Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, October 30, 2012

28 weeks!

Assalammualaikum ...

Alhamdulillah arini genap le ahkak mengandungkan si lil' baby ni 28minggu dan 3hari..fuhhhh! Baru 28weeks ke. Kenapakah ahkak terasa sangat mengah di kala baru 28weeks? Ke sebab faktor dah kali ketiga mengandung. Kalau nak kate faktor umur,ahkak muda lagi kot!Lambat lagi nak 3 series ;)
Syukur sebab ahkak xde mengalami masalah ape pon sejak tamatnya waktu keMABUKan ritu. Dan sehingga ke harini ahkak sihat walafiat je. Makan pon berselera je. Pantang nampak! Naseb jugak berat xbegitu mendadak dadak sangat naiknya. Erkkkk? Ahkak de persoalanlah.. Baru baru ni de cousin huB ahkak bertandang kat umah. Dia pon same same membuyung. Beselah kalau dah cite cite si buyung kan? Tetibe kuar isu tentang MINUM AIR GULA. Sape sape kat sini yang pernah minum air gula angkat tangan kaki sume.. hehe! Ahkak pernah kena minum air gula mase memula pregnant ritu. Ahkak cam nak marah pon ade. Yelah,mase memula kena gi tu cam xsetuju lah. Sebab ape ahkak kena minum air gula? Berat xnaik sangat pon. Sebab pengalaman pertama.Mase ngandung si kakak sayang dan si kecit tomey xpernah pon kena minum air gula bagai. Lagi pon ahkak kan muda remaja. Kenapa mesti minum air gula..? Padahal sebab sebenarnya banyak sangat kenapa adalah takut. Sume yang pernah pon cite kat ahkak air gula tu blueeeerrrrkkk xsedap langsung.
Dan nak jadi cite ahkak pernah bertanya dengan misi misi baik hati kat tempat ahkak. Menurut kata dorang minum air gula ni bukan sebab perlu de penyakit kencing manis atau sebab faktor umur atau ape ape masalah lain. Dah menjadi kewajipan sejak tahun bile pon ahkak xpasti sume yang mengandung mesti minum air gula 2kali dalam tempoh mengandung. Yang menjadi xpuas hati di sini adalah bilamana tetibe cousin mr.huB ahkak tadi kate dia pon pernah tanye misi tempat dia check. Katenye orang yang minum air gula ni adalah orang yang bermasalah ketika mengandung. Ahkak cam jadi mau marah ni. Ahkak bermasalah le camtu erk? sentap ahkak dengan kenyataan itu tau anak anak..huhu

Lantak pi lah.. Dan paling best Jumaat ni bersamaan 02 November 2012 adalah appointment ahkak kali kedua untuk minum air gula. Hoiiiiii masalahnya ahkak.Sampai dua kali kena minum air gula. Sedih tau! Mintak mintak lah kali ni xmemancut kuar lagi air gula macam memula dulu. Dan skali dengan appointment berjumpa doktor skali scan. Niat di hati nak tanye gender baby skali lah..haha!
Ye kawan kawan.. ahkak kamu ni sangat excited gitu. Pertama kali scan ritu doktor dah bagi harapan.Katenye 80% gender lil' baby ahkak adalah lelaki. Sume kat umah pon dah happy bila ahkak habaq mai. Dan disebabkan itu jugak ahkak yang memula ni langsung xmo taruh harapan terus terus lah teringin sangat nak buat scan 4D pulak.. Gile kan? tapi ahkak rase kamu kamu pon yang teringin tu pon mesti nak tau kan kalau dah terEXCITED lebih.. Puas dah ahkak memujuk dan memujuk mr.huB.. Tapi jawapan dia tetap xmau gi scan. Ahkak tau dia jugak sangat excited mase ahkak bgtau doktor kate gender lil' baby kami boboibui tapi dia xmau lebih mengharap takut kecewa belakang hari. Dia kate dia xkisah pon bubui ke gegirl. 

Dok gatal gatal excited ni dan dengan keinginan yang kuat ahkak puas jugak bertanya sane sini mana-mana tempat scan 4D murah dan puas hati. De suggestion suh ahkak try dengan sonographer Miss Jezzlyn. Tapi ngan dia ni kena wat appointment terlebih dulu.Mudah dan senang! sebab sume dihujung jari. Wat online appointment dan hanya tunggu confirmation melalui email.Tibe hari gi je mana-mana klinik yang dah kite sendiri pilih.. Ahkak sebab area Putrajaya makanya dengan bijak pilih Sri Kembangan lah kan tempat paling dekat. Ahkak puas gak lah cari sumber sumber mengenai Miss Jezzlyn ni. Sume yang pernah dapat service dia pon komen bagus bagus je. Tu yang buat ahkak bertambah berkeinginan tu..hehe. Dan harini ahkak dah berjaya make appointment dengan Miss Jezzlyn..hahahaha...Berjaya! Ni sume pon ahkak buat senyap senyap. Lepas ni kena lah pikir care nak pujuk mr.huB lak.. adoiiii padan muka ahkak! Dan sambil menaip ni dah bape kali ahkak meseg mr.hUB tapi senyap membisu plak incik laki ni.. alahaiiiiiii :)

Nanti nanti dah tiba masenye ahkak bagitau lah erk kalau dah scan sume. Harap harap sume berjalan lancar nanti.Tolong doa doakan ahkak ye kengkawan. Mekaseh! dan kepada kengkawan yang berkeinginan macam ahkak leh lah like page FB 3D 4D scan Malaysia untuk tambah kan lagi keinginan anda anda tu sebab seronok tengok video video lil' embrio tu dan wat appointment ngan Miss Jezzlyn tu terus je ke link ni.. Online appointment ;)
Meh ramai ramai kite serbu Miss Jezzlyn untuk intai lil' baby kite..ahkak xsabar ni adik adik ;)
Baju baju baby pon ahkak dah siap basuh ni. Sume pon segera sebab pengalaman menjadi kan ahkak begini..haha
Ahkak kan selalu xpernah sampai due.Makanya sedia payung sebelum hujan kan lebih baik. Tapi bile time ujan je mesti ahkak basah sebab lupe bawak payung. Adoi! Tinggal nak cari beberapa barang je lagi. Bertambah excited ahkak. baju pon sume nan ado kaler pink.. Poyo kan?adelah selai dua.. Syarat je. Tu pon mr.huB dah duk tegur sebab katenye nape sume kaler baju kaler boboi je.. Suka lah !
Sebelum ahkak undur diri nah layan sekeping picture ari ni. Genapnye kandungan ahkak 28weeks 3days.. weeeeeeeee!
mengapa muka ahkak nampak kurus? Nape kenyataannya ahkak kembang semangkuk?

ouhhh my bObO :)

Assalammualaikum..

Selamat hari raya aidiladha yer! bercuti start dari hari khamis hingga semalam.Memang syorga! arini lemau je badan mula bekerja..*nak sambung cuti boleh?* Sebelum ni ahkak de janji nak bercerita tentang kucing baru kami kan..? Setelah bertahun ahkak memendam rase mahu menyayangi kucing selepas papai =,( *rindu sgt papai*

satu hari tu ahkak dan mr.huB,emak,abah berserta anak anak lepak petang kat rumah nenek. Tetibe abah ahkak yang yg masuk rumah nenek diekori seekor kucing kecik. Xleh nak klasifikasi kucing ni kucing versi bulu kembang ke bulu kuncup sebabnye kecik sgt. Cam papai dedulu lah. Mase ahkak amik kemain kurus kering skali besar macam rimau.bulu bersepah kembang..hoiii rindu dah neh!
Kaler kucing yang ikut abah ahkak tu kelabu-kelabu asap. Comel je ahkak tengok. Tetibe emak ahkak bersuara. Emak ahkak suh bela.. cantik katenya. Ayat emak ahkak nak suh ahkak bela tu,xabes abes sebut kucing tu bulu cam papai lah! ligat cam papai lah! asik papai je.. terus ahkak cam ouhhhhh papai dah kembali! Tapi memula ahkak cam..xmo lah. tgh ngandung ni. Nak urus kucing bagai. Anak anak lagi. Laki lagi. tetibe laki ahkak lak duk merengek.. Nak jugak. Boleh je.. Esok-esok kamu kutip kumbahan si kucing ye? Saye ngandung xleh pegang najis kucing. leh pegang kucing bersih je..haha
Emak back up baekk mr.huB..
ni kelabu asap kami :)
" ala...xpe sementara ni biar dia duk umah emak dulu"

