Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, October 30, 2009

CARI JODOH - WALI

salam.......

Apa salahku Apa salah ibuku

Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

Timur Ke Barat
Selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan


Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku
aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
karena cuma diriku yang tak laku-laku

Pengumuman-Pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasiani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

nota kaki : aku suker lagu nie,sape suke lagu ni angkat kaki...layanssssssss

Thursday, October 29, 2009

tetamu xdiundang

2salam...

semlm aku tidur awal...
waktu huB balik pon aku xsedar...

tetiba...
jeng.......
.
.

jeng.......
.
.
jeng.......
.
.

"syg....syg....."
sayup2 aku dgr sore huB aku cm org cemas...
aku pon trus terjaga dr tidur....
pedih mata kena panahan cahaya dari touch light yg huB aku pegang....

"syg bangun...jom ikut bie gi dapur jap"dlm sore ketakutan....

"de pe bie????"aku bertanye.

selangkah aku kuar dr bilik....

uwaaaaaa..uwaaaaaaa **cmtu ke bunyi sore bby nangis
najwa pulak sedar....
aku membatalkan hasrat mengekori huB ke dapur...
pas tepuk2 manja najwa,aku menuju kedapur..
aku tgk pintu dapur terbukak luas....

ishhhhhh

pe sajelah huB aku nie......

sekali aku kuar.........

nah ko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ular sawa beb..............
besar giler....
panjang dia de sepanjang bilik tidur....**standard bilik tidur
kepala dia jerw sebesar kaki huB aku....

aku tgk mr.huB dh menggigil kesejukan..
utk pengetahuan uollss,,
mr.huB takut ng menatang nie..........

mr.huB takut ular......**tp fifie xtakut ular..ular pendek

mr.huB hanye sempat tetak kepala dia pakai parang panjang...
tp menatang tu sempat lari.....
**agak2 uolss dia dtg balik x??aku takutlah

skang aku dh de jawapan kemana pergi hilang nyer si Tuai...
sian Tuai......
kami syg Tuai


nota kaki : ular mkn kucing kerw?

sekali lagi =,(

salam...

aku balik2 kije aku dpt berita ttg kehilangan seekor kucing kesayangan emak aku.
benci taw???
sekali lagi aku kena hadapi benda ni...
sbb tulah.....
sbb tulah aku xnk bela lagi binatang peliharaan selepas aku kehilangan papai dulu...
dan hari ni...
sekali lagi aku menangis kerana seekor binatang peliharaan.

mmg Tuai xrapat ng aku..**tuai tu nama kucing aku yg ilang ni
sbb aku dh janji pd diri aku,aku xmo syg kucing lg..
tp kehilangan dia btul2 buat aku sekeluarga bersedih.

cerita bermula...

Tuai lahir pada tahun aku melahirkan Najwa...**tuai sebaya najwa.. 1 tahun
Tuai ni kacuk kucing kampung ngan kucing parsi..Ibu dia kalangan kucing parsi.
Mula2 aku ngat Tupai **ibu tuai dah xleh beranak..sbb dia dh dimandulkan oleh tuan asal.
Lama dia duk umah aku,mak perasan Tupai semakin gemuk..Bila mak aku periksa..
rupa2nya
mak bakal menimang cucu lagi...**hehehehe kan aku berpantang ng si Tupai.
**nama dia Tupai sbb bulu dia kelabu2 asap dan mata dia itam cm Tupai.
Tupai selamat melahirkan 3ekor anak dlm satu masa...tp cuma Tuai jerw yg hidup.
Tupai seekor ibu yg sgt pandai menjaga anak.....Dia menatang Tuai bagai minyak g penuh..
**amboii ayat aku.Xhengat!!!
serius uolss....
Tapi dipantau oleh mak akulah.....
namaTuai tu mak aku dpt sbb mula2 mak xtaw nk letak nama dia per...
satu hari tu emak dgr Tupai cari anak dia sambil sebut...
"wai....wai....."
mak trus ckp nama anak ko Tuai erk Tupai???
trus lekat...............

start bulan pose yg lepas mak,abah dan adik duk di rumah aku....
abis segala yg de mak aku angkut dr rumah dia kerumah aku...
termasuklah dgn kucing2 dia tu....**klu ikutkan mak aku bkn suka sgt kucing.
tp rumah aku xpernah xde kucing.klu pon dh mati sume esok2 mesti de kucing yg len dtg.
pe sbb erk??

semlm mak mengadu kt aku Tuai ilang..
patulah aku tgk Tupai mengiau2 mencari sesuatu...
sian dia.............
dia xpernah berenggang dgn Tuai.**aku dh mula nangis ni geng.
klu aku bg Tupai mkn kn,,dia mesti tinggal skit sambil mengiau2 cari Tuai.
Klu Tuai xmo mkn,dia angkat makanan tu bwk kt anak dia..
itulah kasih ibu...binatang pon taw sygkan anak.....

aku xsanggup tgk Tupai mlm td.....
dlm tidur aku menangis,,sbb aku dgr sayup2 sore Tupai panggil Tuai.
mr.huB dtg kt aku sambil ckp..
"dahlah tu syg....bkn rezeki kita.Mintak2 dia selamat"

nota kaki : Tuai,klu ko baca en3 nie tlglah balik ke pangkuan kami.Ibu ko amatamerindui ko.

MY FUNNIEST BABY CONTEST

salam.....

maaf yer uolss...
aku skang nie sedang asyik ber"contest" katanya....

ok biar aku promote dulu contest yg kali ketiga aku joint nie..

contest nie dianjurkan oleh uMiDaniSh
dan telah disponsor dgn jayanya oleh 3 penaja..... **tq kepada pihak penaja

penaja yg pertama ialah BabyUmiShop
cogankata bg BabyUmiShop ialah everythings for moms and baby.
Pelbagai keperluan untuk ibu dan bayi boleh diperolehi dari BabyUmiShop.
Seperti cloth diaper, diaper stacker, tupperware, set herba ibu bersalin, bio aura water filter,
dan minuman herba.
Dan yg paling penting sekali adalah BabyUmiShop adalah kepunyaan uMiDanish sendiri...
Hadiah yg ditaja oleh BabyUmiShop adalah 1 cloth diaper bagi setiap kategori.

penaja yg kedua pula ialah IT@RLIIT'S BOUTIQUE AND BEAUTY CENTRE

IT@RLIIT'S BOUTIQUE AND BEAUTY CENTRE menawarkan pakaian wanita dan kanak-kanak yang terbaik untuk pemakaian selesa dan design dari butik dengan harga yang berpatutan juga penjagaan kesihatan melalui produk yang berkualiti tinggi.Sangat berlainan dari pusat belian online yg lain kerana IT@RLIIT'S BOUTIQUE AND BEAUTY CENTRE menawarkan penghantaran percuma bg Semenanjung Malaysia,Sabah dan Sarawak.
Bagus bukan???
Hadiah yg IT@RLIIT'S BOUTIQUE AND BEAUTY CENTRE ialah 1helai baju baby bagi setiap kategori.
WOW!!!!!!!!!!!

penaja ketiga bagi contest ini ialah Moms & Baby SHOP

online shop yg bercogankatakan All About Moms & Baby Need ini menjual barangan yg sgt memberi kesan kepada para wanita dan kaum ibu diluar sana.
Moms & Baby SHOP ditubuhkan oleh Lailati Mohd iaitu seorang isteri dan juga seorang ibu.
Lailati Mohd mengesyorkan penggunaan Jus mate5 kepada wanita yg ingin kelihatan langsing dan bergaya.
Moms & Baby SHOP menaja hadiah kepada peserta bertuah iaitu 1 Diaper Stacker.
**bestnye klu dpt hadiah ni sume..

