Ummi & Abi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Najwa Nur Qistina

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Najla Nur Hidayah

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiden Azizulhaziq

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Airel Azizulhafiz

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, January 8, 2019

happy birthday my Daknit

Assalammualaikum ..

Alhamdulillah.. genap umur kesayangan umi & abi 2tahun. Semakin bijak. Semakin ligat. Semakin handsome. Aissssshhhh umi xleh move on lagi dengan awak ni dik oi.

Pejam celik pejam celik sekejapan dah 2tahun. Kekakak & abam dah naik skolah tinggal lah awak sengsorang kat umah kan? Bila tanya nak gi sekolah ke idok. Laju je menjawabnyeeee. Nanak!!
Sama dengan le abam kekenit sedulu. Skang umi rase dia la paling rajin. Buat mase ni lah & harapan umi biar la kekal sampai abes sekolah esok hihi

Belum ade sambutan lagi. Kebetulan pulak beza birthday si adik dengan si abang hanya 10hari. So umi & abi decide sambut sesama jela skali nanti. Jimat masa. JImat tenaga. Jimat wang ringgit jugee kah! Tapi bila ye nak buatnye tu? Belum boleh pikir lagi. Tengah cuba bernapas dulu ha lepas settle segala mak nenek yuran sekolah dan bende perlu bayar. Nanti nanti ye sayang sayang umi.

Pepagi lagi tanye daknit.

Baby nak adiah ape?
pop pop.................

senang bai tuuuuu. Jap lagi umi singgah kedai eco umi tapau pop pop benayak yeee.

Jangan si abam

Abam nak adiah ape?
ultraman besar adik katanyaaaa..

macam macam korang kan?

Mood : birthday celebration!!!


Selamat hari lahir anakku
Doa umi & abi agar kau membesar dengan sihat wahai anak.
Jadilah anak yang soleh kepada umi & abi
Jadi adik yang baik kepada kekakak & abam
Jadi insan berguna kepada bangsa & negara
Jadi muslim yang taat perintah agama

Semoga adik sentiasa dibawah lindungan Allah S.W.T
Mendapat rahmat & redhoNya
Diberikan kesihatan yang paling terbaik
DIterangi hati menerima segala pelajaran dengan mudah

Umi & abi sayang awak sangat sangat!

Monday, December 17, 2018

si bujang & gegula gas

Assalammualaikum :)

Entri kalini saje je nak cerita pasal bujang sis sorang ni. Berapa hari lagi bujang ni genap 6y. 
Lahai lahai!! ini budak dah besar. Rase macam baru je bersalinkan dia. Lani dah jadi abam dah ade adik pon.

28 Dec 2012
bdk lahir tak sampai due. Nak jugak hujung tahun. Tak sabau sabau. kot ye pon tunggu la awal tahun kan. Haaaaa dah xmemasal sume pon last. Tiap tahun pon tanye.. Bila beday abang? Kenapa lambat beday abang? kahkah!

Sebenarnye umi & abi tak rase pon budak ni dah besar. Umi rase budak ni kecik je lagi. Mana tak nye. Kalau tidur malam mesti nak cari abi. Tak boleh tido agaknye takde bau tiak abi. haila anak.
Cerita malam tadi.

SuperHero kami keje balik malam. abes duty pkl 12 gtu kot.. Yang dak bujang ni, dari pagi tak jumpe abi nye. Dapat kol je pon dah lega kan hati dia kot. Plus dgn umi la jugeee. Mana boleh tak dengar suara abi. Biar anak dah bersusun pon. Kepuasan dapat dengar suara SuperHero. Lega hati. 
Mase si bujang ni dapat kol abi macam macam pesanan la dibuat. Salah 1 yg sis dengar. 

"abi.. nanti belikan abang gegula gas ye"

Padahal sis taw abi dia bukan taw pon ape tu gegula gas sebab sis pon tak taw ape yang abam maksudkan haha. Tapi yang umi dengar abi jwb ye jee.. ohoiiii silap taw jawap ye. Kenapa??

Sebabnye walaupon abi nye rase waktu abi balik nanti anak dia ni dah tido dan dia akan lupekan kisah gegula gas dia tu abi silap.. Silap besar.

Memang betul. Abi balik time uma dah gelap. Anak anak semua dah tertido. Dengan umi skali terlelap depan tv. Sis sedar pon SuperHero ajak masuk bilik.

Rasenye baru berapa minit je kot sis & SuperHero masuk bilik. Sedar sedar dah ade sosok tubuh yg memang sis kenal. Dok menyelit antara sis & SuperHero. Tetiba dia bersuara

" abi... gegula gas abang mn?"

hahahaha! Dia tak lupe weyh! Sis anggap dia mengigau je. Sis abaikan je soalan dia & terus tido. Pandaipandaila abi dia jawab soalan tu...

anak anak. Banyak akal betul la!

Muhammad Aiden Azizulhaziq nama diberi
Bujang pertama dalam keluarga kami
Semoga besar nanti pandai berdikari
Selalu menjadi kebanggaan abi & umi

Syg awak sangat!


