Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 31, 2012

ayookkkkk tak tau!

As salam ...

kepala sudah pusing.. nak menjengah blog kawan kawan pon dah xlarat. lagi ler nak menaip bagai kan?
Memang x lah! kenapalah aku kalau peknen xmacam orang len. Rileks je kehulur kehilir! Aku ni dah mula rase loya loya pening pening lalat bagai. tapi belum muntah lagi lah..Yang tu memang awal awal lagi aku cuba elakkan. Sebab peritnye ya amat.. Jangan lah muntah!
Ok arini bukan nak cite pasal loya pasal muntah. Tapi nak cite hal si kakak sayang yang sangat sangat bijak. (anak aku mesti le aku yang puji,klu anak korang korang le puji)
Korang korang mase dedulu ingat x..?
Bile tibe waktu senja je mesti mak mak dah bising suh balik. Jangan main kat luar nanti kena sorok ngan antu nenen. Pastu bile makan nasik je,nasik xabes mesti mak mak/nenek nenek akan cakap kena abeskan kalau x nanti nasik tu nanges. Ade x? Kalau korang korang xde,aku xleh nak kate ape sebab mase zaman aku ade. Bile dah besar,dah leh berpikir baru ler tau tu sume taktik emak emak dan nenek nenek nak didik kita. Yelah bila xcakap wujudnye antu nenen tu memang xkan nampak le batang idung kalau xtiba waktu tidur. Zaman dulu mane de playstation/laptop/iPad bagai.. Yang ade sume mainan luar. Konda kondi,pondok pondok,polis sentri dan lain lain. Kalau xcakap nasik tu nanges memang sesajo je nasik tu ke tong sampah.padahal zaman dedulu dapat makan nasik ngan kicap pon dah cukup baik! bile cakap nasik nanges mau xmau terpakse gak abeskan nasik.susun le satu satu kat tepi pinggan. Huh..cite budak budak zaman dulu.
Dan arini..bile dah ade anak ni..kadang kadang disebabkan keadaan dibesarkan cenggitu secara automatiknya..care tu pon aku cuba praktikkan. padahal melambak buku Pa&Ma yang aku beli. Macam macam cara lain diajar. Tapi dah terbiasa kan?
Pada satu malam ...
Si kakak sayang de makan chocolate stick tu. Tamak kot! skali amik penuh digenggaman. Mase yang same aku masuk kete nak gi tapau lauk kat kedai area umah. Sebelum masuk kete si kakak sayang de tanye aku sesuatu.

si kakak sayang : umi,,kakak xnk ar ni.kakak buang ye?

umi : jangan buang. nanti dia nanges kalau kakak buang.

si kakak sayang : (diam terpaku)

umi : (dlm ati gelak sbb kunun2 berjaya tipu si kakak sayang)

si kakak sayang : ouhh..nnt dia nanges ye? xde mate pon mi. (sambil belek2 chocolate stick)
abes tu kakak kena makan smpai abes ke mi?

umi : memang lah xde mate. kakak xleh tgk mate dia.
makan kasi abes ye syg. =)

si kakak sayang : abes tu kalau kakak makan kena gigi kakak dia xnanges ke umi?

umi : (amik ko!) x lah..dia xnanges klu kena gigi. 
**padahal dah xtau nak jwb cemane!

si kakak sayang : cube umi makan (sambil sua ke mulut aku)

umi : (ngap ngup! terpakse telan sbb si anak dah sua ke mulut.)

si kakak sayang : ha tengok umi! dia suke gigi umi...

umi : (sekali terkena da~~aku nak kena dia,dia kena aku dulu)

si kakak sayang : kakak xleh buang ke umi?nnt dia nanges cari kakak erk?

umi : ye! (ngat dah abes)

tetibe datang nani nak nek kete..

si kakak sayang : nani,kakak xnk. nani tolong buangkan!

umi : (gelak guling guling)

pandai ko kan nak?? sbb takut menda alah tu nanges dan ganggu idup ko,ko suh nani buang supaya benda tu cari nani.so dia terselamat! ape punye bijak lah otak si kakak sayang ni. puas lah aku gelak ngan nani dgn perangai si kakak sayang ni. makin ari makin besar de je fe'el dia! ape pon umi sayang sangat kat kamu.. ummmuah!