contest ni bermula dari tarikh 20 Oktober 2009 - 13 November 2009 (12.00 tgh hari).
terbuka kepada kanak2 yg berumur 1 bulan - 3 tahun.
mempunyai 2 kategori iaitu kategori (a) terbuka kepada baby girl dan kategori (b) terbuka kepada baby boy..
** ibu dan ayah xlayak erk???

aku pon sajerlah kan nk menaruh wajah si kecil molek aku tu...
manalah taw kn??
untung sabut timbul,untung manusia sape yg tahu kn????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



NAJWA NUR QISTINA BINTI MOHD NORIMAN
1 TAHUN 4 BULAN

gambar diambil oleh abi ketika najwa sedang enak menjamu ice cream
menangis2 mintak dibelikan ice cream
lokasi:Alamanda,Putrajaya




Wednesday, October 28, 2009

bengang yg amat sgt

salam...

aku bengang gile
seb bek lah ko tu org tua......
klu ko tu baya2 aku,,,lama aku siku pale ko pakai lutut aku...

uolss..
sowi erk??
terlebih marah dh aku ni..

mau xmarah....
de makcik nie kol aku mrh2...cam hareemmmmmmmm
pdhal aku xbuat sekelumit slh pon pd dia.
dia nie mmg saje cr psl ng aku...depan bapak aku pijak semut pon xmati.
mak cik nie mmg selalu bermasalah....
pe2 kes yg dia rasa susah nk settle dia akan kol mak n abah aku sbb nk mintak tlg.
bkn xde laki,,cuma sbb laki dia nie laki org makanya redho jelah klu laki bz memanjang kn??
ha ko!!! kan dh jahat mulut aku tu
dia de beli satu kereta ni tuk anak menantu dia...
and then anak menantu dia perangai cam syaiitoon susah nk jangka telah menyalahgunakan kereta dgn mengangkut perempuan2 jalanan yg buta.
makcik tua nie pon telefon abahku utk meminta bantuan...

kebetulan nk dijadikan cerita...

aku mem"follow" abah ng mak gi umah makcik xsedar diri tu sbb bosan duk umah..
sesampai kami kt umah dia..
rupanya!!!!
dia dgn baik hati suh abah aku amik kereta dia tu dan just sambung bayar kt bank dgn alasan dia xmo bagi pd org lain kerana percayakan abah plus abah dah byk sgt bantu dia..
abah xnk tanggung hutang lg....bkn men merayu2 cium2 kaki lah makcik nie..
abah tetap ng pendirian dia,,,XNAK....
tetiba..........
mata makcik tua tu tertumpu kt aku nie..ko pehal org tua??
dia kate dia bg free je kt aku cuma aku perlu sambung byr...
memandangkan kereta yg ada dh abis byr mak pon suggest suh aku amik jerw...
untuk kesengan mak bwk najwa jln time aku kije...aku pon setuju amik lg satu kete.
tu pon aku baik hati..
dia kater free aku sedekah dia RM300 plus sebulan sangkut bankcibai
lgpon bkn mahal.....RM200/month.
oklah..........
kereta dia tu pon br pakai setahun mknenye de lagi 6tahun...

itu cite tahun lepas...
skang kereta tu de lg 5tahun..
tetiba lagi......
makcik tua tu dtg balik,,,nak amik balik kereta dia..cam sial
silap aku xbuat hitam putih sbb family aku xsangke yg si tua ni perangai hampeh..
masa dia dtg tu abah xde kt umah...
aku pon kate,,
"su just tlg abah je cik
su byrkan kete tu tuk abah
mknenyer su xde hak nk wat keputusan
acik nk acik bincang ng abah sendirilah"

merayu2..............

"tlglah su......acik xde kenderaan.
cukuplah kete yg su dh de tu
tlg acik erk su??"
agak2lah kan??

"ala,,cincailah
tolak ansurlah
kite kn dah mcm satu family"
katanye.......dia ingat aku byr kete tu selama setahun ni pakai bulu ke hape???

pastu dia balik..dan satu hari tu dia dtg balik.
abah ade kt umah.....aku duk diam jelah...
abah tetap dgn keputusan dia...

sekali je abah ckp org tua trus diam...
"camnilah kak...
kami ni xbuat surat ri tu sbb percayakan akak.
alih2 akak buat kami cmni kan??
klu btul akak nk balik kete tu boleh..
akak byr balik bape byk yg dh su kuar duit dan modal baikpulih.
pastu akak amik lah balik kete tue.
aku xkisah"
nah ko sebijik

aku mmg sian tp npe ko xpk sebelum bg kt org???
pastu trus dia kate xpelah....
abah trus kate nk wat surat hitam putih..
pastu dia kate xpercayakan dia kerw???
bapak aku trus YES kan...hahahaha kelakar!!!

hari ni dia kol tengking2 aku......

skang masa aku tgh wat en3 nie aku tgh urus surat perjanjian tue..sambil jiwa kacau nak nangis.
tadi dh tepon abah ngadu pastu nak nangis...

nota kaki : nasib ko org tua....


CUTEST BABY IN BLUE CONTEST

CUTEST BABY IN BLUE CONTEST

salam...

eliza:salam ff..eh awak ckp dh join contest yg mane ni?contest k.eli ke? blurr jp :P


Ya Allah....

cmne leh aku xterperasan yg k.eli kite ni menganjurkan blue contest nie..
aku wish luck kt dia pasal senyum ceria contest tu pastu dia msg aku balik mcm ayat kt atas tu...
aku bukak balik page k.eli nie pastu ternmpak lh blue contest nie...
Aku yg tamak ni trus mengambil keputusan tuk try jugak...

huhuhuhuhuhu boleh kan kak eli????


Najwa Nur Qistina Binti Mohd Noriman
1tahun 4bulan
13-06-2008


dalam simpanan aku mmg de byk gambar yg najwa pakai baju biru..
tp aku paling minat klu najwa pakai baju nie...
act,,baju nie aku beli kat babies home,metro kajang dulu....
sampai skang dia masih lg muat pakai baju tu uolss....
sebenarnye yg paling suke klu najwa pakai biru nie adalah huB aku...

amboiiii..

klu dia tgk najwa pakai baju biru tu,,,dialah ayah yg paling gembira.




CUTEST BABY IN BLUE CONTEST

secara rasminya contest ini dilancarkan dari:
24 October 2009 hingga 17 November 2009


..: blum lewat lg kak kan?? :..


TERMA & SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

1. Terbuka kepada kesemua blogger yang menjadi follower saya secara langsung & tak langsung
..: ff dah jd follower akak :..

2. Dengan Sukahati dan rela hati menjadi FOLLOWER saya di Blog ini..
..: dgn suke hatinye ff mengikut blog kak eli :..

3. Linkkan -elizakru.blogspot.com di blog anda
..: de dekat list cute baby erk kak :..

4. Sila Add kan Banner Contest di side bar blog memasing...banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini
..: sudah kak :..

5. Sila buat special entry utk contest ini dan upload 1 keping gambar anak uols in blue..tak kisah la pakai baju biru ke, kasut biru ke, as long ada biru
..: entry sudah,gambar pon sudah :..