bantai lalak le si kakak yg dah lame merengek nak bela kucing. Macam-macam ayat keluar nak pujuk si kakak sayang. dan akhirnya dengan redha dan keputusan semua kucing baru kami diberi nama Bobo. Sweet nya! sepakat bela bersama.. duduk umah emak ahkak. Umah ahkak xleh. Sebab arini bawak balik esok-esok hilang tanpa berita. Dah bersedih lagi. Ambik langkah selamat tinggal kan bobo umah emak. Lagipon ahkak ngan anak anak kan memang menepek sepanjang mase umah emak ahkak.Time tido baru balik umah. Kalau letak umah sudahnya mati kesekoran lak si bobo nanti. xmemasal je jadi pembunuh ahkak! 
walaupon skag dh ade BOBO tapi langsung xpernah lupe si PAPAI =,(
sejak hadirnya bobo,seakan kembalinya papai ahkak. Sume pon sayang kat bobo. Termasuk abah ahkak. Abah bukan lah penggemar kucing. Mase ahkak bela papai je ahkak perasan abah ahkak ni sebenarnye terselit perasaan sygkan binatang.Bukti mase papai sakit kaki sehari sebelum pergi tinggalkan kami selamanya,abah ahkak lah yang balut luka kaki dia. Dan mase papai hembuskan nafas terakhir dan perkara tu berlaku depan mata abah ahkak..abah lah orang paling teruk menangis. Siap terduduk bagai menjerit nak bagitau ahkak yang ahkak dah melanggar tanpa sengaja kucing kesayangan ahkak sendiri.Sejak tu lah ahkak tawar hati nak bela kucing lagi. Maafkan umi papai!!
Dengan bobo ni pon ahkak perasan yang abah ahkak sangat suke kehadiran bobo. Mungkin sebab bobo ni kucing yang suke bergurau. De je aksi kucing dia yang wat kami rase nak je buli dia.. ouhhh Bobo! Bayangkan abah ahkak yang suara garau bak petir tu panggil nama bobo.. alololo! nak gelak ahkak dengar. Dan skang hampir genap sebulan kami kutip si bobo :)

Ari rabu yang lepas ahkak last bekerja. Balik je rumah terus emak ahkak bgtau yang bobo kami sakit. Xmacam selalu. Yang sangat aktif. Memang nampak sangat lah sakitnya. Xterdaya.. Sedih emak ahkak. Petang tu jugak terus ahkak,emak,adik dan anak anak ahkak bawak si bobo gi Mesra Petshop kat Presint15. Situ private veterinar. Sebelum ni pernah bawak kucing lain. Dan doc veterinar yg ade mase tu bukan doc biasa. Emak awal awal lagi dah cakap cam xconfident ngan doc tu. Berani emak tanye mana pergi doc perempuan yang selalu tu. Rupenye dia dah berpindah kat Kajang. Ikut kate doc tu si bobo ni de masalah kat pundi kencing dia.Sebab normal bile doc tekan pundi kencing akan keluar kencing si kucing. Tapi si bobo dok miau miau cam sakit. Dia kate lagi usus bobo besar.. Ouhhh takut ahkak dengar. Terus dia suh bawak x ray. Doc bgtau kat MAEPS Serdang tu de satu Klinik Veterinar UPM. Boleh x ray scan bagai.Ahkak memang xpernah gi sane. Xtau langsung de hospital veterinar kat situ. Kebetulan esok ahkak amik cuti terus je lah bawak si bobo kami tu.

Beramai ramai le ke hospital veterinar UPM kat Maeps tu. Mulanya hanya nak gi ngan ahkak nye cousin je. Tetibe emak ngan mokcik dan anak anak anak anak sume pon nak ikut. Angkut je lah! Bukan men seronok.. Sampai sampai je dah macam macam ragam manusia yang penyayang neh. Sampai kat pintu klinik haiwan kesayangan tu makcik ahkak tegur sorang owner ni.

M : tutup ke klinik?
O : x lah.. kami dah siap..
M : kenapa ngan kucing tu..
O : xde ape..dtg melawat abg dia.. Menangis kat umah xde kawan. Abg dia dah 3 ari warded.

kelasssssss.... kucing pon warded beb! Rupenye si abang tu warded sebab patah kaki. Yelah 1st time gi hospital veterinar besar cenggitu.Bese gi klinik klinik je.. ke VILAGGE an terselah sudah..haha
masuk pintu terus amik no dan daftar nama bobo. Tempat daftar di bagi dua.. Satu untuk kucing dan satu untuk anjing. kalau buat satu tempat memang letih lah nak menenangkan anjing dan kucing kan..haha! Mase daftar tu awal awal lagi pegawai khidmat pelanggan kat situ dah bgtau harga serupa private.. ok paham. :)
tp layanan adalah terbaekk! puas ati walaupon lama menunggu..xrase lama sebab seronok tengok macam macam gelagat. Dan macam macam jenis kucing pon adoo. Best tau. Tibe mase si bobo jumpe doc veterinar kat bilik no 11. Ahkak ngan emak je masuk.. Sebbaik gak ade mokcik ahkak,leh tolong jage itu dua orang puteri. Keadaan si bobo mase tu mmg merisaukan. Lemah je xberdaya. Bile doc tu pegang letak pon dengan segera si bobo letak buntut dia cam berat sangat.Mase tu lom x ray. Doc kate takut tulang belakang dia cedera. Dan doc kate perlu wat xray. Ahkak ngan emak ok kan je. Mase dalam bilik x ray tu kuat sgt suara si bobo.Ahkak dgn emak tunggu luar bilik. Sampai luar dengar si bobo dok miau miau. Sian bobo!
pic mase xsihat.. suke dipeluk! bile dah sihat nak pegang pon menggelupur. aissshhhh!
Lepas dah x ray doc kate xde masalah tulang belakang atau ape ape.cuma yg dorang nampak pundi kencing si bobo ni mcm kecik dan kena buat scan. Ahkak ok kan jugak. Dah nak suh ape? Doc lagi tau kan? Lama lah ahakk bertapa kat bilik no 11 tu. Doc dah bawak si bobo gi scan.. Dan 20minit cenggitu doc dtg bawak bobo sambil senyum.Katanya bobo xde masalah ape ape. Cuma doc de tanye bobo ni suke makan ke? Ahkak ye kan lah. Sebab memang si bobo ni pantang lepas dan nampak makan. Cam xmakan bertaun gayanye. Doc kate dia mungkin rase xselesa disebabkan dalam perut dia penuh dengan makanan. Dan dia perlu makan ubat cacing.. Hai lah bobo...sebab tu je ke? Punyelha riso kami neh..hehe
lepas makan ubat cacing yg pertama balik tu si bobo tidur sepanjang hari. Naik risau gak lah emak ahkak. Dan doc bekalkan ubat cacing yang perlu bobo makan keesokan harinya. Alhamdulillah hari ni bobo dah kembali sihat seperti sebelumnya. Makin ligat ade gayanya. Geram nak ahkak picit picit je si bobo ni taw!
si manja BOBO :)

Dan ahkak nak lah berkongsi tempat hospital veterinar kepada pembela-pembela haiwan kesayangan ni. Xdelah merapu meraban tah ape ape kat sini kan?
Haiwan kesayangan

Waktu operasi Klinik Haiwan Kesayangan
Isnin-Khamis waktu klinik 8.30pagi - 5petang
Jumaat waktu klinik 8.30pagi-11.45pagi (waktu petang adalah waktu untuk yg temujanji&rawatan susulan sahaja)
Sabtu-Ahad adalah untuk kes yang berada di wad sahaja.

No telefon Klinik Haiwan Kesayangan 03 - 89463965/3966

Wad untuk kucing adalah RM12 sehari. Itupon sebab ahkak de terbace yg ditampal didinding.Xtau lah kalau dah lain rege kan? 

Wednesday, October 24, 2012

Telur sebiji atas dahi..

Assalammualaikum ...

**entri xde picture.

Semalam balik je dari keje ahkak duk melepak dengan emak dan abah ahkak kat buai sambil sedut udara petang.Tetiba kakak ahkak bersuara dari dalam rumah.. Memula ahkak cam dengar xdengar je mende yang dia duk cakap..

"huiii kakngah,,xmo tunjuk ke telur atas dahi kau tu kat umi ?"

Telur? Dahi? Apakah??? Blur lah ahkak sekejap kan.. Yelah ahkak xde lah syak ape ape. Tetibe terlintas nak selak rambut si kecit tomey yang menutupi dahi jendul beliau tu. Mak aihhhhhh! Besar telur ko dik.. Ya Allah.. Seram sejuk ahkak. Dah terbayang bapak si kecit tomey ni melalak kat telinga ahkak malam kang. Selidik punye selidik rupenye si kakak sayang punye kerja sampai bertelur dahi adik dia. Perangai si kakak sayang la ni.. Suke sangat dukung dukung adik dia. Adik tu dah lah mok mok dari dia. Pastu ade hati mau mendukung dukung sangat. Nah! tersungkur atas tiles umah emak ahkak. Kate emak ngan kakak ahkak.. Memang takut tengok si kecit tomey menggelupur. Nangis dia tok sah cite lah kan.. Siap kejang kejang le. Yang iyenye memang pe'el si kecit tomey kalau nangis suke jerit beria pastu sampai ilang suara. Tapi yelah kan.. dah jatuh tersungkur sampai bertelur dahi tu maunye xsakit.. alahai!!!

dan insiden selepas itu,,secara spontannya si kakak sayang pon dapatlah habuan dari emak ahkak. Kena cubit sampai terjerit jerit lah dia nangis.. Pastu ahkak balik tu ahkak bising kat telinga dia.. Selamba badak je dia cakap..

