Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, February 15, 2012

sbb lame x mengupdate... !

As salam ...

wOw..lame tol rasenye xmenaip di blog sendiri..tu lah padahnye! org lain ade blog,aku pon nak ade gak! xmo kalah..tp masih sedar diri lagi bile mane sedar bahawa blog aku xseGAH blog org yg ade name di persada blog..hihi! Persada blog katenyer! ape-ape je lah kiah...

sebenarnye aku mmg ade jerw mase nak mengupdate cite2 baru wlupon citer hanya citer yg menyimpan seribu kenangan wat aku sendiri..!cume sejak kebelakangan nie dgn dtgnye mslh kesihatan buatkan waktu tue terbatas..dan terpakse membatalkan niat nak bercerita..!

teringat citer2 mak mase zaman dulu-dulu.. Doktor xseramai mase zaman kite nie. Makanan pon xsehebat zaman kite nie. Kalau sakit kebarangkalian nak jumpe doktor amatlah sikit..sbbnya bukan sbb xpercaya doktor..tp sbb xmampu.. Makan lak xmcm la ni..kais pg makan pg,kais ptg makan ptg! ape yg ade jerw..ade ubi kayu mkn lah ubi kayu pagi petang siang malam..ade ikan masin,makan lerw ikan masin pagi petang siang malam..tu pon mujur de ikan masin kot!hehe
cer tgk zaman kite skang..nak makan pon kena berjaga2.!xleh salah makan..silap makan jumpe doktor ler gamaknye..tu kalau si tua..!klu anak2 lagi lerw harus berjaga2..mana punca pon dah xtaw..rasenye kalau yang ade anak2 tue mesti taw kan..dah puas berjage2 nye..tapi kalau Allah dah nak bg sakit tue xkire lerw antar pengasuh ke idak ke tetap juga lah sakitnye..tol x?

yg menambah kerisauan si ibu sejak 2 menjak nie..! ROTAVIRUS yg sedang berleluasa di negeri Perak..mengikut siasatan punce virus nie merebak adalah AIR..ouuhh!xcukup bersih ke air yg sedang kite guna ni?tue di Perak,,abis pe name lak yg sedang melanda kawasan kami nie? KAJANG & PUTRAJAYA.. virus nie menyerang kanak2 berusia bawah 12tahun.. kes nie sebenarnye dah berleluasa di semua tempat kot! penyakit yang juga dikenali sbg AGE.. iaitu kanak2 yg mengalami demam diikuti muntah2 dan cirit-birit..! peringatan tuk ibu2 di luar sane.. jgn ambil mudah jika anak2 mengalami muntah2 dan cirit-birit nie..mmg kiter nampak mereka sihat seperti biasa cuma muntah dan cirit-birit sekali-sekala tapi jgn biarkan ianya berlarutan kerana muntah2 dan cirit-birit boleh mengakibatkan air kurang dalam darah & badan menyebabkan anak2 lemah xberdaya..

bercerita mengikut pengalaman sendiri yang dah aku lalui iaitu bermalam di hospital Kajang 4hari 3malam..pada mulanye,,si kecit tomey hanya demam biasa start ari sabtu..! aku adalah slh seorang ibu yg mudah panik..bile anak demam xde mau tunggu 3-4 ari baru bwk klinik.. Keesokan ari trus bawak si kecit tomey private klinik..cuma diberi ubat demam memandangkan si kecit tomey xde selsema&batuk..jauh sekali muntah2 dan cirit-birit.. Balik umah bagi makan ubat panas bdn pon kurang..! esoknye sihat seperti biasa..
Ari selasa 7/02/2012,,kami sekeluarge terima jemputan ulangtahun cucu kepada kawan baik emak.. Ikutkan jugak kehendak emak memandangkan si kecit tomey xdemam lagi.. sebelum pergi tue,si kecit tomey ade menyusu badan..perasan sejak demam ari tu si kecit tomey xnk langsung menyusu botol.. bercantik2 nk ke majlis ari jadi sesudah BF tiba-tiba si kecit tomey muntah susu mengeluarkan balik susu badan yg diminumnya sebentar tadi dlm kadar yg sgt sedikit..mujur sempat lapik dgn kain tuala..kalau x,,mmg abes kena baju cantik..hehe
dan skali lg kejadian berlaku di majlis arijadi ..sedang tetamu enak menjamu selera si kecit tomey muntah makanan yg baru masuk ke tekak kecil nya..kasihan!aku sedapkan ati ,, mungkin de lekat sumthing kt tekak baby td nie..sbb aku nmpk si kecit tomey sdg menjamah kacang kuda yg de rse2 pedas sket..mungkin tekak dia xselesa..muntah kali nie mmg abes baju cantik.. makanye,,laju2 aku,emak & mr.huB makan pastu mintak diri nak balik..niat ati nak trus ke klinik tp si kecit dah xberbaju hanya berlapikkan sehelai towel pinjam dari tuan rumah makanye keputusan dibuat..balik umah dulu,tgk perkembangan si kecit cemane..
Keesokannya 08/02/2012.. aku dah puas cuti seminggu memulakan ari bekerja dgn ati risau meninggalkan anak yg xsihat..tp masih bersyukur sbb si kakak syg & si kecit tomey dibawah jagaan emak tersyg aku sepenuhnya..kebetulan pule mr.huB baru mula cuti..bolehlah tgk2 kan anak2 kt umah emak..sesekali aku tepon emak nk taw perkembangan si kecit tomey.. emak kate lom ade tande dia xsihat sbb dia aktif seperti biasa.. muntah2 pon dah xde..! aku pon tarik nafas lega..tetibe teringat anak sorang kwn admit wad Putrajaya.. Darwisy pon emak yg jage.! Aku amik keputusan try kol emak apak awisy sbb nak taw pe kesahnye..
terkejut bile mak apak awisy bgtaw tande2 yg awisy alami juge berlaku pada si kecit tomey.. menurut apak awisy,,kat hospital Putrajay pon ramai sgt budak dah admit wad sbb punca yg sme... nasihat emak awisy,suh aku bwk si kecit tomey jumpe doktor kerajaan tuk wat pemeriksaan terperinci..gile x takuat ko!
trus lelaju kol mr.huB suh bawak anak dtg opis aku kat Kajang..dah kebetulan bersebelahan ngan hospital Kajang trus g wad kecemasan..menurut kate kawan sepejabat,,hospital Kajang selalunye bagi keutamaan pd kanak2 dan warga emas..maknenye xyah tunggu lama..yes!! credit to Hospital Kajang..sbb dah bese dgr rungutan patient2 yg duk area Putrajaya dan pernah mengalami tggu berjam2..cuba paham!mungkin penyakit yg tggu berjam2 nie xbape nak serius kot..tp kat board lekat kat tempat menunggu tue terang2 tulis bagi keutamaan pd kanak2 dan warga emas yg memerlukan..dan beberapa lagi kes yg diutamakan..tapi?...
jumpe2 doktor,si kecit tomey trus diminta ambil darah tuk memastikan masalah sbnr..pas amik darah tue kena masuk air..air ke ape erk?xtaw.. smpai tertido2 si kecit tomey.. emak,mr.huB & si kakak syg xtaw citer menunggu kat luar..sowi! Sesudah dpt result darah,doktor jumpe aku bgtaw yg si kecit tomey terpaksa ditahan di wad tuk pemerhatian sbb result darah si kecit tomey mendapati air dah kurang dlm darah dia..aku yg dgr trus cam lemah jerw wlupon keputusan xlerw seserius mn..tp hati si ibu..!bermulalah episod bermlm di wad start 8hb tue.. sedih bile tgk anak sekecil najla dicucuk2 dgn jarum tuk amik darah & masuk air.. ouhhh!aku pon nak nanges ok tp cover depan doktor & nurse... kena kuat!