6. Sila link kan url blog anda di comment saya ini bagi memudahkan saya melihat pernyertaan anda.
..: pasti menyusul :..

7. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional berdasarkan kecomelan baby dan kualiti gambar serta gambar yg menarik perhatian juri
..: rasa2 dh comel,kualiti tu xtawlh sbb pakai hset buruk kn :..

8. Had umur baby uols :- newborn ~ 5 tahun
..: 1tahun 4bulan :..

9. Oleh sebab ini kali yg ke 5 punye anniversary, so akan ada 5 pemenang ..hadiahnya? tungguuuuu.........

p/s: Jangan lupa tulis nama dan umur baby uols ye!

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.


salam
......


aku jumpe satu contest nie waktu aku blog walking pepetang kala....
suker sgt tgk ocha bergambar sakan.....
dan aku mengambil keputusan tuk joint jugak contest nie demi tuk si manja....

so utk contest ni aku cuma perlu letak pic najwa bersendirian...
dlm syarat2 de sebut boleh letak bape byk pon pic tp cuma satu je yg akan di adili..
its ok syg....

kite cuba erk najwa..............

kepada sesape yg rasa nak bersama2 najwa joint contest ni lehlah klik
atau trus je lah terjah.....

jom kite tgk sesama!!!!!!


Nama : Najwa Nur Qistina Binti Mohd Noriman
Nama panggilan : Wawa
Umur : 1 tahun 4bulan



1
senyum terkejut


2
senyum sinis


3
senyum gulung lidah

4
senyum terlebey sudah


5
senyum kemam gula2


6
senyum bangun titon


7
senyum spongebob


9
senyum nmpak abi


10
senyum naik kete


11
senyum tgk zirafah


jom ramai2 kite memeriahkan contest nie...
najwa dh cuba.....
anda bila lagi????

So apa tunggu lagi???

Sertai online contest ini sekarang. :)

Online contest ini di buka dari tarikh:

15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.

Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?

  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
  • AMARAN: no link back will be disqualified
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.
  • Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:
Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
  • Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
  • Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
  • Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
  • SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
  • SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
  • Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

Monday, October 26, 2009

permata hati xsihat!!

salam...

uolss ri ni ff half day.
mse uolss baca en3 nie mungkin ff tgh tggu giliran kt Poliklinik Shamsiah.

Najwa Nur Qistina xsihat..
Selsema+batuk=Tp najwa xdemam
uolss sume doakan najwa semoga najwa cepat sembuh erk??

babaiii

nota kaki:nak gi sopping brg dapur sekali.motip????

Thursday, October 22, 2009

aku sedey.....

salam...

sebenarnye cite cm dh basi lama skit tp baru hari ni aku nak hapdet.
punca??
klik tuk tumbesaran yg lebih sempurna

memula aku sesaje lah menggodeh folder pic yg de dlm pc aku nie..
jumpe satu pic masa aku baru pas bersalin kn najwa..terang2 kt picture tu nmpk rantai kesayangan yg huB aku bg.
tu yg wat aku sedey gila babai tu...

sbbnyer...

rantai tu ilang masa aku ng huB gi raya umah pakcik aku...
aku xpasan rantai tu dah jatuh...
masa smpai kt umah adik aku dpt msg dr kak lang...

"cuba check saper de ilang rantai"

aku trus menggelabah..
check2 confirm dah rantai aku ilang...
kak lang kate dia jumpe buah dada rantai jerw...
rantai xdpt dikesan.....

hurm....
malang nasibku..
ampunkan sy penunggu gua.....
nnt syg ganti erk bie???

aku windu kamoo

salam....

aku tetiba teringat kenangan dulu2
dolu2 kn.....
aku de sorg kwn yg mmg aku syg...
tp ntahlah cmner aku leh lost contact trus ng dia angkara mulut longkang sorg minah nie.
dolu2 kn.....
kat mn de dia,kat ctu jugak de aku.
kat mn de aku,kat ctu jugak de dia.
dia tidur,aku tidur.
aku mkn,dia mkn.
tapi sejak kejadian tue,dia trus masam muka ng aku.
aku sendiri xpaham....
sumpah aku xpernah rasa nk bermusuh ng dia
tp disebabkan perempuan jongang itu aku dan dia bergaduh.
aku dah cuba perbaiki hubungan aku.
tp kate dia
"aku lg kenal dia minah jongang tu dr ko"
aku pon xleh nk kate per...
ok fine!!!!
tp serius
aku windu bangat ng kamoo!!!!
klu boleh aku nk sekali lg jd kwn kamoo
tp xmo jd kawan minah mulut longkang dan jongang itu.

tq..

5 panduan mantapkan kewangan keluarga

1.Tetapkan sehari dlm sebulan sbg hari perbincangan kewangan.
-Kemaskini simpan kira anda berdua.Buat bedah siasat mengenai akaun pd bln lepas.Cari jalan
penyelesaian jika ada masalah kewangan.Fikir dulu jika ingin menggunakan wang.

2.Berkongsi 3 maklumat kewangan dgn pasangan.
-kad kredit.
-perbelanjaan
-simpanan
Apa yg anda beli?Berapa simpanan anda?Berapa kali anda menggunakan kad kredit?

3.Tetapkan matlamat kewangan anda.
-Dalam setahun berapa jumlah simpanan yg perlu ada dlm akaun anda?

4.Beritahu pasangan tentang apa sahaja kebimbangan anda berkaitan kewangan.
-Sebaiknya..Penting bg mengelakkan anda menanggung kerisauan seornag diri.

5.Berbincang tentang perancangan pembelian masa depan.
-Berbincang samada anda mahupun pasangan mampu untuk memilikinya.

khas tu kamoo..

salam...

en3 ni khas aku tuju tuk sorg kwn aku yg pakai id ym ameros69....
dia selalu ym aku tanye cmni "dah mkn ke tembam?"
huh!!!! sentap mak taw??

tembam sungguh ker aku??
hait ni xleh jd.....

dia tgk muka aku time aku abis pantang mmg lah aku semangat byk...
skang aku semangat skit jerw......

xcaye?



skang lg cun cibet
**amik gambo kt opis sbb nk tunjuk kt ameros69...pasni jgn panggil mak cik tembam lg..panggile temah jerw okehhh??


selit 1pic ng najwa sbb aku syg dia

kemarahan dedeng meledak

salam...

aku de sorg kwn..
Nama dia azie tp Najwa panggil dia dedeng.
Bg aku dedeng ni seorg kwn yg xbyk ragam..
Aku senang berkwn ng dia....Xde mslh dan aku harap akan kekal trus begitu.
Dedeng ni lom kawin lg..mungkin xde aral melintang azie akan menamatkan zmn bujang pd akhir tahun nie..
aku doakan ko ng ikbal kekal hingga keakhir hayat..
Dedeng yg aku kenal seorang yg sempoi...
Xlembut sgt tp xkasar sgt..
Sedang2 bak kata org tua...
Dia ni hormat org tua pon yerw...
**ish pehal lak aku nk puji ko nie lebih2 azie???ko kena belanja aku pizza nie..hihihi

sebenarnyer citernye cmni..

semlm kwn aku ni dpt msg yg agak kuang ajor bahasanyer dr sorg perempuan jalang.
sgt kuang ajar ok ini perempuan...

