Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 18, 2012

Nama - nama indah dalam Islam.

Assalammualaikum ...

Excited :)

Terase poyo lak belum ape-ape dah survey nama anak.. No 3 je pun! aii xkisah le no5 ke no6 ke ahkak tetap nak excited. Anak anak kan anugerah Allah dan bukti cinta kite kepada pasangan kita. Mesti lah excited :)

Survey je pon.. Bukan dah pilih siapsiap. Ngat x mase akak cite scan waktu kandungan ahkak 5bulan ritu. Doc de kate 80% dia leh kate lil' baby ahkak adelah boy. Tapi ahkak lom lah mengharap sangat.. Kalau betul boy syukur alhamdulillah..tapi kalau girl pon syukur alhamdulillah jugak. Ahkak de lah search2 gak nama-nama baby ngan incik google. Dua-dua nama pon ahkak cari. Xdelah sbb dah doc kate 80% boy so ahkak cari nama boboi je kan? Kena adil sebab takut esokesok ahkak gak terkuciwa! Kalau ikut kan ahkak le.. untuk girl depan dia mesti nak sama ngan kakak-kakak yang comel tu. Depan nama adalah NAJ....... Si kakak sayang Najwa Nur Qistina dan si kecit tomey Najla Nur Hidayah . So ahkak pikir haruslah kalau girl mesti de Naj....jugak! kan?

dan lagi ahkak pikir.. Banyak benor le ahkak nak kena pikir..haha! Si kakak sayang kat umah kekadang orang panggil wawa dan si kecit tomey orang panggil yaya.. secara xsengaja haruslah kalau rezeki baby girl nama manjanye zaza kan? kononkonon last lah tu! barulah sekata je. Tah ape-ape
Lantak le orang nak kate ape.. anak aii...huhhuhu

dan seandainya rezeki ahkak dan kuarge dapat menimang bebiboi wat pertama kalinya ni.. Pon ahkak nak letak nama yang ade bunyi-bunyi Naj jugak.. konon sekata lah ngan kakak-kakak. Tapi xde lah terus-terus Naj.. Dia kan lelaki haruslah Muhammad dulu :) Naj tu tengah ke belakang ke xkisah janji de Naj.. Tapi bile ahkak survey cam xbanyak pulak nama lelaki de naj... De pon xberapa nak berkenan sangat.. 

Ade sape-sape x leh share nama anakanak kat ahkak..? tapi biarlah nama tu berserta dengan maksud yang baik ye? Tu kan dah menjadi tuntutan dalam agam kita. Menamakan anak-anak yang lahir kedunia dengan nama yang bermaksud baik :)

Menjadi cerita plak..semlm petang ahkak balik kije tetibe emak ahkak bersuara ,,

E : Nani dah dapat nama adik kamu.. :)
cemana pon MESTI letak nama tu... !

A : **Blurrr**

E : nama untuk lelaki sulung.. sambungan nama atok ngan nani dan mesti ade Haziq.

A : Haziq??
Nape mesti Haziq?

E : sebab dia lelaki sulung doa agar dia cerdik dan boleh jaga kakak-kakak dia esok :)

A : bukan sebab teringat kat haziq tu ke?

dedulu emak de jage soran budak ni. Dari umur 3bulan cenggitu lah emak jage sampai umur dia 3tahun. Pastu parents dia antar dia sekolah. Tapi umah kami xde lah jauh mana..kekadang emak dan abah jenguk jugak lah dan kami akan jumpe time raya camtu. Sangat lah manja nye si Haziq ni ngan abah ahkak. Jeles jugak lah cucu lain kot tengok. Mase tu ahkak lom de anak lagi so xde lah kisah sangat. Tapi memang manja itu budak. Kata emak,,anak sendiri pon abah ahkak xpernah bangun malam buat susu atau basuh poo poo.Tapi dengan Haziq ni abah ahkak sanggup buat apa saja.. ecece!