Wednesday, May 16, 2012

Alhamdulillah sekali lagi..rezeki tahun 2012 =)

As salam =)

Arini mood hepi sesangat..sepatutnye 14hb lepas sy period. Tapi lewat terus beli ubat induce period. Induce period ni ubat turun darah. Staff farmasi tu de kate "akak kena check dulu ye?klu de dua line xleh mkn ubat nie." so,aku beli lah jugak pregnancy test! 1st check satu line je naik..tetibe 2minit pastu line kedua naik slow tp kabur..
duk menung jap lam bilik air sbb sebelum ni xpernah jd cenggitu. mr.huB kate xyah mkn ubat dulu. Esok gi farmasi lagi beli pregnancy test try check pas bgn tido pg sok nye lak.. dan pic di atas adalah result pg td. Still dua line.!Alhamdulillah rupenye sy mmg positif pregnant. Syukur!
Tapi kan bile tgk muka si kecit tomey tetibe jatuh sian..

mr.huB suka sakat dia..kadang2 smpai marah2 si kecit tomey tu. =)

abi : yaya..nak baby x?
si kecit tomey : nanak!
abi : yaya nak baby??
si kecit tomey : nanakkkkkkkk!
abi : yaya nak baby kan?
si kecit tomey : nanakkkkkkkkkkk ar.nak te'!
**te' adalah panggilan manja nenen umi =)

adik a.k.a baby a.k.a bambampatpat a.k.a anje a.k.a ayang dll !
percayalah syg anak2 umi kakak dan adik..walau umi de baby sepuluh pon kamu yg no1 dan no 2 tetap kesayangan umi jugak. xde lebih xde kurang. 
Umi syg semua...si kakak syg ade! si kecit tomey ade! yg lam perut ni nnt nak panggil ape erk?huhu

Kuantan,Pahang Darul Makmur

As salam ..

Maaf lah ye readers dan silent readers.. Lama xupdate! busy ngan bisnes sy. Busy ngan bisnes mr.huB. Busy ngan anak2. Busy ngan keje. Tapi alhamdulillah sebab sume pon punca rezeki saya. =)
Dalam busy busy pon,sempat gak bercuti bersama family tercinta. Dengan rezeki yg diberiNya dapat lah jugak berkongsi dengan emak abah tercinta dan juga anak anak..

27-29 April 2012
**maapkan saye kengkawan. dah nak sebulan pon baru ade hati mau update?


Kuantan,Pahang darul Makmur adalah tempat destinasi pilihan. Kenapa Kuantan? ~~xde jawapan~~
Tu kena tanye mr.huB..hehe (mengimbas kenangan lama kott!)
Sikit punye lama lah aku xjejak kaki kat Kuantan ni. Last aku de kat Kuantan lepas abis study tahun 2007 dedulu =)
lepas je abis study angkat barang balik ki il xjejak jejak lagi dah tempat jatuh aku selama 4thn study dedulu. Sangat banyak kenangan yang menggamit memori mase aku datang balik kuantan baru ni.
Tapi mmg banyak beza 2007 dgn 2012 skang ni. tempoh 5thn aku xdtg dah macam macam bangunan yang membangun. Dedulu hanya nak harap Megamall,Kuantan Prade dan Mydin je..hehe
Skang dah de EC Mall..macam macam ada~~ orang Ki il pon dah xleh nak belagak dah skang. Ape je yang xde? ape yang de kat Ki il kat Kuantan pon dah ade skang! Pepagi pon dorang dah boleh bekpes Big Apple kat EC Mall..hihi
Hotel plak xyah ckp lah kan..membangun pesat cam cendawan tumbuh. Aku ni jenis cepat panik. Aku kalau leh nak booked awal awal hotel tapi mr.huB cakap xyah sebab dia nak tengok dulu baru amik.takut takut booked jap lagi service xbagus. Pilihan nak yg de kolam tapi dekat area bandar. Memang sampai sampai Kuantan lebih kurang jam 9mlm tu terus menuju Shahzan Inn tapi sume bilik pon penuh. Kecewa!


