Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 30, 2012

3majlis serentak pada 31 ogos 2012 =)

Assalammualaikum =)

Cadangan asal aku nak wat open house raya tahun ni skali dgn majlis beday si kecit tomey. Tapi tetibe perancangan berubah last minit bile mr.huB beria - ia nak buat 31 Ogos 2012.. huh! xke last minute namanye tu..esok je pun dah 31hb.. sabar jelah. Lagipon beday si kecit tomey lom tiba lagi pon 31hb tu.. sbb aku klu leh biar lah skali xyah berpening - pening kemudian hari.. tp mcm mr.huB kate..ape de hal klu potong kek awal 2-3hari ponggg.. aduiyaiiii de je jwpnye!

oklah..oklahhh!! dah nak sgt wat 31 Ogos tu aku cdang terus collect sikit sorang sbb nak wat tahlil utk arwah abang yang paling aku syg skali.. Razain Bin Sulaiman yang meninggal pada 31 Ogos 1998. Terasa rindu sgt pada Alang! Nenek pon nak joint skali wat tahlil utk arwah atok kesayangan aku. Bahusin Bin Ali Kabri dlm kenangan! Makanya 3majlis serentak esok hari..

KENDURI TAHLIL
&
OPEN HOUSE 2012
&
YAYA's BIRTHDAY CELEBRATION

hehehe..bab - bab jimat ni mmg leh bg kat aku.! aku mmg suke.. Jimat ke kedekut? ntah.. klu JIMAT dah tentu melambak duit aku kan..haha!
awal2 lg dah ckp ngan share - share partner iaitu my ABAH,my NENEK,my CIK ANA..

  1. share hanya kuar wang mengikut bajet yg dah ditetapkan..! skali kuar je..cukup xcukup itu je bajet.. jgn ade yg terlebih/terkurang keluar.. sbbnye ni persetujuan bersame. same2 nk buat tahlil..same2 nak jemput tetamu memasing makanya kena adil. duit ni bkn leh wat main! betul x? sbb duit leh jd putus sedara..kan? xmo nnt abes majlis de yang xpuas ati sbb kena kuar duit lebih.. fullstop!
  2. masak xmo PELBAGAI jenis tapi biar BANYAK! cadangan menu adalah makan nasik berlauk kekampungan gitu..yelah rasenye kebanyakan tetamu kami pon rasenye orang2 asal kampung gak kot..xde rsenye dikalangan meraka asalnye LUAR NEGARA..haha
    share partner len sume dah bersetuju cuma abah je de pendapat len. Katanye ni ari raya! kita nak wat open house bukan wat kenduri semata2.. xkn mkn nasik je.! nak gak ade mee2 ke, makanan2 len ke.. ok!ok! aku setuju pendapat abah. bertelagah gak memula emak ngan abah..haha..sbb xnk emak dan abah bergaduh manja aku pon ckplah.. jgn riso incik abah! chef kite iaitu mr.huB aku anytime leh msk setakat mee/bihun sup tu. mungkin abah segan kot ngan kawan2 dia.. dan kemungkinan besar esok akan ade menu selain nasik ulam - ulaman ye para tetamu! Tapi jgn harap sgt ye.. kot2 xde kang kecewa lak kamu dtg kena mkn nasik putih je..
  3. itu jelah kot pesanan penaja..! haha   Lain - lain lom pikir! sbb tetibe last minit ni aku nk kena pikir kek arijadi si kecit tomey lah.. Gift nak bg kat tetamu - tetamu cilik lah.. yang tu sume xtermasuk langsung dlm bajet yang telah ditetapkan. Nmpknye aku yang dah terLARI bajet. tulah nak sgt wat skali.. padan muka aku! xpelah sekurang - kurangnya letih skaligus. bayangkan lah klu esok - esok nak wat lak beday party si kecit tomey x ke sakit? asik - asik nak cuti.. sudahnye aku kena benti..lagi padan muka aku!
bagi aku majlis ni nanti setakat yang termampu cukuplah.. xde lah angan aku nak wat besar2an punye OPEN HOUSE.. saje - saje nak jamu tetamu makan2 di hari raya! Ade rezeki lebih esok - esok boleh lah aku wat besar2an punya!Kat sini awal - awal lah nak mintak maaf sekiranya ade terkurang di mata tetamu2 esok. ape yang aku nak semoga semuanya berada dlm keadaan seperti yang dirancang dan majlis esok dirahmati Allah S.W.T utk mengeratkan lagi hubungan yang sedia ada. Aminnnnnn!