"hoi perempuan...ko xtaw ker kwn aku tu sgt suci ok???"
kenyataan tuk itu perempuan....
msg dia tu berbunyi cmni

...''woi betina!! ko tu dh kwin wat la cara dh kwin, ko bg gmbr tetek ko kt aku nape??
igt cntik sgt ker?
jaga la laki ko tu..yg ko cari laki aku lg knpe?
ko ni mmg betina jalang, kan!! betina sial!!
ko x kesian ke laki ko tanggung dosa ko buat hubungan gn laki aku!...

gile kentang ayat perempuan ni kn??
aku mmg panas jerwww dgr..
pe mslhlah perempuan ni jd cmni........
Maka itu dgn tibe2 meledaklah kemarahan si dedeng ku yg lembut itu...

"hoi!! ko ni islam ke kapir??
ayt tu agk2 la..ko pown aku x knl tetibe bg msj kt no aku apsal??
bahase lgsung x b'adab!!

hamik ko!!!!!!!

main2 lg ng azie.....Dia tu nmpk jer lembut sebenarnyer gengster kg.dusun ko taw??
kapir katanyer...........
hahahahaha gelak guling2 aku baca msg si azie nie...

langsung bisu si perempuan itu.
padan muka ko.................
lain kali siasat dulu....

en3 ini atas permintaan azie sendiri..
dia nak aku post sekali phone no itu perempuan..
makanya aku menurut perintah....

0173004882


sekian terima kasih.....

p/s : masih lg gelak guling2

Wednesday, October 21, 2009

siapa risiko bersalin awal???

salam...

harini cikgu nak ajar kamoo yer murid2..

uolss tau x,xsume kehamilan tu kite lalui dgn indah dan bahagia.Bersyukur bg mereka yg merasai nikmat kehamilan dgn selamat hingga bayi lahir.Mslh yg berlaku boleh menjadi terlalu sukar,menakutkan dan menyedihkan si bakal ibu.Antara mslh serius seperti keguguran,kelahiran pra matang,mati dlm kandungan dan mcm2 lg.Per yg aku nk kongsi ni ialah mengenai kelahiran pra matang.

Apa itu kelahiran pra matang??
-kelahiran pra matang ialah kelahiran sebelum masa/lebih dikenali sbg xcukup bulan.
-kelahiran dianggap pra matang bila bayi yg lahir belum mencapai tempoh 37 minggu kehamilan.

Apakah faktor kelahiran pra matang?
-Punca spesifik masih belum pasti tetapi jangkitan seperti Bacteria Vagionis (BV) dan Group B Streptococus (GBS) yg berlaku pd vagina ibu semasa hamil menyebabkan kelahiran pra matang berlaku.
-Jangkitan berlaku pada bila2 masa sepanjang kehamilan.Oleh itu,sentiasa dptkan pemeriksaan dr doktor supaya dpt mengesan awal kehamilan dan memberi antibiotik mengelak kuman sbg langkah mengelak risiko bersalin awal.
Wanita yg berisiko adalah seperti berikut
1.Sejarah kelahiran pra matang terdahulu.Risiko 3x ganda melahirkan bayi pra matang lagi.
2.Hamil kembar.
3.Kelainan pd uterus dan servik (cervical incompetence).
4.Jangkitan pd buah pinggang dan pundi kencing.
5.Jangkitan pd tempat dan air kencing,vagina.
6.Penyakit kronik seperti tekana darah tinggi,kencing manis dan buah pinggang.
7.Mengandung dgn satu fetus selepas rawatan in vitro.
8.Gaya hidup negatif seperti merokok,mengambil alkohol dan dadah.
9.Tekanan paras paling tinggi.
10.Sosio ekonomi rendah.

Simptom kelahiran pra matang
1.Berlaku kontraksi setiap 10 minit/lebih kerap dlm masa satu jam(lima/lebih kontraksi dlm masa sejam)
2.Lelehan air dr vagina (ini mungkin menunjukkan ketuban anda telah pecah)
3.Rasa kejang di bahagian bawah perut yg dtg sekejap2.
4.Rasa sakit di bahagian bawah garis pinggang yg dtg sekejap2.
5.Tekanan pd tulang pelvik di mana terasa seperti kepala bayi menekan ke bawah.
6.Kekejangan di bahagian abdomen yg terjd dgn/tanpa cirit-birit.
7.Peningkatan/perubahan keputihan vagina.

Bagaimana rasanya kontraksi?
-Sebaik oto pd uterus mengecut,anda akan rasa bahagian perut menjadi keras.
-Sepanjang kehamilan,lapisan uterus akan mengetat dgn xteratur tanpa menyakitkan.Ini dikenali kontraksi Braxton-Hicks dan ianya xkerap dan juga xmembuka serviks.
-Jika kontraksi menjadi kerap dan teratur(10-12minit sekurang2nya 1jam) ia mungkin kontraksi kelahiran pra matang.

Bagaimana memeriksa kontraksi sendiri?
-Semasa berbaring,guna jari utkmerasai uterus yg ketat dan lembut.Ini dikenali sbg palpation.
Ketika kontraksi,abdomen anda akan merasai keras di seluruh kwsn dan bkn hanya kwsn tertentu sahaja.

Apa patut dilakukan?
1.Kosongkan pundi kencing.
2.Berbaring mengiring pd sebelah kiri,ia mungkin boelh memperlahankan tanda dan simptom.
3.Elak baring telentang kerana ia mungkin menyebabkan kontraksi meningkat.
4.Minum byk air kerana penyahhidratan menyebabkan kontraksi.
5.Awasi kontraksi dlm masa 1jam dgn mengira setiap minit yg berlalu dr mula kontraksi hingga mula seterusnya.

p/s : Untuk pengetahuan uolss,Najwa adalah bayi pra matang.tp masa dia lahir berat dia ngam2 2.0kg..so dia xperlu dimasukkn kedlm inkubator.Alhamdulillah.....adakah aku berisiko melahirkan bayi pra matang lagi kelak??mintak dijauhkan.......doakan aku erk uolss???


TAG Mr.Bullet

salam...

aku ni follower tegar juger lah tuk blog Mr.Bullet nie..
so,,dah dia kate tag tu tuk sume follower maka dgn rasminye aku anggap aku pon wajib jawab tag dr dia..tul x??
dah tentu2 aku xpernah jawab tag,so klu slh silap harap ampun!!!

1. Tolongla bagitau satu word English yang TERPALING korang susah nak sebut ek? Agak2 terbelit x lidah nak sebut word tu...

...word yg de huruf X...

2. Penah nengok citer Seniman Bujang Lapok kan...Mesti kenal ngan Sarip Dol...Sarip Dol tu samseng Kampung Dusun kan...Sape samseng kampung korang yang TERPALING suke kacau korang?

...xde sape sbb akulah samseng tu,wakakakaka...

3.Sape2 yang xde pasangan sile bayangkan yang korang ade pasangan yek...Perangai pasangan korang yang TERPALING korang seram jek nengok...Seram tau x seram...Nape ek seram?

...makan nasi berpinggan2,dah mcm alien aku nengok...

4. Korang nak tunjuk yang korang TERPALING baik la kan. Korg pimpin la sorang org bute ni melintas jalan...Ntah cmne silapnye, kaki org bute tu termasuk dalam longkang setibenye korang kat seberang jalan sane...Ape agak2 perasaan org2 sekeliling yang nengok korang?

...mesti diowang kate aku yg tolak si bute itu kn??...