Mase jage si Haziq ni dulu kekadang dia tidur ngan kami gak.. Sebab bukan susah pon jage dia. Beselah emak dan ayah pegawai kekadang sorang outstation sorang balik..gi lagi sorang,sorang lak kat umah. Jadinya kadangkadang emak offer suruh Haziq tidur umah tapi yang berjaga malam adalah abah ahkak. xlah selalu sebab papa si Haziq ni bagus orangnya.. Dia akan jage sendiri anak dia bile wife dia outstation.. Cuma kadang-kadang je emak suruh tinggal tidur dengan kami.. Ahkak agak sebab tu lah emak ahkak suruh letak jugak nama Haziq untuk mengubat kerinduan si atok ni. Emak dan abah ahkak bukan xde cucu lain.. Cucu lelaki je dah ade 6 orang! anak anak abang ahkak! tapi xde sorang pon berani bermanja-manja ngan abah ahkak. Atok ni nampak je garang tapi dalam hati de taman tahu? Cucu pompuan lak de 3..sorang dah simpan wat tunggu kat Syurga :)
Al-Fatihah utk Siti Aisyah... Cuma anak-anak ahkak je berani tunggang belakang atoknya. Yang eln mungkin sebab dah besar so memalu lah kot. Anak ahkak yang si kakak sayang pon dah pandai memalu. Bile suh cium atok..xmo! Malu...cet..... :)

Bile pikirpikir balik.. Ahkak rase macam patut je ahkak ok kan aje apa yang emak ahkak nak tu. Bukan selalu pon dia mintak dari ahkak. Lagi pon mintak letak nama je..Bukan mintak duit berjuta pon :)
Apalah salahnye ahkak ikutkan kehendak emak ahkak tu jika itulah yang boleh menggembirakan dia. Betul x? Xpelah nama bebiboy 1st ni xde Naj pon..Biar lah Naj tu untuk gegirl gegirl je. yang boboi len esok ahkak kena pikir start dari H jugak le.. Hassssshhhhhheeeem! **terbersin lak ;)
Emak! Ateh akan ikut apa yang emak nak tu dengan harapan supaya dengan cara ni ateh leh gembirakan emak. mekaseh emak sbb sayangkan kami ...

"Muhammad Azizul Haziq"

Nama pilihan emak ahkak.. Ahkak try search maksud Azizul tadi tp xjumpe..de sapesape tau maksud Azizul x?
Kebetulan lepas emak ahkak suarakan pendapat dia tu ahkak dengan rajinnya baca paper semalam.. Tetibe terbaca nama the pocket rocket man Malaysia tu.. Azizulhasni Awang ;)
ouhhh...emak dapat nama azizul tu dari dia erk?? sengih je emak ahkak..Yelah tu! tapi hensem jugak the pocket rocket man kite tu kan..terus lah akak search nama dia..wah! suprised..dia jugak ade blog.

Azizul pon azizul lah emak.. bonus lagi kalau coming soon Azizul Haziq tu cerdas dan emsem cam the pocket rocket man kita tu. Meletupnye ahkak de anak bujang cenggitu! class ko jah ;)


Nama-nama indah dalam Islam ... **pilihan ahkak sebelumdisuggest emak ;)

  • Muhammad Najwan Harraz - Kemenanganku,Yang amat warak **suke sangat nama ni!
  • Najwan Ariq Hafizuddin - Kemenanganku,Baikbudi,Mulia asalnya,Bijaksana,pemelihara agama
  • Muhammad Najmuddin Firas - Bintang agama,Tajam fikiran
  • Najya Nur Azzalea - Yang membawa kemenangan cahaya kekal abadi
  • Najya Nur Dzakirah - Yang membawa kemenangan cahaya yang mengingati Allah
  • Muhammad Aisy Najmuddin - Mewah,Kaya raya,Bintang agama
  • Najya Nur Afuza - Yang membawa kemenangan cahaya aku menang
Itu jelah wat mase ni..dan nampaknye ahkak xperlu dah pening-pening pikir nama sebab emak ahkak dah same-same turut pening berpikir cari nama lil' baby ni.. ;)

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**