Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, April 10, 2011

baby tecit lagi!!!

As slm....

ari cuti adalah ari bersantai2 aku bersama kedua2 orang puteri terchenta ku itu..he3
tiap kali ri cuti aku mesti kena layan karenah si kakak syg dan si kecit tomey yang secara tetib
e ragam nyer len dari ari bese..tapi xkisah.mayB dorang pown paham ri senin hingga ri jumaat ari letih ummi sbb ari bangun awal pagi..ri sabtu dan ari ahad adalah ari bersenang-lenang di rumah.
makanya ari sabtu dan ahad jerw ar ari mereka nak wat perangai sket kn??pe de hal???
layankan saje sudah!!!tapi kadang2 nek gak temperature ummi bile dibuli sesajorkk kan??
pempaham sudeyhhh..penat sbnrnyer jadi surirumah nie walau xsepenuh mase..tapi penat cenggane pown bile tgk muka anak2 ilang letih trus tukar jadi hepi senantiasa..
si kakak syg tiap kali de kelapangan di ari sabtu&ahad mesti nak kena layan dia mandi kolam depan umah...mase tue ar aku bertungkus-lumus bukak kolam express dia..masukkan air..suap mkn kat ctu..tunggu dia bermandi-manda..xkn nak biar dia mandi sengsorang
posing tatap ada~~

mandi xde 5-10minit...mau2 setengah jam!sebbek ar aku nie ummi yg penyabar..he3
dah siap mandi nak buang air dlm kolam..sidai kolam bg kering..pastu bising2 suh mr.huB gulung2 kolam tue balik masuk kotak aku pandai bukak jer..gulung balik xpandai sbb sok2 kompom nak pakai lagi..xkan nk pakai buang lak kan?ari sabtu pakai ari ahad buang.sabtu depan nak pakai beli baru,,,kopak!

sebbek xnmpak T_T

dah puas berendam sakan dlm kolam tibe mase layan si kakak syg tgk tb lak..dari channel 612,613,614,615..pasang dvd lak..dari ngangkung,hantu kak limah,zoo dan tah ape2 lagi dvd yg dia suker..sume ikut suker dia jerw..suker ummi xde saper nak kisah..wawawawa
dah tue susu lak tah bape botol sehari pown xtaw..sekijap2 susu,,sekijap2 susu..padahal baru abeshh sebotol dah mntak susu lagi..tue karenah si kakak syg..
si kecit tomey lak klu sabtu&ahad jerw kompom trus xpandai isap puting botol..yg dia taw puting T_T ummi jerw...klu dah xreti isap botol makanye xde kije len ar ummi leh buat selain dari biar jerw dia bergantungan selama mana dia nak..dah tdo baru ummi leh bangun wat kije len..kalu x,,mau dia nyanyi lagu xberirama..layan kan sajorkk jugak!klu dgn ummi kan men payah nak suap mam ubat...berpusing2 tgn aku nak membelit si kecit tomey nak suap ubat..tapi len lak citer ngan nani dia..mak aku kate xde ar ssh mn..bese2 jerw!aduyai..
kena lak klu si kakak syg tgh bermandi2an dlm kolam tue kena ar aku ngankut juge si kecit tomey bwk kat luar sbb xkn nk biar dlm umah sengsorang kan??bile dia tgk si kakak syg mandi2 dgn syoknyer..si kecit tomey terlompat2 ar mntak aku masukkan dia juge ke dlm kolam tue..
xsemena2 td si kakak syg a.k.a org planet baru bljr bahasa bumi berckp..
"xleh ar,,babykan tecik agi..."

baby geget jari tgk kakak mandi kolam..sian

baby xkire..nak jugak2!

sian kat beby..sume beby xleh wat..alasan si kakak syg..baby tecik agi!!mcm dia dah bsr sgt!
ha3...tue lah gelagat 2 org puteri kesayangan aku...ade2 jerw!tapi demi nak puaskan ati si kecit tomey aku masukkan jugak dia kat kolam ngan kakak dia..ha!!kan men suke lagi dia ko!!
melompat2 siap renang2 lagi.,,lagak cam org dah besor padahal baru 7bln tue...
hailah anak~~~~

Saturday, April 9, 2011

ba'ok yg mengada2


As slm...

