purple,Turqouise dan Lime Green ;)

warna warna swaddle pod ni pon sangat sangat lah menarik. Nasib ahkak mase order tu cuma kaler kaler terang je. Yang polkadot lom restock.Itu menunjukkan betapa ramai lah yang order. Dan ahkak memang dasar xsabar..ahkak order je. Ahkak amik 3kaler.. Purple,Lime Green dan Turqouise..
Semalam ahkak dah terima parcel tersebut.. Sukenye sebab warna warna swaddle pod tu buat ahkak rase cam xsabar sabar nak balut lil' baby tu nanti. Cantik sangat!Mr.huB pon suke.. 

Pernah masa memula ahkak survey swaddle pod ni ahkak try lah tanye kengkawan. Kalau tau mana mana online shop yang leh bagi harga berpatutan. De jugak bunyi bunyi dari kawankawan yang ahkak dengar. 
Elok ke bedung tu? Nak ke baby duk dalam bedung tu? Xlemas ke baby duk dalam bedung tu?

Meh ahkak bagitau yerrr.. Zaman dedulu kan mase zaman toknenek kita kot. Baby baby zaman tu lom de napkin kot, bedung pakai kain batik jerr. Bedung lak memang jangan mimpi lah si baby tu nak lepas dari bedungan sebab mak mak zaman tu akan pastikan bedungan tu seketat ketatnya. Percaya x? xpercaya cer try tanye toknenek kamu ;)
Lepas tu ibu ibu moden sikit mase zaman kite kiter kecik dulu dah mampu pakai napkin. Tu yg ahkak kate lipat kain napkin tiga segi pastu letak baby balut balut dan balut. ikat lak konon dengan kasih sayang. Sebab dengan kasih sayang lah dengan sekejap je tangan kaki baby lepas dari bedungan. Betul x?
Zaman lani lagilah... Ade yang terlebiih moden.. Anak baru balik dari sepital dah disarung dengan gaun jeans bagai..take picture! hahaha.. Xde dah bedung bedung nehh.. Sebenarnya ahkak xde lah faham sangat fungsi bedung ni. Kat kotak swaddle pod tu pon de tulis "As warm as mommy womb"..
Maknenye dalam tempoh berpantang tu kalau leh biar lah baby kite rase selesa. Orang de kate baby ni kalau dia berasa selesa dia xakan banyak ragam. Kalau yang ahkak tengok lah baby baby yang tidur xdibedung ni tidurnya terkejut kejut. Bila dah bedung tu mungkin keselesaan beradu tu lebih nikmat dirasai. Baby baby kan memang elok banyak tidur. Tapi jangan dibiar tidur sangat.sesekali kena kejut bangun minum susu. Ahkak suka tengok baby baby yang nak berbedung.Sebab tu lah ahkak order swaddle pod ni.Ahkak nak ajar lil' baby ahkak ni berbedung sampai dah xmuat swaddle pod tu. Lagi pon mudah nak dukung if nak bawak ke klinik / jalan jalan.. **jalanjalan ke time pantang?
Kebaikan swaddle pod ni.. Boleh bedung baby sepenuhnya. Maksud ahkak tinggal kepala je kat luar. Tangan kaki simpan dalam..tu mungkin sesuai untuk waktu tidur si baby. Tapi kalau nak bagi sikit kebebasan pada baby.. leh bukak zip atas untuk si baby mengepak. Dan untuk tukar dypers hanya bukak zip bawah tanpa perlu bukak sume zip.. Ishhh! tambah xsabar dah ahkak ;)

Xkan de istilah baby xselesa,baby lemas atau baby nak ke xnak.. pepatah pon ade kate. Bayi ibarat kain putih.Kite yang mencorakkannya. Kalau awal awal lagi dah ajar bedung xde lah masalah belakang hari.Lainlah awal awal lagi dah bagi gaun tetiba terjumpe bedung baru teringin nak berbedung memang xmo lah si baby tu kan? Boleh ke pakai pepatah tu? Atas makayah lah. Kalau rase perlu bedungkan. Kalau rase xperlu xyah membazir beli swaddle pod tu. hehe! ahkak memerlukan sebab tu ahkak beli.Dan dan jer jadi keperluan kan? alahaiii ahkak! Ahkak jamin swaddle pod ni kain dia memang xpanas dan sesuai dengan bayi bayi di malaysia. Percayalah!
 Kepada sesape nak jugak order swaddle pod ni boleh berunding dengan Yuhaini Eunz / Swaddle Pod|Bedung Moden Bayi.. Ahkak order ngan yuhaini jerr... Mekaseh yerrrr yunk!


**happy family**

**happy family**