"kakak dah mintak maaf kat adik dahhhhh"

Yelah kak..memang patut pon kamu mintak maaf kat adik. Kang dengan abi sape nak mintak maaf?? Menjawab le umi. Sebab kan takut abi bising awal awal lagi ahkak dah kol mr.huB bagitau keadaan anak dia. Sume pon ok.. Si kecit tomey pon emak kate xdelah meragam lepas jatuh tu. Muntah pon xde. Cume benjol atas dahi je. Itu pon emak terus tuam dengan air batu.Mekaseh emak! Kuranglah bengkak kat dahi dia. Ahkak kol mr.huB pon just tanye samada nak suh ahkak bawak gi klinik dulu ke cemana. Memula kol tu dia cam urrmmmm arrr urrrrmmmmm arrrr.. ok! Ahkak pon lega lah dlm hati. Si kecit tomey pon xde meragam merengek. Xsampai 5minit pastu tetibe enset ahkak berbunyi.

mr.huB : Assalammualaikum ...
Ahkak : W'slm...
mr.huB : sayang.. cemana anak leh jatuh?
Ahkak : kakak le..duk dukung2 dia. 
mr.huB : kat mana? bile?
Ahkak : umah emak lah.. Tgh hari td kot..
mr.huB : sayang xtengok ke..
Ahkak : Bie... sayang baru balik keje.. (aduiiiyaii)
mr.huB : bengkak ke..?
Ahkak : iyeee.. nak bwk klinik ke?
mr.huB : gi lah dulu..
Ahkak : dia tidur neh.. ngat nak tinggal dia jap. Sayang nak gi umah nenek urut
(ahkak nak berurut)
mr.huB : bawaklah skali ..biar nenek urut tu tengok kepala dia. Nnt bie balik kite gi klinik
Ahkak : bie..dia tido lah. Sian..petang td xtdo emak ckp.
mr.huB : yelah..klu bawak gi umah nenek tu suh nenek tu tgkkan skali..
Ahkak : **Blur**

Umah nenek tu ade scan ke?? aduiiyaii..riso sampai berpikir luar jangkaan le laki ahkak ni. Ade ke dia suh nenek tu tengokkan si kecit tomey. Ape nenek tu leh buat? Memacam tau laki ahkak neh! 
Lepas putus talian terus bgtau emak ahkak yg mr.huB suh bawak skali kecit tomey gi umah nenek urut. Emak pon kate biarlah dia tido dulu. Maka,kami jelah gi berurut. Tinggal si kecit tomey. Elok je tidurnya sampailah kami balik umah semula jam 10mlm.. Penat sangat lah agaknya melalak td kot. 

Balik je mr.huB,ahkak buat buat pejam mata sambil tangan laju ayun si kecit tomey dalam buai. Lampu dah siap siap tutup awal xmo bg mr.huB duk bising bising..hahahaha ** pandai x ahkak?
Rupenye dia lagi pandai..Dia kuar enset terus suluh dahi anak dia.. Celik biji mata ahkak. 

mr.huB : ishhhhh..besarnye sayang.
Ahkak : xdelah.. dah susut sikit.emak tuam tadi.
mr.huB : nak gi klinik jom lah..
Ahkak : biarlah..dia tido.Emak kate esok kalau x ok bawak klinik. 
mr.huB : nasib xde darah hidung ape sume.. (terus pandang muka si kakak sayang)
Ahkak : (senyap membisu! pdhal bibir si kecit tomey berdarah kate emak,kena gigi kot)
mr.huB : kakak wat ape? sakit adik tau x? Lenkali jangan dukung dukung adik lagi..

Selamba je si kakak sayang jawab..

Kakak : Selalu kakak dukung Mia slow slow je..
Ahkak : **bengang** Ouhhhh..Mia kakak dukung slow slow.. Awat adik sampai jatuh.?
Kakak : yelahhhhhh
mr.huB : dah lah..lenkali jgn dukung adik lg.Dengar x abi cakap?
kakak : yeeee....

Pandai lak mr.huB cakap slow slow..Cuba kalau ahkak yang ade time si kecit tomey tu,maunye kena leter. Dah anak awak tu memang lasaknya lah abi.. Jangan lah marah umi lak..hehe
Cuma untuk para ibu dan ayah yang ade anak selalu jatuh terhantuk kepala tu berhati hati lah dan kalau leh elakkan. Untuk peringatan ahkak jugak ;)

Berikut adalah maklumat perlu diketahui apabila kanak kanak terjatuh.
  • Posisi jatuh
  • Bahagian yang terhantuk : kepala atau bahagian badan yang lain.
  • Adakah anak pengsan.. berapa lama?
  • Adakah benjolan di kawasan kepala?
  • Adakah patah tulang: leher,kaki,lengan atau tangan.
  • Adakah sakit kepala atau muntah?
Sejurus selepas anak jatuh,ibubapa seharusnya melakukan pemeriksaan sendiri seperti berikut:
  •  Pastikan keadaan anak samada sedar atau tidak dengan memanggil namanya.
  • Raba seluruh bahagian kepala dengan sedikit penekanan bagi memastikan terdapat benjolan atau kesakitan di bahagian kepala.
  • Jika ubun ubun belum tertutup,raba ubun ubun dan pastikan samada membonjol atau tidak. Ubun ubun yang membonjol menunjukkan adanya peningkatan tekanan dalam otak,boleh berlaku kerana pendarahan.
  • Gerakkan kepala dan tangan kakinya untuk memastikan tidak ada patah.
  • Perhatikan dengan teliti: mata,kelopak mata,raut wajah atau senyum. Adakah ada perubahan?
  • Pastikan penglihatannya tidak terganggu.
Bawalah anak anda ke hospital/klinik untuk pemeriksaan lanjut sekiranya :
  • Anak menjadi tidak sedar atau tidur terus.
  • Anak menjadi bingung atau radang.
  • Kejang atau kelumpuhan pada wajah.
  • Sakit kepala atau muntah secara konsisten atau makin bertambah.
  • Terdapat simpulan pada leher.
  • Timbul benjolan di kepala terutama di sekitar tempurung kepala.
Sekian mekaseh.. balik nie kena check my lil' kecit tomey.. Kalau masih jugak bengkak ahkak riso dan ahkak perlu bawak si kecit tomey ahkak gi klinik.. Hope si kecit tomey dah ok. Tadi ahkak kol emak. Emak kate dah susut sikit bengkak dia.. ;)


Pertanyaan !

Assalammualaikum ...

Mood pagi yang indah bertukar sebu .. Eh! boleh ke pakai perkataan sebu tu? Lantak pi lah.. :)
Kekadang pening nak menjawab persoalan orang orang sekeliling ni. Korang pernah rase x ape ahkak rase?  Yelah soalan yang kadang kadang macam xperlu soal pon ko leh tau jawapan dia tapi still jugak nak bertanya.. Tah ape ape! Itu le berlaku kat ahkak pagi ni.. Tapi sebenarnya situasi ni bukan baru je dalam rona kehidupan kita. Rasenya dah berulangkali berlaku dan tetap akan berlaku. Kadang macam orang yang duk bagi soalan tu macam xde benda nak ditanya. Contoh yang bese ahkak tengok le..

Situasi 1

si A pergi kedai nasi ayam.. dan si B yang kununkunun peramah kot datang menegur..

si B : Beli nasi ayam ke A?
si A : Iyerrrrrr..... (derrrrr...xkan aku nak beli tayar basikal)

Tapi sebabkan kite ni dah dipupuk nilai nilai murni..makanya jawab juge lah pertanyaan tu walau hakikatnya rase nak bagi je sedasss...

Situasi 2

Si anak duk berlari lari bersukaria..tetibe! gedebuk...jatuh bersepai.. Melalaklah si anak macam nak terkeluar anak tekak.. Berlari si ibu mendapatkan anak sambil bertanya..

Ibu : sakit ke sayang???
Anak : waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... ( sedap buuuu!)

Alahai omak! mau nye xsakit kalau dah jatuh bersepai cenggitu kot. Sebabkan anak tu pangkatnye anak le dia diamkan aje.. kalau lah pangkatnye kakak kakak abang abang maunye di panah si ibu tu.. Xkan le pulak anak nak berkong ajo kan??haha

Situasi 3

Si A ni bekerja sebagai anggota beruniform cam polis ke,bomba ke,askar ke.. Tetibe terserempak dengan si B kawan lama dalam keadaan beruniform tuh.. Dengan selambe si B bagi soklan nak makan penampor.

si B : Assalammualaikum A... Keje ke rini?
si A : Waalaikummusalam.. hurmmmmmm keje!
(walaweyhhhhhh..dah terang2 aku beruniform cenggini,xkan nak berdating)

Sedihhhhhhh lah engkorang neh tauuuuu!