kelian nak taw kat umah mak aku de sekor kucing gomok yg sgt ar pemalas cam garfield..
asalnyer adik jumpe kat pat kije dia dulu..2-3ari tgk dulu,,dah 4-5ari masih lagi duk melangok kat pat kije dia tapi xde tuan yg ngaku kucing tue mereka punyer,adik yg kunun2 bek ati mengangkut itu kucing dan bawak pulang kerumah..memula tgk mmg aku suke juge,,ye ar dolu2 aku kan pencinta kucing..tapi sejak kejadian yg berlaku pada papai kesayangan aku dolu2,aku jd trauma nak syg kat kucing len...1st time tgk ba'ok dulu aku hepi sgt sbb dia sejibik cam papai...
nama saye jeba'ok

warna oren,ekor kembang,kaki pendek2,telinga panjang,misai panjang,len dari kucing len..
memula smpai dulu name dia bob...sbb dia gomok.alih2 sbb peberet dia menggeget org satu ari tue abg ipar aku panggil dia jeba'ok..si kakak syg dgr trus ikut panggil..tp sebutan si kakak syg dh jadi ba'ok..smpai skang lekat ar nama dia ba'ok...
ba'ok ni kan xleh tension kowt..agak2 xkena tempat tersentuh mulalah nak menggeget org..
gigi dah lah mcm rimau lapo..kuku plak cam pontianak gamaknyer...
satu ari tue aku sefamily bermalam umah mak..aku klu bermalam umah mak suke tdo kat ruang tamu jerw sbb besor dan anak2 aku leh guling sesuker ati mereka..dan tiap kali tdo umah mak mmg aku akan on aircond sbb umah mak panas dia len mcm.si ba'ok ni lak,,pantang org on aircond..dia pown mulalah mencari tempat beradu yg paling selesa katanyer...klu x on aircond cam cacing kepanasan dia..guling kiri,guling kanan..serba xkena!
cari2 tempat beshhh nak landing

dah dpt port bek tuk beradu

malam tue aku sefamily dah standby nak tdo tetibe dia leh lompat atas pale anak aku..

sorg lagi dak tecit xleh tdo xde aircond

sipi2 lagi nak kena..mengamuk sakan ar mr.huB..dgn garangnyer mr.huB nak ar angkat dia antor tdo luar..xmemasal dibenamnyer kuku dia kat leher mr.huB..ha!!ko..cari nahas si ba'ok itu kn?
mr.huB ngamok trus amik penyapu..kiri penyapu lidi,kanan penyapu bese tue..sampai 2 ko!
pandai lak si ba'ok tue cari tempat sembunyi..kat tepi pintu bilik adik de bakul kain kotor..tul2 kat tepi tue dia nyorok..mr.huB yg dah ngamuk bagai kena sampuk dek syaitannirrojim tue memekik cari ba'ok..aku ckp jerw xnmpk pdhal dah taw mn duduknyer..xsmpai at tgk dia kena belasah...ha3!taw ko takut yer ba'ok...?
trus aku suh adik bawak kucing kesayangan dia masuk bilik sebelum kena rejam ngan org yg kena sampuk syaitan itu...ha3..siyes aku xpernah tgk mr.huB segarang itu..selama ni bkn men syg dia kat kucing tetibe mlm tue bkn men marahnye dia kat ba'ok.,ropenyer dlm juge si ba'ok tue benam kuku kat leher mr.huB..patut ar dia marah sgt..ko pown satu ar ba'ok..cakar sket2 sudah...kang kena potong kuku baru taw..
tu ar prangai ngada2 si ba'ok...suker tdo dlm aircond,,mkn plak xmo nasik gaul2 nie..xmain!
nk makanan special dia jerw..makanan kocing tue..sebulan tah bape peket lantaknyer..
mcm ar best sgt...belanja mkn dia jerw lebih lagi pada org..lebeyh sudah!
dlm umah dia lah raja..jgn de kucing len yg masuk umah..takat depan pintu jerw leh jenguk..depan pintu de guard xbertauliah..jgn harap leh masuk umah..awal2 dah kena sergah ngan si ba'ok..dia jer yg leh duk dlm umah..padahal dia tu menumpang pown xsedar..xsadar di untung ko ni ba'ok..dasar anak pungut!!he3 emosi sudah~~

2bulan awal potong kek..kes jeles besday abi!!