5. Kat umah korang mmg TERPALING payah nak masak. Selalu mak korang jek masak...Tetibe korang ajak kengkawan makan kat umah wpun bukan korang yang masak. Ade plak sorang kawan korang tu diam je...Org sembang dia senyum jek...Mesti bapak korang akan cakap yang kawan korang tu...........( sile sambung )...Tapi hakikatnye kawan korang tu........( sile sambung lagi ).

...bisu ker dia??...
...gigi dia xde...


6. Kalau orang mention pasal company kapal terbang yang TERPALING besar kat MALAYSIA ni, korang mesti ingat MAS ( Malaysia Airline System ). Pastu ape bayangan korang pasal MAS ni?

...pramugari / pramugara yg cantik dan hensem belaka...

7. Katak mmg la menatang TERPALING korang geli...yang lelaki xpayah la nak tunjuk macho yek, korang pun same gak geli katak. Menatang ape yang korang rase korang penah tengok menatang tu bersin...bukan H1N1 nyer menatang yer...harap maklum

...TUAI,,,nama seekor kucing peliharaan emak beta...

8. Jiwa kacau xsame dengan jiwa rock...Mat kacau pun xsame dengan mat rock...Ape persamaan dorang ni yang TERPALING korang tau?

...dua2 boleh buat aku serabut...

9. Mak korang mmg suke bawak korang g kedai mase kecik2 dulu...Of course korang TERPALING hepi...Dan korang akan mintak mak belikan jajan.Mak pun belikan...Pastu korang nampak mainan plak, korang mintak la kan.Mak korang xbagi...Selalu ape yang mak korang cakap untuk menipu korang yang mainan tu bukan untuk dijual...

...esok kite dtg balik,emak belikan tuk ateh erk??smpai skang aku xdpt mainan tu...

10. TAG kan TAG ini kepade follower korang yang korang TERPALING suke...Untuk Bullet, Bullet nak tujukan untuk sume follower Bullet...Sile la buat yek...

...sesaper jer yg terbaca,aku tag kamoo...


lunch hour

salam....

td aku gi Alamanda ng azie aka dedeng.
Azie ajak aku beli hadiah besday ikbal aka cacu...

uolss taw x azie beli perw???
rahsia....

nnt ikbal baca dia taw lak...xboleh!!!!!!!

kami lunch kat ARL..
yg penting azie belanja..tq dedeng!!!!

aku mkn kebab daging..!

azie mkn mushroom soup
tp dia kate mushroom soup dia rasa nestum
mcm2lah dedeng nie!!
nnt kite marah tukang buat tu erk?????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
owh!!!
ini dia rupenyer..
nnt aku tlg belasah dia kat umah erk azie??
siap dia!!

masa yg xpernah berhenti

salam....

semlm btul2 wat aku terkesima sendiri seketika melihat keindahan yg telah Allah cipta dan beri pada aku..

sunggu aku terkesima di saat aku menatap wajah itu.

btul kerw???

bagi aku rasa sakit itu baru semlm aku rasai,,tapi sekejap benar dia membesar dgn sihat disisi aku dan huB..
ni masa Najwa baru lahir
Terima kasih Ya Allah.....

Aku ingin dia trus begitu...
sihat membesar dgn ceria dan menjadi anak yg solehah
amin.....

pernah x uolss rasa cm aku rasa??
uolss rasa anak tu baru je lahir,,tetiba tgk balik sebenarnye dah besar dh dia?
**btul ke ayat aku tu???cam xbtul jer..lantaklah janji aku paham

masa xpernah berhenti cuma kite je kadang2 terasa masa tu berhenti.....
maksud aku kite selalu membuang masa seolah2 masa tu boleh diundur ssemula.
masa xpernah menunggu kita...
semlm aku terasa insaf melihat anak yg aku lahir telah membesar dgn cepat.

Najwa seorg anak yg bijak....
sekarang dia dah boleh jd kwn bercakap aku dirumah...
waktu aku perhati dia semlm aku berkata sendiri
"cepat sungguh kau membesar syg..."

klu uolss xcaya tgk lah sendiri

dah mcm kakak2 nak gi mengaji kat umah nenek2

ummi rasa mcm adik dh besar sgt syg

terasa sedey bila tgk dia cepat membesar....
tapi aku cepat2 sedar
yg aku patut bersyukur kerana Allah telah memebri kesihatan kepada kami sekeluarga..
Najwa syg ummi ng abi x????
ummi ngan abi syg sgt kat Najwa

Tahniah buat Intan dan Sobri

salam......

aku nak ucap tahniah buat kwn seperjuangan aku Intan..

Intan dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan comel yg diberi nama NUR IMAN QASIF.
sgt chumell nama tue..**bagi aku lah!!

Iman Qasif dilahirkan di Hospital Bandar Seri Begawan,Brunei pada 20-10-2009 tepat pukul 12.40pm dengan berat 2.75kg.
tomeyyy taw uollss anak Intan nie...
tahniah taw intan...pasni dah leh together2 cite psl anak ng sue dan shasha...
welcome to Mom's Club

nota kaki : skang tgh tggu has ngan ika lak...aku nk jugak!!


Tuesday, October 20, 2009

rajuk ilang sekelip mata

salam.....

kan en3 sebelum nie aku citer ttg semlm adalah hari marah sedunia..

tp mlm tu jugak rajuk aku ilang sekelip mata..

aku tgh melipat kain depan tv.

tetiba


apakah?????
cuba uolss teka....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ha.....
tu dia..
anak ng bapak sama perangai...
duk mengacau ummi tgh lipat kain..
nk mrh xjd dah tgk gelagat depa dua nie...
syg kamoo!!!

hari mrh sedunia..

salam.....

semlm adalah hari marah sedunia bg aku..
sume bersebab bkn mrh ikut nafsu syaiitooon...

sebab pertama huB aku lewat amik aku balik kije,,dia leh bantai titon.
*aku xleh mrh lebih2 sbb dia penat mesin rumput kt umah kami.tq b!!

sebab kedua huB aku bwk anak jemput aku xpakai baju..kesejukanlah anak aku dlm kete tu..

sebab ketiga huB aku mesin rumput pakai seluar Renoma yg dia baru beli ritu...

sebab ketiga huB aku mesin rumput pakai baju T Renoma putih yg aku beli.
*baju tu dh xde rupe baju dah skang

sebab keempat aku balik tgk umah bersepah.
*tp aku xmrh sbb emak aku de kt umah...lgpon semlm emak xsihat.emak ateh xmrh emak,ateh marah may...huhuhu

rupe2nyer.....

AKU PERIOD.....


kuciwa lagi...
bln depan try lagi erk bie???

Monday, October 19, 2009

aku perlukan kesabaran itu......

salam....