Dan pagi td ahkak dapat soklan membunuh perasaan betul dari sorang minah yang agak agak nerd lah kat tempat keje ahkak ni.Dia sangat lah dikenali sebagai minah serba tau dan boleh dikategorikan baik baik lah gitu. Cuma sebab kan dia adalah terlalu obses dengan kebaikan dia kadang dia juga menjadi mangsa pada kebaikan dia. Orang menjadi jelik dengan perangai dia yang ala ala baik hingga kadang menjejaskan kerja orang lain..itu kata orang lah, Ahkak xsatu department ngan dia dan ahkak xbape nak kenal ngan dia.Cuma sekali sekala je kami bertegur sapa.Tu pon sebab terserempak kat kantin dan time nak punch card. Yang wat ahkak rase nak geget geget je dia..leh dia tanye ahkak pagi td..padahal terang terang dah dia nampak dengan 2biji mata dan plus dengan mata tambahan bagai..

Minah baik : hai...ngandung ke??
Ahkak : haaaaaaa?? iyeeee... saye ngandung!

pfffftttttt...bukan ke kamu dah nampak ahkak pakai baju mengandung bagai neh. Siap perut jauh ke depan ni. Xkan lagi mau tanya ahkak mengandung ke idak? Tanye lah dah bape bulan ke.. Anak ke berapa ke.. Nasib baik ahkak xjawab pagi td.. X lah sayang! ahkak bukan mengandung. Ahkak kena busung ni...adoiiiii sakitnya! :P

Tuesday, October 23, 2012

Tahniah wat Angah Ayie dan Laili :)

Assalammualaikum ...

Sabtu lepas de kenduri kendara cousin ahkak kawin.. Tapi xdelah sibuk sangat-sangat pon sebab ahkak kan tetamu VVIP. Rumah pon selangkah kedepan je. Makanya,dah dengar2 bunyi-bunyi kompang pon ahkak baru gerak dari rumah ngan seangkatan yang lain. Bukanlah xmau tolong pon. Dah majlis tu diaturkan sepenuhnya oleh Arham Catering makanya xdelah sibuk-sibuk si sedara-mara ni nak bertempek memenuhkan rumah. Kalau gotong royong masak tu kenalah hadirkan diri jugak kan.. itulah mudahnya guna khidmat katering neh,,ye dak.?
ondaway umah perantin..
Alhamdulillah cuaca pada hari tu adalah yang terbaek! Sebabnya sejak dua menjak ni kan ujan je memanjang.. Tapi sepanjang Sabtu tu adalah panas cantik menarik je. Seronok lah kan nak gi kenduri kalau cuaca cenggitu kan? Cuba bayangkan kenduri di ari ujan.. sedih bukan? 

Sesampai je rumah perantin terus-terus cari makan sebabnya memang kelaparan dari rumah. Alhamdulillah sekali lagi sebab makanan yang disediakan oleh Arham Catering sangat memuaskan hati ahkak. Xtau lah tekak orang lain kan? Sebab dah bape abad agaknya ahkak xdapat merasa kenikmatan nasi minyak di rumah perantin. Tiap kali pergi mana-mana perantin ahkak xpernah rase kenikmatan makan nasi minyak. Sampai tahap ahkak xmo makan kalau gi rumah perantin-perantin. Emak ahkak je rajin menyenduk kan nasi walaupon ahkak memang xmau makan pun. Sayang emak sangat! Tapi kat umah perantin Angah ritu memang ahkak makan dengan penuh nikmat. Berlaukkan ayam goreng rempah yang rangup-rangup sedap. Dan bersambalkan sotong. Tapi sotong tu disenduk oleh krew Arham dan ahkak agak kecewa sebab dapat sikit je..huhuhu
Sambil makan-makan tu jeling jugak kawankawan lain.. Yelah yang meng'invite' kawankawan sekolah pon adalah ahkak.Wakil bagi pihak perantin. Dah kami kan satu sekolah.. haruslah menjeling-jeling,kot-kot ade kawankawan lama.. Kire reunion jugak lah kan? yang sempat berjabat tangan cuma dengan owner katering.Dia dah tentu-tentulah wajib datang sebabnya tuan Katering. Kenalah memantau kerja anak-anak buah. Nasru Huda Binti Ngaiman.. sesape nak try katering dia leh lah terus berhubung dengan Hajjah Huda ni. di talian 012-3552513 :)
Dan jugak sempat semeja dan berbual manja ngan Akmalinda dan Nurshafika Aila :)
Mekaseh mekaseh xterhingga kepada kengkawan lain.. Juga yang xterhingga kepada Ustaz Samsuri serta isteri dan anak sempat mencuri masa hadir ke majlis Azri ..Kepada kengkawan lain yang ahkak xsempat nak beramah mesra ampun dan maaf ye.. Memula tu xbusy pastu tetibe bile perantin dah tiba ahkak lah paling busy. Busy menempek sebelah pelamin sebab anak-anak ahkak duk sibuk menari time orang berkompang.. Kena beli kompang sebijik dua ahkak cenggini! Lepas tu ahkak cabut lari belum habis orang bersanding sebab anak ahkak dah u'uk pulak.. alahai,,xde can ahkak nak bergosip bagai.. Maaf ye kengkawan!

Angah adalah sangat emsem di atas pelamin.. Tahniah ngah ;)
Dah jadi laki orang ko..lepas ni nak jadi bapak-bapak pulak.. So touching lah angah time ko nak menitiskan air mata time emak ko cium ko tu.. Ateh yang ade kat situ pon cam nak menangis gak.. huhu! Sedihkan? Sempat lak cik An duk jerit-jerit jangan bagi airmata ko jatuh.. Ilang emsem kang! Ape pon semoga ko berbahagia hingga ke anak cucu cicit sumelah dan juga berkekalan hingga ke akhir hayat kamu. Jadilah suami yang soleh dunia akhirat ye ngah :)

Picture xbanyak seperti yang diharapkan sebab ahkak kan pemalu nak berposing depan khalayak ramai.. Cettt!



peace gaya si kecit tomey.. Tangan terus tutup muka!

again :)



ahkak dengan Junior ahkak... ohoiiii sume pon kate kami SERUPA :)



Tahniah angah dan Laili :)


gambar untuk cikgu :)

Assalammualaikum ...

Dari tahun yang lepas rasenye si kakak sayang dah merengek manja nak gi sekolah. Tapi nani tetap lom bagi greenlite. kate nani.. Biarlah dia kat umah je. Kecik sangat lagi nak gi sekolah. Ade orang tu anak baru 2tahun pon dah antar gi playschool. Len plak ngan emak ahkak nye pendapat. Dia takut cucu dia tu kebosanan. Lagipon kata nani,orang yang antar anak gi playschool tu mungkin sebab terpaksa. Macam kes ahkak ni nani kate.. dah ade orang jage. so xyah lah feninfenin nak antar ke sekolah bagai. Syukur sebab emak ahkak sudi jage kan anak-anak ahkak itu..hehe 

Ahkak pon sebenarnya dah lame jugak overexcited.. yelah 1st time nak tengok anak ke sekolah. dari tahun lepas pon ahkak dah survey macam-macam playschool utk si kakak sayang. Semua ibuayah pon mesti nak cari sekolah yang terbaik..ye dak? :)

Tapi apepon ahkak kena bincang ngan emak ahkak dan yang lelain selain dari mr.huB. Setelah dibincang baik buruknya. Ahkak dan kuarge pilih tadika kemas yang paling hampir dengan umah emak ahkak je.. Sebab-sebabnya :

