Followers

Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, June 8, 2009

Dia SEmakIN pInTAR BerMAiNMelakukan aktiviti bersama si manja mampu memberi ruang yang baik untuk perkembangan mental dan fizikalnya.Namun harus diingat setiap bayi mempunyai perkembangan yang berbeza.Jadi jika bayi tidak bersedia untuk melakukan aktiviti itu,jangan risau.Cuba lakukan dalam beberapa minggu berikutnya.Ikuti aktiviti bermain dengan si kecil bermula sejak lahir hingga 6bulan.
SELAMAT MENCUBA.


BARU LAHIR
  • Rasai kelembutan
Perkembangan deria sentuh bayi mula meningkat.Bayi ingin merasai sendiri kelembutan dengan menggunakan pancaindera terutamanya deria sentuh.Dengan menyentuh anak patung beruang yang mempunyai bulu yang lembut,bayi dapat merasainya.

perkembangan kemahiran:koordinasi tangan & mata

SATU BULAN
  • Kayuhan
Bayi suka menendang dan inilah cara mengayuh basikal yang dapat memberikan keseronokan ketika bermain dengannya.Pegang kakinya dan buat gerakkan sedang mengayuh basikal.Sambil membuat gerakan itu anda boleh menyanyikan mengikut rentak kakinya.

perkembangan kemahiran:motor kasar

DUA BULAN
  • Bunyi
Bunyi bising membuatkan bayi bertindak balas seperti memandang ke arah bunyi yang dihasilkan itu.Barang mainan yang mengeluarkan bunyi bising akan membuatkan bayi aktif dengan menggerakkan kaki dan tangannya.

perkembangan kemahiran:pendengaran

TIGA BULAN
  • Gerakkan objek
Antara 2 hingga 4bulan,bayi mampu menggerakkan tangannya.Dengan menggantungkan objek dengan tali seterusnya ia bergerak ke sana ke sini,akan membuatkan bayi teruja utk mencapainya.Namun pastikan objek itu ringan.Pergerakan objek itu akan membuatkan tangan dan matanya bergerak ke kanan dan ke kiri.Dia juga mulai boleh fokus kepada objek yang digantung itu.

perkembangan kemahiran:koordinasi tangan,mata dan visual

EMPAT BULAN
  • Pengenalan kepada buku
Duduk bersama si kecil dan pegang bulu yang menyediakan ilustrasi yang menarik dengan warna yang terang.Pastikan terdapat gambar yang terang.Cara yang sama boleh digunakan pada kad imbasan.Sebutkan perkataan dan warna yang terdapat pada buku atau kad imbasan itu.

perkembangan kemahiran:visual & lisan

LIMA BULAN
  • Tepuk amai-amai
Bayi anda sahaja mengenal beberapa perkataan.Mungkin dengan cara menyanyi akan membuatkan bayi anda bertambah ceria.Tepuk tangan dan gerakkan badan anda membuatkan bayi berasa selesa.Cara ini boleh sesuai dilakukan ketika bayi berada di atas katil.

perkembangan kemahiran:lisan

ENAM BULAN
  • Album gambar
Tunjukkan album gambar keluarga anda dan sebut nama mereka satu persatu.Cara ini mengajarnya mengenali wajah orang yang dekat dengannya.Masukkan sekali gambar pengasuh,jiran dan kawan anda.Cara ini membantunya berasa slemat apabila melihat wajah-wajah orang yang dia kenali.

perkembangan kemahiran:motor halus & pengecaman

No comments:

Post a Comment

**happy family**

**happy family**