Friday, December 14, 2018

Assalammualaikum :)

Sangat lama tinggal dunia blog gitu jee. Rindu bukan xrindu. Tapi busy ngalahkan PM.. upss!

lani dah nak abes tahun 2018 sebelum lupa nak bagitaw
Weyhhhh!! kita anak dah empat weyh.

Sikenit tu dah nak masuk 2years pom. Sebab tula salah 1 nye busy kemahennn.

Alhamdulillah dua pasang dah anak sis. Syukur Ya Allah!

nnt kite share cite lain yeee

nilah dia kesayangan umi & abi yg keempat tu
AirelAzizulhafiz diberi nama


Friday, December 7, 2018

Teringin

Assalammualaikum :)

Alhamdulillah dah 11tahun melayari alam bahtera rumahtangga. Sis bahagia dengan SuperHero & anak anak anak anak. Thanks Allah!


Kebetulan... esok anniversary sis & SuperHero Yang ke 11tahun. Emak pule teringin makan ikan siakap. Takde lah celebrate enebeseri pon. Saje lebih pada melayan kehendak emak. sekali sekala kan? Bawak skali nenek kesayangan. POn dah cukup genbira rase hati ini. Takdelah makan kat hotel 5 bintang pon. Sekadar kedai tepi jalan. Asal ade ape yang kami inginkan.
Sesiap la kami malam ni nak makan siakap & satay dekat Restoren Ramai Seafood. Restoren Ramai Seafood macam banyak cawangan sis rase. Ade 2 3 tempat jugak sis pernah nampak. Tapi kalini kami makan di Salak tak silap sis.. Firts time.. Oke je bagi sis.
Makan boleh pilih package yang korang suke. Ss suke yang macam ni. Senang. Takpayah pikir banyak sangat. Agak agak nak tukar menu dalam package pon dorang takde masalah. Boleh je.

Sis amik package RM100 untuk 7-8pax ade Siakap masak 3rasa. Ade Kailan ikan masin. Ade Daging masak merah. Ade tomyam campur. Ade kerabu mangga tapi kerabu mangga tu sis tukar dengan cendawan goreng tepung. Cendawan goreng tepung dia sedap la ... Alamak! LEpas tu sis tambah sup tulang untuk anak anak sis. Portion dia banyak sangat untuk 7-8pax. Sebab sis penah gak makan kedai lain order package gini. Memang tulis untuk 7-8pax tapi yang datangnye macam untuk 2-3pax.
Jenuh sis ngabiskan ha!! Nanti bleh repeat.

Satay plak. bagi kami sekeluarga satay sedap sangat dah. Tapi kuah tak best.Satay memang sedap sampai tahap makan gitu je.Takyahh berkuahlah . Dan sebab itu kot kuah dia tak sedap haha









kesayangan hamba!

Lenkali boleh datang lagi kot. Sape nak ikut lenkali moh leh!

Saturday, November 24, 2018

Happy birthday abah

Assalammualaikum :)

Abah..
Muka garang tapi dalam hati ade taman.

Seingat sis sedulu mase sis sekolah sekolah ramai kawan sis takut dengan abah. Kate mereka abah sis garang. Oiii abah sis nak marah anak pon payah taw. Mana ade garang. Ehhh yeke? Ke sis je yang tak pernah kena marah? Ok berbalik pada cerita.

Abah sis ni kan muka je garang tapi tak garang pon. Lagi lagi bila tiba 21 November pada setiap tahun. Dia akan sedih kalau tak ade anak anak datng wish bawak kek ke dia. Tapi dek sebab setiap tahun pon macam tu sis rase dia memang dah agak akan ade majlis untukdia pon. Tak tepat 21hb pasti akan ade ngehngeh

Ye abah
mana boleh ateh tak rai kan abah. Mase sis kecikkecik sedulu pon ade jemajlis untuk sis setiap tahun. Tu memang sis tak lupe. Terimakasih emak & abah. Ouhhh sis sedih.

Tahun ni macam biasa tahun tahun yang lepas. Tanpa adik beradik yang lain pon tak kan mungkin majlis yang sis rancang berjaya. Teruima kasih jugak kat mereka. #Lovemysiblings


Cantik kan kek abah. Sis suke tema kek ni. Abah sis memang suke doit doit doit. Macam Mr.crab dalam cite spongebob. Idea pon dari yang buat kek ni. Kat mana nak dapat kek cantik ni? Haruslah order sayang sayangku. kalau sis buat tak mungkin jadi secantik itu. haha!Kalau sesapa rase nak order boleh la intai intai ig @camelira_cake . kek sedap nice nice gitu dan desing pon cantik. Yang penting berbaloi & harga mampu milik.