sebenarnya kan letih betul tau bile rancang benda last minute ni! arini ni baru nak pikir msk ape esok! baru pikir brg ape nak dibeli! siapa nak masak! siapa nak gi beli barang! tapi disebabkan orang kuatnye pon hanya aku,mr.huB dan cik ana..makanya kami lah yang akan bertungkus - lumus bermula ptg ni! yelah xkan nak suh emak,abah ngan nenek lak pikir benda2 ni...balik je keje aku kena terus lari umah nenek nak bincang ape menu utk esok ngan cik ana sambil list barang nak di beli malam ni.. Barang - barang basah dan keirng mungkin akan kami beli di NSK mlm ni lepas tidur kan anak masing2..haha kenapa NSK? buat mase ni bagi aku NSK adalah tempat paling berbaloi - baloi utk aku shopping barang - barang dapur walaupon kdg2 terpakse bertolak bersempit. ade gak barang dia lebih mahal dari tempat bese! tp kite kena jadi pembeli yang bijak. dah tau mahal jgn beli! cari tempat len..tu pon nak bgtau!
lepas tu klu terpakse gi Pasar Borong mungkin akan terus singgah sebelum balik tu. tu pon klu ade brg yang nak xde di NSK!

esok sebelum mula masak..aku dan mr.huB kena pergi 2tempat iaitu Baker's Cottage kat Presint 8 tuk beli kek favourite si kecit tomey. xde lah secret recipe kan!hehe.. kek pon kecik2 je.. tuk tetamu - tetamu cilik je..mn yang agak2 dah berusia tlg nyanyi dah lah erk..hehe
dan kedai borong runcit di Sungai Tangkas..tah pe kebenda namanya aku pon xtau! nak beli jajan2 nak di isi dalam beg yang dah aku beli tuk bg gift kat tetamu - tetamu cilik nanti.. yang tua2 xkan nak makan jajan2 gula - gula bagai kot kan..haha

itu je perancangan wat mase ni! kepada yang nak dtg2 di alu - alukan ye! xde kad pon sy buat..hehe
di alamat
LOT 482 Rancangan Tanah Belia 
Kampung Limau Manis Sungai Merab
43000 Kajang
jam 4:30 - selesai

Tuesday, August 14, 2012

Boboy ke gegirl ????

As salam ...

Terasa lama betul xmerapu meraban kat belog sendiri.. Semua disebabkan alahan mengandung. Nak wat cenggane mmg tiap kali peknen pon alahan mmg teruk cenggitu! Terima jelah.. Nak jenguk belog sendiri mmg xlalu tapi ari2 je nak jenguk belog org len. =)

Arini kandungan aku dah cecah 17+ week.. Semalam baru wat monthly check up! Menyedihkan.. Setiap kali check up,berat badan pasti turun. Kandungan gula dan HB sume ok je.. Padahal ari2 pon mesti air manis..air suam mmg xlalu kat tekak kalau xsejuk. Obimin yg doc bagi mmg jarang skali jengah tekak melainkan klu esoknye de check up baru paksa telan juge! hehe

Aku agak mungkin sbb alahan yang terlampau kot buat berat badan aku turun. Tapi aku dah bagi jaminan kat doc check up yg lepas ni kompom berat aku xturun lagi sbb aku dah leh makan dgn JAYAnya..haha
Sebelum ni makan apa je pasti kuar balik..pastu pedas2 xmo! skang pedas ke masin ke manis ke sume pon lalu je.. abes le! pesanan doc jgn pas raye naik mendadak2 udah le.. sebulan 0.5kg sahaja! BAIK!!