  • 1st time nak try gi sekolah,makanya mesti banyak drama kan? Memula ni memang dia yang paling overexcited. Takut2 esok hari sudah kemalasan.. Makanya nani kata.. ini adalah proses pembelajaran dia. Makanya xperlu bermahal-mahal sangat. Tadika Kemas pon ok kata nani :)
  • Tahun dia bermula persekolahan next year adalah tahun dia akan dapat adik baru.. if dia xmo gi sekolah pon xde lah rase ralat sangat.sebab yuran pon xsemahal sekolah swasta. Dan kalau dia xmo gi sekolah pon kami xakan larang sebab yang beria nak gi sekolah adalah diri dia sendiri. Sebab ikutkan 6tahun baru nani bagi gi sekolah. Duk umah pon perkembangan si kakak sayang seperti budak gi sekolah.Mekaseh kat emak ahkak sebab ajar dia serba sikit.. ;)
  • Sekolah adalah sangat dekat dengan umah nani. Kalau jauh ..katelah tetibe cikgu kol mintak amik dia.. Sape yang nak pi angkut si kakak sayang ahkak tu? Umi dia ni keje jauh dari umah. Abi lak keje xmenentu..kadang leh lari kadang terikat! makanya keputusan dibuat kerana jarak sekolah dan rumah. Kena lak next year nani akan start jage baby baru ;)
  • Pernah terbaca dlm magazine kekeluargaan, Katenye,xsalah nak sekolah kan anak dari usia kecil.tapi kalau nak lebih baik jangan letakkan satu sekolah yang same di setiap tahun. Sebab ade sesetengah sekolah akan menggunakan sistem pembelajaran yang same di setiap tahun. Dan anak-anak yang dah bersekolah sejak awal lagi pasti dah expert lebih dari cikgu..hehe! dan kate mr.huB tahun ni je si kakak sayang akan bersekolah di situ. 6tahun akan pikir sekolah lain lak. Tengok lah cemana. Kot2 situ ok mungkin terus jugak.. Sume pon atas anak kite ye dak? Kalau dah memang stok malas belajar antar le sekolah baguih mana pon..Tetap nan adoooo!
  • Bagi aku tadika kemas pon ok what.. sebab aku kecikkecik dedulu pon tabika kemas juge! **Pandai je rasenye diri ini..hahaha! xkisah lah ape orang nak kate..sebab ade gak bunyi-bunyi.. "der..antar anak tadika ke??" Derrrr... asal xleh ke TADIKA? ahkak xde manyak duit nak ngantor Smart Readers bagai..huhu
Nama pon dah didaftar kat sekolah Tadika Kemas tersebut tapi lom antar segala dokumen yang diminta.. Semalam baru berkesempatan gi amik gambar si kakak sayang. Bukan main excitednye lah anak umi & abi ni.. Elok diam je amik gambar pun! cume muka ade takut ..haha
Dan mase tu jugaklah si kecit tomey menyibukkan diri nak bergambor juge.. Dia kan pantang! Pantang nampak... Ahkak dudukkan lah si kecit tomey kat kerusi tinggi tu. Pastu emsem boy yang snap picture tu terus snap. Naseb mase tu tangan si kecit tomey elok duk atas peha. Sebab selalunya kalau ahkak try amik gambar dia tentu2 tangan dimuka..Kunun-kunun peace! Bile emsem boy tu tanye mau ka xmau itu gambar..ahkak terus mau kan aje! sebab nak wat simpanan..hehe
bile dah siap memang terbaekkkk... hahaha



i love Grandma ;)

i love Grandpa ;)
**sume pon berebut nak gambar si kakak sayang dan si kecit tomey nak simpan dalam purse.Gambar ahkak xmau?haha

Friday, October 19, 2012

Adik pon nak jugeeee!

Assalammualaikum ...

Sangat omeyyy je tengok si kecit tomey ni bile dilayan! Lagi di layan lagi menjadi-jadi pangainya. Naseb kamu dapat emak baik cenggini sangat ouhh sayang.. Memang sangat rajin melayan kehendak kamu! Kes si kakak sayang mintak pakai inai ritu kan ahkak de kate..balik je dari Mydin tu si kecit tomey ahkak dah terbungkang tido. Makanya,dia xdelah sibuk nak nak nak jugak menempel inai. 

Semalam ahkak dan mr.huB balik umah kami sendiri awal xmacam selalu. Selalunya menepek dulu umah emak lepak-lepak baring-baring makan-makan dulu dah tiba time tido baru angkat kaki angkat anak balik umah. Balik tu sementara ahkak memandi mencuci bagai mr.huB ahkak duk siang ikan dan potong sayur. Siap mandi tugas ahkak lak kat dapur! kelentang kelentung lah ahkak seorang diri sementara mr.huB melayan dua orang puteri kesayangannya itu :)

Dah selesai makan sume ahkak pon nak melabuhkan punggung sebab dah berat mata.. tetapi!!!!
dihalang oleh si kecit tomey.. aduiiiyaiii...! dah malam dah ni dik..nak ape lagi?? Slumber dia bercakap dalam pelat dia tu..

"nak unai nak unai" sambil tunjuk-tunjuk kuku

Bahasa dia pon hanya ahkak yang paham.. sebelum dia menjerit melolong merengek menangis ahkak ikutkan je lah kehendak dia nak berinai. Perangai si kecit tomey sekarang adalah MENIRU. Ape je si kakak sayang buat dia pon mesti buat! ape je si kakak sayang makan dia mesti makan! ape je si kakak sayang pakai dia mesti pakai. Hoi lahh... dah macam kembar kot.

Dah ahkak rajin mengikut kehendak dia, dia lak asyik aje aje nak wat ahkak menjerit cam tarzan dalam rumah tu malam tadi. Xretilah nye duk diam.. ade je gaya nak dibuatnya.. Nak snap gambar pon bukan main payah. Kite suh diam bergerak-gerak doplohpat jam.. letih emak ko ni dik! 
Apa kata engkorang layan je gambar yang aku sendiri geram nengoknye sbbkan si kecit tomey tu x duk diam.. kalau cite banyak buat ahkak xsabar nak balik je nak gegetgeget si kecit tomey tu :)

tangan kiri si kecit tomey yg baru di inai. mendekmendek nye jari kamu dik! patut lah etot :)

tangan kanan yang juga baru di inai.. geram nye tengok jari..rase nak geget! picture xclear sbb dak metot ni xdiam!

kena tegur ngan abi dia suh diam baru reti letak tangan cenggitu.. kalau x..abes muka mau digaru dengan inai .. aissshhhh!


muka ade sinyum lepas tengok kuku berinai serupa kakak :))

lihatlah keganasan dia yang xreti duk diam..smpai kena pegang tangan dia..aduiiiyai!

Rani Malaysia :)

mase ni dah mula nakal.. dah nek pelik tengok inai tu keirng kat kuku dia.. mau dia korekkorek inai tu..tu yang terpakse berpegang.. anak lah anak! :)

sampai kesudah lah umi nak kena pegang tangan dia.. takut masuk mulut. ini budak sume nampak sedap!



sudah agak kering..nak ajak basuh.. itu gaya ape pon aku xtau.. mcm mcm =)



siap basuh tangan terus baring sambil tonton tibi padahal td kan men lasak.. kan elok mase pakai inai kamu cenggini ;)

sudah jadi perantin...kepak kepak kepung!


sudahnya disebabkan kenakalan dia yang xreti duk diam tu gambar yang diambil pon xde satu yang si kecit tomey aii ni bergambar dengan rela hati.Sume pon secara paksa.. kan dah kata dia memang xkan pandang kamera kalau kite dok panggil2.. Gedik tau!

Thursday, October 18, 2012

geram ajeje ahkak nengoknye! :)


    Assalammualaikum ...


paling minat ngan picture neh..siyes geram nak gegetpelokcium je ;)
Sementara menanti jarum jam tepat kat angka 5..ahkak dengan rajinnya menggodek isi-isi dalam lappy neh! Mak aihhh..manyaknye picture yang ahkak xcuci.dah berfolder-folder dalam simpanan. Nak tunggu ape lagi tah le. Cer zaman berkodak dulu. abes je berphotoshoot terus-terus lah berlari ke kedai kamera nak cuci sbb nak nengok isi gambarnye. ;)
Zaman dah berubah..ye dak! sebab tu pon melambak le folder picture dalam lappy ni. Skang pakai camera digital.Xpon snapsnap je pakai camera henpon. Agak-agak dah full dalam memory card tu transfer lak kat lappy.. siap simpan dan bersusun lah folder picture yang pelbagai nama ..
pastu agak2 bosan menunggu internet LOADING belek-belek le balik picture lama. Sudahnya,ari-ari dah ko tenung picture-picture tu ape lagi mau cuci kan? len lah dulu-dulu kamera pakai kodak ape yang nak ko ulang tengok? terpakse cuci! siap dpt filem.. esokesok nak cuci bawak le filem tu balik..haha **cepatnya mase berlalu!
tu folder picture! dlm folder tu de lagi folder len..aduiiyaii KOPAK ahkak :S
Tetibe lari topik! sebenarnya nak cite perihal budak kecit yang suke wat muka bile bergambar tu. Siyes ahkak rase nak lelempang slowslow pastu cium kuatkuat bile tiap kali tengok gelagat dia bergambar. Time kat opis ni terase rindu je ngan kaletah si kecit tomey tu. Tapi bila balik dia nangis gulingguling pastu sepaksepak lil' baby lam peyut neh rase nak cubitcubit je montot dia tuh!

perangai baru si kecit tomey skang..sangat suke tendang-tendang perut kalau xpuas ati. Kadang ahkak tengah sedap dibuai mimpi tetibe bedebushhh baek punya kat perut.Rupenye dia merengek nak nenen. Adoiiiyaii!!sebbek emak ko ni xde tindakan refleksi seperti sesetengah orang dik! kalau x,, dan tu kamu sepak perut umi dan tu jugak tangan naik ke muka.. Memang siyes sakit beb! Dan skang tugas mr.huB sebelum tidur akan pastikan ada bantal lapik kat perut ahkak untuk elak dari diterajang budak kenit tu. 

