Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, July 30, 2009

5 TIP PENYUSUAN SUSU IBU DI DEPAN KHALAYAK

1.Yakin diri
Jangan ragu-ragu untuk melakukan penyususan susu ibu di depan khalayak.Fikirkan bahawa anda mahu memberikan yang terbaik untuk bayi.

2.Fokus
Anda harus fokus kepada kebaikan semulajadi susu ibu.Perasaan malu dan tertekan akan memberi kesan kepada kelancaran pengaliran susu ibu.

3.Lokasi
Cari tempat yang tidak terlalu ramai orang untuk melakukan penyusuan.Ketika penyusuan, bayi inginkan suasana yang tenang.

4.Pakaian khusus
Sarungkan pakaian penyusuan dan gunakan poncho atau kain pendakap ketika menyusukan bayi.

5.Bantuan
Jika tidak mempunyai kain atau pakaian penyusuan,suami atau pihak ketiga boleh menjadi "dinding" sementara saat penyusuan.Surau atau bilik menukar pakaian adalah alternatif tempat penyusuan susu ibu.

YOU ARE NOT ALONE




Another day has gone
I'm still all alone
How could this be
You're not here with me
You never said goodbye
Someone tell me why
Did you have to go
And leave my world so cold

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

You are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
You are not alone

All alone
Why, oh

Just the other night
I thought I heard you cry
Asking me to come
And hold you in my arms
I can hear your prayers
Your burdens I will bear
But first I need your hand
So forever can begin

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Then something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
And you are not alone

Whisper three words and I'll come runnin'
And girl you know that I'll be there
I'll be there

You are not alone
I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
You are not alone
I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

You are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone

lagu yang sesangatnye lah beri kesedihan pada aku bila dengar....huhuhu
kebetulan huB aku pown suker sgt ngan lagu nie.Tu yang entri nie......
Nak amik hati supaya lebih disayangi...kehkehkehkeh
tapi,,,serius oooo...memang lagu nie menyayat hati.



Wednesday, July 29, 2009

GENG BAS SEKOLAH


Kenangan yang xmungkin lenyap dari kotak pemikiran aku.... ceh ayat!!agak2 korang aku leh jadi penulis novel x?

23.07.09 ri tu aku de interview kt KASTAM PUTRAJAYA.Citernyer bermula mcm nie,,disebabkan aku gigih nak ke sesi temuduga nie lah,aku leh kenal ngan minah yang sememangnye kepoh dan kecoh. si bella nie sgtlah peramah...peramah ok bkn pemarah......act,,aku suker berkawan ngan dia.Xsombong!tu jer yg paling penting sebenarnyer.....Hurm....dah sampai sne Ya Ampun,,,,, punye lah lame aku tggu turn smpai menggigil lutut abg sebelah aku tue...wakakaka...
xnk mengaku tu.uols,,,tataplah wajah bella nie lelame erk?bella lom de bf lg weiiiiii
hehehe....cun kan dia???nama dia NABILA,tapi aku suker sangat panggil dia BELLA.....dia nie memang peramah.Kebetulan masa aku gi interview tu aku memanglah sangat kelaparan.Si BELLA ni lagi lah.....macam dah kebulur sangat gaya..Aku nie kalau dah jumpa geng satu kepala mulalah gila aku pown menerjah.Dalam senyap2 orang len duk menunggu turn tue,si BELLA nie leh ajak aku g cafe...Nah ko!!!!!cafe yang terdekat adalah kat JBTN AKAUNTAN NEGARA.... Berpeluh lah segala-gala celah...sabor jelah mak ngah!Yang paling aku xtahan de lak sorang minah yang duk bersebelahan ngan si BELLA,,,hahahahahaha....Biarlah menjadi rahsia aku dan BELLA....kan adik ku sayang! Dan sekarang kami dah jadi geng....kira cam channel CERIA 611 tue....GENG BAS SEKOLAH

9 TIP ATASI KELUH KESAH PENGHUJUNG KEHAMILAN


1.Rujuk doktor pakar
Ibu mengandung disaran untuk mendapatkan pendapat dari orang-orang yang lebih berpengalaman tentang masalah kehamilan.Orang yang dimaksudkan tentulah doktor pakar.

2.Tambah pengetahuan
Isi masa terluang dengan membaca bahan bacaan yang banyak terdapat pasaran.Demikian juga halnya dengan artikel-artikel di dalam laman web.Selain itu banyakkan bertanya daripada mereka yang lebih pakar seperti doktor,ibubapa dan rakan-rakan.

3.Banyakkan berjalan
Berjalan kaki adalah senaman khusus untuk ibu hamil yang diamalkan sejak dari awal kehamilan yang dapat mengurangkan apa jua komplikasi.