As slm...

mcm2 tol karenah anak sulung aku nie...sejak dah pandai bercakap.. mak kater org planet baru bljr ckp bahasa bumimase besday mr.huB tue de aku record video bg dia tgk..kes dengki tgk mr.huB potong kek trus melalak berhari2 mntk dibelikan kek juge...pergghhhh.
sebbek ar anak,,mau xmau ikutkan jugak kehendak dia tue..ye ar.rege kek pown bkn cecah ribu riban kn?pe ar slhnyer klu tue yg leh wat dia hepi..ptg semlm pas balik kije aku ngan mr.huB bwk si kecit tomey gi klinik sbb batuk+selsema dia xbaik2 lagi..kebetulan lak sebelah klinik yg aku gi tue de kedai kek...trus amek kek yg de pic2 Ben10 trus bayor..mase tue si kakak syg duk tggu dlm kete ngan nani dia...masuk2 kete trus jerit gumbira sbb dpt pe yg diinginkan...

sampei2 rumah tros nak tiup lilin katenyer...Ya Ampun nak oiiii~~
lom ri jd kamu lagi dh dpt tiup2 lilin..bagusnyer!!tapi aku ikutkan juge sbb aku hepi tgk dia hepi cenggitu..aku psg lilin pastu dia tiup lilin2 tue...xsempat2 nak tggu bulan6 erk syg??
hurm,,,,tu lah gayanye bile dah ade anak nie...ikutkan sajork~~
dah dpt tiup lilin tue nak potong sendiri pule..tetibe ati aku tersentuh...
cepat sungguh anak aku nie membesar...satahun 2thn tetibe dah besar..xlame lg dah besar jd anak dara lak..ish3
nape ar cepat sgt mase tue berlalu?kdg2 aku rase lom puas lagi dodoikan tdo dia,,tetibe dah besar..sedeyh beb!!mase dia tgh potong kek tue de insiden kelakar berlaku..
tetibe si kakak syg bersore..
"ummi,,,nak bakok"
puas aku pk..bakok tue menatang perw?aku pown tnye dia pe benda bakok tue..
kelian nak taw dia jwb perw??
"pat tak ket nie ar....ucop nak ni"
ucop tue bdk yg kakak jge ...owhh!!bakok tue ropenyer mangkuk...mangkuk tol ar~~
ha3..tu ar yg mak aku kate org planet baru bljr ckp bahasa bumi....
hai lah anak....kamulah penawar duka ummi ....ummi nak kamu taw..ummi sgt sygkan kamu hingga akhir hayat ummi...

Thursday, April 7, 2011

jengjalan keliling putrajaya nek bas di ari jd

As slm...

suke aku ar kn satu ari 5-6 entri kn?kui3..masuk2 dh kena pom ngan aku kn??jgn bosan bace jln idop aku sudah lah erk?pas kejadian ptg tue,lam kui 7pm gtu mr.huB kol aku suh amik dia balik kije kui 9pm..balik awal katenyer,,,aku sampei alamanda lom kui 9 aku tgk mr.huB dan melangok kat luar bowling..kena baling telor juge katenyer...seb xde bau.dah cuci kate mr.huB!
ye ar tue....baru kuar dr alamanda tetibe aku dpt idea tah besh ke idak bg mr.huB..
aku ajak jengjln nek bas ngan abah..tok pengetahuan bg org2 yg xtaw..my abah keje ngan nadi putra..syarikat pengangkutan awam kat putrajaya tue..pilot bas...makanya aku beruntung sbb leh nek bas free jln keliling putrajaya bape lama aku nak..ko boleh???kui3
aku pon kol my abah...
aku : abah,ktner??
abah : kat park&ride..nper?
aku : nak nek bas...
abah : meh ar dtg cnie..9.15 kang nak jln dh
aku : ok...ondeway.
sampei2 park&ride si kakak syg dh jerit2 nak nek bas...punyerlah berduyun2 bas aku tgk..melambak2 kat park&ride tue..kat jln2 area putrajaya xyah ckp ar bas..bersepah2.
yg peliknyer nape masih de org ckp putrajaya xde bas??pdhal my abah kate satu hari nk dpt sales rm lebih rm50 pown payah...mmg xdpt langsung nak byr gaji pekerja..sebbek bwh tanggungan perbadanan..kalu syarikat persendirian aku rase lame dah lingkup..
aku hagak ar kn?org2 putrajaya nie sume kekaya ar kowt.de kenderaan sdiri dan xmo gunakan perkhidmatan awam.bg mereka sgt syok memandu di dlm putrajaya yg xpernah jammed trok cm kt KL nun..kn??jem sket2 tue bese ar kn pepagi hari.
lebih kurang sejam gak ar aku,mr.huB,emak.si kakak syg dan si kecit tomey berkampung dlm bas..pusing2 keliling putrajaya..sepanjang aku duk dlm bas tue xde sorang penumpang pown yg tahan bas tue..bas2 yg merayap2 dlm putrajaya tue dh macam kete peronda polis lak pusing jer wat rondaan cari kilometer yg dah ditetapkan.cukup kilometer balik depoh..cukup mase punch kad balik..cukup bulan cocok amik gaji...gaji lak manyak oooo!keje duk tekan myk jer..clash xyah pk sbb bas auto.aircond lagi..perghhh gile besh!
patut ar my abah susah sgt suh amik coti...sewonok kije ropenyer..punch jerw dtg dpt rm10.
opis ko ade??dah puas2 pusing kami pown balik ke rumah..anak2 aku jgn ckp ar ..
dpt nek bas sejuk cm cameron highland tue pe lg..tdolah gamaknyer...si kakak syg sewonok sgt dpt nek bas...