Ahkak pon sebenarnya xpasan sejak bile si kecit tomey ni pandai wat muka ala-ala mintak penampor bile bergambar. Bile ahkak check balik picture-picture dalam lappy ni..kebanyakan picture si kecit tomey sume pon muka stok mintak penampor mintak cium..geram ajeje ahkak nengoknye ;)

muka cam nak teran poo poo je dik! mase ni lom pandai jln..kcik lagi dah pandai wat muka.. aisssh!

picture neh mase aii memula preggy ritu. Sgt nakal kemain muka kamu! geget kang ;)

muka mintak cium! pastu pandai bile orang cium pi lari carik kain nak lap mulut.. cam le dia wangi sgt...huh!

Muka gatai.. muka ade sinyum lah sbb kat tangan tu ade je makanannya.. Yaya dan makan xleh dipisahkan!
Patutlah kamu stok kena lanyak je adik oiii.. Kesayangan bukan main! Kalau cenggini lah pangai kamu memang lembik lah asik kena lanyak.. Sume pon menggeram je nengok gelagat kamu. Petang-petang angin sepoisepoi ni ahkak nak post muka si kecit tomey je. Biar ahkak leh sengih sorangsorang. *jap..sambil bukak folder len lak! dlm kepala asik pikir gaji ni nak cuci..pastu xgak cuci..tggu lak gaji bln dpn!
dah kena lanyak pastu nanges jerit-jerit panggil umi! baru ingat umi...huhuhu
Skang ni memang payah nak amik gambar dia..bile kite hala je camera ke muka dia lelaju dia rampas camera tu pastu dia lak jadi cameraman.. alahai! kalau dia xamik camera/henpon pon dia akan wat-wat muka poyo slumber kununkunun xpandang camera.Budget candid le tu! Betul lah pangai ko ni dik.. memang ari ari mau buat umi geram ajeje nengok ke kamu neh. ;)
muka candid konon-kononnya :P    


Nama - nama indah dalam Islam.

Assalammualaikum ...

Excited :)

Terase poyo lak belum ape-ape dah survey nama anak.. No 3 je pun! aii xkisah le no5 ke no6 ke ahkak tetap nak excited. Anak anak kan anugerah Allah dan bukti cinta kite kepada pasangan kita. Mesti lah excited :)

Survey je pon.. Bukan dah pilih siapsiap. Ngat x mase akak cite scan waktu kandungan ahkak 5bulan ritu. Doc de kate 80% dia leh kate lil' baby ahkak adelah boy. Tapi ahkak lom lah mengharap sangat.. Kalau betul boy syukur alhamdulillah..tapi kalau girl pon syukur alhamdulillah jugak. Ahkak de lah search2 gak nama-nama baby ngan incik google. Dua-dua nama pon ahkak cari. Xdelah sbb dah doc kate 80% boy so ahkak cari nama boboi je kan? Kena adil sebab takut esokesok ahkak gak terkuciwa! Kalau ikut kan ahkak le.. untuk girl depan dia mesti nak sama ngan kakak-kakak yang comel tu. Depan nama adalah NAJ....... Si kakak sayang Najwa Nur Qistina dan si kecit tomey Najla Nur Hidayah . So ahkak pikir haruslah kalau girl mesti de Naj....jugak! kan?

dan lagi ahkak pikir.. Banyak benor le ahkak nak kena pikir..haha! Si kakak sayang kat umah kekadang orang panggil wawa dan si kecit tomey orang panggil yaya.. secara xsengaja haruslah kalau rezeki baby girl nama manjanye zaza kan? kononkonon last lah tu! barulah sekata je. Tah ape-ape
Lantak le orang nak kate ape.. anak aii...huhhuhu

dan seandainya rezeki ahkak dan kuarge dapat menimang bebiboi wat pertama kalinya ni.. Pon ahkak nak letak nama yang ade bunyi-bunyi Naj jugak.. konon sekata lah ngan kakak-kakak. Tapi xde lah terus-terus Naj.. Dia kan lelaki haruslah Muhammad dulu :) Naj tu tengah ke belakang ke xkisah janji de Naj.. Tapi bile ahkak survey cam xbanyak pulak nama lelaki de naj... De pon xberapa nak berkenan sangat.. 

Ade sape-sape x leh share nama anakanak kat ahkak..? tapi biarlah nama tu berserta dengan maksud yang baik ye? Tu kan dah menjadi tuntutan dalam agam kita. Menamakan anak-anak yang lahir kedunia dengan nama yang bermaksud baik :)

Menjadi cerita plak..semlm petang ahkak balik kije tetibe emak ahkak bersuara ,,

E : Nani dah dapat nama adik kamu.. :)
cemana pon MESTI letak nama tu... !

A : **Blurrr**

E : nama untuk lelaki sulung.. sambungan nama atok ngan nani dan mesti ade Haziq.

A : Haziq??
Nape mesti Haziq?

E : sebab dia lelaki sulung doa agar dia cerdik dan boleh jaga kakak-kakak dia esok :)

A : bukan sebab teringat kat haziq tu ke?

dedulu emak de jage soran budak ni. Dari umur 3bulan cenggitu lah emak jage sampai umur dia 3tahun. Pastu parents dia antar dia sekolah. Tapi umah kami xde lah jauh mana..kekadang emak dan abah jenguk jugak lah dan kami akan jumpe time raya camtu. Sangat lah manja nye si Haziq ni ngan abah ahkak. Jeles jugak lah cucu lain kot tengok. Mase tu ahkak lom de anak lagi so xde lah kisah sangat. Tapi memang manja itu budak. Kata emak,,anak sendiri pon abah ahkak xpernah bangun malam buat susu atau basuh poo poo.Tapi dengan Haziq ni abah ahkak sanggup buat apa saja.. ecece!

Mase jage si Haziq ni dulu kekadang dia tidur ngan kami gak.. Sebab bukan susah pon jage dia. Beselah emak dan ayah pegawai kekadang sorang outstation sorang balik..gi lagi sorang,sorang lak kat umah. Jadinya kadangkadang emak offer suruh Haziq tidur umah tapi yang berjaga malam adalah abah ahkak. xlah selalu sebab papa si Haziq ni bagus orangnya.. Dia akan jage sendiri anak dia bile wife dia outstation.. Cuma kadang-kadang je emak suruh tinggal tidur dengan kami.. Ahkak agak sebab tu lah emak ahkak suruh letak jugak nama Haziq untuk mengubat kerinduan si atok ni. Emak dan abah ahkak bukan xde cucu lain.. Cucu lelaki je dah ade 6 orang! anak anak abang ahkak! tapi xde sorang pon berani bermanja-manja ngan abah ahkak. Atok ni nampak je garang tapi dalam hati de taman tahu? Cucu pompuan lak de 3..sorang dah simpan wat tunggu kat Syurga :)
Al-Fatihah utk Siti Aisyah... Cuma anak-anak ahkak je berani tunggang belakang atoknya. Yang eln mungkin sebab dah besar so memalu lah kot. Anak ahkak yang si kakak sayang pon dah pandai memalu. Bile suh cium atok..xmo! Malu...cet..... :)

Bile pikirpikir balik.. Ahkak rase macam patut je ahkak ok kan aje apa yang emak ahkak nak tu. Bukan selalu pon dia mintak dari ahkak. Lagi pon mintak letak nama je..Bukan mintak duit berjuta pon :)
Apalah salahnye ahkak ikutkan kehendak emak ahkak tu jika itulah yang boleh menggembirakan dia. Betul x? Xpelah nama bebiboy 1st ni xde Naj pon..Biar lah Naj tu untuk gegirl gegirl je. yang boboi len esok ahkak kena pikir start dari H jugak le.. Hassssshhhhhheeeem! **terbersin lak ;)
Emak! Ateh akan ikut apa yang emak nak tu dengan harapan supaya dengan cara ni ateh leh gembirakan emak. mekaseh emak sbb sayangkan kami ...

"Muhammad Azizul Haziq"

Nama pilihan emak ahkak.. Ahkak try search maksud Azizul tadi tp xjumpe..de sapesape tau maksud Azizul x?
Kebetulan lepas emak ahkak suarakan pendapat dia tu ahkak dengan rajinnya baca paper semalam.. Tetibe terbaca nama the pocket rocket man Malaysia tu.. Azizulhasni Awang ;)
ouhhh...emak dapat nama azizul tu dari dia erk?? sengih je emak ahkak..Yelah tu! tapi hensem jugak the pocket rocket man kite tu kan..terus lah akak search nama dia..wah! suprised..dia jugak ade blog.