Untuk kek secantik itu sis hanya bayar RM108 untuk 1KG kek sekali penghantaran. Tak pasti pule kalau luar kawasan. Ape ape bleh je dm sis cake tu ye.
Kek ni special taw uols. Kek ni kalau tarik HAPPY BIRTHDAY tu nanti keluar duit oi. Tapi memang abah dah taw kot. Mulut cucu cucu abah a.k.a anak anak sis memang tak reti berahsia. Tapi abah sis gigih buat muka muka ala suprise hahaha
Tapi sis taw dia happy sangat. Dalam kek tu sis letak RM220. Cadangnye nak letak RM300 tapi puas sis cari duit kecik last minit. takdok!
duit nak sleit kat kek tu korang kena bagi kat yang buat kek tu ye. Bagi asing dengan harga kek. RM108 adalah harga kek. xde termasuk duit selit tu hahaha. kang ade yang salah paham plak.

Menu utama untuk malam ni adalah bihun sup special by SuperHero. Sis beruntung sebab ade seseorang yang sangat membantu macam SuperHero ni. Lagi lagi bab masak. Dia terbaik!
Dah jadi macam kebiasaan kami lakibini.Memang suke jamu sedara mara makan makan & makan. BEbila nak datang jemput datang. Jangan tunggu berjemput. Datang je. Tapi bagitau la dulu. Kang takde mende plak time korang datang kang,ngata puleeee haha

Selain bihun sup, mak sis suruh masak nasi sikit. Katanya nanti orang datang nak makan nasi. Baiklah emak ku sayang. Sis ni memang jenis nak pikir mudah je. Jadi sebab dah ade sup untuk bihun tu. SuperHero lebihkan ayam dalam sup tu. Jadi sesapa nak makan berlaukkan sup ayam cedok je dalam periuk kan. senang! Nasi selain lauk sup ayam ade juge ikan bakar. Ikan keli & ikan cencaru bakar. Kuah asam adalah terbaik by makcik kesayangan sis. Thank you cik an selalu jadi penyelamat aye. Meh kiss sket! Juga ade lauk keladi asam pedas. Keladi mak sis dah siap cuci bersih yang masak adalah makcik kesayangan sis sorang lagi. cik ana comey..Thankyou jugak cik ana sebab selalu juge jadi penyelamat aye. Meh kiss jugak! Ade juge ulam ulaman & sambal belacang terbaik by emak tersayang. Merecik taw sambal belacan emak!

Bihun sup

 nugget ni sis goreng. Terror tak sis. hahaha!


 kuih nona manis ni sis order je. belum terror nak buat kuih sendiri.
Harga rm13 untuk 25pcs



 lkeladi asam pedas. Dah macam masak lemak plak dalam gambar. Campur ikan masin oi!

Mee goreng ni sis tak cukup masa nak bersilat kat dapur. Naseb ade kawan sis offer nak tolong goreng. Sis standby duit je.
Ni unutk 60-70 pax kawan sis bagi rm40 je skali pinggan & garpu.

 Kuih pelita ni dah jadi kuih wajib ada setiap majlis yang sis buat.
Oder je dari makcik sis
Rm0.50/pcs
sedap bakhang!







Majlis ni pon takdelah jemput seluruh kampung. Maaflah kepada sesiapa rase tak dijemput. Sis jemput kelurag terdekat je. Saje nak meraikan abah sis yang tersayang. Maaf ye semua. Nanti raya jemput datang umah sis taw.

 Hari jadi atok dia plak lebih happy nyeee haha!

 3 anak dara.
Sorang tu anak sis. Umur sebaya dengan adik sedara sis. Sebaya la korang anak beranak.
Sekejap je dah besar mereka ni. Sedulu amik gambar bertiga kecik cenonet baring je bertiga.

 Kekasih hati sis dunia akhirat..


 Nampak laki sis busy. Thank you b!

 Ala comel !!




 abaikan jelah pemandangan belakang tu haha


 tolak tepi je ke duit tu tok? haha

Abah happy kami pon happy. Seronok sangat dapat tengok muka abah gembira.  Dia gembira orang rai dia. Dia gembira ade orang orang dia sayang datang majlis dia. Dia genbira orang tengok dia. Ateh taw tu bah..hihi
 Tambah dia seronok time dia bukak adiah. Walaupon sis rase dia dah taw dah ape yang sis bagi. Yelah sebab uma sis kan uma dia. Kadang dia keluar masuk uma sis time sis takde sis rase mesti dia tertengok hadiah yang sis memang dah beli awal ritu lagi. haha
Sis pon satu tak reti nak sorok. Yelah pikir uma sendiri lupe plak abah selalu je datang kan. hahaha
Takpelahhhh. abah suke kan adiah dari kami.

 Sama sikit

 Sama banyak

Sis xtaw sape yang excited dalam gambar ni. hahaha
Sian ko bang!

 hadiah dari kakak sis. kebetulan henpon abah xbape nak ok dah.
Abah rajin tgk youtube.kikiki


 tengoklah aksi abah..
Boleh plak dia try selipar dia kat kotak adiah sis.Katanya mcm taw je ape de dlm ni hahaha
Adoiii abah pon

 Tshirt ni datang dgn tali pinggang skali.
Abah suke. terima kasih along ikin & angah baizura

Perfume daripada abang ipar sis.

Emak jangan dilupe.
Nanti inshaallah tahun depan bulan 7 kite buat plak ye mak.
Yang emak pelok tu sis hadiahkan buat emak. Love you emak!


**happy family**

**happy family**