Ya Allah Ya Tuhan ku...
Berikan aku kesabaran itu Ya Allah
Aku sgt memerlukan kesabaran itu di kala ini
Apalah daya aku sebagai seorang insan yg lemah ini
Melawan takdir dan kehendak mu Ya Allah.
Bukan niat menderhaka
tetapi...
Aku insan biasa
yg kadang terlupa aku perlu ada kesabaran itu.

tlg hambamu Ya Allah....

kenyang sudah....

salam....

aku dah senak perut dah nie...
cmner nie???

cmnie kerw nk diet??
tolong..........

uolss......
uolss rasa aku gemuk sgt kerw????
harus ker aku turunkan byk2 berat bdn aku???

sbb de org kater aku elok bdn cmni...
de org kater aku kena kurus skit lagi...
de org kater aku kena kurus byk lagi...
de 0rg kate aku kena gemuk lagi...

mmglah aku kena wat pilihan sendiri sbb bdn aku...
tp dgn pendapat uolss tu leh wat aku bertambah yakin diri...
wakakakakaka

aku mmg nk kurus lagi...
sbbnyer

1.aku mudah letih sejak bdn cmni...
2.aku dah xlarat bwk bdn bila nk jln...
3.sume baju dan seluar aku dah sendat mendat aku pakai...
4.bila mkn atau wat kije aku mudah penat...
5.aku rasa kurang yakin bila berdepan ng org len...
6.malu pon ado...
7.selalu kena perli2 ng org sekeliling...
8.aku sedey tgk diri sendiri...
9.........
10........

tapi huB aku kate aku xyah kurus dah
mungkin sbb

1.dia mmg suke wanita berisi cmni...
2.dia suker tgk aku xleh melawa lagi...
3.dia suke bile xde org perasan kewujudan aku...
4.dia suke aku kena perli ng sedar-mara dia...
5.dia leh himpit2 aku time gusti...
6.dia leh wat aku bantal pelok dia...
7.dia leh menang dlm pertandingan lumba lari ng aku...
8.dia senang nak wat alsan cari lain dihari kelak...(mintak simpang)
9..........
10..........

kesedihan dia kesedihan aku jua..=,(

salam....

ceritanye bermula mcm nie...

semlm umah nenek aku de wat mkn2 time lunch hour..
tu pon sbb nk memuaskan ati nenek aku...
dia nk sgt wat mkn2 tuk jemput sedara rapat dia dan juga kwn2 terdekat dia...
ikutkan sajorkkkkk....

dari pagi ke petang aku,emak ng najwa bermastautin kat umah nenek...
menolong masak,menolong makan dan menolong menyemakberbagai..

aku tgh duk lepak2 ng tetamu yg adoo,,
anak aku nie baru dpt kaki,,maka dgn itu abis segala pelusuk nk dijelajahnyer..
tetiba......
dummmm....anak kesayangan aku dah jatuh.
aduissshhhhh....menggelupur lah aku...
cecepat aku dukung najwa...tgk bibir dia dh pecah.
berdarah seyyyyy...
nak nangis aku tgk dia nangis....

maaf syg,,,ummi leka seketika.
pastu langsung aku xberenggang ng anak aku....

aku risau kena sembur ng huB aku jap lagi...
huB aku sampai aku trus bgtaw....takut dia terperasan sendiri kang,dia kate aku sengaja sembunyi dr dia...

pas balik dr umah nenek aku bersiap nak kuar..
nak beli tembikai tuk "open opis" ri ni lah....
tgh2 siap pakai baju...
anak kesayangan aku tue menjerit menangis..
rupa2nyer kaki dia dh berdarah kena pintu...
bukan terkepit tp dia terlanggar pintu..
berdarah ibu jari.....
aku trus menangis marah huB aku....
yelerw....
aku tgh siap..
aku dah pesan suh tgkkan anak jap...
dia duk leka tgk tb..

sedey sgt aku tgk anak aku menangis....
maafkan ummi syg.....
ummi dan abi sygkan najwa.....
kesedihanmu kesedihanku jua............

deliciousssssssss...............

salam....

en3 sebelum nie aku de bgtaw aku dpt mkn free ri ni kn??
disebbkan bilik aku jauh dari tempat mkn so dgn jayanya aku dan faizal telah "menapau" segala makanan yg ade.

dgn alasan : -

1.mls nak turun naik amik makanan....
2.sgt jauh ok??aku tingkat 1 tempat mkn tu tingkat 3....
3.xde org jawap telefon...
4.mls nak bersempit-sempitan kat atas...
5.sesadooooooooooooo

ni antara makanan yg aku ng pezal dh rembat.........


ini lak makanan yg baru kak ju ng kak zatul bawak turun.....

hurmmmmm
selesaaaa......

makan free

salam....

en3 kali nie sesaje nk lalu sambil bgtaw...........

kat opis aku de wat makan2 ri ni.

so dengan hormatnya aku mengisytiharkan yg aku nk mkn free lagi.....huhuhuhuhu

jemput2 sume mari mkn free dgn aku.

ariossss....

Sunday, October 18, 2009

sampai seru

salam...

tahniah aku ucapkan buat kawan aku yg bernama sha..

shafiqah dah selamat ditunangkan dgn pilihan hatinya izam pada tarikh 18-10-2009

maaf sahabat kerana aku xdpt menghadirkan diri...
bukan sengaja menyepi tetapi de perkara lain yg memerlukan aku disisi..
lagi pon sha dh de kwn lain kn tuk menemani sha...
nanti ko kawin aku dtg erk geng???

semoga sha akan trus mengingati aku dan sahabat2 yg len.
jgn lupa kami erk geng???
klu xde ko xdelah aku jadi upin...ko kan ipin...
klu xde ko dan aku xdelah geng kiter....

huhuhu windu!!!!


jika xde aral melintang sha dan izam akan disatukan pd April 2010...
tahniah geng....
and aku ng k.zatul nak ucap gini kat ko...
"WELCOME TO MOM'S CLUB"

p/s:ko bile lg k.ju???xkn trus nk jd pengacara sehati berdansa POJ

Friday, October 16, 2009

Menantu...

salam.....

Aku adalah seorang menantu...
Aku nak tnya kt uolss mcm mn caranya aku nak menjadi seorang menantu yg disenangi??
Aku sgt takut seandainya de sikap aku yg boleh buat mak mertua aku rasa kurang senang..
Aku bercakap berdasarkan pengalaman......

Maaf andai de yg kate aku cuba membuka pekung di dada....
Sumpah tiada niat...
Aku selalu tgk dengan mata sendiri....
Aku takut klu2 aku menjadi seperti mereka2....
Ya Allah....
Jauhkan aku dari sikap seperti itu Ya Allah.

Ade yg aku lihat menantu pijaksemut pon xmati....
Depan bkn men baik,,belakang Nauzubillah.......
Bukan nak mengaibkan sesape pon..
Tapi aku sedih bila de segelintir menantu yg bersikap mcm tue...

Mcm de sorg nie makcik nie...
Masa hidupnya arwah ayah mertua dia bukan main lagi.
Sekurang2nya sebulan sekali pasti pulang ke kampung.
Bercakap pon sopan jerw...Setiap kali balik kerumah mertua pasti de jerw buah tangan yg diberi.
Masak beramai2...Makan bersama2...
Sekarang semenjak ketiadaan ayah mertua,,,,
Semua berubah.
Sekelip mata.

Si menantu mula bersikap kurang ajar terhadap ipar duai.
Datang menyelongkar peti sejuk,,tudung saji....
Masak sendiri2....Mengumpat sesama menantu yg lain.
Memerli mak mertua sendiri??
Dimana sifat malu kamu??
Seorang lagi menantu yg baik seolah2 ustazah yg xdiiktiraf...
Setiap kali de ceramah cepat memaklumkan pada mak mertua.
Rajin belikan makanan dan barang dapur tuk mak mertua.
Sentiasa menjenguk mak mertua...
Tapi skang tutup pintu rumah sepanjang masa sedangkan pintu rumah berdepan dgn mak mertua.
Mengumpat perihal mak mertua kepada org lain.
Baik ke ko mcm tu???
Bknkah mak mertua tu harus kita layan seperti mak kita sendiri??
Kenapa de yg sanggup buat mcm tu??
De satu lg kes yg btul2 buat aku xsuke pe yg aku lihat.........
iaitu de menantu yg berebut harta emak bapak mertua...
korang kan de mak bapak sendiri.....
duk sibuk harta org apsal??????????????
Mintak kat mak pak masing2......................

sungguh aku menyayangi kamu....

salam....

ritu en3 khas tuk nenek...
hari nie biar aku kenalkan 2 org makcik kesayangan aku..
biarpon mereka berdua nie adalah adik berlainan bapak ng emak aku tp aku sgt sygkn dowang.
Aku sgt rapat ngan kedua2 mak cik aku nie...