nota kaki : adiah dr abah tuk bie..bwk pusing2 satu putrajaya.hepi x??

suprise buat mr.huB

As slm...

semalaman aku memikirkan suprise per erk aku nak wat tuk mr.huB...mase kat opis tue macam2 agenda bermain kat pale hotak aku nie..ligat pusing pk idea paling besh nak bagi mr.huB rase teruja di ari jadi dia...tgh ari tue jugak sebelum balik kije aku ajak zura temankan aku gi Metro Kajang nak cari kek ngan beli adiah tuk mr.huB...aku juz nak wat suprise yg sesimple mungkin sbb cuma nk wat kat pat kije mr.huB..klu ngan family mayB ar yg terbaekk kn??
kek sgt senang tuk aku beli sbb gi2 jerw dlm metro tue de satu kedai kek yg bese aku beli roti time lunch..nama kek pown dah suprise makanya tanpa pandang kek len aku pown setuju bayar harga kek tue....TRIPLE SUPRISE~~

mungkinkah sesedap nama??ha3...pas bayar trus nek atas cari adiah lak...memula ckp ngan zura juz nak cari adiah sesimple mungkin..dolu2 mase berchenta dah bagi adiah mahal tapi sume xkekal lama..kali nie nak tgk adiah murah pandai jage x...ha3
motip???sbnrnyer budget sudah lari sbb dah sopping benda len..kui3!!
pusing punyer pusing aku terpandang satu cincin yg aku agak mesti mr.huB suke...
dats gurl yg serve aku tue aku hagak chindian sbb muka dia ala2 malay sket tp ckp cina...
sgt sbr melayan karenah aku yg byk songeh dlm memilih sesuatu brg..thanks ya amoii
aku : leh tgk itu cincin??
promoter : yg ini mmg cantiklah amoi...design nie baru. tepi dia ada ukir ma~~baru smpai
aku : tgk yg itu plak ar..sy xsuke yg ade ukir suke kosong sajer ma~~
promoter : ini pown cantik...batu dia manyak org suke
aku : tp kn..huB sy kalu gi kije xleh pakai ini mcm ma silap2 baru pakai boleh ilang ini batu..
promoter : ~gelak~ u sgt sweet ma
aku : tgk yg tu plak boleh kn? sy nak dia pakai yg xde batu sbb tgn dia selalu rendam dlm air
promoter : u sgt sweet ma~~
aku : yg ini beli tuk dia sy pown dpt juge..adiah dia sy pon mau juge
*sbb sepasang satu rege
promoter : hahaha u mmg sg sweet lorh
aku : tp u jgn juai mhl2 lorh..tgk,,sy dtg xde bwk doit.
promoter : ini sgt murah lah amoiii..u boleh ukir nama dlm itu cincin
aku : mau..mau...
promoter : ~gelak lg~u sgt sweet!!

aku pown xtaw motip perw dia asik ulang perkataan sweet itu??adakah dia ikhlas puji aku yg sememagnyer sweet??adakah dia saje amik ati aku tuk melariskan jualanye pd ari itu??atau adakah dia mmg dah xde ayat len nak sebut sbb mls nak layan aku yg byk songeh??
jwpnnyer hanya dats gurl jerw yg taw..pe2 lah!!ok settle dah hal adiah!!utk mr.huB juge utk diri sendiri..satu utk mr.huB size bsr de tulis NORIMAN dan satu tuk aku size kecik de tulis SUZIRA...shantek~~~yg plg penting rege berpatutan!
tggl satu lagi aku kena cari..sekerim ice room...passion fruit lorh!de 3jenis aku amek nk bg kengkwn mr.huB mkn smpai lebam~~