Azizul pon azizul lah emak.. bonus lagi kalau coming soon Azizul Haziq tu cerdas dan emsem cam the pocket rocket man kita tu. Meletupnye ahkak de anak bujang cenggitu! class ko jah ;)


Nama-nama indah dalam Islam ... **pilihan ahkak sebelumdisuggest emak ;)

  • Muhammad Najwan Harraz - Kemenanganku,Yang amat warak **suke sangat nama ni!
  • Najwan Ariq Hafizuddin - Kemenanganku,Baikbudi,Mulia asalnya,Bijaksana,pemelihara agama
  • Muhammad Najmuddin Firas - Bintang agama,Tajam fikiran
  • Najya Nur Azzalea - Yang membawa kemenangan cahaya kekal abadi
  • Najya Nur Dzakirah - Yang membawa kemenangan cahaya yang mengingati Allah
  • Muhammad Aisy Najmuddin - Mewah,Kaya raya,Bintang agama
  • Najya Nur Afuza - Yang membawa kemenangan cahaya aku menang
Itu jelah wat mase ni..dan nampaknye ahkak xperlu dah pening-pening pikir nama sebab emak ahkak dah same-same turut pening berpikir cari nama lil' baby ni.. ;)

Wednesday, October 17, 2012

sedar diri :)

Assalammualaikum ...

Sekadar berkongsi ceritaceriti di kala petang :)
Sekarang ni memang musim ujan kot. Tempat kamu sume ujan x? Tempat ahkak asal petang je ujan..Asal ujan je petang.. Tapi selang bape ari ni dah xkire waktu pulak ujannye.Kadang time malasmalas nak gi kije gitu time tulah ujan..Alangkah nikmat dapat sambung tido berselubung selimut kan? Apakan daya.. Tugas lebih memerlukan saya...huhu

Balik dari rehat tadi ahkak on le fb.. Tetibe terbace satu post ni. Lucu le bg ahkak..tp bagi orang len xtau le. Len orang len pendapat! dalam pada lucu tu de gak pengajaran kot. Meh ahkak kongsi!

Pada satu hari, Pak Ali pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Ali tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali.

Pari Pari: Kenapa dengan kau?

Pak Ali: Kapak aku terjatuh ke dalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Tidak, kapak aku buruk sahaja.

Pari pari pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.

Pari Pari: Inikah kapak kamu?

Pak Ali: Ya, itulah kapak buruk aku.

Pari Pari Tasik suka sikap Pak Ali yang jujur itu lalu memberikan ketiga-tiga kapak itu kepadanya.

Pada hari lain pulak. Pak Ali berjalan di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh ke dalam tasik. Pak Ali susah hati. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali..

Pari Pari: Kenapa kau bersedih?

Pak Ali: Isteriku jatuh ke dalam tasik.

Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama Christina Aguilera.

Pari Pari: Inikah isteri kau?

Sambil menangis Pak Ali menjawab... "ya, itulah isteriku..."

Pari Pari pun marah, "Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi tamak".

Sambil menahan pilu Pak Ali menjawab, "Aku bukan tamak, kalau aku kata 'tidak' pada Christina Aguilera... kau akan bawakan pula Britney Spears...kalau aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku...bila aku kata 'ya', kau akan berikan mereka bertiga padaku...". Aku yang miskin ni tak mampu tanggung mereka semua"
Moral of story ...

1) Jangan menipu ye anakanak! Xbaik menipu semata-mata untuk dapatkan sesuatu yang lebih baik. Walaupon pahit mana walaupon buruk mana keJUJURan tu perlu ada dalam diri kita. Susah ke kita ni nak bersikap jujur? Rasenye xsusah kot. Memang kadang kita cuba merahsiakan sesuatu dari pengetahuan orang lain tapi perlu tahu Allah adalah Maha Mengetahui. :)

2) Usah pernah bersifat tamak. Tetibe ko Pak Ali! Nampak Christina  Aguilera terus ilang sifat jujur.Tapi mujur Pak Ali tu de alasan tersendiri :)
Kat sini nak kupas sikit.. sebenarnya sebagai pasangan kite kena terima kekurangan kelebihan pasangan kita. Jangan sebab wajah pasangan xsecantik sekacak artis pujaan ..Malu utk mengaku yang dia adalah teman tidur kita selama ni. Padahal malam wajah xbape nak ada tu lah yang ko cari tuk lelapkan mata.

3) Sedarlah diri memasing kot sebelum rase nak beristeri dua tiga empat tu. Ahkak bukan lah orang yang menolak sekeras-kerasnya poligami ni. Sedangkan Allah S.W.T sendiri menghalalkan poligami. Siapa ahkak utk menolak poligami. Tidak sesekali! Jika dah ditakdirkan,, ahkak terima walau bukan dengan hati terbuka.. Cuma pesan ahkak kepada yang teringin sangat mempoligami isteri-isteri kalian tu... Sedarlah diri! Jika berkemampuan tidak menjadi kesalahan.Dan paling penting perlu berlaku adil! Mampu x kamu berlaku adil kepada sume isteriisteriisteriisteri kamu??? Kalau ade 2,mungkin apa yang no1 dapat no2 pon leh dapat..tapi tu yang berkeMAMPUan jugak.. yang xmampu cenggane? Tapi berhati ingin poligami. Adil perlu ada dlm poligami..ingat tu..!

Sekadar ceritaceriti petang hari... Jangan amik siyes sangat ye kenyataan ahkak. Salah silap minta ditegurin :)

terlupalah pulakkkkk :)

Assalammualaikum ...

Beberapa hari yang lepas ahkak de berjanji dengan si kakak sayang.. Sudahlah berjanji lepas tu tetibe terlupa lah pulak... Terlupa terasa tertua jugak!haha
Malam tadi jugak dituntutnya.. Meredahlah kami berempat iaitu ahkak,emak ahkak,si kakak sayang dan jugak si kecit tomey dalam ujan rintikrintik air bergelora menuju ke Mydin P15.

Punca berjanji adalah satu malam tu.. si kakak sayang duk menggeledah almari solek ahkak. Tetibe dia ternampak tah zaman bila punya inai yang wat lukislukis kat tangan perantin tu. Dia punye lah dulu tu.. dah bape zaman duk kat almari solek ahkak pon xtau. Merengek lah si kakak sayang malam tu jugak nak berinai.. Makanya,berjanjilah ahkak esok gi keje ahkak akan carikan inai untuk si kakak sayang. Tapi menjadi kisah,langsung le ahkak terlupa nak membeli inai nye punnnn... kenapa lah sejak dua menjak ni selalu bebenor lah lupenya. Adakah banyak sangat ahkak telan semutsemut di dalam minuman..? Ke sebab faktor usia? Lambat lg kot nak jengah 3series tuh.. haha
Kata kawankawan ahkak sebab dah banyak kali teran kuar anak sebab tu wayar akak banyak putus.. Korang sume tipu.. xde kena mengena pon! Dah memang dasar suke lupe jangan nak kait beranak,umur bagai.. choiiiii!

Dan malam tadi tetibe emak ahkak ajak ke Mydin nak beli makanan kucing katanya. Cerita kucing nanti ahkak update ye.. Kucing comel dah jadi milik kami sekuarga :)
Tapi kol mr.huB rupenye dia lagi cepat..awal-awal lagi dia dah beli makanan utk anak baru dia.. Bile emak dengar mr.huB dah beli tetibe mood nak berjalan cam dah jadi suamsuam kuku kena lak ujan rintikrintik air bergelora.. memang best bergolek sambil layan tibi! Konon nak kate xjadi..tetibe si kakak sayang bersuara..
"umi.. aritu umi janji nak beli inai.."

eh!eh! umi ade janji ke?? tetibe!!! haha.. Okey,,pendek cite sebab ahkak ibu yang sangat baik dan penyayang lah sangat ahkak bawak jugak puteriputeri ke Mydin semata-mata nak cari inai dan paksa emak ahkak ikut.. Paksa tu! kejam aii.. xdelah paksa sangat. Emak aii rela dalam paksa.. Rela sebab dia leh beli biskutbiskut wat kunyahan sambil nonton tibi dalam terpaksa sebab kena tinggal abah ahkak yang sedap beradu dalam ujan rintikrintik air bergelora..haha

Alhamdulillah rezeki kamu lah kakak.. sesampai depan je Mydin P15 tu terus dapat parking depandepan pintu masuk.Kalau idak bukan main payahnya lah nak cari parking depan pintu tu.Memanjang penuh! Belakang banyak lah tapi sebab ujan memang xlah nak parking belakang dengan bawak perut dan bawak anak kecik bagai meredah ujan. Parking je kete terus tuju tempat inai. Suke melompat-lompat si kakak sayang ;)

Sebab terlalu hepi sampai jatuh lah depan pintu masuk Mydin tu mase jalan nak kuar ngan naninya. Tu lah kakak..lenkali hatihati.. dahlah awak tu kuat nanges! malunye nanges depan orang.Dah lah gigi Ceplos..hehe
Dapat je inai terus balik..sampai umah terus terus lah mintak pakai inai.. Tapi memang terbaik xsampai setengah jam gitu..lebih kurang 15minit lah si kakak sayang pakai.. Merah menyala kuku si kakak sayang.mase tu si kecit tomey tidur xdelah dia sibuk nak menempel jugak.
excited katanya.. nampak je orang terus tunjuk jarijemari bagai.. alahai anak dara ahkak! :)
Berinai sudah! :)

Kata ganti nama .