Nie pic makcik aku yg aku panggil cik ana/Nana....Cik ana ni pandai masak mcm arwah Atok.
Klu aku rindukan masakan Atok aku mesti gi cari masakan dia...
Cik ana ni penyabar sgt orgnyer.........hati dia lembut sgt.Xpandai berdendam...
Pe pon org buat kat dia,pe pon org kate kat dia,pe pon org caci dia...Dia sbr.
Dia pandai jaga nenek....Pandai melayan karenah nenek.....
Aku pelik kenapa de org yg selalu dengki kt dia..
Sbb dia duk serumah ng nenek???
Takut duit nenek pergi kat dia???
Pe punye hati yg korg de smpai leh terpikir mcm tu???

Sungguhpun dia susah,,aku taw cik ana aku xmcm tu.....
dia ikhlas jaga nenek...Klu nak suh menantu2 yg jaga nenek sesempurna dia kerw??
mmg dia xleh bg kemewahan yg melimpah kt nenek tp hanya dia jerw yg sanggup melayani karenah nenek..
xpernah bersungut....
Apepon ateh tetap syg cik ana.....

Ni plak adik mak aku yg bongsu....Aku panggil dia Cik an je.
Cik an nie berlainan sgt ng Cik ana.......
Cik an nie garang masa aku kecik2 dulu...Mana de anak buah yg berani ng dia.maksud aku sepupu aku yg len...kena sergah sume menggelupur cari pintu nak menyorok.
Cik an nie keras kepala ckit..klu hitam katenye hitamlah.....
Aku rapat ngan dia sbb dolu2 dia xde anak pompuan....
Barulah nie dia dpt seorg puteri...tu pon sama tahun lahir ng anak aku.
Cik an nie baik cuma dia keras kepala jer...tp bg aku xsalah dia keras mcm tu...
Dia mrh sbb org2 sekeliling yg buat emak dia mcm tue....bkn org lain.Anak sendiri...
Dia cukup mrh pada org tue....
Disebabkan dia xsetuju dgn cara org tersebut,,,,dia sentiasa dipandang serong akibat mulut durjana si iblis...(lu pk lah sendiri)
Org2 mengatakan dia ni lah perampas harta emak bapak...
Pe slh dia?
Salah ker dia menjadi anak bongsu????
Salah ke klu org tua lebih mempercayai dia???
Salah ker klu dia lebih disayangi org tua???
Salah ker??????
aku xpaham.............
Ateh tetap disamping Cik an smpai2 bila......
Ateh tetap akan syg Cik ana dan Cik an selagi hayat dikandung badan.

facebook

salam....

kat cni sape xde facebook???
arini aku nak cite psl facebook nie......

hurm....
semlm time aku duk godeh2 facebook nie...
aku jumpe satu kuiz nie....
pandai tul saper yg mencipta soklan2 bernas tu kn???

aku pon dgn jujur sejujurnya berusaha jawab sume soklan dgn penuh rasa bangga....
hahahahahaha.....
sebabnye soklan dia berbunyi cmni..

"apa laki aku tgh buat?"
hahahahahaha
lawak abis lah kuiz nie.....
boleh ker aku taw pe laki aku tgh buat dgn hanya menjawab soklan??
aku pon buat soklan tu....
jawapan dia korang nk taw per???
tgk sendiri!!!!!!!!!!!!!!!!!!
klikkan tuk tumbesaran yg lebih sempurna...

boleh caye kerw?????

Thursday, October 15, 2009

ko ingat ko handsome????????

salam.....

aku tawlah kije aku.....
ko xyah sibuk2 nak suh aku wat kije aku.....

sentap aku kena bahasa ng jantan sial tu......
bukan slh aku mslhnyer......
pastu taw lak takut!!!

ceritanya mcm nie...
de sorang mamat PEMBANTU AM ni.....
Pakai ext.3720 kol mintak panggilan....
Kak ju try sambungkan tp no yang dia mintak tu xberjawab..
3kali cuba pown masih xberjawab.
pastu kak ju kol balik ext tue nak bgtaw yg no dia mintak tu xberjawab,,tapi talian sibuk.
rupanya dia de dlm list pc aku...kebetulan masa tu aku tgh jawab panggilan luar so aku just biarkan dulu.
Len lah yg aku tgk tu ext En.haris mmg lah aku menggelabah tenuk angkat cepat2.
Pastu ext.3720 ni naik balik kt pc aku....
Aku pown angkat...

Sekali ko......
"ko buat pe ha??
xjawab telefon"

aku yg kebingungan trus blurrrr....
aku kol balik ext.3720 tue...dia angkat tp dengan sepantas kuda dia letak balik gagang...

ishhhhhh....

aku geram aku kol ext s/u yg jaga DATUK dia....
act,mamat nie odeli kepada tuan hakim.....dia ingat besar sgt pangkat dia tu??
wakluuuuuuuuuuuuuuu


aku smash akak s/u tu..
xpasal2 akak tu yg kena...
"maaflah dik....ala paham2 jelah.
dia mmg cmtu.nnt akak ckp ng dia erk?"

"agak2 lah kak...klupon dia de kije dia ngat dia sorg je de kije?
bahasa tu biarlah sopan ckit"


aku risik2 rupenye mamat tue ialah odeli yg budget handsome tp muka cam buntut kuali tu rupenyer...klu laki aku hitam manis dia ni hitam legam..........cam bagus!
dia nie mmg dh panas kat Mahkamah nie sbb berjalan manjang berkepit ngan betina dia tu..
dlm opis pown nk berpeluk sakan.
Xberagak!!!!!
Dahlah hampir kantoi kat tangga ari tu.............nasib xkena tangkap klu kena dh tentu2 ko kena buang kije.
Padan muka ko....aku jaja cerita ko dlm nie.Buat aku sakit hati lg...
Jantan keparat!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bergaduh ng makwe pon beragaklah ckit.
jgn ingat ko sorg je de makwe
klu nk cepat kol pakai handset jgn pakai telefon kerajaan.........



Nenek Tersayang

salam.....

berdasarkan tajuk je mesti uolss dah dpt agak kan pe cite yg aku nak sampaikan...
dah tentu2 aku nak citer tentang nenek aku...xkan aku nak citer tentang nenek uolss......
Nenek siah tu ialah mak kepada emak aku manakala wan tu ialah emak kepada abah aku....
Yg aku nak cite nie adalah tentang nenek siah aku tu.......

Betapa aku sayang dan kasih yang teramat sgt terhadap nenek aku yg seorang tue....
Dari aku kecik sampailah aku besar nie aku memang rapat sgt ngan nenek aku tu....
Aku dgn nenek dah macam kawan baik yg sgt rapat,,segala rahsia aku nenek taw....
Aku sgt sayangkan nenek....
Aku xdpt bayangkan mcm manalah aku andainya usia nenek xpanjang lagi.....
Nenek,,,,,
Ateh belum puas menikmati kasih syg nenek.