balik2 dari opis trus aku berdesup menuju ARL POWERBOWL ALAMANDA..pat kije mr.huB.
aku dah kol2 siap mr.Tam suh cover aku...ondeway gi alamanda tu aku kol mr.huB.
aku : b,,rini syg balik lewat erk?
bie : syg nak g mn?
aku : teman zura sopping2 jap..
bie : hokey...
zooommm..trus ke alamanda.turun2 jerw alamanda nk masuk parkir aku nmpk kelibat mr.huB tgh lelepak ngan geng2 dia kat pintu blkg bowling..trus aku dpt msg.
"syg,,b nmpk kete turun.syg wtpe dtg alamanda?"
aku pown lelaju trus kol bgtaw aku juz teman zura dtg alamanda pastu antar zura jumpe member dia dan aku akan trus pulang kerumah..aku pown suh dia mskkan aku nasi goreng pattaya nak bwk balik..motip??nak suh dia masuk kitchen cepat sbb riso cair lak sekerim yg aku beli kat ice room td...pas mr.huB masuk jerw kitchen mr.Tam trus msg suh dtg segera!
aku smpai2 jerw Ex pown smpei kat kami...Ex angkat kek,aku pown memfollow blkg Ex masuk kitchen..mase tue mr.huB tgh menggoreng nasik yg aku order td..kami beramai2 trus nyanyi lagu Allah selamatkan kamu...dia toleh jerw blkg aku tgk muka dia dh pucat lesi...
tapi aku taw yg mr.huB mmg sgt hepi time dpt kejutan tue...dia cuak sbb klu leh dia xmo de kengkwn dia taw ri tu delah besday dia..takut kena telor katanya...kui3
aku mg suke wat dia kantoiii..sbb kat umah dia xkena ape..biar dia kena buli kat pat kije.
tgh potong2 kek tetibe dtg lak bos bowling iaitu abg Razi a.k.a abg misai..
abg razi : buat pe ni ha??bising2 nie..pehal de org len dlm kitchen nie?
soklan yg dituju khas tuk aku
aku : ye ar..kuar ar ni..abg mkn ar kek tue.sy nk balik

abg razi : hahahahahaha
pas dh settle mkn2 kek yg aku xsempat nk rase tp xde hal sbb sok2 leh pau mr.huB beli kek yg same..aku pon trus balik umah..dlm kete aku bg mr.huB adiah tue..
bie : thanks sgt syg...
aku : bie hepi x?
bie : hepi sgt syg!!
aku : sowi...i luv bie
bie : i luv u syg...

itu yg aku harapkan...mr.huB hepi di ari jadi dia...aku sgt2 inginkan kegembiraan di wajah dia.
pe2 pown yg berlaku syg nak bie taw yang syg sgt mencintai bie....


Wednesday, April 6, 2011

~~hepi besday kekasih atiku~~



As slm...

rini kn ri setimewa buat kekasih ati ku,,mr.huB yg terchenta....06HB April adalah hari pertambahan usia buat mr.huB..he3...dah tua dia erk??
semalaman puas aku pk nk wat suprise perw tok mr.huB...dok berchatting ngan angah tnye perw da besh nk wat...kuar ar memacam idea..slh satunyer adalah buat kek sendiri ko...
waaaaaa nanges!!aku mn pandai wat kek..mkn kek aku pandai ar..alih2 sampai ke ptg mende nak buat pown aku xabes pk..sampai ke sudah!!last2 plan aku pk mlm besday mr.huB aku wat2 cm xmampu nak celebrate pe2..juz wish jerw tepat 12mlm..itu sajorkkk...
tapi sgt sedeyh hokey aku tgk muka mr.huB...byk kali aku say sowi sbb xdpt bg perw2 kt dia sempena besday dia..dia jwb "xpe ar syg" tapi kat muka jelas terpancar kecewa ko!!
he3....tue saje jerw warming up nk bg dia sedeyh2 time besday dia..tapi plan nyer adalah rini.
aku de suprise tok mr.huB rini balik kije kang...suprisenyer adalah!!!!!
jeng...jeng...jeng...

klu kengkorang nak taw perw yg suprise tue moh lerw ikut aku gi bowling alamanda kui 2.30pm ni kang erk??
jumpe di sana!!!!
ngat...
kui 2.30pm
di bowling alamanda....
kiter baling tolor bebanyak kat muka dia....boleh??

**happy family**

**happy family**