masuk2 wad,,baru aku tau..yg kes AGE nie adalah kes dimana bilik wad perlu diasingkan. aku de tanye dgn doktor samada penyakit nie berjangkit/x..dan doktor kate ade kemungkinan tuk berjangkit.. tapi aku bangga sbb dalam ramai2 budak kat bilik AGE tue si kecit tomey antara kanak2 yg tabah.. xbyk meragam & menangis..cume menangis klu mood tdo dia dah mai jerw.. klu dia dah nak tido jgn ade doktor atau nurse dtg dekat mmg dia nanges..klu xngantuk dia sgt ok!dtg lah nak cucuk ke,nak check ke..muka sgt slumber..!xtakut hokey..klu kebanyakan anak2 yg len doktor mai katil jerw trus lalak2...kasihan! yg kelakar sgt de sorg anak depan katil si kecit tomey,,aiman. asal doktor/nurse dtg jer trus nanges siap sebut.. "nak dO..nak dO"
hahaha..comel sgt!trus nak tido.. miss u aiman!

selama 4ari dlm wad AGE tue aku leh tgk bersilih ganti budak masuk kuar wad..sedih sgt! dan Alhamdulillah ari ke-4 tue si kecit tomey dibenarkan pulang sbb doktor tgk dia pon dah ok. dah xde muntah2 lagi..dah xde berak2 lagi..makan pon dah mau!cume susu botol jerw yg dia tolak mentah2..xpe!selagi terdaya ummi akan susukan kamu syg!dan kebetulan ari yg same aiman jugak dibenarkan pulang...alhamdulillah!lagipon dah xsanggup tgk mr.huB berulang-alik dari putrajaya ke kajang semata2 antar pampers..semata2 antar baju..semata2 nk jenguk anak & bini..xkire pg,ptg,mlm,tgh mlm...sian abi.!sian umi gak..
xsihat mau tido je keje nye..
lemah badan kot!

dah sihat xmau duduk dalam kurungan..
melalak mintak turun..! =)

dan arini..si kecit tomey dah beransur sihat..alhamdulillah. Semoga dgn ujian yg Engkau berikan ini memberi kekuatan kepada aku sekeluarge menerima ujianMu Ya Allah dan semoga dgn pengalaman yg kami lalui ini memberi kesihatan berganda buat anak2 ku..amin!

2 comments:

diarinadiaa said...

alolo!!cian nye najla..aritu adam pun cirit birit,muntah2..2 3 hari gak la..tapi kita gi klinik je...and pantau dia kat rumah..alhamdulillah da ok..nasib adam jenis minum air masak banyak,walaupun time tu susah nak makan... risau kan!!!! alhamdulillah najla pun da sehat..:')

mrS May said...

tu ar...cian sgt! xsanggup tgk rasenye..tapi nak baiknye pasal redho je lah..alhamdulillah najla pon dah ok..mmg kena bagi minum air msk byk sket jgn kekurangan air dlm badan..hope pasni kite dihindar dari segala penyakit..amin!

Post a Comment

**happy family**

**happy family**