Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 2, 2012

24weeks ;)

Assalammualaikum ...


Sudah 6bulan.. arini genap 24weeks! Ikut kata nurse 28weeks nanti kena minum air gula lagi. Pheeeeuw! lemah betul bile dengar AIR GULA. Yang ritu pon masih terase-rase kemanisan gula tuh! Berjaya masuk kedalam anak tekak dan jugak berjaya keluar balik kesemuanya sekali. Memang terbaeeekkk!

Sebelum scan yang last ritu..naluri kuat sangat kate lil' baby yang ade dalam perut aku adalah GIRL. Mungkin sebab xmo taruh harapan kot. Tapi naluri memang kuat sangat kate gegirl. Nama yang dipikir pon nama girl je. Disebabkan kakak-kakak pon NAJwa dan NAJla,,berpikir le aku dengan jayanya. Haruslah nama si adik pon NAJ jugak.. Lagsung xterpikir nama lelaki pon. Katelah tetibe betul kata Dr.Suraya tuh,,memang menggelabah tapir le aku pikir nama si bujang kot.haha

Tapi kan,,lepas dah scan ritu pon naluri masih kuat kate GIRL. Sebab takut terlebih harap kot selagi xtengok dengan mata kepala sendiri. Yelah..ritu scan 2D je.. nampak jelas xjelas je. Nampaknye memang ye lah ngam je usia kandungan aku 28-32weeks aku kena gak scan 4D untuk kepastian. ;)
kalau ikut rege 4D memang takut le sume orang pon kot. lenlah duit berlebih-lebih kan? aii x sebab aii setakat termampu je.. Tapi de sorang member aku ni suggest satu klinik dekat Equin. Klinik JAMEATON adalah tempat sesuai orang cam aku yang berkira-kira tapi masih nak skodeng baby guna khidmat 4D.  Dia kate klinik tu agak murah le berbanding klinik lain. Tapi kena 28weeks keatas dan skang untuk 4D hanya pada hari Ahad dengan temujanji terlebih dahulu. Makanya, 28weeks je nanti aku kena set appointment dengan KLINIK JAMEATON ;)

De lah satu ari tu lepas scan aii gi dating berdua-duaan dengan mr.huB.. Anak-anak duk umah plak. Bagi can kat umi nak berpimpin tangan ngan abi..hehe! sambil dating-dating survey le barang-barang baby. Choiiii..feeling kunun anak 1st ko! padahal 2puteri comel menanti je makpak dia balik. ;)
tengok je pun..bukan beli pun! 6bulan baru kot.. tapi yang menjadi semakin kuat naluri kata baby dalam perut aii adalah gegirl ialah bilamana mr.huB pegang barang baby pon sume adalah kaler PINK.. hoiiilahh incik suami! dah-dah le pegang pink.. Aii nak BLUE hokey ;) Tapi kalau dah rezeki kali ni pon PINK hati terima dengan redhonya Ya Allah. Yang penting bayiku lahir sihat sempurna.

Semakin ari bile perut pon semakin besar..nampaknye si kecit tomey aii kat umah tu dah mula menerima hakikat yang dia bakal menjadi Kakngah. Skang ni dia cam slumber je klu orang panggil dia Kakngah pon. Kalau x sebelum ni cam sensitif je dengar Kakngah. lelaju le dia sebut ADIK! tapi skang rileks je.. dah redho le kot. Lagipon skang dah pandai peluk-peluk perut sambil cakap..
"sayang baby! sayang baby!" 
cuma tang CANDU je belum leh lepas lagi..kalau pon xdapat susu dapat ngempeng pon jadi le! Makin bijak bercakap makin best lak tengok kaletah dia. Dulu nak nenen menangis je. Skang dah pandai bagi arahan...
"bummmm..nak tek!mi....bummmm...."
dia lak suh kite tidur sbb nak nenen..bagus anak! kadang bile duk berdua ngan mr.huB we ols mesti duk terbayang-bayang cenggane erk si kecit tomey bile ade baby nanti..Ouhhhh! seperti xdpt dibayangkan. Mudah-mudahan si kecit tomey boleh menjadi kakak yang baik mcm si kakak sayang ;)
Mengandung kali neh aku rase seperti sihat sesangat. Xde kejang-kejang kaki atau asik mau mintak diurut. Kalau dedulu ngandung je mesti kena kejang kaki time tidur. Yang ni bukan men sedap tidurnye pon sehingga ke hari ni.Harap-harap sampai bersalin nanti pon masih OK! Mungkin sebab mengandung kali ni aku berKAWAN BAIK dengan susu kot. Sebelum ni kurang kalsium dlm badan. Kalau ikut kata doktor mcm tu lah. Mengandung yang lepas memang aku liat minum susu. Yang ni xyah suruh aku sendiri cam dah jadi rutin,,pagi dan malam je buka fridge amik susu High Calcium dan teguk dengan berseleranye. Mungkin sebab susu segar kot.Kalau susu tepung memang sorry le nak lalu baeekkk dalam tekak neh. Pasti tersembur balik cam air paip. ;) Tapi doktor pon kate ok je susu segar pon yang penting High Calcium sebab kite lebih banyak kekurangang kalsium ketika sedang mengandung..ecececeh! pandai sangat kan?

Lil' baby dah pandai tendang bagi geligeli kat umi. Time aktif dia adalah malam bilamana umi dah bersiap sedia nak pejamkan mata. Mase tu lah dia nak bergeligeli dengan umi. Dan umi plak selalu sangat lah menahan kencing. Geli oiiii! Si kakak sayang dan mr.huB adalah antara insan yang sangat suke letak tangan bila lil' baby gerak-gerak. Si kecit tomey lom mau lagi pegang. kite suh letak tangan kaki dibaginya atas perut.huh! mr.huB tetiap malam pon mengusap-usap perut dan lil' baby jugak bijak. Bila abi pegang dia xmo gerak tapi bila abi lepas je lelaju dia menari. Sian abi yang! nak sgt rase lil' baby..hehe

Bab berat badan aii lak sepanjang ngandung neh.. Memula je pon geng baik ngan incik penimbang.lepas 4bulan preggy terus jadi musuh ketat. Sebabnye memula je menurun baeeekk punya. lepas je raye selera makan pon bertambah-tambah terus xgeng ngan incik penimbang. Asal check up je GADUH! memang mencanak-canak naiknya. Kasihanilah hamba yang metot ini membawa perut memboyot-boyot.Rasenye xdelah over makan pon tapi kenapa ye? Bayangkan lah ye kengkawan si pendek etot neh terkedek-kedek membawa perut yang besar..memang ouhhhh kesian!

Dan paling best nak share ngan kawan-kawan iaitu tahniah kepada semua kawan-kawan yang seangkatan dengan aii. Rasenye tahun neh ramai kengkawan terdekat juga jauh sama-sama menambah zuriat memasing. macam best je dapat tau kengkawan len pon pregnant. ;)
kepada yang sedang dan masih lagi berusaha..bersabarlah dan jangan pernah putus asa ye? Rezeki kamu insyaAllah ada.  

**preggy kali neh aii terase cantik je sebab xmacam dedolu yang xserupa orang! preggy kali neh boleh le tepek bedak kalau dedolu tabur je bedak baby Johnson's.hehe ##sosweet##



picture ari ini..

BerSILVER di ari Selasa ;)



No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**