Nenek adalah seorang wanita yg sgt tabah.
Nenek berkahwin ketika usia baru nak mencecah remaja..
Pada usia 16tahun nenek telah bertarung nyawa melahirkan dan membesarkan emak aku.
usia perkahwinan nenek dgn atok aku xpanjang dimana dowang bercerai secara baik.
Sukar bagi seorang wanita muda seusia nenek utk membesarkan seorang anak ketika dalam tempoh menjanda....

Kemudian nenek berkahwin semula dengan seorang lelaki yg telah kuanggap seperti datuk sendiri dunia akhirat.
Seperti yg kita lihat ditelevisyen,,,nasib anak tiri adalah tidak seindah seperti anak kandung sendiri... (**cerita emak dilain entri okey???)

Nenek terpaksa bekerja mengerah tulang empat kerat untuk membesarkan 5 orang anak..
Ditelan mati emak diluah mati bapak......Dapat pula suami yg panas baran dan kuat tidur.
Ketika mudanya memang atok tiri aku sgt garang.....xde siapa berani membantah katanya..

Nenek bekerja siang dan mlm untuk menyekolahkan dan membesarkan anak2...
Sungguh tabah dan cekal hati wanita tua itu demi memberi pendidikan kepada anak2nya....
Nenek berusaha keras tuk mengecapi kebahagiaan dan kesenangan ini.......

Berkat penat lelah nenek dan juga atok,,semua anak2nya berpeluang mengecapi kesenangan.
Atok pown semakin byk berubah dari segi sikap....
Sungguhpon atok malas tuk bekerja tapi semenjak nenek berkahwin dgn atok segala urusan rumah semua diurusi oleh atok...
Baik memasak,membasuh,mengemas..........semua atok lakukan.

Nenek mempunyai 5 orang anak tidak termasuk emak aku..(emak aku anak perkahwinan pertama)
Yang pertama adalah ABU TALIB
Kedua ketiga adalah kembar iaitu AZHAR dan AZMI
Keempat ialah SUZANA
Dan si bongsu iaitu ANIZAH

Abu talib diberi pendidikan yg cukup sehingga tamat sekolah menengah...Mungkin kerana pada pendapat atok dan nenek seorang abangboleh menjaga adik2nya kelak..
Azhar dan Azmi berhenti sekolah ketika dibangku sekolah rendah lagi.Tiada minat lagi terhadap pembelajaran sekolah.Akibatnya,,sehingga kini mereka tidak tahu menulis mahupun membaca.Tetapi masih beruntung kerana kedua2nya dikurniakan isteri yg "bijak pandai".
Suzana juga diberi pendidikan sekolah yg mencukupi tetapi mudah diperguna kerana sikapnya yg sgt sabar dan xpandai membalas balik perbuatan org.
Manakala Anizah si bongsu yg keras kepala yg telah diberhentikan sekolah ketika baru nak meningkat ke sekolah menengah.Tetapi beruntung mempunyai seorang suami yg juga bijak..

Kini kesemua2 anak2 nenek telah membina keluarga sendiri.......
Atok pown sudah hampir 3tahun meninggalkan kami sekeluarga....
Semasa atok masih disisi nenek,hidup nenek mewah sgt......ape yg dikehendaki nenek pasti dituruti oleh atok.....
Keperluan rumah xsesen pown nenek mengeluarkan duit...
dari segi pakai,makan,keperluan,perjalanan,percutian dan segala2 kehendak nenek ditanggung atok.
Wang pungutan hasil rumah sewa yg atok ada semua nenek yg ambil...ikhlas pemberian atok.
Betapa aku nk menggambarkan kemewahan yg nenek ada semasa atok masih hidup......

Kini,,,
semua itu berubah sekelip mata....
Berubah semenjak atok meninggalkan nenek...
Nenek xmerasai lagi kemewahan itu....

Punca????

Si anak yg cuba mengawal segala harta dan duit kepunyaan nenek...
Biarlah aku rahsiakan siapakah si anak itu....
Bukan niat aku tuk membuka pekung didada....
Aku kesiankan nenek aku yg sudah terlalu kurus mengenangkan nasib diri.
Menangis mengenangkan sikap si anak.....
Pada aku sekeluarga tempat nenek mengadu nasib....
Apa salah si ibu sehingga sanggup si anak sanggup melakukan perkara sebegitu terhadap si ibu??
Seandai benar ada salah si ibu dia tetap ibu...
Siapa si anak tuk menghukum silap si ibu????
Betapa besar pengorbanan si ibu dalam melahirkan anak....
MENGAPA????
Memang aku sekeluarga dan anak2 yg lain masih ade tuk menjaga nenek....
Tapi nenek memang terlalu mengasihi si anak.
Setiap hari sebutan nama si anak lah yg memenuhi ruang legar mulut kecilnya..

"Ateh,,jom kita jln2 depan umah ...............
Dapat tengok bumbung umah dia pon jdlah.
Nenek windu sgt nak tgk muka dia"

Bukan jauh pon umah nenek dengan si anak....tapi si anak terlalu egois...
itu jer yg mampu aku katakan......
Maaf andai de yg terasa membaca entri aku...
Tetapi aku jua perlu meluahkan pe yg terbuku...Jika aku merasa beban menanggung semua ini....Cuba uolss pk cmne lak perasaan hati nenek????
terbuku!!!!tanpa dpt diluahkan.....

Nenek....
walau pe pon yg tejadi ateh tetap disisi nenek.
Ateh tetap akan menemai nenek.
Ateh tetap akan menjaga nenek.
Xkan ateh benarkan sesiapa pon menyakiti nenek.
Ateh sayangkan nenek...
Lebih dari segala2nya....



DiA (*-*)


salam....


Dia.....
Kekuatanku di abad ini
Yang memberi aku semangat
Agar kuat,,,
Agar tabah,,,
Agar sabar,,,
Agar teguh,,,
Menempuhi liku-liku hidup.

Dia.....
Sentiasa di sisi
Xkira sedih,,,
Xkira gembira,,,
Xkira sakit,,,
Xkira sihat,,,
Untuk memberi kekuatan itu kepada aku.

Terima kasih kepada dia.....
Kerana menyayangi aku,,,
Kerana mengasihi aku,,,
Kerana menggembirakan aku,,,
Kerana menyintaiku,,,
selama-lamanya.

TERIMA KASIH BIE.......


Wednesday, October 14, 2009

Bila Si Kecik Dah Pandai MEngemas

salam.....

tajuk en3 pown dah panjang berjela..makanya cerita xperlulah panjang erk??

xado makno........


perasaan sebelum menjadi ibu dan sesudah menjadi ibu memang sgt jauh perbezaannya...
dulu xde anak,, mengemas sendiri2....
skang dah de anak,, mengemas de pembantu....
dulu xde anak,, masak sendiri2....
skang dah de anak,, masak de tukang sibuk....
dulu xde anak,, barang make-up lambat abis....
skang dah de anak,, barang make-up sekijap je nak kena beli baru....

aduyaiiiiiii

tapi aku bahagia melihat karenah dia yg semakin hari semakin bijak...
sgt membahagiakan bila kepulangan kita dari pejabat dinanti...
sgt membahagiakan bila tidur kita ditemani rengekan manja si buah hati...
sgt membahagiakan bila rumah dipenuhi suara si penyejuk hati...
sgt membahagiakan bila si anak sentiasa mintak diperhati...
semua itu SGT MEMBAHAGIAKAN...


love najwa

**happy family**

**happy family**