4.Duduk mencangkung
Lakukannya dengan berada dalam posisi berdiri tegak terlebih dahulu dan kemudiannya posisi mencangkung.Perubahan posisi ini dapat menggalakkan kepala bayi untuk memasuki ke saluran peranakan.Sebaik-baiknya,lakukan amalan ini sambil diiringi dengan alunan muzik lembut.Penting melakukan secara perlahan-lahan.

5.Pelajari teknik pernafasan
Hadiri kelas antenatal yang kebanyakkannya dianjurkan oleh pihak hospital.Ini adalah untuk membuahkan hasil yang positif seperti menjadi tenang ketika menghadapi saat kelahiran.

6.Hubungan asmara
Ini adalah untuk merangsang prostaglandin yang terkandung di dalam air mani suami untuk mencetuskan konstraksi.Yakinlah,hubungan asmara ketika ini adalah selamat asalkan ketuban tidak pecah atau tiada masalah komplikasi uri ataupun pendarahan.

7.Makanan pedas
Amalan merangsang perut dan usus menggunakan makanan pedas dapat mempercepatkan rasa sakit bersalin.Namun,bersederhana!Jangan terlampau pedas untuk elakkan perut meragam dan menyebabkan cirit-birit.

8.Rangsang puting payudara
Oksitosin merupakan hormon yang dapat mencetuskan konstraksi.Ada pendapat yang menyatakan bahawa dengan memicit atau mengurut puting payudara,ia sedikit sebanyak dapat membantu.Praktikkan panduan ini setiap kali mandi.Ada juga pandangan yang mencadangkan agar ia dilakukan setiap satu jam.

9.Nikmati secawan teh
Theanine yang terkandung di dalam teh dipercayai dapat membantu mempercepatkan bukaan serviks.Namun,jangan terlebih minum pula.cukup sekadar secawan teh sehari.

Friday, July 24, 2009

TIITAN HASRAT

Kita bagai merpati
Yang sering beriringan
Menuju ke syurgawi pelangi

KIta mengumpul hasrat
Tiada henti-hentinya
Mencari persinggahan bina istana
Namun ku tak berdaya membina cinta
Syurgawi yang di cari dilanda gelita

Gugurlah harapanku bersama hujan
Bagai ada sesuatu cinta terhalang

Dimanakah kau dayang dimana
Jika hilangmu nanti kembali
Andai duka dimana khabarmu
Jika bahgia apalah ertinya
Kumenunggu dan menunggu

Titian hasrat cinta antara kita
Lebur dipersimpangan sebuah harapan


ni satu lagi lagu yang memang sangat2 nyer lah aku nak letak kat entri ni tapi xlepas2 dari hari tue..(bz lah konon kan)
aku suker sangat lah ngan lirik lagu nie....syahdu bangat!!!Try lah kamoo sumer layan lagu nie..
Sebenarnyer korang nak taw x??
lagu nie aku de tujukan kat seseorang....Tapi saper orang tu biar aku jerw yang taw k?
sambil dalam hati berkata"mampos kalau laki aku bace entri nie...ngeeeee"
kalau bie baca entri nie,,,,syg nak cakap"Ampunkan saya penunggu gua"......hehehehehe sayang bie banyak2

Wednesday, July 22, 2009

SYAHARA

syahara...kasihku
kau menyinari ruang hidupku
syahdunya bersamamu
mengenang di hatiku..syahara

syahara...sayangku
mengukir indahnya bersamamu
jalinan rasa rindu
memburu di hatiku...syahara
oh ooo...syahara

c/o syahara engkaulah gadis pujaan
siramilah rasa rindu
andai engkau dapat mengerti
betapa ku meyayangi

dan bila pada suatu hari nanti
engkau dapat ku miliki
takkan pernah aku lepaskan
dirimu oh oh syahara
oh ooo...syahara

( ulang rgkp 1,2,3,4 )

per yang best sangat pown xtaw..aku xkisah kalau orang xsuker lagu ni tapi aku suker sangat.Dari rentak hingga ke lirik.Dia punyer best pewwwit wa ckp lu!!!(sambil sengih lebar)
Tapi lagi best klu lirik SYAHARA tu ditukarkan ke SUZIRA.kn...kn...kn???ngeeeee
Dengan wajah sediha berkata.de sape2 nak nyanyikan lagu nie untuk aku tak???
Bie tolong!!!!

Sunday, July 19, 2009

Tahniah buat Sha & Mie



Bersemangat aku nak wat entri nie...shanaz selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat choomel pada 19.07.09 tepat pukul 9.21malam(congratzzz buat shanaz dan family)...
Seperti yang diberitahu,,,baby boy sha diberi nama RAYYAN MIKAEEL....wah!!!!Nice name.... Saper yang pilih nama tu sha...tp pe2 pon baby sha memang comel mcm mama dia jugak...klu koranga xcayer cuba tgk pic kat atas...comel kan?

**happy family**

**happy family**