Assalammualaikum ...

Terasa lama dah berblog.. Luahan demi luahan,cerita demi cerita dah aku berkongsi dalam blog ni. Walaupon blog aku langsung xfemes! bukan xsefemes,,tapi LANGSUNG xfemes tapi tetap nak berblog. Bukan berblog utk tujuan sefemes bloggers-bloggers yang sangatsangat aii minat tu. :)
Sekadar sukasuka berblog utk berkongsi ceritaceriti dan juga segala apa maklumat yang leh dipakaiguna. Tapi sebenar-benarnya suke berdiari sejak duludulu zaman kekecik. Tapi mase zaman dedulu berdiari kononkonon RAHSIA tapi tetap diceroboh. Dan skang bile dah tau ade nya blog yang serupa jugak diari tapi berkongsi dengan readers so sangat like lah kan? Xkisahlah xde orang baca pon.. Cerita pon xlah hebat mana cuma banyak mengenai perihal hidup yang bersederhana dan juga kisahkisah karenah anakanak. Bila dapat menaip dan bercerita perihal anakanak hilang rasa stress.

Maaf seandainya ade pihak-pihak yang kurang berpuashati dengan coretan yang terdapat dalam blog aku selama aku berblog. Hanya berkenaan diri sendiri dan xde niat nak mengguris mana-mana pihak pon. Jika ada yang terguris perasaan tu,aku memohon ampun dan maaf seikhlas-ikhlasnya jauh dari sudut hati ini... siyes ni! mintak mahap bebetul neh..

Sejak 2009 aku berblog dan sejak anak sulung baru menjengah dunia hingga lah skang anak pon dah masuk 3.. apa maknanya tu? Maknanya,, aku tu dah tua. Tua ke? X lah tua.. sedang-sedang nak masak kata orang..haha
Makanya..mulai arini aku dengan rendah diri memaklumkan yang blog ini yang selama ni aku guna AKU untuk kata ganti nama akan ditukarganti kepada ahkak.. ;)
Sebabnya ada orang kata cam kasar lak guna kata ganti nama aku tu.. padahal luarannya ahkak/aku ni sangat jarangjarang guna perkataan aku walaupon dengan rakan sebaya. Pasti guna nama sendiri macam fifie ke,sue ke utk berkomunikasi. Rase janggal nak guna aku dengan orang yang xbape biasa.. Tapi dalam blog ni setelah bertahun tetibe datang kesal menggunakan kata ganti nama aku..

Maaf ye kengkawan :)

Kalau ade yang sudi bace blog yang xseberapa ni di kesempatan ni ahkak nak ucap mekaseh lah bebanyak ye. Segala salah dan silap selama ni ahkak mohon maaf. Dan coretan-coretan selepas ini diharap dapat digunapakai utk kita kita dibelakang hari dan juga hanyalah sekadar coretan yang lahir dari hati kecil ahkak je. Setiap teguran anda-anda amat ahkak hargai.. Mekaseh :)

Maaf ye :)


Thursday, October 11, 2012

dia dah mula dah ..... ;P

Assalammualaikum ...

Dari hari ke hari perut aii dah makin menunjukkan 'keboyotan'nya..hehe! Makanya si kecit tomey yang sebelum ni xnak ngaku bakal menjadi kakak telah menerima kenyataan dengan redhonya ;)
kot lah.. dia bukan cakap pon dia redho cuma aku kate dia redho sebab sebelum ni kami-kami kat umah panggil dia Kakngah dia menafikan sekeras-kerasnya yang dia adalah Kakngah.. Tetapi sejak kebelakangan ni,,dia wat rileks je kalau orang panggil dia Kakngah..Kire cam redho lah tu kan? 

Dan satu lagi perubahan si kecit tomey skang..dia dah pandai panggil baby lam perut.. siap kiss-kiss bagai.. Ade satu malam tu dia pegang perut aku sambil cakap...

"baby... kuar!" sambil kiss-kiss perut aii...

adoooiiii dik! tunggu le waktunya. Bukan skang nak suh keluar pon. Baru nak masuk 7bulan kot! Dan seperti yang dah aku sangkakan.. Yelah..ni bukan pengalaman pertama. Dedulu mase nak terima kehadiran si kecit tomey dah ade pengalaman melayan si kakak sayang. La ni pon aku dah jangka. Pasti sama... Tapi si kecit tomey ni memang menguji kesabaran aii le.. Meragamnya len macam! Memang le orang-orang tua pernah kata.. Bese lah tu! meragam nak dapat adik.. Ye aku tau. Si kakak sayang dedulu pon meragam gak..tapi xlah seteruk ni kot. Kata emak..kalau time dia tinggal sementara aku gi keje tu xlah banyak sangat ragamnya. Takut kena cubit le tu..hehehe! Kalau dengan nani degil lah..Memang cubit le dapat..Cubit manja jerk! Sanggup ke nenek nak cubit cucu comel cam si kecit tomey tu..? x kot!
 
agak-agak nani nak ke cubit budak tomey neh??? **wink!wink!
Tapi berlainan pe'el dia bila balik je aku dari kerja. Mulalah merengek xtentu masa. Sekejap-sekejap menangis! Sekejap-sekejap menangis! Nampak je batang idung umi ni turun kete je terus ajak jalan. Alahai anak...bagi umi rehat jap. Nampak je umi ni meluruskan pinggang dia pon datang selak baju. Alahai leh meroyan umi ni dik.. Nampak je aku nak makan mase tu lah dia nak berdukung xnak turun. bile letak menangis xtentu pasal.. Ape kena kamu ni sayang? Meragam erk? Tau nak dapat adik erk? Tapi jangan buli umi.. nak meragam pon tunggu le time abi de kat umah..huhu
umi xnak bawak jln biar adik bawak kete sendiri! huh..

ape tengok-tengok? kunci ni xmo masuk lak... :(
umi...tolonglah bawak jalan **sambil wat muka sedih!
Betul ke anak-anak akan meragam bila kita semakin melahirkan? Ke mitos semata-mata.. Kadang bila dah asyik sangat menangis sampai satu kije pon aku xleh buat..ku biarkan saja dia nak melalak. Lalak lah kamu dik sampai letih.. Pastu nani dia lak yang rajin nak memujuk.. Makin best lah dia merengek.. Dok umi! umi! umi! Bila kena marah ngan umi kang tau lak panggil abi..Pandai kan?

Belum keluar baby lagi dah nampak perangai men'jeles' si kecit tomey ni. Cemana lah ade adik esok kan? Jangan le abi nak polok-polok umi depan mata dia...dari jauh dah jerit satu umah..

"abi..umi..nanan!"

ouhhhhh si bijak..ape x dulu lagi kamu nanan kan umi ngan abi.. Sudah terlambat! hahahaha
kalau dulu nanan mungkin kamu masih lagi adik skang.. boleh? Kun faya kun... ;)
jeles dia makin menjadi-jadi skang ni.. Jangan le si kakak datang peluk-peluk cium umi sambil jeling-jeling kat dia.. Memang ade makan jeling balik..package siap jelir lidah bagai.. Pastu merajuk! pujuk lah cemana pon memang xdenye dia nak datang.. dasat ko dik! Pernah sekali budak yang kakak aku jage..baru belajar cakap..Adam namanya. Dulu nampak aku macam nampak antu. Tapi sejak pandai bercakap ni pantang nampak aku lelaju je dia panggil "umi".. Dengar si kecit tomey terus menjerit.

"atam...... umi atik!"

dengar tu Adam... Umi adik! dia sorang je lah agaknye ade umi kat dunia ni.. adoiii memang adoiii. Jangan esok dengan adik pon cenggitu sudah. Sian kat baby awak nanti dik. Xmemasal baby jadi "abang".... kakak jadi "adik".... **xmemasal je tau dalam peyut aii "abang".. persoklannya ABANG kah?? hahahaha..

Si kecit tomey umi sayang... jangan lah meragam sangat! dala perut umi ni de baby.. Penat tau umi nak layan perut umi yang makin boyot neh lagi nak layan ragam kamu lagi.. Sian umi kan? Memalam nak tido pon meragam. Umi pon nak mintak gosok belakang kamu pon merengek mintak gosok. Tetibe kakak pon xmemasal merengek mintak gosok. Abi de tangan 2 je anak-anak.. ;)
Sian umi sian abi..huhu! Esok xmemasal abi gosok umi pakai kaki.. kan sadis tuh! tolong ye sayang-sayang umi.. jangan meragam lelebeyh.. meragam sket-sket dahlah sayang. Belajar berdikari tu kan bagus.. Bagu untuk kamu dan jugak bagus untuk umi..eh! yeke????

**happy family**

**happy family**