Tetibe teringat de sorang member kate Hotel GreenLeaf yang dulu orang kenal dengan nama Pacific Hotel pon ok. Try terjah =)

Dan alhamdulillah sebab hotel pon tengok terbaik sbb mungkin baru renovate. bile masuk bilik pon ok! lega dan puas ati lah. Nak kate terbaik sangat tu x lah. Sebab satu xbest,,bilik dah sangat ok. Aircond superb! Kebersihan bilik pon tiptop..cuma bilik air je de bau masam sikit..Mungkin kain tirai tu kot. Dan sebab kedua adalah berdekatan dengan jalan dan bunyi bising kenderaan lalu lalang memang sangat kuat mengganggu tidur. Tapi kalau dah tidur macam hape,,xheran lah kot. Lagipon Kuantan pon dah macam Ki il.orang sane pon 24h berjaga kot!
Niat ati nak jumpa dengan kawan kawan lama yang lepas study terus menetap kat Kuantan. Tapi bile kol dah balik kampung lak..bercuti sekejap..Ouh Dewi,,i miss u a lot.! Sume pon dah jadi ibu skang. Kan best kalau dapat jumpe kamu. Dan hanya dapat jumpe Wan yang banyak bantu mase aku study dulu. Mekaseh erk geng sbb dari dulu smpai skang pon jadi kawan saya! =)
Sesekali dapat bercuti memang best le an an? Nak bercuti slalu kena tunggu benti keje jadi surirumah sepenuh mase lah an? Moga moga menjadi kenyataan.. =)
Mase makan adalah yang paling best. Bawak emak abah dan anak anak termasuk kawan kawan Kuantan,Wan sekuarge dan Boy sekuarge makan di Tanjung Lumpur. Perghhh sangat hebat! Kat area uamh aku memang xkan dapat harga macam aku makan kat sane. Ikan siakap 3 ekor,Sup Rusa,sotong goreng 2 pinggan, dan macam macam lagi smpai penuh satu table hanya RM200++..giler! 4 kuarge leh lantak smpai muntah. Kalau lah kat sini de kedai harga berpatutan cenggitu memang ari2 aku dtg makan.xyah masak! Sampai lepas je aku bayar abah terkejut bile mr.huB cakap harga hanya RM200++..mekaseh lah erk tuan kedai.

Lepas kekenyangan antar emak dan abah balik hotel selesai tidurkan anak anak mase utk si ummi dan si abi berlagak bujang. =)
Pusing pusing keliling Kuantan,lepak di Benteng dan karoke di KTV tah ape nama aku pon xingat. Mengimbas kenangan lama.. memang seronok bile sesekali cenggitu. Anak kalau dah dapat tidur dalam aircond memang xsedar ape lah an an? Memang berjimba abis lah mak apak dia an an an?
kul 5 baru teringat balik bilik =) **bukan selalu pon
Pepagi cari bekpes sampai Ke Shahputra College..lagilah menggamit kenangan. Kawan kawan seangkatan..Saye merindui kamu sume..sume skali! xde yg tertinggal pon. Maaf jika saye ade silap langkah satu ketika dulu tapi saye betul betul merindui memori bersame kamu.Semoga kamu semua sentiasa dilindungiNya.. =)
Lepas bekpes terus bergegas naik Kemaman Terengganu. Niat hanya satu! Nak beli telur penyu. Sampai je memang itu je dibelinya.Xde teringat orang rumah pon nak beli kan keropok ke ape ke..haha

Tau tekak dia je..ape pon xboleh! Sebelum balik Kuantan berenti makan kat satu gerai yang agak sedih.Berdekatan dengan masjid..de je gerai gerai lain tapi xtau nape gerai Pontianak tu jugak yang kami masuk...dekat je dengan kedai Najwa Ikan Bakar..kepada sesape jgn singgah kedai tu. Memang cekik darah abis. Makan tgh ari je pun kena ketuk smpai RM70++..Lebih baik aku makan restoren lah beb.
ni le kedai "PONTIANAK" tu

Singgah Cherating sebab nak puaskan ati si kakak sayang dan si kecit tomey. Janji kunun kunun nak melepak kat Gambang Beach Resort..tapi bile tengok orang yang macam sardin memang x lah kan aku nak gi. Penuh orang..time cuti ke? xjugak! tp budak kecik an? Janji dapat mandi sudah. Wan sekuarge memang dah sedia menanti kat Cherating. Berseronok lah kamu anak anak.
Tapi memang seyes,,Kuantan sekarang sangat best berbanding dulu. Sume pon boleh dapat kat sane. Kirenye Kuantan ni Ki il bagi Pahang lah.
Kepada sesape yang nak bercuti di Kuantan anda pasti xkan merasa rugi..makan dia memang terbaik kat sane! Puas ati... =)




**happy family**

**happy family**