Macam yang aku ckp,,aku dah lama xmerapu meraban kt belog aku ni..asik duk menjengah belog org len tanpa meninggalkan jejak pong! dan aku de terbaca satu belog someone ni..mcm best!
tajuk dia..MENGENAL JANTINA BAYI DI DALAM KANDUNGAN..hehe
macam tau2 je aku mmg nak sgt tau gender baby lam perut aku ni.. Yelah,sume ibu yg peknen pon pasti teringin nak tau bayi apa yg sedang dikandung kan? xkire le yg ke2 ke,yg ke3 ke,..
Macam aku yg peknen buat kali ketiga ni pon aku masih excited utk buat ujian imbasan.. tapi ramai kawan2 suggest mase kandungan 28-34week.. Lambatnye nak tggu!hehe
Sebenarnya xde lah mengharap sgt.. Xkisah pon boboy ke gegirl ke. Yang penting sihat walafiat je.. tapi lumrah manusia kot.. dah ade gegirl pasti nak boboy..hakhakhak
Macam yg korang2 tau.. ai dah ade 2 gegirl yang sgt comel kat umah tu =)
mau jugak merasa jage boboy..hehe (bukan mengharap tau,,ni DOA!) tulun le doa2kan jua yer!!

cara paling mudah nak tau gender baby adalah dgn scan..zaman canggih ni scan 4D leh nampak jelas sejelas2nya.. klu dulu2 je kot scan itam putih tu je yg xbape nak pasti.. katenye boboy kuarnya gegirl. dah xmemasal kuciwa!haha

ade orang dedolu men teka2..tengok perut dah leh tau gender baby.. Yeke? bolat pompuan le lonjong lelaki le.. kdg2 terbetul plak. mase yg 2nd baby dulu mr.huB pernah try teka. katenye perut aku lonjong,BOY! gi mana2 pong org tegur yg aku peknen baby boy. mmg smpai bersalin tu scan xnmpk gender. alih2 kuarnye gegirl..alhamdulillah sume sihat dan skang lasaknye kalah budak lelaki! =)

ade jugak orang2 teka melalui cara pemakanan lah,cara perwatakan kite lah. Tapi aku tertarik dgn satu info yg dikongsikan bloggers ni. korang yg peknen cam aku leh ler senyum simpul klu bace belog aku ni jika ada tanda2 berkaitan ngan kamu. aku tgh senyum ni! tapi kalau silap bukan salah aku ha! ini cuma suka2...


Tanda Anda Akan mendapat Bayi Lelaki :
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
  • Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala

    **tang hidung tampak lebih mekar tu aku xbape nak paham..korg rase idung aku mekar x time peknen ni..hahaha


     
    Tanda Anda Akan mendapat Bayi Perempuan :
    • Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
    • Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
    • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
    • Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
    • Bentuk perut condong ke arah atas
    • Perut tampak agak lonjong
    • Mengidam makanan manis
    • Sukakan buah-buahan
    • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
    • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
    • Mudah moody berbanding sebelumnya
    • Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil
    • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
    • Payudara kelihatan mengembang
    • Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur
    **tanda biru tu menunjukkan apa yg berkaitan dgn aku..muka ade sinyumm! haha~~
    sekali xbetul..melopong!
    Tapi apa pon sumenye aku berserah.. samada boboy ke gegirl ke yg penting bayi aku sihat walafiat. Apa pon pemberianNya aku terima dengan hati yang gembira dan akan aku jage amanah Allah S.W.T
     InsyaAllah =) 
     
 

**happy family**

**happy family**